IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• При вас как е аз не знам, но обикновено по това време съм свикнал да обядвам

Сега затварям, но преди това - ето нещо за разреждане на напрежението:

Сега ще търсите дедовия!

Уточнявам, това е просто една усмивка! Никакви политически внушения! Не и в тази тема!
    Малък Тошко може да ме консултира по темата за отделни видове напитки, не за политика.

Коментар

• Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
      А, междувременно и Матеев е разяснил.
      Потърсих из нета възможности за купуване.

Ето, примерно тук
      Водороден пероксид 30% / Перхидрол

Цена под 7 лв. за един л.
      Отдавна не съм посещавал магазини за химически продукти. Имаше някога, ама сега?!
      Абе ще се изтровите.. 3% се пие ето ви линк..

http://apocryphal-academy.com/index.php?topic=496.0

Коментар

• А, междувременно и Матеев е разяснил.
        Потърсих из нета възможности за купуване.

Ето, примерно тук
        Водороден пероксид 30% / Перхидрол

Цена под 7 лв. за един л.
        Отдавна не съм посещавал магазини за химически продукти. Имаше някога, ама сега?!

Коментар

• Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение
          Да ви светна за импровизиран дизенфектант за ръце (имате две шишенца в аптечката на колата ако ви е по бг стандарта аптечката по чуждите стандарти са без него) ползва се за дезинфекция на рани или да се изрусиш не се препоръчва на бременни кърмачки или ако имаш повече от 20% от кожата изгаряния

цена 80 стотинки за 100 мл 3% (ако го разреждате на минимума от 0.5 може да си направите доста повече) Умната с процентите

Не им е хрумнало да го изкупуват има навсякъде Хубаво да се чете и да се реагира без паника

Маркет, писали сме заедно!
          Полезно е това, което ис дал. Много! Само да допълня, че хаосът в главите на хората е пълен.
          Сега е модерно да се говори за корбондиоксид, а пък аз като кажа въглероден двуокис - гледат ме изненадано

В зависимост от концентрацията може да имаме
          - перхидрол,
          - кислородна вода.

Химически и двете са еднакви.
          Другото - процентите, добре си ги описал.

Доколкото си спомням, трайността е малка. За съжаление.

Коментар

• Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение
            ....
            Hydrogen peroxide:
            • Hydrogen peroxide is typically sold in concentrations of about 3%. It can be used as is, or diluted to 0.5% concentration for effective use against coronaviruses on surfaces. It should be left on surfaces for one minute before wiping.
            Идеята е много добра. Става въпрос за H2O2, което на български в зависимост от концентрацията се нарича ВОДОРОДЕН ПЕРОКСИД (100%) или ПЕРХИДРОЛ (30%) или просто КИСЛОРОДНА ВОДА (3%). Проверих набързо из електронните аптеки и да, все още го има в продажба.

Едно време съм си играл с перхидрол и знам, че дори и с висока концентрация не е чак толкова опасен. При попадане върху ръцете започва да щипи и кожата става снежнобяла като хартия, но след няколко минути се възстановява без никакви последици. При попадане в очите или при пиене обаче е много опасен.

Ако решите да си купите ви препоръчвам по-висока концентрация, напр. 30%, като така 1 литър ще ви струва само 7 лева и ще може да се разреди до 10-20 или дори до 50 литра.

https://apteka.framar.bg/30027108/%D...82%D1%8A%D1%80
            Last edited by Mateev; 19.03.2020, 13:28.

Коментар

• В Медицински Университет Пловдив са развили полезна секция за ковид19 в сайта си, където има включително полезна практическа информация за доста житейски ситуации.
              Актуални информационни материали за COVID-19 (SARS-CoV-2)

Има и кратка извадка с практически препоръки, които се появиха на няколко места - примерно ТУК

Акцент

Малко сравнителни данни показват по‐дълго персистиране във външна среда при по‐висока инокулация и при стайна температура при по‐висока влажност. Ефективно инактивиране на повърхностна се постига при използване на: 62‐71% етанол, 0,5% водороден пероксид или 0,1% натриев хипохлорит. Други биоцидни агенти като 0,05‐0,2% бензалкониев хлорид или 0,02% хлорхексидин диглюконат са по‐малко ефективни.
              Етанолът е ясен, водороден пероксид - това беше кислородна вода, натриев хипохлорит е белината, ама какви са търговските наименования на другите споменати дезинфектанти?

