IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

    Може би няма да видим реката от трупове?
    Това е изчислено да има от 65 млн до 100 млн потенциални жертви ,много повече отколкото са дадени през 2 С.В.

    Коментар


    • За който не е чел генетика, ще направя едно кратко разяснение, за да разберете какво точно се случва. Има три начина за еволюция на различните организми, като природата използва едновременно и трите - НАСЛЕДЯВАНЕ, СЕЛЕКЦИЯ и МУТАЦИЯ.

      НАСЛЕДЯВАНЕ
      При него детето наследява 2 генни вериги - една от майката и една от бащата. Тоест за всеки един собствен ген детето има избор от 2 гена, като кой от тях ще използва за изграждане на собственото си тяло зависи от това дали те са доминантни или рецесивни, и каква комбинация се е случила. В общия случай надделяват доминантните гени, и детето наследява рецесивен само ако едновременно е рецесивен както при майката, така и при бащата. Тоест неговото собствено тяло се определя от някаква 3-та виртуална верига, която не съществува физически, и която се образува на принципа на доминантноста. В същото време обаче детето пази копия и от двете вериги, за да може когато то започне да прави поколение, да създаде от тях една друга физическа верига, която обаче вече се създава на принципа на случайноста. Буквално за всеки един ген природата хвърля монетка и решава дали да го вземе от майчината или от бащината верига, за да го предаде на поколението. Тука доминантноста вече не играе никаква роля - само случайноста и нищо друго.

      При процеса на наследяване има еволюция, защото се затвърждават тези гени, които са едновременно еднакви както по майчина, така и по бащина линия, Останалите се теглят Random и могат да дадат на поколението неочаквани качества, каквито ги няма нито майката, нито бащата, а например някой дядо през 7-8 поколения в миналото.

      Тъй като при вирусите механизма на наследяване не съществува, защото не са двуполови, повече няма да се интересуваме от него. На практика при вирусите директно се използва метода Copy-Paste и с това се изчерпва цялата наследственост. И тя щеше да е идеална, ако не се намесваха другите два описани по-долу механизма.

      МУТАЦИИ
      При този механизъм причина за промяна на някои от гените са външни случайни фактори, като например естествения радиоактивен фон или космически лъчи и частици. Когато някаква такава частица или квант енергия удари някой от атомите на ДНК или РНК молекула, може да избие електрони (йонизация) или дори да разруши/промени молекулата на дадения ген, предизвикваки непредсказуема химическа реакция. Така се създава дефект в генната верига с непредсказуеми последици за организма на етап възпроизвеждане. Това обаче е рядко случващо се явление, и неговата заслуга за еволюцията е минимална.

      Основната заслуга на мутацията като механизъм е случайното създаване на качества, които ги няма както по майчина, така и по бащина линия. Тези положителни или отрицателни качества се създават буквално от нищото, непредсказуеми са, и няма никаква логика в тях. Просто игра със случайноста и нищо повече.

      Важното е да се осъзнае, че интензитета на радиоактивния фон или космическото лъчение не се променя с времето, така че мутацията като механизъм за еволюция няма как да започне да се извършва по-бързо или по-бавно. Това обаче автоматично означава, че корона вируса няма как да мутира по-бързо от другите вируси. Да, повечето хора използват думичката МУТАЦИЯ, но в действителност не е това механизма, който създава толкова бързо многото на брой различни щамове.

      СЕЛЕКЦИЯ
      При този механизъм подбора вече не се извършва на генетично ниво, а на ниво цял организъм. Различни външни фактори избиват една част от популацията, и поколение дава само другата част, която е по-устойчива на тези външни фактори. Природата извършва естествена селекция, подлагайки организмите на земята на дъжд, сняг, студ, горещини, радиация, вятър, метеорити, наводнения, инфекции, епидемии и какво ли не още. И при всяко едно от тези изпитания оцеляват само най-здравите, най-силните и най-приспособимите към убийствения фактор на даденото изпитание. И именно тези най-устойчиви организми дават поколение, в резултат на което 100% от следващото поколение вече е приспособено към даденото изпитание.

