IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от R1a1 Разгледай мнение
    Лекарите използват нова формулировка за "жертвите на коронавируса".

    Досега казваха "починали С коронавирус", сега чух "починали след заразяване с коронавирус".

    Защо не казват, ама когато е официално, "починали ОТ коронавирус"?

    Как ще коментира Левчо това, че колегите му патологоанатоми от цяла Европа казват, че няма нито един умрял от Ковид-19?
    Винаги се умира от усложненията. От вторични поражения. И от самото изгаряне не се умира, а от хиповолемичен шок, от протеинова загуба, водно-солеви дисбаланс, инфекции и сепсис вследствие изгорените тъкани водещи в крайна сметка до полиорганна и особено остра бъбречна недостаръчност и неизменно настъпващата след нея сърдечна недоататъчност.
    Патоанатомите виждат под микрископа пневмония ако я има, ако не миокардит и цитопатогенното действие на вируса върху миокрадните мускулни клетки (кардиомиоцити) може и да не се вижда дори. Само косвени белези - еозинофилия, фрагментиране на миофибрите, изместване на ядра от периферията към центъра, много слаби белези които не всеки ще види, защото за да търсиш нещо трябва да го знаеш и ссеки вижда това което познава.
    А и друго. При една пневмония или друго поражение вирусното присъствие трябва да се докаже. Трябва да се направи с ин ситу хибридизация (CISH) директно върху хистологичния парафинов срез доказване на вирусната днк или рнк. Важи са всички вируси. Няма как да го видиш иначе. Методиката е базирана така че при позитивен резултат виждаш цветен сигнал (така се казва - точици в клетките - ядрата ако е днк или цитоплазмата ако е рнк вирус).
    Не забравяй че от починалите от Грип през 1918 са запазени парафинови блокчета от тъканите им и тогава не е било възможно, но днес с генно-молекулярни методи именно от тъканните проби на тези починали се извършвст куп изследвания и така е станало ясно дори и какъв е бил щама на грипните вируси от тогава. Но едва днес - през последните 15 години когато този тип изследвания станаха възможни.
    Last edited by bulgarian lev; 24.06.2020, 13:41.
    Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

    Коментар


    • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

      Лев доказано ли е че белодробните проблеми са трайни. Щото аз много се съмнявам. Ако е така то всеки заразен ще развива ХОББ или фибрози и ще изкара макс 10 години с прогресиращо утежняване на състоянието. Дето се вика докато не минат поне 5 години не може да е сигурно но някакво изледване да имаш под ръка по въпроса?
      Не, не всички. С тежко протичане и пневмония. И то индивидуално, но процентът е значителен. Възпланието води до каскада и в ексудативната (една от острите фази) и пролиферативната фаза особено (фаза на резорбция или организация на огнището на възпаление) преобладават разрастване а съединителна тъкан (фиброза). Особено при хиперреактивно реагиращи хора. Отделят се EGF, фактор стимилиращ фибробластите да продуцират колаген. И други митогени също. Проблемът на белодробната фиброза е съдовата капилярна редукция, обемът на циркулаторното съдово русло намалява значително и обемът кръв койро трябва да постъпи в белия дроб при систола на дясната камера трябва да се разпредели в много малък обем от тази редуцирана микроциркулация. Това обременява камерата, тя работи срещу повишено налягане. Развива се т.нар. белодробно сърце, cor pulmonale, с хипертрофия и последваща дилатация на дясна камера и цялата дясна половина на сърцето. Декомпенсацията настъпва много по бързо отколкото ори хипертонично сърце - хипертрофоя и/или дилатация на лявата половина (л камера и л. предсърдие) при болни с артериална хипертония.
      А и в двата случая към дилатираните кухини (камери) се добавя и клапна инсуфициенция на съответните клапи - трикуспидална вдясно и митрална (бикуспидална) вляво.
      След 5 години може да се очакват (започнат) последствията от една б. фиброза, с различна скорост се развиват, но това не знапи че я няма. Най-тежки белодробни фибрози са при силикозата, вторични форми на туберкулоза, фермеровия бял дроб, Хаман-Рич, донякъде и Гудпасчър, Чърг-Щраус синдромите, хроничната идиопарична интерстициална пневмония, дифузна агногенна белодробна фиброза и някои други.
      Last edited by bulgarian lev; 24.06.2020, 13:21.
      Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