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Епа, не ти се сърдя за мнението, щото си умен човек, пък и съм си лафил в други теми с теб, така че ще остана с добри впечатления и сега, въпреки че съм знамето на "олигофрените, дето не им пука" Ми дай да си турим Волен направо - мъж с топки, гледа лошо, че даже е звършил Богословие, та има директна връзка с Началника. А и Русия му е отзад, та още по-добре

За мен не се справя с нищо и създаде абсолютно излишна паника, още повече пък и нищо не зависи от него, а чете пр текстчета, подготвени от някой си - всеки си има мнение. Паниката е най-лошият съветник, а това, което се създаде до момента, е абсолютно координирана паника и нищо друго! Иначе решението е лесно и дори и сега може да се приложи - пълна забрана на границите, освен за тирове. Всеки, който е бил в чужбина в поселдните 6 седмици - 2 седмична карантина в хотел (лесно е да се издирят хората). Всички, дето са тръгнали да се прибират - сори, не може или ако сме хуманни - 3 месеца палатков лагер на границата, за да им уври тиквата. Всички пенсионери - задължителна 2-седмична карантина, храна се носи от социалния патронаж, ако има по-млади, които живеят с тях - и за тях карантина. Всички други са на бачкане и не прекъсват живота си със самоубийство от малоумни турски сериали.

Полукарантина на всички е най-голямата глупост, която можеше да се направи - лично мнение. Ма нали видяла жабата, че подковават коня, та дай и ние като всички. Пък икономиката - абе еви и майката, на кой му пука за евентуалните стотици умрели от глад след това, щото ще останат без работа, важното е да не ни обвинят в нехуманно отношение сега, че да загубим изборите
                Ти па,бива и да ми се сърдиш...Волен,дай да не го коментираме,нема да ми стигне една страница с люти сръпски псувни.....Да не ме заподозреш сега в сърбофилство,че си доста чувствителен на тая темя...Просто ги считам за шампиони в псуването...
                Груев,спокойно мога да се наредя до теб в състава на "олигофрените дето не им пука"....Независимо ,какви вируси са ме налазвали,винаги съм ги карал на крак,та дори треперйки като лист с чувството ,че всеки момент ще припадна....Няма да се даваме сега на някакви настинки,я....Ама сега ситацията е по-различна ....Сещам се за поне 7-8 човека от моето обкръжение ,на моите и под моите години ,дето са със сърдечни проблеми ,високо кръвно и т.н.Сещам се и за по- възрастни,които така или иначе са си рисков фактор....Ограничавайки контактите си,предпазвам себе си,реципрочно предпазвам и тях ,да не ги заразя ,даже без да разбера....
                И пак ти казвам - основният смисъл на тая карантина е ,заразяванито да не стане лавинообразно,а да е постепенно....30 легла,27 заети,след седмица- 10 изписани или преместени на по-лек режим ,10 новоприети..
                А не 30 легла,30 заети и 50 чакащи и колабриращи пред болницата....Е ,тогава ще видиш,какво е паника и замръзване на икономическия живот....

Коментар

• Да ви светна за импровизиран дизенфектант за ръце (имате две шишенца в аптечката на колата ако ви е по бг стандарта аптечката по чуждите стандарти са без него) ползва се за дезинфекция на рани или да се изрусиш не се препоръчва на бременни кърмачки или ако имаш повече от 20% от кожата изгаряния

цена 80 стотинки за 100 мл 3% (ако го разреждате на минимума от 0.5 може да си направите доста повече) Умната с процентите

Не им е хрумнало да го изкупуват има навсякъде Хубаво да се чете и да се реагира без паника

.еду домейн едукеишън дава се само на университете статията е от няколко от професорите

Hydrogen peroxide:
                  • Hydrogen peroxide is typically sold in concentrations of about 3%. It can be used as is, or diluted to 0.5% concentration for effective use against coronaviruses on surfaces. It should be left on surfaces for one minute before wiping.

https://www.rutgers.edu/news/best-wa...irus-your-home

mWPCloud.com

Коментар

Иначе решението е лесно и дори и сега може да се приложи - пълна забрана на границите, освен за тирове. Всеки, който е бил в чужбина в поселдните 6 седмици - 2 седмична карантина в хотел (лесно е да се издирят хората). Всички, дето са тръгнали да се прибират - сори, не може или ако сме хуманни - 3 месеца палатков лагер на границата, за да им уври тиквата. Всички пенсионери - задължителна 2-седмична карантина, храна се носи от социалния патронаж, ако има по-млади, които живеят с тях - и за тях карантина. Всички други са на бачкане и не прекъсват живота си със самоубийство от малоумни турски сериали.

Полукарантина на всички е най-голямата глупост, която можеше да се направи - лично мнение. Ма нали видяла жабата, че подковават коня, та дай и ние като всички. Пък икономиката - абе еви и майката, на кой му пука за евентуалните стотици умрели от глад след това, щото ще останат без работа, важното е да не ни обвинят в нехуманно отношение сега, че да загубим изборите
                    +++

Да се чуди човек наистина защо не го правят, хотелите и без това са пусти, забрави за туризма идните месеци. Изхранване по стаите, 2 ченгета ще пазят отвън и това е, елементарно.
                    Същото и за всички пенсии дето не са отделно от по младите.
                    Останалите ще го преболедуват за месец 2, ще имат имунитет после, а икономиката ще е ОК.
                    Last edited by pipbel; 19.03.2020, 12:49.

