IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Всичко е по темата !!!. За Успеха....и причините за него. Искате ли да сте успешни?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от simbad

    Кавръков , много ги далеч от истината ама много. Иначе като единствения който не е брокер тука си със най трезва мисъл, но тука мнооооого грешиш. Нивото на образование в големите градове в БГ е нещо което в Западна Европа няма да достигнат и след 1000 години, за селата не знам . Като се почне още от детските градини децата ги занемаряват. Като си помисля , че в София имаше протест в една детска градиа, че заради ремонт трябвало децата да спят един месец видиш ли на дюшеци на земятаето тук https://www.dnes.bg/sofia/2019/10/14...-salona.425998
    Аланколуууууууууу , в Германия навсякъде спят на матраци на земята и то със дрехите си както са си така и даже едно одяло не им дават като кучета ! Тва не е в една или друга , мойто и в скъпа частна беше и същия кучешки живот. Хранят ги само с хляб и макарони и разни боклуци и тва не е майтап. Аз аз преди да се потопя в немската действителност си мислех че в БГ е толкова зле...е зле е , ама опре ли до деца в БГ е рай в сравнение с немската трагедия.
    Вчера по БНТ даваха "Два диоптъра далекогледство".

    Много хубав филм, хората от лентата излъчват спокойствие, общуват нормално, живеят в хубави жилища и къщи по мода от 1975 г. Филмът е от тогава. Дава реална представа за преимуществата на социализма,

    Не ми се вярва в Германия да не са уредени детските градини. Може би ползвате някоя по-евтина. Едно дете на познати ходи там и не се оплакват. Носи си храна от вкъщи, че е капризно.

    Поздрави




    Коментар


    • Първоначално изпратено от nkavrakov1982

      За Германия не знам. Мойто ходеше на в Испания, на предучилищна и сега на училище. В градина беше ходило само 3 дни, и не му хареса. Затова казах тогава на бившата ми жена, тогава, да не ходи. И си седя в къщи, то тогава и замина за чужбина, там си беше в предучилищна, до обяд. Виж, според мен е добре да смениш държавата, шом е толкова зле. Иди във Финландив, Швеция, Финландия, или Норвегия. Това са бели, социални държави.
      Така наречените от теб бели държави са най голямата помийна яма на света. Вероятността детето то да стане наркоман, самоубиец и тн. е огромна. Учител се става в Швеция със 5 години стаж просто като някакъв работник на бюро и 3 месечен курс. Учениците стават гениални тъпаци като Грета Тунберг. 4% от всички деца в Швеция са отнети от социалните служби като повода за отнемане стига ако някой съсед те набеди че биеш детето въпреки че не го биеш или ако е спало в стаята с родителите вместо само или защото майката е кърмела повече от една година или защото не го кърмела по час а когато бебето проплаче. ПАТОЛОГИИ СТРАШНИ ! Всеки койото има връзка с тези страни го знае и трепери само при назоваване на името на т.нар служби за децата . Дори и службите да не ти отвлекат децата , то вероятността да стане пълен тъпак е поти 100%. Познавам сума поляци дето работят там , но сами и за семейството с децата и не помислят да ги закарат. Barnevernet в норвегия е по зле от Гестапоотнемат деца за да ги по зле от османската империя навремето за еничари. Даже и в ГЕрмания където се слува същото но със 10 пъти по малък интензитет на глава от населението и тук се знае масово по медии и от хората Норвегия и Швеция, въпреки че немските медии да манипулирани колкото си искаш и като цяло се крие всичко що може да навреди на властта.