      Коментар


      • Смъртност на 1 000 000 (24 юни 2020 г., 06:25 ч. GMT):
        Словакия 5
        Латвия 16
        Кипър 16
        Гърция 18
        Малта 20
        Хърватия 26
        Литва 28
        България 30
        Чехия 32
        Полша 36
        Естония 52
        Словения 52
        Унгария 59
        Финландия 59
        Австрия 77
        Румъния 80
        Дания 104
        Германия 107
        Португалия 151
        Люксембург 176
        Ирландия 348
        Холандия 356
        Франция 455
        Швеция 511
        Италия 573
        Испания 606
        Обединено кралство 632
        Белгия 838

        САЩ са 373 на милион за сравнение с ЕС
        Русия е 57 на милион

        Коментар


        • Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

          Аз не меря с българския аршин. И не гледам като теб какво става само в Бг. Мирогледът ти не бива да е ограничен до твойта махала. Отвори и виж какво става по света, къде, колко, какви са тенденциите...и не гледай само колко са починали, малко са, особено в някои страни. Гледай какви трайни поражения доживот остават в хиляди от по-тежко прекаралите го.
          А като почнете някои с коментарите си за лекарите и веднага ви се вижда колко ви е багажа....Но...не ни се спори, загуба на време е. Нищо лично.
          Лев доказано ли е че белодробните проблеми са трайни. Щото аз много се съмнявам. Ако е така то всеки заразен ще развива ХОББ или фибрози и ще изкара макс 10 години с прогресиращо утежняване на състоянието. Дето се вика докато не минат поне 5 години не може да е сигурно но някакво изледване да имаш под ръка по въпроса?
          Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

            O, lev-чо и ти се появи, разгеле, сега да чакаме ли и другите апокалиптици, дето са избягали от Родината си, да цъфнат отново и да ни дават акъл колко сме прости у нас и как те, избягалите в чужбина, пак ще ни спасят? За момента сигурното е, че никой не знае нищо, но за сметка на това се налагат крайни мерки (е, вече не чак толкова крайни, след като лапнахме кинтата - за пари ли, а, за много ли?), щото въпреки че не знаем за какво иде реч, що пък да не е преебем икономиката за спорта и да имаме едно подчинено стадо, а не мислещи, независими индивиди?

            И да, вие, лекарите, имате най-големият дан в сегашното оскотяване на нацията (щото държането на хората в кошарката с административна принуда е точно оскотяване и с нищо не ни различава от животните), но не се притеснявайте, и вас ще ви удари кризата. И тогава лизингите за по 100+К на генералгоджитата и обученията на синчетата му за 1 милион лева в УК ще са просто мираж. Само почакайте, скоро ще сърбате с голямата лъжица това, в чието дробене много активно участвахте. Хеле пък пр лекарчетата, дето се продадоха за няколко сребърника и 5 секунди слава по света и у нас
            Те лекарските простотии да бяха само покрай корона вируса с мед да ги намажеш...Аз не стъпвам на лекар и няма да стъпя щото не желая да им слушам глупостите.Че то като отидеш на лекар и веднага почват болен си от еди какво си остват ти три месеца живот...Как да слушам подобни гламари.Бог по добре от мен самия за лекари изобщо не говоря знае кога да се родя и кога и как да умра...

            Коментар


            • Лекарите използват нова формулировка за "жертвите на коронавируса".

              Досега казваха "починали С коронавирус", сега чух "починали след заразяване с коронавирус".

              Защо не казват, ама когато е официално, "починали ОТ коронавирус"?

