IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от perin Разгледай мнение

    Не смятам да правя опити за обективна оценка на ситуацията на базата на "кадри" и на отделни действия на уплашени и неадекватни ръководители - и тук направиха Арена Армеец на полева болница за няма нищо.
    Както обясних, смъртността им е висока, защото са посочвали всеки път само този вирус /или поне в мнозинството от случаите/ за причина. Все едно не си прочел какво твърдя.


    Ще поставя още едни цифри, да помислиш върху тях:
    - Има около 12 000 приписани на вируса жертви в Италия за целия март месец.
    - За един месец в тази държава обичайно число за смъртни случаи е между 53 000 и 60 000, през летните месеци дори е под 50 000.
    - Следователно е нормално да очакваме, че за март 2020 това число ще е 65-72 000 или малко повече.
    - Намерих месечни данни за смъртността в Италия за 2015, 2016, 2017 година /по-скорошни не успях/ - за трите години има един месец със смъртност над 70 000, това е януари 2017 - 76 088 души за целия месец, крайно открояващо се над останалите месеци число.
    Въпросът ми е защо през януари 2017 не е имало ковчези по църкви, импровизирани морги, военни камиони и т.н? Моля те, помисли върху това.


    http://data.un.org/Data.aspx?d=POP&f=tableCode%3A65

    Щото статистиката не е за всеки - доста сложна наука е и малко хора я разбират, въпреки че изглежда фасулска работа и всеки се бие в гърдите, че страшно много разбира от статистика и смята там разни средни аритметични без да вложи капка разум в тях. Накрая сравнява дини с ябълки и си прави изводи че червените ябълки са по-зелени от дините.

    Говорим за смъртност от 60 000 за месец за цялата държава. Само че епидемията си има епицентър. В епицентъра нещата са много зле, в периферията на епидемията нещата са си ОК.

    Най-засегнатата област е Ломбардия с население 16 милиона или 25% за по-лесни сметки. Там са над половината починали - 6816 към момента.

    Най-засегнатия регион се води Бергамо (говоря за региона, а не града) с население 1.2 милиона или 2% от цялото население. Те там имаш над 2000 починали. Или да кажем 20% от всички починали се падат на население 2%. И там се наблюдава задръстване на крематориумите. И затова от там ги карат към по-малко засегнати региони. (трудно се намират данни по региони и градчета - има по медиите, но не видях някъде официални)

    Айде да направим сметките сега.

    Италия - 60 милиона
    регион Бергамо - 1.2 милиона (50 пъти по-малко)

    За цяла Италия нормална смъртност на месец - 60 000
    За регион Бергамо нормална смъртност на месец - 1200 човека.

    За 2 седмици (щото големия брой жертви в Италия са последните 2 седмици) имаш починали над 2000 човека в регион Бергамо.

    Демек за 2 седмици почиват толкова колкото за 2 месеца. Демек 4-5 пъти по-голяма смъртност имаш в епицентъра на епидемията отколкото е нормално.

    И затова там имаш препълване на болници, имаш пълни морги и пълни крематориуми. В останалите части положението не е толкова зле.

    Тези 10 000 повече починали за цяла Италия не променят картинката. Но 4-5 пъти по-голяма смъртност от нормалната в най-засегнатия регион на Италия - променят картинка/статистиката за този регион.


    Източник

    https://en.wikipedia.org/wiki/2020_c...demic_in_Italy




    Коментар


    • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
      Прави впечатление един акцент, който формира основния фокус - .................
      Това не е позиция, а разсъждения.
      И аз така разсъждавам.
      Това, че навсякъде има фиксации, мерки, мобилизация, ..... дори страх и ужас, по никакъв начин не прави картината фатално ясна и непротиворечива.

      Все още всичките или поне почти всичките опции и хипотези за появата и развитието на това чудо са на масата.