      Даже на екскурзия няма да отида при тези асоциални патологични общества. Колкото по-на юг толкова по топли са хората , може икономиката на не цъфти и да няма пари , но има любов към децата и патологиите са много по-малко.
      Зле в Германия ,колко да е зле. За възрастен е добре , за децата се трае щото като знам и колко по зле има ... ама ... мързи ги да гледат тука .
      Last edited by simbad; 20.01.2020, 10:52.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от nkavrakov1982

        Покупката не е проблема.Там трудно се намира работа.
        Ти работа ли търсиш или службичка па и кинта да пада?Щото работа има колкото искаш ма службици наистина няма

        Коментар


        • Първоначално изпратено от iezuita Разгледай мнение
          Много патос Пешо. В интерес на истината, мисля че коментираното "есе" не е 100% авторско. Има подсказка и от родителското тяло. Но любовта към баба и дядо (за голяма радост) все пак си личи. Обвиненията които отправяш са всъщност към един тинейджър, чиито родители са били принудени да работят в чубина. Защо ще кажеш че са принудени, - ами защото ние строим шибаният капитализъм от нулева фаза и е възможно, дори повече от сигурно, някъде хората да се сблъскват и с най-уродливите му форми, местни дерибеи, феодали, или борчески структури. Ти си имал късмета да се нашибаш в енергото и да "пиеш млеко от кравата директно", но много повече хора са немали твоя късмет., И не бива да ги обвинеяваш в неща, които не разбираш, от техния начин на виждане. Човек тр., преди да обвинява, да се постави в очите на другия,
          Не е изключено, да са и по-големи родолюбци от тебе. Ботев и Левски, като са пребивавали в румънско и сръбско в няккакъв етап от кратския си живот, следва ли да окачествим като родоотсъпници - точно напротив. Иди, поживей някъде извън БГ и после кажи какво си почувствал, еми хората ти го казват а ти като краен селак плюеш връз тях, недей така.
          Разбира се аз съм имал късмета.Ние българите всичко обясняваме с късмета.Навремето ми се смееха че уча в селско училище после ма как така няма да ходя в Математическа гимназия.После направо ми се подиграваха за Механотехникума и специалността Елктроснабдяване и електрообзавеждане на промишлени предприятия.Аз исках да уча Електрически централи мрежи и системи в Радомир ама баща ми не ме пусна да живея при леля ми щото не беше омъжена и щял съм бил да стана хаймана какво е това хаймана не зная.Дори за целта майка ми ми беше записала да уча Студена обработка на металите въпреки че и поръчах електрото.Аз бях на гости при леля и дядо цяло лято.Дойдоха есента да ме прибират и ми казаха.На 15 септември отидох с яд и ги преупредих че ако не се преместя където искам отивам в Строителният техникум.Първият час беше час на класния а аз мислех къде при кого да отида за да се махна.Но съдбата се намеси.Влезе един учитл който после ми преподаваше електротехника и попита има ли желаещи да отидат в електрото.Аз дори не се обърнах награбих си чантата и на бегом се изнесохТака той премести свой близък а аз отидох накъдето ме влечеше сърцето.После отидох да кандидатсвам и о ужас.Родата изпадна в ступор и ужаст ма как така няма да подавам документи за СУ.Започна едно четене на конско кой отде свари ма как така ВМЕИ Ленин?Ти имаш ли акъл бачкер ли ше ставаш нима си толко глупав това е ПУЦ.Мои роднини доцет в СУ и професор в БАН ме убеждаваха да напиша първо Електроника и автоматика аз категорично отказах написах си само Електротехника.Тогава се кандидатстваше по направления.После наставленията продължиха как може така все най скапаното защо Електрически централи мрежи и системи....Днес обаче никой не ми се подиграва дори напротив...Като гледам колко политици станаха енергетици а не съм ги срещал на Паметника Левски ми иде да се докопам до власт и това да заминава на бригада в Белене цялата тая пасмина тарикати.Та приятел това не е късмет а съдба.Не ме интересува кой какво почувствал.Тоя форум не е Искрено и лично.Като не иска да чувства къФ го дири в чужбина.Да изоставиш майка си когато е на смъртно легло и да ми се вайкаш от уредената Германия колко много я обичаш айде нема нужда.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение

            Добър съвет Купа, но няма да стане. Там ако го накарат да работи няма да има време за смислените неща в живота - да се пише във форума за рутенето на цените и революциите и затова категорично се отхвърля. Недей да го тормозиш повече, това е издевателство.
            Не знам какво си мисли накавръчето тройка. Ако си мисли, че с дипломата с висшу ще започне директно от директорския стол, жестоко се лъже. В чужбина винаги се започва от най-ниското стъпало. (ей ме мене още си нося кофите с вар, въпреки, че ми дуднат да ставам началник смяна)
            накавръчето поне има с какво да започне, повечето българи заминаващи за Испания отиват там с празни джобове и пак се справят. Само малко повече смелост му трябва, както казах, съдбата обича смелите и авантюристите.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от cupwinner Разгледай мнение

              Стига бе, половин БГ работи в Испания, само за тебе немало работа!? Няма да е лесно, все отнякъде ще трябва да започнеш. Зарежи работата в офис и се захвани с каквото намериш. Отвори една баничарница ако трябва.
              Съдбата обича смелите, отиваш купуваш и се настсняваш, пък каквото сабя покаже. В София винаги можеш да се върнеш. Може да те хареса някоя грозна, но богата испанка (като мойта жена )
              Добър съвет Купа, но няма да стане. Там ако го накарат да работи няма да има време за смислените неща в живота - да се пише във форума за рутенето на цените и революциите и затова категорично се отхвърля. Недей да го тормозиш повече, това е издевателство.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от nkavrakov1982

                Покупката не е проблема.Там трудно се намира работа.
                Стига бе, половин БГ работи в Испания, само за тебе немало работа!? Няма да е лесно, все отнякъде ще трябва да започнеш. Зарежи работата в офис и се захвани с каквото намериш. Отвори една баничарница ако трябва.
                Съдбата обича смелите, отиваш купуваш и се настсняваш, пък каквото сабя покаже. В София винаги можеш да се върнеш. Може да те хареса някоя грозна, но богата испанка (като мойта жена )
                Last edited by cupwinner; 20.01.2020, 00:38.

                Коментар


                • Груйо е написал, че един софиянец, който взима 1800лв. и е женен за софиянка, която също взима 1800лв. и ако вече имат голям и хубав апартамент на хубаво място, еквивалентен на това, което може да се наеме в Берлин за 1000 евро, тогава ще живеят при същия стандарт като средния берлинчанин

                  Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
                  Груйо написа, че 70% от софиянци могат да живеят по-добре от средния берлинчанин като изкарват по 1800 лв на месец, само че реално тези пари ги изкарват 20%, другите са само потенциални бюргери
                  Last edited by Money; 20.01.2020, 00:02.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

                    Честно казано не разбирам тея хора.Какво дириш в Германия бе Сашко?Защо заряза баба си и дядо си на произвола?За пари ли бе?От лакомия ли?Ще си дойдеш един ден но тях няма да ги има.Не ти вярвам аз че обичаш България.България обичаме всички ние които сме в Родината.Такива като теб я напуснаха предадоха я изоставиха я за пари за лъскави неща за коли за имане...Да в Германия може би ще имаш по лъскави дрънкулки но няма да имаш онова за което си написал.Ние дето сме тука рано или късно ще оправим страната и честно ти казвам след това не ни трябвате.Предателите никой не ги обича.Такива като вас ще бъдат смятани за втора класа и цигани където и да сте по света а когато се върнете тука ще ви гледаме с презрение ако изобщо ви позволик да се върнете.Запомнете го до края на живота си вие ще бъдете боклуци където и да отидете.И с право другите народи се гаврят с вас.Честно казано не ни и трябвате.Затова не пишете лицемерни изповеди на които ние дето сме тука не вярваме.Щом сте избрали парите слугувайте на парите и материалното работа при нас нямате
                    Много патос Пешо. В интерес на истината, мисля че коментираното "есе" не е 100% авторско. Има подсказка и от родителското тяло. Но любовта към баба и дядо (за голяма радост) все пак си личи. Обвиненията които отправяш са всъщност към един тинейджър, чиито родители са били принудени да работят в чубина. Защо ще кажеш че са принудени, - ами защото ние строим шибаният капитализъм от нулева фаза и е възможно, дори повече от сигурно, някъде хората да се сблъскват и с най-уродливите му форми, местни дерибеи, феодали, или борчески структури. Ти си имал късмета да се нашибаш в енергото и да "пиеш млеко от кравата директно", но много повече хора са немали твоя късмет., И не бива да ги обвинеяваш в неща, които не разбираш, от техния начин на виждане. Човек тр., преди да обвинява, да се постави в очите на другия,
                    Не е изключено, да са и по-големи родолюбци от тебе. Ботев и Левски, като са пребивавали в румънско и сръбско в няккакъв етап от кратския си живот, следва ли да окачествим като родоотсъпници - точно напротив. Иди, поживей някъде извън БГ и после кажи какво си почувствал, еми хората ти го казват а ти като краен селак плюеш връз тях, недей така.
                    Last edited by iezuita; 19.01.2020, 23:20.
                    http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