              Как ще коментира Левчо това, че колегите му патологоанатоми от цяла Европа казват, че няма нито един умрял от Ковид-19?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                Кратък обзор на новините от днешния ден:

                ПОРЕДЕН РЪСТ: 130 са новите случаи на коронавирус у нас
                https://nova.bg/news/view/2020/06/24...D%D0%B0%D1%81/

                Удължават извънредната епидемична обстановка
                https://nova.bg/news/view/2020/06/24...4%D0%B5%D0%BE/

                Ангел Кунчев: Всички възможни мерки са на масата
                https://nova.bg/news/view/2020/06/24...0%D1%82%D0%B0/

                Каролев отива на съд за неспазване на мерките
                https://nova.bg/news/view/2020/06/24...8%D1%82%D0%B5/

                Кръвната група е от значение при COVID-19
                https://dariknews.bg/novini/bylgarii...-video-2230705

                Това последното е много интересно. Оказва се, че хората с кръвна група 0 преборват вируса много лесно, а при тези тези, които са с кръвна група А, заболяването протича значително по-тежко. Данни за останалите кръвни групи все още няма.

                С кръвна група 0 са така наречените ЛОВЦИ. Това е най-старата в еволюционно отношение кръвна група. Тогава (преди 20-30 хиляди години) хората са яли само месо, което са си набавяли с лов. Днешните хора с кръвна група 0 също са любители на месото. Няма ли на масата мръвка, все едно не са яли нищо. Аз също съм с нулева кръвна група и също без месо не мога да мина.

                След това в миналото, когато хората са започнали да се занимават със земеделие, са се появили вегетарианците по принуда, които са яли само растителна храна и почти не са опитвали месо. Тогава се е появила кръвна група А. Такава е жена ми. Тя с удоволствие хрупа всякакви моркови, зеле, ряпа, ябълки и прочее други растителни храни, които аз не мога да понасям.

                И сега какво?
                Мръвкарите ще живеят, а вегетарианците да се пазят да не ги докопа вируса.
                Пак са писали като са се драпали отзаде.Аз съм с нулева кръвна група и месото не е любимата ми храна...От май до октомври карам на сирене чушки домати тиквички картофки краставици патладжам...Ям и месо не съм вегетарианец но основно през зимата..Така че колкото е вярно за месото толкова е вярно и за вируса.
                Last edited by RUBLA; 24.06.2020, 13:28. Причина: Спазвайте добрия тон!

                Коментар


                • Грую, събрахме се в събота вечер с приятели, в едно заведение, за което обикновено се прави резервация поне 2 дена по-рано. Бяхме сами от 7 до полунощ. Само 2 мацки дойдоха за по една количка на съседната маса. Накрая бъзикахме сервитьора, че ще купуваме заведението, но май нещата не са само майтап. Тия дни оглеждах имотче по морето (това е друга тема, че май ще се преориентирам към Гърция, защото от Бургас до Резово всичко е леш с 2 изключения - защитени зони и няма наоколо плажове) - започнах от парцели и неусетно минах през хотели и цели заведения. Страх ме е да погледна в София какво е положението, защото почти насила ми предложиха 2 ресторанта.
                  Иначе фирмените ги броят, ако са правени в националните лаборатории (които си кътат консумативите и малко се дърпат). Ако са по частните - не.

                  Гигов, вчера мернах някакво изследване че българина си иска "бащицата" (който и да е той) да го държи на каишка, и не обича свободата. Това беше и моето усещане за нещата в милата ни родина, и за това си мислех, че боко само трябваше да спусне правилните решения. Обаче подцених нежеланието му да слуша хората - за това само милиционерски методи видяхме - както той си знае. Едни приятели от Кипър, като се прибраха там - карантина в хотел и тестче накрая. Къде са сега кипърците, и ние къде сме. За сметка на това, полицайците ще почиват в държавните бази (няма емотикона на заливащо се от смях човече).

                  Матев, не леж на тая с кръвната група. Месоядните (и аз в това число), са свикнали на по-малко кислород в кръвта, но им се товари повече сърцето.

