IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Всичко е по темата !!!. За Успеха....и причините за него. Искате ли да сте успешни?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
    Колеги, трябва да се вземе предвид нуждата на обществото/държавата през периодите. Преди 89 когато Пешето е учил целта е била индустриална държава и е имало нужда от инженери и възможно да е било престижно и трудно. Когато аз учих на мода беше всички да са адвокати и директори , махнаха се ограниченията кой къде може да кандидатства / сигурно помните че имаше такива/ и поне за 10 години инженерните университети умряха защото наплива се премести. след това набраха сила софтуерните посоки за който може че не е за всеки .
    Предвид ориентацията на държавата реалността е че няма нужда нито от 1000 инженера на година, нито от 10000 адвоката нито от 10000 директори. Какво свързано с инженерна развойна дейност у нас се произвежда в момента ? Дори и Енергийната система е чужда сглобка и има нужда само от технически персонал за поддръжка който не съм сигурен дали трябва да са инженерини въобще. И да има нуждата е много пъти по-малка....
    Сигурно ще дойде момент и програмистите да излезнат от мода и някаква нова професия ще стане най-желаната и така...на 20-30 години модата се мени.... Всъщност доста интересни времена предстоят и до няколко десетки години поне 20-30% от работните места няма да съществуват....
    Виждаш ли, не споря за модата. Ала индустрия, искаш или не, ще се развива. Затова, може да не са 1000 годишно но, едни 300-500 души с висша техническа специалност, ще са потребни. Като се замислиш, едно претръскване на човешкия кадър, ще подейства оздравително, т.к.и в момента, има хора, уж сложили точките зад "инж.", които, никога, не работят това. Излиза, напразно, са заемали местата за хора, които, това ги влече.
    И още, индустрии има, а има и Индустрии, гамата и размерът на компаниите само се развиват, и може да станат повече от по 2-5 души. Важното е, че само на туризъм и селско стопанство, НЕ МОЖЕ И НЕ БИВА ДА СЕ ЗАЛАГА. На път сме, да станем още по-изостанали, ако ТОВА продължи.
    Last edited by levi_desni; 28.06.2021, 15:12.

Коментар

• pesimist4o na kvadrat, мога да позная какво ще стане с нуждата от софтуерни специалисти, но сигурно няма да ти хареса..все пак няма да е утре ..Това което ще се случи е връзка на човешкия интелект със софтуер които да е посредник между него и интерфейсно устройство и този софтуер ще се направи и той интелигентен така че да се усъвършенства. Така че връзката между виртуалността и реалността ще се размие, нещата които човек може да си представи първо виртуално ще се направят, изпробват и там според ранга който придобият ще отидат за реализация от роботи. Самото коване на код също ще отпадне като ангажимент за човешкия интелект, постепенно ще останат само много сложни дейности за които подготовката ще е много по сложна от придобиване на образование в днешната му форма, но университети ще си има винаги дори като място за живо общуване. Какво ще правят хората ако се питаме - ами яко учене, то това ще бъде и основното работно място.
      D.Y.F-091066

Коментар

• Рано настъпваща амортизация, то и хората сме като машините, пък кой знае може би сме си чисти машини.
        D.Y.F-091066

Коментар

• Колеги, трябва да се вземе предвид нуждата на обществото/държавата през периодите. Преди 89 когато Пешето е учил целта е била индустриална държава и е имало нужда от инженери и възможно да е било престижно и трудно. Когато аз учих на мода беше всички да са адвокати и директори , махнаха се ограниченията кой къде може да кандидатства / сигурно помните че имаше такива/ и поне за 10 години инженерните университети умряха защото наплива се премести. след това набраха сила софтуерните посоки за който може че не е за всеки .
          Предвид ориентацията на държавата реалността е че няма нужда нито от 1000 инженера на година, нито от 10000 адвоката нито от 10000 директори. Какво свързано с инженерна развойна дейност у нас се произвежда в момента ? Дори и Енергийната система е чужда сглобка и има нужда само от технически персонал за поддръжка който не съм сигурен дали трябва да са инженерини въобще. И да има нуждата е много пъти по-малка....
          Сигурно ще дойде момент и програмистите да излезнат от мода и някаква нова професия ще стане най-желаната и така...на 20-30 години модата се мени.... Всъщност доста интересни времена предстоят и до няколко десетки години поне 20-30% от работните места няма да съществуват....