                      Бате Пешо,пак си,меко казано,краен.....Пропуснал си важна подробност от текста..."....Прибирам се от училище....." Текста е написан от момче-ученик ,на което родителите явно са се преместили да живеят в Германия....Не мисля,че момчето е имало ,кой знае какъв избор....
                      Въпросното есе го постнах с цел да покажа,че един човек,освен финансови проблеми,може да има и доста сериозни емоционални проблеми и не съм много сигурен ,кои са по-опасни...Много родители недооценяват,какви сериозни последствия може да причини преместването в друга държава на децата им ,особено ако те са в тинейджърска ,или близка възраст...Детето,особено,ако не знае и съответния език ще бъде подложено на страховит стрес - ново училище,различна учебна система,нови и различни съученици,с които трудно комуникира,подигравки,липса на приятелите,които е имал в България и т.н.,и т.н....Но,не съдя родителите на тези деца,избрали неликия път на емигрантството,търсещи по-добро бъдеще за себе си и своите деца,защото те не подозират за редица проблеми, преди да се сблъскали с тях..
                      Но не мога да разбера родителите,които казват на своите вече пораснали деца - "Махай се от тая скапана държава" И не че има нещо лошо в това ,особено младите хора,да "поскитат",да се "поочупят",да видят света,а и да видят България с други очи....И после да решат къде и какво ще правя с живота си...
                      Не мога да разбера тези родители,защото те реално "режат",или правят много труден, обратния път към България на собствените си деца...Защото им казват - "Ти на всяка цена трябва да останеш там.....Нямаш право да не успееш...Нямаш право да не ти хареса там...и т.н." И това всичкото - без самите те някога да са живяли в чужбина.....
                      Не мога изобщо да понасям хората ,които независимо ,дали живеят тук или чужбина,наричат България - кочина,абсурдистан и прочее...Може човек да критикува неща ,които не му харесват в България,но да нарича държавата си с толкова грозни имена е брутално и отношението ми към подобни българи е крайно негативно....
                      Контатувал съм с представители на много държави,включително и с такива ,които идват и от места,където се водят войни,цари беззаконие ,диктатури и др., ....и да - може да кажат "Там (държавата им) в момента е страшно",но никой ,освен българин не съм чувал да нарича Родината си с такива грозни и брутални думи....И..... този факт ме прави леко тъжен...
                      За мен повечето емигранти са тарикати.Да България в момента не е в най добрата си форма.Те я напуснаха вместо да са тук да се борим заедно и да оправим страната си те се махнаха и казват като се оправи ще си дойдем.Тези хора търсят само лична изгода и материални неща.Така мисля аз не знам краен ли съм или не съм.Да разбирам да отидеш да учиш да отидеш за година две ама да си емигрант 20г и да ми говориш че обичаш България е смешно.Аз имам много познати навън и никой не е цъфнал и вързал.Някои още живеят с мисълта че заплатите тука са по 200-300 лева.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