                  едит: Бхяхяхяхя - сега на боеко му били виновни хората, че не спазвали дисциплина. А той като се разхождаше с лигавника денонощно - нямаше проблем. И колко хлъзгаво отсвири мангърича:

                  "Колко доктори, доценти, професори казаха, че ще си скъсат дипломите пред мене, че юли месец това ще отмине като всеки грип. Не само не отмина́, а ни заля, така че виж, Ананиев, много от професорите да започнат да късат дипломите."
                  Last edited by Тъпо парче; 24.06.2020, 12:22.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                    O, lev-чо и ти се появи, разгеле, сега да чакаме ли и другите апокалиптици, дето са избягали от Родината си, да цъфнат отново и да ни дават акъл колко сме прости у нас и как те, избягалите в чужбина, пак ще ни спасят? За момента сигурното е, че никой не знае нищо, но за сметка на това се налагат крайни мерки (е, вече не чак толкова крайни, след като лапнахме кинтата - за пари ли, а, за много ли?), щото въпреки че не знаем за какво иде реч, що пък да не е преебем икономиката за спорта и да имаме едно подчинено стадо, а не мислещи, независими индивиди?

                    И да, вие, лекарите, имате най-големият дан в сегашното оскотяване на нацията (щото държането на хората в кошарката с административна принуда е точно оскотяване и с нищо не ни различава от животните), но не се притеснявайте, и вас ще ви удари кризата. И тогава лизингите за по 100+К на генералгоджитата и обученията на синчетата му за 1 милион лева в УК ще са просто мираж. Само почакайте, скоро ще сърбате с голямата лъжица това, в чието дробене много активно участвахте. Хеле пък пр лекарчетата, дето се продадоха за няколко сребърника и 5 секунди слава по света и у нас
                    Аз не меря с българския аршин. И не гледам като теб какво става само в Бг. Мирогледът ти не бива да е ограничен до твойта махала. Отвори и виж какво става по света, къде, колко, какви са тенденциите...и не гледай само колко са починали, малко са, особено в някои страни. Гледай какви трайни поражения доживот остават в хиляди от по-тежко прекаралите го.
                    А като почнете някои с коментарите си за лекарите и веднага ви се вижда колко ви е багажа....Но...не ни се спори, загуба на време е. Нищо лично.
                    Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                      O, lev-чо и ти се появи, разгеле
                      Всяка коза за свой крак и Левчо в защита на лекарите-убийци.
                      Явно е в кюпа, най-малкото на професионалната чест. На лекарите-убийци.


                      Този Костов, погледнах, има тежки административно-политически и приятелски зависимости, та да мисля, че "мнението" му е правдиво и честно.

                      https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A...A%D0%B0%D1%80)
                      Last edited by R1a1; 24.06.2020, 12:08.

                      Коментар


                      • Кратък обзор на новините от днешния ден:

                        ПОРЕДЕН РЪСТ: 130 са новите случаи на коронавирус у нас
                        https://nova.bg/news/view/2020/06/24...D%D0%B0%D1%81/

                        Удължават извънредната епидемична обстановка
                        https://nova.bg/news/view/2020/06/24...4%D0%B5%D0%BE/

                        Ангел Кунчев: Всички възможни мерки са на масата
                        https://nova.bg/news/view/2020/06/24...0%D1%82%D0%B0/

                        Каролев отива на съд за неспазване на мерките
                        https://nova.bg/news/view/2020/06/24...8%D1%82%D0%B5/

                        Кръвната група е от значение при COVID-19
                        https://dariknews.bg/novini/bylgarii...-video-2230705

                        Това последното е много интересно. Оказва се, че хората с кръвна група 0 преборват вируса много лесно, а при тези тези, които са с кръвна група А, заболяването протича значително по-тежко. Данни за останалите кръвни групи все още няма.

                        С кръвна група 0 са така наречените ЛОВЦИ. Това е най-старата в еволюционно отношение кръвна група. Тогава (преди 20-30 хиляди години) хората са яли само месо, което са си набавяли с лов. Днешните хора с кръвна група 0 също са любители на месото. Няма ли на масата мръвка, все едно не са яли нищо. Аз също съм с нулева кръвна група и също без месо не мога да мина.

                        След това в миналото, когато хората са започнали да се занимават със земеделие, са се появили вегетарианците по принуда, които са яли само растителна храна и почти не са опитвали месо. Тогава се е появила кръвна група А. Такава е жена ми. Тя с удоволствие хрупа всякакви моркови, зеле, ряпа, ябълки и прочее други растителни храни, които аз не мога да понасям.