      Просто трябва да има хора, които работят спокойно, систематично и логично за да се изясни ситуацията и излезе от положението.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
        Тази сутрин генералът сподели неща, които стоят странно.
        Извършени тестове бруто в държавни болници - 7000+
        В частни лаборатории - 2000+
        Доколкото мога, почвам да смятам и разсъждавам. Е, не че ми иде отръки, де!
        Дори да приемем порядково, че на всеки регистриран заразен са направено средно по 5 теста, около 2000 теста са били ангажирани само за заразените. Реално са повече, но целта е да хванем голямата картина.

        Излиза, че на целокупното останало българско население плюс туристите отвън са направени 8000 теста. Капка в морето.
        Aбсолютно е така.
        Ако гледаме Ю.Корея за стандарт ( 15х теста дневно) ние със 7-8 пъти по малко население би трябвало да правим 2 000 теста дневно.
        Ситото ни е прекалено едро....затова лови малко.

        Това се подкрепя и от факта че има вече 8 починали и още двойно толкова берат душа интубирани, а 1% смъртност дава реално заразени....всеки може си направи груба калкулация колко.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
          Генералът сутринта не успя да защити ярка и убедителна позиция по отношение на носенето на маски. Това не е приемливо след толкова дълго дъвчене на темата.

          Едва на трети еднообразен журн. въпрос той отговори ясно: Аз препоръчах въвеждането на мярката!

          В закона за здравето имало дефиниция за обществено място, но той не я прочете.
          Едновременно с това, той не носеше маска и му пролича, че иска да се оправдае за този факт, като изтъкна, че всяко едно място с контролиран достъп (без да го дефинира точно този достъп), го прави НЕОбществено място по смисъла на закона. Не беше добре този етюд!

          А нещата са пределно прости.
          В моменти (периоди) като този Обществото има полза от носене на маски от всички.

          Дори и само вземане предвид на възможно безсимптомно "боледуване", леко прекарване и неизбежното и незаобиколимо наличие във всяко общество и при всяко историческо време на откровени идиоти и напълно асоциални типове, налага мярката като безалтернативна.
          Не е смислено да с е влиза въобще в размисъл при среща с немаскиран: този какъв е - юнак, с феноменална имунна система, вече преболедувал, престъпник, идиот!? Така невидимо се хаби ценен обществен ресурс!

          Въобще не е удачно да се гледа, преценява съответния индивид за потенциално заболяване и възможно изригване на заразен материал. Не трябва да се избухва в паника, че някой зад гърба ти е кихнал, или да се избягва обикновено разминаване по тротоара.

          Маската е белег на участие на индивида в специфичния режим, в който функционира обществото!
          Това е знак - аз съм като теб и съм заедно с теб в това!
          Маската е знак, че си много ограничен и глупав, нищо повече. От тази категория се и, ключват лицата, които са болни в момента.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
            Това се нарича мародерство или престъпление към човешката личност по време на война. Наказанието обикновено е разстрел.
            И броя на разтрелите спрямо,мародерствата и престъпленията към човешката личност по време на война(пълномащабна) е в съотношение : ?!
            Изместваш смисъла на поста ми,или по-скоро ще приема,че аз не се изразявам достачно добре....Както и да е ....Слушай новините по бтв...Български лекар ще разказва за ужасите в американските болници....Аз предпологам че ще е някава медийна измислица....И ти,нали?

            Коментар


            • Прави впечатление един акцент, който формира основния фокус - задръстените болници и морги. Човек остава веднага с впечатление, че това е някакво цунами от трупове, които не смогваме да погребем. А, всъщност, едва ли има промяна в статистическото дневно число за мъртвите в която и да е държава. Става въпрос, че тези трупове са заразени и никой не смее да се докосва до тях ни в живо състояние, ни в мъртво. Затова са и тези зловещи кадри с военни камиони и ледени пързалки. Така, обаче, фокусът е изместен - акцентът не е върху заразата, а върху труповете. Ако се съсредоточим върху заразата, отиваме там, където повечето водещи епидемиолози и вирусолози обясняват ситуацията с обичайни числа и характеристики за всяка позната и непозната досега епидемия. Излиза, че относно заразата /вирулентност и репродуктивен фактор/ нямаме налице кой знае какво отклонение. Тогава възниква въпросът - кой определи тази зараза като свръхзараза до степен, че военни камиони и ледени пързалки са включени в световния видеообмен като пирон в ковчега на цивилизацията? И как бе определена степента за пандемия, без да има опорно ниво, над което ниво една епидемия бива приемана за пандемия. Това опорно ниво трябва да включва най-малко превишаването на някакво ниво на зараза и превишаването на някакво ниво на смъртност от тази зараза - като брой заразени и брой пневмонии, да речем. Нямаше никакво обявено ниво, което да е достигнато, камо ли пък задминато. Единственото различно нещо е видът на пневмониите - вместо типични, те са атипични, по-тежко протичащи.
              Това не е позиция, а разсъждения.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