                        Честно казано не разбирам тея хора.Какво дириш в Германия бе Сашко?Защо заряза баба си и дядо си на произвола?За пари ли бе?От лакомия ли?Ще си дойдеш един ден но тях няма да ги има.Не ти вярвам аз че обичаш България.България обичаме всички ние които сме в Родината.Такива като теб я напуснаха предадоха я изоставиха я за пари за лъскави неща за коли за имане...Да в Германия може би ще имаш по лъскави дрънкулки но няма да имаш онова за което си написал.Ние дето сме тука рано или късно ще оправим страната и честно ти казвам след това не ни трябвате.Предателите никой не ги обича.Такива като вас ще бъдат смятани за втора класа и цигани където и да сте по света а когато се върнете тука ще ви гледаме с презрение ако изобщо ви позволик да се върнете.Запомнете го до края на живота си вие ще бъдете боклуци където и да отидете.И с право другите народи се гаврят с вас.Честно казано не ни и трябвате.Затова не пишете лицемерни изповеди на които ние дето сме тука не вярваме.Щом сте избрали парите слугувайте на парите и материалното работа при нас нямате
                        Бате Пешо,пак си,меко казано,краен.....Пропуснал си важна подробност от текста..."....Прибирам се от училище....." Текста е написан от момче-ученик ,на което родителите явно са се преместили да живеят в Германия....Не мисля,че момчето е имало ,кой знае какъв избор....
                        Въпросното есе го постнах с цел да покажа,че един човек,освен финансови проблеми,може да има и доста сериозни емоционални проблеми и не съм много сигурен ,кои са по-опасни...Много родители недооценяват,какви сериозни последствия може да причини преместването в друга държава на децата им ,особено ако те са в тинейджърска ,или близка възраст...Детето,особено,ако не знае и съответния език ще бъде подложено на страховит стрес - ново училище,различна учебна система,нови и различни съученици,с които трудно комуникира,подигравки,липса на приятелите,които е имал в България и т.н.,и т.н....Но,не съдя родителите на тези деца,избрали неликия път на емигрантството,търсещи по-добро бъдеще за себе си и своите деца,защото те не подозират за редица проблеми, преди да се сблъскали с тях..
                        Но не мога да разбера родителите,които казват на своите вече пораснали деца - "Махай се от тая скапана държава" И не че има нещо лошо в това ,особено младите хора,да "поскитат",да се "поочупят",да видят света,а и да видят България с други очи....И после да решат къде и какво ще правя с живота си...
                        Не мога да разбера тези родители,защото те реално "режат",или правят много труден, обратния път към България на собствените си деца...Защото им казват - "Ти на всяка цена трябва да останеш там.....Нямаш право да не успееш...Нямаш право да не ти хареса там...и т.н." И това всичкото - без самите те някога да са живяли в чужбина.....
                        Не мога изобщо да понасям хората ,които независимо ,дали живеят тук или чужбина,наричат България - кочина,абсурдистан и прочее...Може човек да критикува неща ,които не му харесват в България,но да нарича държавата си с толкова грозни имена е брутално и отношението ми към подобни българи е крайно негативно....
                        Контатувал съм с представители на много държави,включително и с такива ,които идват и от места,където се водят войни,цари беззаконие ,диктатури и др., ....и да - може да кажат "Там (държавата им) в момента е страшно",но никой ,освен българин не съм чувал да нарича Родината си с такива грозни и брутални думи....И..... този факт ме прави леко тъжен...

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
                          17 януари в 22:45 ч. ·

                          С огромна радост искаме да ви съобщим ,че и тази година имаме финалист в литературен конкурс „ Моето писмо към България“ . И това е Александър Крумов от Бремен!