Коментар

.....Полукарантина на всички е най-голямата глупост, която можеше да се направи - лично мнение. Ма нали видяла жабата, че подковават коня, та дай и ние като всички. Пък икономиката - абе еви и майката, на кой му пука за евентуалните стотици умрели от глад след това, щото ще останат без работа, важното е да не ни обвинят в нехуманно отношение сега, че да загубим изборите
                      Не ми се сърди, но ще поспоря с това твое мнение. Според мене каквото и да се случи с икономиката, ами ще запретнем ръкави и ще я възстановим. Няма никаква опасност някои хора да умрат от глад. Ако все пак го докараме дотам, ще се задействат спасителни планове на държавата, благотворителни фондации, милосърдие и прочее самоинициативи, които в тяхната цялост няма да оставят нито един човек да умре от глад.

По отношение на така прокламираната от тебе безработица според мене няма никаква опасност. Съществуващата безработица не е защото няма работа, а защото определен процент от хората просто не им се работи. Тези хора не са бедни и гладни - те си имат издръжка например от мама и тати, и въобще нямат намерение да започват работа, но защо пък да не се запишат в бюрото по труда и да вземат някой друг допълнителен лев.

Истинската ситуация в България с работната сила я знаят само работодателите, и в момента тя е, че ИМА ОГРОМЕН ДЕФИЦИТ ОТ КАДРИ, както висококвалифицирани, така и нискоквалифицирани общи работници. И ако покрай кризата с коронавируса се появят свободни кадри, които наистина искат да работят, те моментално ще бъдат привлечени на работа от оцелелите производства.

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                        Ако се вярва на ФТ, до дни в Лондон ще има карантина.

И аз съм свидетел, че тези дни хората по улиците силно са намаляли. Висшите учебни заведения минават на дистанционно. Но в същото време хора се тълпят пред дискотеките и клубовете вечер...

London lockdown imminent to slow coronavirus outbreak

https://www.ft.com/content/e8c98d1c-...9-1fe6fedcca75
                        Сетила се Мара ... ти пазиш ли се? При нас е пик в момента.

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

Груев,началник на щаба, преди всичко трябва да е мъж с топки(може и жена с топки,историята помни и такива случаи),с трезв, хладен,аналитичен и комбинативен ум,с твърда решителност -плюс ще е и ако е и лекар ,за още по голямо доверие,ама не е задължително...
                          За какъв чеп ни е да се покаже някакъв топ вирисолог,оплетен от десетки съмнения относно вируса и вземе да мънка - "Ами то това не е съсвем сигурно ...Може и мерките да са малко по-меки,ама всъщност ,дали да не са по-твърди....Таковата-онаковата и прочие....
                          П.П.За мен лично ген.Мутафчийски се справя доста прилично с ролята ,която му е дадена...
                          И за мен. Изборът на лидер в този случай е адекватен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                            Заразените в България вече са 94.
                            Потвърждавам, аз също гледах директното предаване и информацията от Мутафчийски.
                            Смятам само да допълня още две подробности, които ми направиха впечатление от изложението му.

1. По отношение на бързите тестове. При направени 10 бр. бързи тестове върху 10 гарантирано заразени, само 4 бр. са дали положителен резултат. Генералът рече: "При бързия тест само положителният резултат е верен!"

2. По отношение на хоспитализирани. В Бг имаме общо 94 заразени, 3 починали. Не даде точния сбор на хоспитализираните, а само изчерпателно изброи болниците в страната, където лежат хоспитализирани ковид19 пациенти и брой във всяка една от тях. Сумирах криво-ляво и го докарах до около 20. Останалите до 91 си лежат у дома.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Не веднъж съм казвал моето мнение - има ли мир, демокрацията взема по-правилни решения, но те се бавят много във времето. Има ли обаче война (или някаква криза), най-добрата алтернатива е диктатурата или по-точно ЕДИНОВЛАСТИЕТО, защото тогава и само тогава могат да се вземат бързи и трудни решения. Военните са обучавани за това, и именно поради тази причина изборът на военен е по-добрата алтернатива за коронавируса.
                              Не случайно в древен Рим, докато все още са били република, в периоди на кризи и опасности като извънредна мярка са поставяли един единствен човек да управлява - диктатор.
                              До новите собственици на INVESTOR.BG - не притежавам никакво злато, сребро, депозити и акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от Dragodanov Разгледай мнение

Специално за Зимбабве е нормално да имат резерви от китайски предпазни маски /най-елементарните такива/, просто защото в последните 15 години Китайската народна република /КНР/, чрез бизнесмени навлезе и зае огромен дял от икономиката /нещото, като икономика, ако може така да се нарече/ на Зимбабве. Напрактика, в икономмически план, Зимбабве е не просто сателит, а пълен икономически придатък на КНР.
                                Напълно съм съгласен.

Коментар

Working...
                                X