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
            Смей се ти, ама е ...тъжно. То, на стари години, много народ дава фира, ама тези са по-млади от нас, не бива така.

Коментар

• D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                national power, добре ти защо ги обиждаш от СУ, учат там нещо хората и все им влиза нещо в главите. Нали виждаш какво е положението, дефицит за инженери има но на друго място където има производство. Я си представи че всички са специалисти по правене на ток, ами то работа за всичките със сигурност няма да има, трябват и инженери които да конструират машини, някакви други неща а и софтуер се ползва много. Все пак борбата е за знания, те са софтуера и не са хардуера. Друг е въпроса колко ги бива софтуерните специалисти, ето това е въпроса. Ако знанията се развиват с добра скорост трябва да ти кажа че кризи няма до има и всичко ще е ок. Като няма знания и развитие на знанията какво правят - произвеждат едни и същи боклуци и почват да ги правят да се чупят бързо да не спира производството. Защо го правят ? - От некадърност. Няма нужда да правиш телефон който работи 2 години, ако можеш да направиш след тези 2 години нещо което е много по добро от този смартфон.
                Това,Дани, дето правят боклуци новите инхенероси, Е ПО ЗАДАНИЕ. НАРОЧНО Е. Такива параметри им задават, така правят нещата. Програмирано остаряване, МНОГО СЕ ДЪРЖИ НА НЕГО.
                ...А, относно СУ и ТУ, Петър се увлича...както и песимистът. Няма място за конкуренция между двата ВУЗ-а, те са различни. Затуй, и намирам надхващанията им за детински. Тук съм от 2005-та и някои хора, така и не дават достатъчно сигнали за истинска ЗРЯЛОСТ. Напразно. Тъкмо си помислиш, "- Най-сетне, порасна!" И - ето ти, Детство 2.0

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение
                  Не се ежим.Аз съм фен на истината а Песи е объркал желаното с действителността.
                  Да не те познавах и да не ви гледах, какви си ги разменяте - да бях ти повярвал. Разбирам като цяло какво казваш, ама...Айде спри да се натискаш за най-голям, а? Малко смирение не пречи. Винаги ще има някой по-добър. Приеми го. Иии не, НЕ изпъкваш с нищо особено, като хулиш и обиждаш. Напротив. За толкова години тук, би трябвало да си пораснал. Нека всички видим, че си.

Коментар

• national power, добре ти защо ги обиждаш от СУ, учат там нещо хората и все им влиза нещо в главите. Нали виждаш какво е положението, дефицит за инженери има но на друго място където има производство. Я си представи че всички са специалисти по правене на ток, ами то работа за всичките със сигурност няма да има, трябват и инженери които да конструират машини, някакви други неща а и софтуер се ползва много. Все пак борбата е за знания, те са софтуера и не са хардуера. Друг е въпроса колко ги бива софтуерните специалисти, ето това е въпроса. Ако знанията се развиват с добра скорост трябва да ти кажа че кризи няма да има и всичко ще е ок. Като няма знания и развитие на знанията какво правят - произвеждат едни и същи боклуци и почват да ги правят да се чупят бързо да не спира производството. Защо го правят ? - От некадърност. Няма нужда да правиш телефон който работи 2 години, ако можеш да направиш след тези 2 години нещо което е много по добро от този смартфон.
                    Last edited by supertrader; 27.06.2021, 21:59.
                    D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от levi_desni Разгледай мнение
                      В момента, се ежите като първолаци. И нищо относно Успеха.
                      Не се ежим.Аз съм фен на истината а Песи е объркал желаното с действителността.

Коментар

Хаха , Разкри ме Бай Пеше :-) Истината е че бех на 16 години / да нема грешка/ като го карах и не бех наясно с какво съм се заел ... Бързо се коригирах заради двойките хахахха :-)
                        Ха ха ха Песи голем си ша ма спукаш от смях...