      Този еволюционен механизъм е най-силния от трите изброени, и именно той в повечето случаи движи еволюцията в една или друга посока. Тази селекция, извършвана от природата, се нарича ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР. Има обаче и изкуствен подбор - този, който целенасочено се прави от човечеството откакто е започнало да се занимава със земеделие и животновъдство.

      При коронавируса определено говорим за СЕЛЕКЦИЯ, която в момента едновременно извършва както природата, така и намесата на медиците. Всеки един опит на медиците да излекуват даден човек всъщност убива част от вирусите, но в същото време оставя в него живи една малка част, която част са най-устойчивите, най-приспособимите и най-резистентните към лекарствата вируси. И точно тези вируси се клонират и създават поколение, което вече се състои от 100% устойчиви и резистентни вируси. Та това е заслугата на медиците за създаването на нови щамове на всички известни до момента вируси. Това обаче не обяснява защо при коронавируса процеса на селекция протича с много по-висока скорост.

      Остава един единствен възможен начин за селекция, който може да обясни високата скорост, и това е заслуга на самата природа, която е създала в кода на коронавируса ново случайно качество, което му дава невероятно преимущество, и което определено го нямат другите вируси. Това качество вероятно е факта, че вируса може да се предава и разпространява дори и от вече излекувани хора. Тогава и само тогава новия щам от силно устойчиви вируси ще има шанса да се прехвърли в друг човек, и там да продължи веригата на разпространение.

      Та според мене се случва точно това - в резултат на природна селекция (естествен подбор) коронавируса се е сдобил с някакво ново качество, вградено в неговия РНК код, което качество го няма при другите вируси. Това качество все още е неизвестно и не е изучено достатъчно добре, но ефекта от неговото действие вече го наблюдаваме - висока скорост на появата на нови щамове, която поява неправилно я наричаме МУТАЦИЯ.

      Най-вероятно учените са наясно с това качество, и вероятно се чувстват безсилни да се справят с него. Това би обяснило и огромната паника сред властимащите, които едва ли го разбират този механизъм, но на които им е подшушнато, че ситуацията с коронавируса е силно заплашителна и няма нищо общо с всички други известни до момента вируси и епидемии. Въпреки сравнително малкия брой на жертвите до момента и сравнително ниската скорост на разпространение на заразата, учените може би се безпокоят, че няма как да се справят с тази висока скорост на появата на нови щамове. Трябва им отсрочка във времето, голяма отсрочка от може би няколко години, за да създадат нещо, което никога досега не са създавали. И те разчитат да получат тази отсрочка във времето посредством драстични мерки от страна на властимащите за забавяне на скороста на разпространение на епидемията.

      ПП: Написаното в този постинг е мое лично мнение. Никого не карам да го чете и да се съобразява с написаното в него. Часта за генетиката е вярна, но последните 3 абзаца са мои разсъждения, които може и да не са верни.
      Last edited by Mateev; 04.03.2020, 15:32.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

        Ще плават милиони трупове по реката,но мнозина от нас нищо няма да видят.
        Може би няма да видим реката от трупове?

        Коментар


        • Една интересна статия макар и от преди седмица:
          https://www.salon.com/2020/02/27/why...coronaviruses/


          И един цитат от статията (това може и да е поствано преди от някой друг, но който го е изпуснал не е лошо да го прочете):

          "The Nankai University researchers suggest that COVID-19's ability to bind to cells is as much as 1,000 times greater than SARS' ability. Like COVID-19, SARS is also a coronavirus. As explained by the South China Morning Post, SARS and the novel coronavirus share about 80 percent of their genetic structure. However, COVID-19 attacks a protein called furin — the same protein that is attacked by Ebola and HIV, which are not coronaviruses. A 2014 research paper suggested that the key to finding a cure for Ebola lay in understanding the protein furin. "

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

            Е, как беше старата китайска пословица, ако изчакаме достатъчно време, ще видим трупа на врага си по течението на реката ... Жална й майка на България ако това са днешните млади. Със или без корона вирус.

            Сега ще намеря и по-сериозен вирусолог .
            Ще плават милиони трупове по реката,но мнозина от нас нищо няма да видят.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
              Я те, я - не те разбере.
              Е, как беше старата китайска пословица, ако изчакаме достатъчно време, ще видим трупа на врага си по течението на реката ... Жална й майка на България ако това са днешните млади. Със или без корона вирус.

