IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Всичко е по темата !!!. За Успеха....и причините за него. Искате ли да сте успешни?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
    Тия неща за които говориш се правеха преди 2000-та год. Някъде около 2000г всички минаха на Аксес зашото и там можеш да правиш простотии с VBA, но поне подържа спокойно 4-500к записа, има таблици , joins, индекси, интегрити чекове, SQL и т.н. Към 2010 почнаха да се пенсионират гениийте дето ги измислиха тия Аксески бази данни, никой не можеше да разбере магията с която работеха и какви заклинания трябва да се казват преди и след работа с тях и компаниите бяха принудени да ги сменят та най-после се нормализираха малко нещата. Сега гледам че има някакви нови гении , които пишат "програми" на PowerShell ... ами простотията ходи по хората.
    Добре е, че има все още по някой от старите гении тук-там, които да правят по нещо смислено и да вразумяват.

Ти да не си преподавател в някой университет 4-ти курс?
    Четеш тук неща от учебниците. А реално там, където се опитват да прилагат 1 към 1 назубканото стават фалове - главно във финансово изражение.

Иначе идеята на дискусията тук беше за ползата и вредата от различните хайпове и за неефиктивността на цели IT отдели, както и за внедряването на ненужни технологии и за раздуване на бюджети. Също така и въпросът доколко AI технологиите реално могат да заместят човешкия фактор. Нито съм противник на Azure, нито съм застъпник на on-premise решенията, нито пък съветвам BMW да си правят поръчките в Excel. Просто не съм съгласен с развитието на сектора и не смятам, че добавената стойност оправдава средствата в много от случаите. Просто няма какво повече да се предложи и за да се оправдае ръст, се произвежда боклук. Като всички сектори на икономиката.

Има едни хумористични закони на др. Сирил Паркинсън. Важат на 100% и тук.

Коментар

Ма ти работиш проекти за крайни клиенти ли ? Ми това е контракт и пазара се държи от индийците. За Тата ли работиш ?
      Хахахахахахахаха, става все по-забавно jammyemirror, redcretin и ejony, ще се окажат един и същи абонат. !!!! Цюрихският студент, също!!! Магнит е тая тема, голям магнит!!!!!
      Last edited by Bailor; 22.06.2024, 00:09.

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Ръководил съм проекти за различни видове клиенти. Имам клиенти в авто-индустрията, имам и такива във финансовия и в публичния сектор. Ние не само разработваме софтуер, а и консултираме клиенти и оптимизираме процеси.

"Данните са отговорност на разработчика" - точно това погрешно схващане води до редица проблеми. Но нямам желание да споря с теб, безсмислено е. Ако примерно разработваш нова система за авто-сигурност, опитай да пробуташ тази теза на техническия и ще видиш проект чак другото лято. Ако пък случайно стане, ще има и хора загинали.
        Ма ти работиш проекти за крайни клиенти ли ? Ми това е контракт и пазара се държи от индийците. За Тата ли работиш ?

Коментар

• Тия неща за които говориш се правеха преди 2000-та год. Някъде около 2000г всички минаха на Аксес зашото и там можеш да правиш простотии с VBA, но поне подържа спокойно 4-500к записа, има таблици , joins, индекси, интегрити чекове, SQL и т.н. Към 2010 почнаха да се пенсионират гениийте дето ги измислиха тия Аксески бази данни, никой не можеше да разбере магията с която работеха и какви заклинания трябва да се казват преди и след работа с тях и компаниите бяха принудени да ги сменят та най-после се нормализираха малко нещата. Сега гледам че има някакви нови гении , които пишат "програми" на PowerShell ... ами простотията ходи по хората.
          Last edited by segato; 21.06.2024, 23:50.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

научи се да работиш с ексел.
            Правя си чек дашборд и там гледам за грешки - безотказен е. Ако открия някоя нова грешка която успяват да измислят новобранците и нея вкарвам
            Всичко това може да се прави - складова програма, за колко дни свършва наличността, за колко време е доставката, по колко се поръчва, кой ден, че и автоматично поръчка/заявка може да прави ексела.
            за mail merge чувал ли си?
            За секюрити - само АЗ/собственика го ползва, какво секюрити ти трябва?
            Какъв дашборд ??? Имаш примерно функция която изчислява ДДС като подаваш параметри вид на стоката , цена , количество и дата. Като пишеш теста ше го направиш за стока с 0, 9%, 20% 50%, 100% и 120% ДДС, отделно ше направиш тест с 2 дати за стока със сменена ставка преди и след датата, отделно при количество -99999999, 0, 10, 200, 9999999999. Това са 30-40 комбинации само за една функциика. В цялата програма ше имаш 10-15000 теста. Как ше ги направиш в Ексел ? Той ше се самопроверява 3-4 часа.

