IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

Груев,началник на щаба, преди всичко трябва да е мъж с топки(може и жена с топки,историята помни и такива случаи),с трезв, хладен,аналитичен и комбинативен ум,с твърда решителност -плюс ще е и ако е и лекар ,за още по голямо доверие,ама не е задължително...
    За какъв чеп ни е да се покаже някакъв топ вирисолог,оплетен от десетки съмнения относно вируса и вземе да мънка - "Ами то това не е съсвем сигурно ...Може и мерките да са малко по-меки,ама всъщност ,дали да не са по-твърди....Таковата-онаковата и прочие....

П.П.За мен лично ген.Мутафчийски се справя доста прилично с ролята ,която му е дадена...
    Епа, не ти се сърдя за мнението, щото си умен човек, пък и съм си лафил в други теми с теб, така че ще остана с добри впечатления и сега, въпреки че съм знамето на "олигофрените, дето не им пука" Ми дай да си турим Волен направо - мъж с топки, гледа лошо, че даже е звършил Богословие, та има директна връзка с Началника. А и Русия му е отзад, та още по-добре

За мен не се справя с нищо и създаде абсолютно излишна паника, още повече пък и нищо не зависи от него, а чете пр текстчета, подготвени от някой си - всеки си има мнение. Паниката е най-лошият съветник, а това, което се създаде до момента, е абсолютно координирана паника и нищо друго! Иначе решението е лесно и дори и сега може да се приложи - пълна забрана на границите, освен за тирове. Всеки, който е бил в чужбина в поселдните 6 седмици - 2 седмична карантина в хотел (лесно е да се издирят хората). Всички, дето са тръгнали да се прибират - сори, не може или ако сме хуманни - 3 месеца палатков лагер на границата, за да им уври тиквата. Всички пенсионери - задължителна 2-седмична карантина, храна се носи от социалния патронаж, ако има по-млади, които живеят с тях - и за тях карантина. Всички други са на бачкане и не прекъсват живота си със самоубийство от малоумни турски сериали.

Полукарантина на всички е най-голямата глупост, която можеше да се направи - лично мнение. Ма нали видяла жабата, че подковават коня, та дай и ние като всички. Пък икономиката - абе еви и майката, на кой му пука за евентуалните стотици умрели от глад след това, щото ще останат без работа, важното е да не ни обвинят в нехуманно отношение сега, че да загубим изборите
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение

Не препоръчва защото няма. Болшинството страни по света се оказаха неспособни да предоставят макар и минимална защита на поданиците си под формата на маски, ръкавици и почистващи гелове. Вероятно в условията на война е тривиално такова производство да започне в рамките на 24ч, но виж всички са много по-склонни да похарчат няколко милиарда за успокояване на общественото мнение, отколкото за неща от които наистина има полза.
      Хайде сега, не препоръчвали, щото нямало Чехия как направи така, че да има, че даже и ги задължи да ги носят Ти не си в България, нали? Ама в България скоро ще има огромен внос от всякакви такива маски, ръкавици и препарати за дезинфекция, отделно и производството тук - просто гледай мача, макар че теб не те интересува де, щото нали с Испания. За там не знам какво точно и как са го поръчали
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Разбира се, Матеев, казвал съм го многократно - началник на щаба трябва да е който и да е вирусолог (не ги познавам) на топ ниво в България. Все ми е тая дали е член на БКП, БСП, ГЕРБ или ДПС и дали е ходил на мисии в чужбина, дали е шеф на БМА или на ТКЗС, но да е вирусолог, а не хирург, анестезиолог, ревматолог или каквото там се сетиш, та дори и да е най-добрият хирург на света. Щото по тая логика дай да сложим Тони Коляното - лекувал е абсолютно всикчите ни звезди от травми, включително БХ, а не знам някой да се е оплакал от него, совен това е добър човек и не гледа лошо. Дотук не съм срещнал мнение на вирусолог, че това е някакъв ултра опасен и мега страшен вирус, напротив, всички твърдят, че това е стандартен вирус от съответния тип. Никой не препоръчва маски, ръкавици и т.н., абсолютно всички ни препоръчват миене на ръцете и ограничаване на контактите на възрастните хора, но не е карантина на всичко и всички и полувоенно положение. Толкоз
        Груев,началник на щаба, преди всичко трябва да е мъж с топки(може и жена с топки,историята помни и такива случаи),с трезв, хладен,аналитичен и комбинативен ум,с твърда решителност -плюс ще е и ако е и лекар ,за още по голямо доверие,ама не е задължително...
        За какъв чеп ни е да се покаже някакъв топ вирисолог,оплетен от десетки съмнения относно вируса и вземе да мънка - "Ами то това не е съсвем сигурно ...Може и мерките да са малко по-меки,ама всъщност ,дали да не са по-твърди....Таковата-онаковата и прочие....