                          МОЕТО ПИСМО КЪМ БЪЛГАРИЯ

                          Есен е .Навън вече започва да става студено. Прибирам се от училище и се любувам на обагрените клони на дърветата във всички нюанси на жълто, оранжево и червено.
                          Вълшебно е, но аз не съм у дома. Аз съм в чужда страна. И точно в този момент се улавям, че започвам да мисля , колко по–хубаво е в моята родина.
                          Покрай мен се чува шумът на машина, която издухва листата. Ех, да можех за секунда да съм у дома, в моята стая, където всяка сутрин се чува метлата на баба, която мете двора. Едно малко кътче, но прекрасно.
                          Пренасям се у дома мислено. Всяка сутрин шетнята на баба ме събужда и аз лениво излизам навън. Дядо чете сутрешния вестник и в мига в който ме вижда се усмихва.
                          В очите му откривам радост, любов и една специална енергия, която ме зарежда.
                          Дори и сега виждам щастливите им лица, но те са някъде дълбоко в душата ми , а тази енергия прониква в мен и прави деня ми усмихнат. Опитвам се да я задържа , колкото може по–дълго време, за да черпя сила и в чуждата държава. През камерата на телефона виждаш лица и усмивки, но не се предава топлинката на прегръдката, уханието на топли гозби , нито звуците на моята улица.
                          Аз съм на немска улица. Вървя и преглъщам. Буца е заседнала в гърлото ми. За да задържа сълзите, които напират , поглеждам към небето и видях облаците.
                          Първото нещо, което изплува в съзнанието ми е песента „Я , кажи ми облаче ле бяло…“
                          Започнах да си тананикам. Направо запях. „не видя ли бащини и двори?“ и не издържах. Сякаш това беше моята песен днес и без да се усетя изрекох на глас:
                          „Облаче, кажи на баба и на дядо, че жив и здрав тук си ме видяло!“
                          Разплаках се, а уж съм мъж.
                          Ходя по улицата , гледам листата . Не са така цветни и красиви като у дома.
                          Липсва ми песента на птичките, липсва ми ароматът на нашите цветя, вкусът на нашата вода. Дори въздухът, който дишам ми липсва!
                          Но трябва да съм силен.
                          Боли ме, че трябваше да напуснем родината, че грижите за бита са толкова трудни и сега трябва да преодолявам носталгията. А спомените всеки ден се връщат и ме затрупват като лавина.
                          Чудя се, колко сила му трябва на един човек, да съвмести радостта и носталгията,
                          липсата на близките хора и търсенето на нови приятелства, спомените и надеждите за бъдеще.
                          Очаквам моментите , в които се връщам у дома . Да ме посрещнат засмените очи на дядо , топлата усмивка на баба и ароматните сутрини, в които ме очаква нещо вкусно , приготвено от любящите и ръце, Така ми липсва топлинката на дома!
                          И колко пропуснати утрини заедно!
                          Обичам те , моя България!
                          От първата крачка на терминал две, от първата глътка въздух на родна земя.

                          Александър Крумов
                          Честно казано не разбирам тея хора.Какво дириш в Германия бе Сашко?Защо заряза баба си и дядо си на произвола?За пари ли бе?От лакомия ли?Ще си дойдеш един ден но тях няма да ги има.Не ти вярвам аз че обичаш България.България обичаме всички ние които сме в Родината.Такива като теб я напуснаха предадоха я изоставиха я за пари за лъскави неща за коли за имане...Да в Германия може би ще имаш по лъскави дрънкулки но няма да имаш онова за което си написал.Ние дето сме тука рано или късно ще оправим страната и честно ти казвам след това не ни трябвате.Предателите никой не ги обича.Такива като вас ще бъдат смятани за втора класа и цигани където и да сте по света а когато се върнете тука ще ви гледаме с презрение ако изобщо ви позволик да се върнете.Запомнете го до края на живота си вие ще бъдете боклуци където и да отидете.И с право другите народи се гаврят с вас.Честно казано не ни и трябвате.Затова не пишете лицемерни изповеди на които ние дето сме тука не вярваме.Щом сте избрали парите слугувайте на парите и материалното работа при нас нямате

                          Коментар



                          • 17 януари в 22:45 ч. ·

                            С огромна радост искаме да ви съобщим ,че и тази година имаме финалист в литературен конкурс „ Моето писмо към България“ . И това е Александър Крумов от Бремен!