Автоматична поръчка в Ексел не може да се направи защото Ексел е създаден да се използва с UI. Майкрософт специално публикуваха този артикъл преди поне 15 години.
            https://support.microsoft.com/en-us/...e-017433ad79e2
            Ма тия па какво ли разбират. Ако само ти го ползваш, това какво означава, излизаш в отпуска и затваряш фирмата ли ? А тия шерпите какво правят в Ексел, нали обработват нещо ? И те ли излизат в отпуска с теб ?

Мейл мърдж в Ексел ? Можеш да използваш Екселска таблица за сорс , но трябва да правиш мейл мърдж в Word. Отделно , че това е подходящо да пратиш резултата към принтера и някой там да слага писмата в пликове и да ги праща по пошата, но няма как да пратиш емайл с атачмент.

В какъв формат ти дават милиардните данни ?
            Last edited by segato; 21.06.2024, 23:41.

Коментар

Няколко прости въпроса:

Като направиш промени в екселската таблица как тестваш дали не чупиш някоя стара формула ?
              С разработката на софтуера се пишат и тестовете. В един момент имаш няколко хиляди теста които се рънват преди релийз за да си сигурен че новите промени не влияят на стария код. Как правиш тези тестове в Ексел ?

Как правиш version control. Ако намериш грешка и установиш че започва на 3ти Януари как проверяваш какво си променил тогава ?

Как автоматизираш процеси. Да кажем трябва да издадеш фактура до седем дни след като си получил плащане. Или трябва да поръчаш бурмички когато броя им склада спадне под 2000? Как правиш това ?

Това са много базови неща, както виждаш въобше не споменавам секюрити, одити, сертифициране, паралелна обработка и т.н.
              научи се да работиш с ексел.
              Правя си чек дашборд и там гледам за грешки - безотказен е. Ако открия някоя нова грешка която успяват да измислят новобранците и нея вкарвам
              Всичко това може да се прави - складова програма, за колко дни свършва наличността, за колко време е доставката, по колко се поръчва, кой ден, че и автоматично поръчка/заявка може да прави ексела.
              за mail merge чувал ли си?
              За секюрити - само АЗ/собственика го ползва, какво секюрити ти трябва?
              Last edited by bota156; 21.06.2024, 22:59.
              Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Можеш да си пишеш счетоводните операции в ексел-а и после да ги инсъртваш в база данни с VBA. Това наистина е код, който се пише за 5 минути. И не ти трябва реално никаква счетоводна система. Не и при малки фирми, както сам каза.

Иначе една бъгава система може да изкара извън нерви всеки - да вкараш една фактура през системата отнема 5 пъти повече време отколкото да я вкараш в базата през ексел-а.
                Не знам откъде да започна ма айде най-простия въпрос. Къде ше запазиш паролата за базата данни ?

Коментар

ти ми дай пример за който НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА.
                  Изборния процес, гласуване в парламента, продажби, всякакви статистики на държавата и т.н.
                  Още 1997-9 година си направих счетоводството на ексел и движението по сметки на собствената фирма. Отне ми 2 дена и то само щото трябваше да науча кои 10-15 сметки ми трябват
                  Няколко прости въпроса:

Като направиш промени в екселската таблица как тестваш дали не чупиш някоя стара формула ?
                  С разработката на софтуера се пишат и тестовете. В един момент имаш няколко хиляди теста които се рънват преди релийз за да си сигурен че новите промени не влияят на стария код. Как правиш тези тестове в Ексел ?

Как правиш version control. Ако намериш грешка и установиш че започва на 3ти Януари как проверяваш какво си променил тогава ?

Как автоматизираш процеси. Да кажем трябва да издадеш фактура до седем дни след като си получил плащане. Или трябва да поръчаш бурмички когато броя им склада спадне под 2000? Как правиш това ?

Това са много базови неща, както виждаш въобше не споменавам секюрити, одити, сертифициране, паралелна обработка и т.н.