П.П.За мен лично ген.Мутафчийски се справя доста прилично с ролята ,която му е дадена...
        Last edited by retro_69; 19.03.2020, 12:16.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Аз съм съгласен с твоето мнение, но то в щаба вече си има вирусолози, при това най-добрите. Колкото до началника на щаба аз си мисля, че той задължително трябваше да бъде военен. Няма как - военните са единствените хора, които са обучени да се справят с кризисни ситуации. Също така те са обучени да вземат бързи решения. Обучени са и да вземат тежки решения. Обучени са и да не се поддават на емоции, а да вземат решения на базата на динамично и бързо променяща се информация.

Не веднъж съм казвал моето мнение - има ли мир, демокрацията взема по-правилни решения, но те се бавят много във времето. Има ли обаче война (или някаква криза), най-добрата алтернатива е диктатурата или по-точно ЕДИНОВЛАСТИЕТО, защото тогава и само тогава могат да се вземат бързи и трудни решения. Военните са обучавани за това, и именно поради тази причина изборът на военен е по-добрата алтернатива за коронавируса.

В конкретния наш случай министерски съвет е имал само 2 алтернативи:
          1. Избор на най-добрия експерт-вирусолог, но цивилен и необучен за справяне с кризисни ситуации
          2. Избор на високопоставен военен с висок ранг, обучен за кризисни ситуации, и при това все пак е лекар

От двете алтернативи явно е натежала втората, и аз съм съгласен с това решение, защото бих направил същото. Трябваше да е висш военен, а ако той е разумен човек (което определено е така), то тогава той ще се съобразява с експертното мнение на най-добрите вирусолози. Правилното управление на кризата обаче има не само медицински аспект, но и много други аспекти - политически, икономически, финансов, военен, организационен, транспортен, логистичен и т.н., и именно поради тази причина един военен, който е обучаван за всички тези аспекти, би се справил по-добре от един тесен специалист само в областа на вирусологията.
          Тъй, сега и аз съм съгласен до голяма степен с твоето мнение, поне в теоритичната му част - развитите тези за диктатурата са верни, но, има едно голямо НО (чакай и аз с главна буква) За да е добра диктатурата (някога са и викали тирания, но сме попременили думичката), трябва да имаме образован тиран (началник). Тук обаче тиранът е БХ, а хирургът (хайде, сега няма да го нарека годжи с униформа, само ще си го помисля - дружеска смешка, нали смехът помагал) е просто изтривалката, която се ползва пред медиите и която изтривалка има два пътя на кариерно развитие - или ще бъде изхвърлен, или ще е следващият здравен министър (кандидат за президент от герП - второто е по-вероятно).

Та в този ред на мисли, след като сме тирания така или иначе, начело на щаба, следвайки твоите мисли, които са правилни, трябваше да е баш тиранът БХ, който така или иначе определя всичко в държавата. След като не е той, то хирургът е ненужен и там трябваше да е вирусолог или министър Ананиев.

П.С. Позволи ми да имам малко по-особено мнение за днешните хора под пагон, казвам го от позицията на човек, който е бил във Вътрешни войски и е видял много, казвам го и от позицията на краен патриот, и пак казвам го от позицията на човек, за когото най-ценния предмет в дома му е сабята на дядо му (не ми е точно дядо, но винаги съм го броял за такъв), който е бил царски офицер. Та в този ред на мисли, хирургът не е удачен за шеф на щаба, там трябваше да е БХ, Ананиев или вирусолог, но явно го готвят за политическа кариера, щото нашето общество си обича военните и си иска диктатурата. Ми добре, ще си я получи

Коментар

• Ако се вярва на ФТ, до дни в Лондон ще има карантина.

И аз съм свидетел, че тези дни хората по улиците силно са намаляли. Висшите учебни заведения минават на дистанционно. Но в същото време хора се тълпят пред дискотеките и клубовете вечер...

London lockdown imminent to slow coronavirus outbreak

https://www.ft.com/content/e8c98d1c-...9-1fe6fedcca75

Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение

Ако наистина си в Англия, ти си ценен свидетел, поне за мен, защото там подходът засега е друг. Е, това ако останалите световни лидери не насилят Бориса да си смени парадигмата и да приеме тяхната, та да не ги излага с трезвото си мислене.