              Сега ще намеря и по-сериозен вирусолог .

              Хоп, намерих си един туз:

              https://sph.hku.hk/en/about-us/facul...n,-lit-man-leo

              Гледай сега пък той, вирусологът какво ти казва:

              https://youtu.be/WjAnjxKIbnQ
              Last edited by Selena; 04.03.2020, 14:48.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
                Напоследък наблюдавам един интересен феномен в градския транспорт - когато се качва контрола и всички започват да кашлят. Замислих се като Айнщайн в трамвая от времето на чиновничеството му в Берн, че ако отида да си плащам данъците и на гишето се разкашлям - ще ме върнат и никой няма да ми иска парите. Отидох и по-нататък - ако имате ипотека, достатъчно е да кихнете върху сървъра на банката, след което техническият персонал в скафандри ще го достави на проф. Кантарджиев, който ще го потопи във вана с калиев перманганат, за да го дезинфекцира. Ситуацията затваря много възможности, но и отваря много такива. Тук има много заслужили инвеститори и аз като народен инвеститор горещо им препоръчвам подобна дедукция при изграждане на техните стратегии. Природата мисли дедуктивно и затова е по-умна от нас, хората, които мислим индуктивно и трудно връзваме логиката на изчисляването на пенсиите. Затова много умни глави през писаната и неписана история са наблюдавали много внимателно какви ги върши природата и са го претворявали в живота.
                https://fakti.bg/bulgaria/451575-pan...l-se-pensioner

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

                  Посоката на развитие на човешкия живот е една. Отношението ти към възрастните хора говори за много сериозни дефицити при самия теб.

                  Абсолютно същото ще бъде отношението на децата ти към теб. Още си навреме да се коригираш, но всъщност ти отваряш един голям дебат. Много голям.
                  Я те, я - не те разбере.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение

                    Това е защото смъртността при младите е няколко пъти по-малка, отколкото при старите. ​​​​​​

                    Това повърхностно погледнато. Като за дъртофелниците с намалели когнитивни способности.
                    Ако този процент умножим на коефициента отговорност на младите (грижа за малки деца и възрастни родители, то на младите е по-сериозно положението. Ма дъртофелниците тука драпат, щото така и не са живели още.
                    Посоката на развитие на човешкия живот е една. Отношението ти към възрастните хора говори за много сериозни дефицити при самия теб.

                    Абсолютно същото ще бъде отношението на децата ти към теб. Още си навреме да се коригираш, но всъщност ти отваряш един голям дебат. Много голям.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение
                      От самото начало съм ясен:

                      Достатъчно безочлива си да не забелязваш (или моментално забравяш?) това, което не ти уйдисва. Същите са ти и дружките тука. И кой си заравя главата в пясъка?

                      Мермерски е много близък с медицината по естеството на образованието и работата си, и е българин, познава народа си.
                      Дай отсреща личност с подобен научен авторитет за твойта теза, моля.
                      Един съвет от мен. Не вярвай сляпо на мними авторитети. Конкретният човек не е вирусолог. Ще ти потърся, когато намеря време "авторитетен" вирусолог защитаващ теза обратна на тази за чайчето с лимончето.

                      Това, че постваш снимка на "авторитет" седящ до действащ политик въобще ама въобще не решава текущата задача.

                      Извън диалога ми с теб адмирации към Матеев за цялостно творчество.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
                        Тук е зинала някаква междупоколенческа пропаст.
                        Това е защото смъртността при младите е няколко пъти по-малка, отколкото при старите. ​​​​​​

                        Това повърхностно погледнато. Като за дъртофелниците с намалели когнитивни способности.
                        Ако този процент умножим на коефициента отговорност на младите (грижа за малки деца и възрастни родители, то на младите е по-сериозно положението. Ма дъртофелниците тука драпат, щото така и не са живели още.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
                          Ето един линк с повече инфо за мутациите. (за хората които разбират)
                          https://bigd.big.ac.cn/ncov/?lang=en