Коментар

• Днес брокеразина окоси тревата и оряза храсталаците. Утре е време за плаж и малки удоволствия. Наздраве!

Коментар

Ръководил съм проекти за различни видове клиенти. Имам клиенти в авто-индустрията, имам и такива във финансовия и в публичния сектор. Ние не само разработваме софтуер, а и консултираме клиенти и оптимизираме процеси.

"Данните са отговорност на разработчика" - точно това погрешно схващане води до редица проблеми. Но нямам желание да споря с теб, безсмислено е. Ако примерно разработваш нова система за авто-сигурност, опитай да пробуташ тази теза на техническия и ще видиш проект чак другото лято.
                      Джонка знеш ли какво е AsIfOn и AsOn и каква е разликата между тях ? Само не търси в Гугъл моля.

Също така, по надолу се беше изцепил за Azure. Можеш ли да ми кажеш как ше направиш примерно система за градски транспорт която в 8 и 17 часа стига до 15к транзакции в секунда, но в 10 и 15 часа има нужда да подържа само 1000 транзакции в секунда ? Ше купиш сървури и ше процесваш on-premise ли ?

Пак ти казвам, нямаш дори базова идея за какво говориш. Разбирам зашо не искаш да спориш.

Коментар

Изборния процес, гласуване в парламента, продажби, всякакви статистики на държавата и т.н.
                        Още 1997-9 година си направих счетоводството на ексел и движението по сметки на собствената фирма. Отне ми 2 дена и то само щото трябваше да науча кои 10-15 сметки ми трябват
                        Можеш да си пишеш счетоводните операции в ексел-а и после да ги инсъртваш в база данни с VBA. Това наистина е код, който се пише за 5 минути. И не ти трябва реално никаква счетоводна система. Не и при малки фирми, както сам каза.

Иначе една бъгава система може да изкара извън нерви всеки - да вкараш една фактура през системата отнема 5 пъти повече време отколкото да я вкараш в базата през ексел-а.

Коментар

Дай ми пример за процес при който се използва Ексел за анализ ?
                          Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Дори не разбираш какво ти казвам. Счетоводството и оперативната част са business layer. Данните са под тях в data layer. Данните са отговорност на разработчика. Бизнес логиката е на имплементатора, т.е. доколкото разбирам , ти това правиш.

Ти нали работеше за БМВ и им пишеше софтуера за колите? Откъде се появиха тия клиенти с ЕРП-та ?

"Данните са отговорност на разработчика" - точно това погрешно схващане води до редица проблеми. Но нямам желание да споря с теб, безсмислено е. Ако примерно разработваш нова система за авто-сигурност, опитай да пробуташ тази теза на техническия и ще видиш проект чак другото лято. Ако пък случайно стане, ще има и хора загинали.
                            Last edited by ejonny2376; 21.06.2024, 21:35.

Коментар

Практиката показва друго, приятелю...
                              Практиката, състояща се в безсънните нощи на разни отдели преди дедлайна за годишния отчет, преди одита, преди общото събрание, преди...Щото разработчикът разбрал-недоразбрал и щото 1000 теоретика като теб са давали акъл преди това.

Нищо лично към теб, очевидно това ти е работата и естествено да защитаваш тази теза. Дано сте добри в това, което правите, има и такива.

Точно заради един такъв "сепарейшън" имах проект, в който трябваше да внедрим нова ERP система, а в старата система счетоводството и оперативната част бяха до толкова разделени, че нямаше никакъв шанс да се свържат данните и да се определи кое откъде произлиза...Два независими модула, няколко некадърни програмиста и година безсънни нощи на отделите след това.
                              Дори не разбираш какво ти казвам. Счетоводството и оперативната част са business layer. Данните са под тях в data layer. Данните са отговорност на разработчика. Бизнес логиката е на имплементатора, т.е. доколкото разбирам , ти това правиш.

Ти нали работеше за БМВ и им пишеше софтуера за колите? Откъде се появиха тия клиенти с ЕРП-та ? На кое ЕРП си имплементатор ?
                              Last edited by segato; 21.06.2024, 21:25.

Коментар

Ексел за ТЪРГОВСКА фирма до 100 души търговци (фирмата може да е с 1000) е напълно достатъчен. Реално само международни корпорации и банки, финтех имат нужда от фабрик или други подобни платформи за анализ
                                Дай ми пример за процес при който се използва Ексел за анализ ?

Коментар

Working...
                                X