Старая се да не съм кон с капаци и не затварям очи пред фактите и логиката.

Нескромно ще обърна внимание на моята тема за споделяне на личен опит (но не медиен) с ковида, звяра голяма.
            Last edited by Money; 19.03.2020, 12:08.

Коментар

• Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение

Не знам колко е яко. Дали да не поизчакаме един месец преди да правим заключения?

Но пък съм доста впечатлен колко сериозни мерки се взимат вече в ЮАР и дори в Зимбабве, където засега почти няма случаи. Изглежда че имат и голям резерв от маски.
              Специално за Зимбабве е нормално да имат резерви от китайски предпазни маски /най-елементарните такива/, просто защото в последните 15 години Китайската народна република /КНР/, чрез бизнесмени навлезе и зае огромен дял от икономиката /нещото, като икономика, ако може така да се нарече/ на Зимбабве. Напрактика, в икономмически план, Зимбабве е не просто сателит, а пълен икономически придатък на КНР.

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                Във Wuhan преди строгите мерки на глобална карантина на един диагностициран с коронавирус е имало 9 недиагностицирани.
                Направете си сметките и изводите за София и България.

En Chine, une étude pilotée par Columbia University a abouti à la conclusion que la fraction des «infectés non répertoriés» était de 86% dans la ville de Wuhan avant le début des mesures de confinement prise fin janvier. En clair : près de 9 malades sur 10 seraient passés sous le radar de la détection.
                На база на това, което си привел като информация, може да се направи основателно предположение, че броят на реално заразените с конронавирус хор в България е около 1000 души. пак казвам, това е предположение, формулирано, на база приведен конкретен пример за разпространението на заразата в Китайската народна република, откъдето тръгна всичко.

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Не знам колко е яко. Дали да не поизчакаме един месец преди да правим заключения?

Но пък съм доста впечатлен колко сериозни мерки се взимат вече в ЮАР и дори в Зимбабве, където засега почти няма случаи. Изглежда че имат и голям резерв от маски.

Коментар

• Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение

Е, това ако останалите световни лидери не насилят Бориса да си смени парадигмата и да приеме тяхната, та да не ги излага с трезвото си мислене.
                    Очаквах го тоя пирует от тебе. Довчера беше Борис "железните топки" Джонсън, който не е офса и не въвежда никви мерки щото няма нужда от тях. Днес като въвежда мерки това не е щото има нужда от тях, а щото световните лидери го насилвали. Лошите световни лидери, които се налагат над немощната Великобритания.

Коментар

• Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Винаги съм се удивлявал на подобни оценки за другите, на които нито познаваме работата им, нито експертизата им - черта, която е така характерна за нас и е нескопосан опит за самоидентификация, като придърпваме от същността им, за да завием с нея оголените места на нашите неспособности. Сега излиза, че ти си по-голям полковник от него, по-голям служител на НСО и по-виден експерт - това е всичкологията и смешното. Ами, добре, не ми пречи да ти го призная, но аз слушам какво и как говори, анализирам за себе си чутото и ако има нещо ценно и интересно, го приемам за допълнително знание или информация. А това, което казваш ти за него - просто не ми върши никаква работа по разбираеми причини.
                      Удивлявай се, колко си искаш, моля ти се това е твое право! Следя му изявите на тоя Николай Марков от години и виждам, за какво става дума! АБСОЛЮТЕН ,,ВСКИЧКОЛОГ"! Не, не съм по-голям всичколог от него, просто защото си знам възможностие и подготовката! Не знам ти лично, от колко години го знаеш този Николай Марков, но е НЕСЕРИОЗНО един човек да взема /ПУБЛИЧНО при това/, отношение о най-разнообразни теми, които очевидно са извън сферата образователния му ценз и професионална компетентност! Този Николай Марков е един експерт по общи лафове! Подчертавам, от години е такъв, след като някъде 2005-2006г. го освободиха от НСО. Първо беше в телевизия ,,Скат", после в "Алфа",, а сега е редовен гост на лъжебунтарската телевизия "Евроком"! На такива, като Николай Марков аз им казвам "ЩАТЕН ВСИЧКОЛОГ", демек празнодумец.