                          Не знам как стои въпроса с ваксините, но при толкова бързо мутиращ вирус, това няма ли да е проблем?!
                          Такива бързи мутации са си направо катастрофа. Вече не се нуждаем от каква да е ваксина, а от широкоспектърна ваксина. Вече не се нуждаем от какво да е лекарство, а от широкоспектърно лекарство. Нкратко - сложноста на задачата, поставена пред учените, нарастна 1000 пъти. Сега те трябва да си изяснят кое е общото от РНК кода на всички мутации, и да се опитат да атакуват само тази част. Трябва да си изяснят кои от обменните процеси са общи за всички мутации, и да се съсредоточат само върху тях. Ами ако се окаже, че няма такава обща характеристика, която да бъде атакувана?

                          И дори и да създадат нещо, каква е гаранцията, че вируса вече няма да се е променил отново и отново?

                          Накратко - учените вече са поставени в ситуация СЪСТЕЗАНИЕ С ВРЕМЕТО. Вече не ни устройват месеци чакане за ваксина или лекарство - вече се нуждаем то да се създава и произвежда за броени дни, което не знам как ще го постигнем без помощта на извънземните. Освен това лекарството трябва да е широкоспектърно и да покрива дори и бъдещи мутации, които все още не ги знаем какви ще се случат.

                          Има и още една много голяма заплаха - много бързо може да се появи мутация, която да е резистентна на вече създадените лечебни средства. И още нещо - при такава висока скорост на мутациите много бързо може да се появи такава, която да е съвършеният убиец. Под съвършен убиец разбирам не по-бързо да убива, а например да има инкубационен период от да кажем 1 година. И тази мутация да изчака в засада заразяването на цялата планета и чак тогава да се активира и да си покаже зъбите.

                          Ако някой иска да създаде идеалното биологично оръжие, ще търси точно такива параметри:
                          1. Висока скорост на мутациите, която ще попречи за навременното създаване на лечение и/или ваксина.
                          2. Дълъг инкубационен период, който ще предизвика заразяване на огромен брой хора преди властите въобще да се усетят, че се случва нещо страшно.

                          В това отношение грипа е много по-безобиден:
                          1. Слаби мутации, даващи време да се разработи ваксина
                          2. Кратък инкубационен период от само няколко часа до максимум 1-2 дена.

                          И тука възниква основният въпрос:
                          Каква е гаранцията, че хората, които изкарват леко заразата, без въобще да отидат в болницата, всъщност не са разпространители на мутация с дълъг инкубационен период? След като детектираните мутации са 150 сред тези, които са ходили в болницата, колко ли на брой хиляди мутации има сред хората, които не са ходили в болница?
                          Last edited by Mateev; 04.03.2020, 13:58.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

                            Най-накрая се доизясни, благодаря ти. Т.е., по вече конкретно радио, конкретен човек без медицинска квалификация бих изказал конкретно мнение по конкретна тема.
                            От самото начало съм ясен:

                            Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение
                            Сега слушах по радио Европа телефонни интервюта с наш туристически бизнесмен, намиращ се във Венеция, и проф. Мермерски, специалист по пробиотици в Щатите.
                            Достатъчно безочлива си да не забелязваш (или моментално забравяш?) това, което не ти уйдисва. Същите са ти и дружките тука. И кой си заравя главата в пясъка?

                            Мермерски е много близък с медицината по естеството на образованието и работата си, и е българин, познава народа си.
                            Дай отсреща личност с подобен научен авторитет за твойта теза, моля.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение


                              Ето един линк с повече инфо за мутациите. (за хората които разбират)
                              https://bigd.big.ac.cn/ncov/?lang=en


                              Не знам как стои въпроса с ваксините, но при толкова бързо мутиращ вирус, това няма ли да е проблем?!
                              Проблем ще е. Затова при направата на ваксината ще се върви в посока подтискане на репликацията му /предполагам/
                              Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                              Мечо

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                                ако го питаш Мермерски половин лимон и един домат сутрин и ще живееш вечно. полезно си е факт, но той малко преиграва.
                                Не загряваш ли, че непряко той казва, че короната не е нещо повече от грипната зараза?

                                Коментар

                                Working...
                                X