                малко анализ от сутрешните лакардии.
                Банско израелци 180 души заразили се ВСИЧКИ.
                Ние сме установили само 12 свързани с Банско.
                коефициент на заразяване 2.5-3. Тея израелци никъде не са пипали нищо, с никой не са се засичали никъде в банско?
                Ние не сме тествали никой? Само тежките случаи.
                Колко % от банско са се заразили от израелците?
                12 са тежките случаи - те колко % са от банско
                Банаскалии кават че тия са си седяли на All inclusive-a не са щъкали да харчат пари извън хотела
                Повечето вероятно са се заразили в самолета на връщане на рециркулирания въздух

                Бг хотелите повечето не ползват климатици с рециркулация на въздуха в целия хотел - незнам в кой са били но това лесно може да се провери

                mWPCloud.com

                Коментар


                • Генералът сутринта не успя да защити ярка и убедителна позиция по отношение на носенето на маски. Това не е приемливо след толкова дълго дъвчене на темата.

                  Едва на трети еднообразен журн. въпрос той отговори ясно: Аз препоръчах въвеждането на мярката!

                  В закона за здравето имало дефиниция за обществено място, но той не я прочете.
                  Едновременно с това, той не носеше маска и му пролича, че иска да се оправдае за този факт, като изтъкна, че всяко едно място с контролиран достъп (без да го дефинира точно този достъп), го прави НЕОбществено място по смисъла на закона. Не беше добре този етюд!

                  А нещата са пределно прости.
                  В моменти (периоди) като този Обществото има полза от носене на маски от всички.

                  Дори и само вземане предвид на възможно безсимптомно "боледуване", леко прекарване и неизбежното и незаобиколимо наличие във всяко общество и при всяко историческо време на откровени идиоти и напълно асоциални типове, налага мярката като безалтернативна.
                  Не е смислено да с е влиза въобще в размисъл при среща с немаскиран: този какъв е - юнак, с феноменална имунна система, вече преболедувал, престъпник, идиот!? Така невидимо се хаби ценен обществен ресурс!

                  Въобще не е удачно да се гледа, преценява съответния индивид за потенциално заболяване и възможно изригване на заразен материал. Не трябва да се избухва в паника, че някой зад гърба ти е кихнал, или да се избягва обикновено разминаване по тротоара.

                  Маската е белег на участие на индивида в специфичния режим, в който функционира обществото!
                  Това е знак - аз съм като теб и съм заедно с теб в това!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от absfresh Разгледай мнение

                    С какво тези стадии трябва да ме притеснят, че нещо не разбирам. Аз не съм медик, та да мога да имам собствено мнение на база опит. Чета общодостъпна информация и се опитвам да си изградя представа. Но съм статистик, та мога да видя отклоненията от моделите, което ме алармира, че има нещо нередно.