Коментар

• Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение

За голям твой късмет дори и Борис да се провали ще можеш да наблюдаваш друг подобен експеримент - на Болсонаро-Груев

Коментар

Разбира се, Матеев, казвал съм го многократно - началник на щаба трябва да е който и да е вирусолог (не ги познавам) на топ ниво в България. Все ми е тая дали е член на БКП, БСП, ГЕРБ или ДПС и дали е ходил на мисии в чужбина, дали е шеф на БМА или на ТКЗС, но да е вирусолог, а не хирург, анестезиолог, ревматолог или каквото там се сетиш, та дори и да е най-добрият хирург на света. Щото по тая логика дай да сложим Тони Коляното - лекувал е абсолютно всикчите ни звезди от травми, включително БХ, а не знам някой да се е оплакал от него, совен това е добър човек и не гледа лошо. Дотук не съм срещнал мнение на вирусолог, че това е някакъв ултра опасен и мега страшен вирус, напротив, всички твърдят, че това е стандартен вирус от съответния тип. Никой не препоръчва маски, ръкавици и т.н., абсолютно всички ни препоръчват миене на ръцете и ограничаване на контактите на възрастните хора, но не е карантина на всичко и всички и полувоенно положение. Толкоз
                          Аз съм съгласен с твоето мнение, но то в щаба вече си има вирусолози, при това най-добрите. Колкото до началника на щаба аз си мисля, че той задължително трябваше да бъде военен. Няма как - военните са единствените хора, които са обучени да се справят с кризисни ситуации. Също така те са обучени да вземат бързи решения. Обучени са и да вземат тежки решения. Обучени са и да не се поддават на емоции, а да вземат решения на базата на динамично и бързо променяща се информация.

Не веднъж съм казвал моето мнение - има ли мир, демокрацията взема по-правилни решения, но те се бавят много във времето. Има ли обаче война (или някаква криза), най-добрата алтернатива е диктатурата или по-точно ЕДИНОВЛАСТИЕТО, защото тогава и само тогава могат да се вземат бързи и трудни решения. Военните са обучавани за това, и именно поради тази причина изборът на военен е по-добрата алтернатива за коронавируса.

В конкретния наш случай министерски съвет е имал само 2 алтернативи:
                          1. Избор на най-добрия експерт-вирусолог, но цивилен и необучен за справяне с кризисни ситуации
                          2. Избор на високопоставен военен с висок ранг, обучен за кризисни ситуации, и при това все пак е лекар

От двете алтернативи явно е натежала втората, и аз съм съгласен с това решение, защото бих направил същото. Трябваше да е висш военен, а ако той е разумен човек (което определено е така), то тогава той ще се съобразява с експертното мнение на най-добрите вирусолози. Правилното управление на кризата обаче има не само медицински аспект, но и много други аспекти - политически, икономически, финансов, военен, организационен, транспортен, логистичен и т.н., и именно поради тази причина един военен, който е обучаван за всички тези аспекти, би се справил по-добре от един тесен специалист само в областа на вирусологията.
                          Last edited by Mateev; 19.03.2020, 11:52.

Коментар

Никой не препоръчва маски, ръкавици и т.н
                            Не препоръчва защото няма. Болшинството страни по света се оказаха неспособни да предоставят макар и минимална защита на поданиците си под формата на маски, ръкавици и почистващи гелове. Вероятно в условията на война е тривиално такова производство да започне в рамките на 24ч, но виж всички са много по-склонни да похарчат няколко милиарда за успокояване на общественото мнение, отколкото за неща от които наистина има полза.

Коментар

• Първоначално изпратено от Econlav Разгледай мнение

М да бе ама ако не си чел достатъчно "статистическия им модел" бил грешен и вчера разбраха колко точно ще им струва това упражнение ако продължават така. В Лондон съм, в баш центъра на Лондон, няма никакви ограничения, скоро няма и да има и този град, най-големият в Европа, ще бъде най-смазан след година.
                              Ако наистина си в Англия, ти си ценен свидетел, поне за мен, защото там подходът засега е друг. Е, това ако останалите световни лидери не насилят Бориса да си смени парадигмата и да приеме тяхната, та да не ги излага с трезвото си мислене.

Нескромно ще обърна внимание на моята тема за споделяне на личен опит (но не медиен) с ковида, звяра голяма.

Коментар

• Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение

Прекрасен клип, благодаря! Пропуска обаче да добави че вирусът нямаше да се разпространи толкова успешно без безрезервната подрепа на шефа на WHO. Но това само би добавило допълнителен елемент на расизъм

Коментар

Working...
                                X