                            МОЕТО ПИСМО КЪМ БЪЛГАРИЯ

                            Есен е .Навън вече започва да става студено. Прибирам се от училище и се любувам на обагрените клони на дърветата във всички нюанси на жълто, оранжево и червено.
                            Вълшебно е, но аз не съм у дома. Аз съм в чужда страна. И точно в този момент се улавям, че започвам да мисля , колко по–хубаво е в моята родина.
                            Покрай мен се чува шумът на машина, която издухва листата. Ех, да можех за секунда да съм у дома, в моята стая, където всяка сутрин се чува метлата на баба, която мете двора. Едно малко кътче, но прекрасно.
                            Пренасям се у дома мислено. Всяка сутрин шетнята на баба ме събужда и аз лениво излизам навън. Дядо чете сутрешния вестник и в мига в който ме вижда се усмихва.
                            В очите му откривам радост, любов и една специална енергия, която ме зарежда.
                            Дори и сега виждам щастливите им лица, но те са някъде дълбоко в душата ми , а тази енергия прониква в мен и прави деня ми усмихнат. Опитвам се да я задържа , колкото може по–дълго време, за да черпя сила и в чуждата държава. През камерата на телефона виждаш лица и усмивки, но не се предава топлинката на прегръдката, уханието на топли гозби , нито звуците на моята улица.
                            Аз съм на немска улица. Вървя и преглъщам. Буца е заседнала в гърлото ми. За да задържа сълзите, които напират , поглеждам към небето и видях облаците.
                            Първото нещо, което изплува в съзнанието ми е песента „Я , кажи ми облаче ле бяло…“
                            Започнах да си тананикам. Направо запях. „не видя ли бащини и двори?“ и не издържах. Сякаш това беше моята песен днес и без да се усетя изрекох на глас:
                            „Облаче, кажи на баба и на дядо, че жив и здрав тук си ме видяло!“
                            Разплаках се, а уж съм мъж.
                            Ходя по улицата , гледам листата . Не са така цветни и красиви като у дома.
                            Липсва ми песента на птичките, липсва ми ароматът на нашите цветя, вкусът на нашата вода. Дори въздухът, който дишам ми липсва!
                            Но трябва да съм силен.
                            Боли ме, че трябваше да напуснем родината, че грижите за бита са толкова трудни и сега трябва да преодолявам носталгията. А спомените всеки ден се връщат и ме затрупват като лавина.
                            Чудя се, колко сила му трябва на един човек, да съвмести радостта и носталгията,
                            липсата на близките хора и търсенето на нови приятелства, спомените и надеждите за бъдеще.
                            Очаквам моментите , в които се връщам у дома . Да ме посрещнат засмените очи на дядо , топлата усмивка на баба и ароматните сутрини, в които ме очаква нещо вкусно , приготвено от любящите и ръце, Така ми липсва топлинката на дома!
                            И колко пропуснати утрини заедно!
                            Обичам те , моя България!
                            От първата крачка на терминал две, от първата глътка въздух на родна земя.

                            Александър Крумов

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                              Отново дишаме отровен въздух, най-зле е в София, Видин, Русе

                              Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2020/01...in-ruse.436093


                              И ТУК СМЕ ПО- ДОБРЕ ОТ ГЕРМАНИЯ..
                              Е ти не се ли моташ в Пловдив?

                              Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                              Коментар


                              • Може да се оправи, ако махнем тази корупция, от там идва просперитета, както и всичко друго, така, че това е "А", за да имаме просперитет. Както казва жена ми чети си https://zaneq.bg/дневен-хороскоп/ работи и не гледай в държавата какво става

                                Коментар

                                Working...
                                X