                        И сега какво?
                        Мръвкарите ще живеят, а вегетарианците да се пазят да не ги докопа вируса.
                        Last edited by Mateev; 24.06.2020, 11:31.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
                          https://m.24zdrave.bg/Article/8735723

                          Четете и се учете. В тази игра 2+2 не прави 4.
                          Много хора дрънкат глупости и отнемат излишно телевизионно време. Драскането пък от такива нямащи си и понятие от нещата е главозамайващо.
                          O, lev-чо и ти се появи, разгеле, сега да чакаме ли и другите апокалиптици, дето са избягали от Родината си, да цъфнат отново и да ни дават акъл колко сме прости у нас и как те, избягалите в чужбина, пак ще ни спасят? За момента сигурното е, че никой не знае нищо, но за сметка на това се налагат крайни мерки (е, вече не чак толкова крайни, след като лапнахме кинтата - за пари ли, а, за много ли?), щото въпреки че не знаем за какво иде реч, що пък да не е преебем икономиката за спорта и да имаме едно подчинено стадо, а не мислещи, независими индивиди?

                          И да, вие, лекарите, имате най-големият дан в сегашното оскотяване на нацията (щото държането на хората в кошарката с административна принуда е точно оскотяване и с нищо не ни различава от животните), но не се притеснявайте, и вас ще ви удари кризата. И тогава лизингите за по 100+К на генералгоджитата и обученията на синчетата му за 1 милион лева в УК ще са просто мираж. Само почакайте, скоро ще сърбате с голямата лъжица това, в чието дробене много активно участвахте. Хеле пък пр лекарчетата, дето се продадоха за няколко сребърника и 5 секунди слава по света и у нас
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                          Коментар


                          • https://m.24zdrave.bg/Article/8735723

                            Четете и се учете. В тази игра 2+2 не прави 4.
                            Много хора дрънкат глупости и отнемат излишно телевизионно време. Драскането пък от такива нямащи си и понятие от нещата е главозамайващо.
                            Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение

                              Пич, не се тестват хора на случаен принцип, за да разчиташ на процентната откриваемост. Връзката е наобратно -колкото повече болни има, толкова повече тестове трябва да се направят. На 1 със симптоми, има още средно 4-ма роднини, с които се е виждал (при ромулите и повече), приятели и колеги - поне 20 парчета, които се тестват като контактни. Ей ги бесепето и парламента - тестваха се всички заради 1. Към тая бройка слагаш и средната бройка заразени отпреди 2 седмици, които ги тестват до откат за две отрицателни проби. И така стигаш до 3-5% положителни проби от направените тестове. Ако днес направят произволни 3000 теста, може и нито един да не открият.
                              Абсолютно съм съгласен с тебе по всички точки. А и никъде не съм казал, че това е процента заразени от населението. Това е процентът от тестваните целеви групи и преполагаемо заразени.
                              Много пъти съм казвал, че за да се установи с приблизителна точност процента на заразените, трябва да се тестват поне 1000-2000 души в ПРЕДСТАВИТЕЛНА извадка от населението. По методите на социологическите изследвания. И да се тестват на седмица или на десет дни, за да се знае хода на заболяването. Ама не го правят. А едно изследване на 1000 души на държавата ще и струва 80-90 000 лева.
                              Иначе активират полицията да се бори със заразата. Толкова може пожарникарско-сикаджийската власт.
                              Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                              Коментар


                              • Морския сезон го убиха. Четох, че отказали 150 полета до Бургас. Кой е спрял полетите? Правителството разбира се. Да не съм аз. Сега ще напълнят джобовете на собствениците с еврогей пари за да ги компенсират, а десетки хиляди хора ще останат без доходи. Това ще стане. Затова и Ангелакова "удължи" сезона до края на октомври - за да имат основание да компенсират собствениците.
                                Last edited by vikhunter; 24.06.2020, 09:50.

                                Коментар

                                Working...
                                X