                    Защо не се тества?
                    Кой печели от незнанието за ситуацията?
                    Кой ще загуби много (например ще бъде осъден за държавна измяна) ако се окаже, че вече сме минали пика февруари и всички мерки са безумни?
                    нищо не сме минали, не се заблуждавйте
                    А и моделите са различни със или без маска (погледнете по-долу някъде графиката постната от Ендер)
                    А след като си статистик, (със или без моделите) трябва да ти е направило впечатление натоварването на крематориумите в пика при най-потърпевшите. (което не може да се скрие, нали) Така че, радвай се многократно ако имаме "отклонение" от "моделите"
                    пс. Разсъждавайте, не се осланяйте на "модели" . Ок. - Статистиката е базирана на математика., Но Математик без въображение какъв математик е? Точно и за да се обясни разликата в "моделите" от днес се правят тестовете за обратна връзка за евентуален придобит вече имунитет, т.,е. дали наистина сме го изкарали на крака (както на всички изглежда много ни се иска да сме го изкарали а да не сме разбрали)
                    Last edited by precakanoto; 31.03.2020, 12:34.

                    Коментар


                    • Тази сутрин генералът сподели неща, които стоят странно.
                      Извършени тестове бруто в държавни болници - 7000+
                      В частни лаборатории - 2000+
                      Доколкото мога, почвам да смятам и разсъждавам. Е, не че ми иде отръки, де!
                      Дори да приемем порядково, че на всеки регистриран заразен са направено средно по 5 теста, около 2000 теста са били ангажирани само за заразените. Реално са повече, но целта е да хванем голямата картина.

                      Излиза, че на целокупното останало българско население плюс туристите отвън са направени 8000 теста. Капка в морето.
                      При големия наплив на връщащи се, в отделни дни от 50 до 70 хил. нашенци са прекосявали границата.
                      Различията в порядъците действат стъписващо.
                      Едновременно с това заразата у нас расте все още в аритметична прогресия или близко до такава.
                      Молим се н аТвореца това да продължи, но неподправената истина е, тази надежда не е много основателна.

                      Нещата са така разположени във времето, че логичните и с висока вероятност изходи от това странно положение, в което се намираме тук и сега, са по-скоро 2:
                      - рязко покачване на заболелите,
                      - наличие на важни обстоятелства и причини (които може да разберем по-късно, вероятно, или никога), поради които оставаме някак встрани.

                      Не се наемам да дам тегла на тези две хипотези, но всеки разумен човек очевидно би се насочил към едната.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

                        Ако имаме десетки хиляди свободнодвижещи се заразоносители, бих разбрал тази мярка. Засега ми се струва ненавременна. Стъклата на касите в Лидл са по-разумна пречка.
                        На 25 февруари в Италия официално имаше 350 заразени, колкото при нас сега.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

                          Вие там сте изключителни и непогрешим нация от супер герои...Ама що си пращате болните в Германия???
                          Реваншират се за пердаха от 1870 и 1940. Хак да им е на германците.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                            Е па щото сме приятели
                            А и щото измежду немците има и готини лекари
                            Интересно кой ще лекува сега Борис-Джонсъновите мъченици, търсещи стаден имунитет ?!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от марин Разгледай мнение
                              Въпреки, че съм непримирим противник на всякакъв вид административни ограничения,
                              носенето на маска считам за елементарна преграда на излизащите от устата пръски секрети,
                              съдържащи евентуални зарази. Един вид - по-скоро грижа за околните, отколкото
                              за себе си.
                              Ако имаме десетки хиляди свободнодвижещи се заразоносители, бих разбрал тази мярка. Засега ми се струва ненавременна. Стъклата на касите в Лидл са по-разумна пречка.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
                                ,
                                Втория аспект е кой,как ще се възползва от създадената ситуция....Пак ще дам пример с войната...По време на пълномащабна и голяма война ,със сигурност изнасилванията скачат в пъти (справка ВСВ).Но това не означава ,че тези ,кото изнасилват са предизвикали войната,та да могат да изнасилват,нали?
                                Та така и в нашия случай....Едни ще обеднеят,други ще се възползат от ситуацията и ще направят пачки,трети ще умрат,четвърти ще извлекат политичиски дивиденти,пети ще извлекат - нямам идея какво...Но това не означава,че непременно те са я създали нарочно тази ситуация.....
                                Това се нарича мародерство или престъпление към човешката личност по време на война. Наказанието обикновено е разстрел.
                                Last edited by Trakatrak; 31.03.2020, 11:32.

                                Коментар

                                Working...
                                X