Коментар

• Първоначално изпратено от levi_desni Разгледай мнение

Абе т.нар. "бал" не е точен измерител. Нещо, като БВП за икономиката. Пък за техникумите, при теб как е не знам, ние се конкурирахме 6 за едно място. И после, след такова "лошо" образование сме над 80% с висше...
                          Това не е никакъв измерител ама никакъв.Една петица от едно училище равна ли е на петица от друго училище?Нека Песи да не види с какъв бал се влиза в любимата му специалност в ТУ и с какъв в СУ че ще вземе да получи инсулт и да се гътне па после да дрънка небивалици...ТУ е класи над СУ ама класи да не говорим че това са различни училища едното обучава инженери а другото льольовци...

Коментар

Ми не съм писал къде какво съм учил макар и да има с какво да се гордея ако тва е целта.... / селскичт ТОХ е голема работа/ А пиша само затова , че МЕИ-то след 90-та година събира само студенти, които не са приети на друго място.... Потресаващо ниско ниво, без компютърната техника.... А Бай Пешето се засяга :-( Той се засяга и на друга тема - винаги езиковите и математическите и ПМГ са били с най-висок бал, а в техникумите отново попадаха само неприетите в тези гимназии....
                            Ти успя да възстановиш връзката с кораба майка но не слушаш какво ти говорят от там.Аз съм завършил 1991г.Компютърният факултет го създадоха 1987 и идваха да молят да се запишем тама от втори курс,От нашата група сал една мома софиянка се премести всички други отебахме компютрите.Потресаващото ниво е в СУ както ти казах излъгали са те освен самочувствие без покритие от там друго не си научил.Едни доказателства на теореми и непрекъснато откриване на топлата вода.Та викаш засягам се ми не се засягам а искам да се пише истината и тя е че СУ е гола вода и три пръста кал зад ушите.

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat

Ако отречеш приемният изпит всичко може да се говори. За гимназията не знам какво беше съотношението точно / преди 89/ , но е факт че неприетите там отиваха в разни техникуми. А за университета знам точно цифрите - като донаборник ме приеха в университета в съотношение над 100 към 1 , а за конкретната специалност 1500 към 1 с 3-ти резултат от над 20 000 държали изпит. После взимах стипендия за успех освен от университета още от 2 частни фондации...А Бай Пешето са го приели с връзки, осигурена работа и стипендия от бъдещият му работодател.... За какво мерене може да става въпрос ?!?! :-)
                              А по някаква огромна случайност поради акъла ми на 16 годишен / няма грешка на толкова бях в МЕИ-то/ исках да уча ядрена енергетика - специалността на Бай Пешето....та знам за какво иде реч....Потресаващо ниско ниво.... Е бързо се осъзнах и коригирах :-)
                              Не ме разбирай погрешно - аз много го уважавам за възгледите му за живота, професионалните успехи и т.н. сериозно... Ама за убразуванието не е познал....:-)
                              Са то и сега ти е толко акъла де.Бай Пешето ядрена енергетика не е учил а Електрически централи мрежи и системи.Запомни го най сетне.Това е Електрофакултет ядрената енергетика е в Енерго машиностроителен факултет ЕМФ...Явно мезето пардон мегето ти пречи да запомниш.Това за гимназиите са твои съчинения по картинки.Навремето най елитните училища бяха техникумите и боя беше за там в гимназиите отиваше шкарта дето не го приемаха в техникумите...Я кажи коя година си кандидатствал че като чета явно цяла България е кандидатствала това дето и ти...Добре че си призна че в ТУ си бил наужким...и са те коригирали....да не говорим че нямаш капацитет да говориш за ТУ..Тебе още на математиките са ти набили ритника изотзадзе...

Коментар

Ми не съм писал къде какво съм учил макар и да има с какво да се гордея ако тва е целта.... / селскичт ТОХ е голема работа/ А пиша само затова , че МЕИ-то след 90-та година събира само студенти, които не са приети на друго място.... Потресаващо ниско ниво, без компютърната техника.... А Бай Пешето се засяга :-( Той се засяга и на друга тема - винаги езиковите и математическите и ПМГ са били с най-висок бал, а в техникумите отново попадаха само неприетите в тези гимназии....
                                Абе т.нар. "бал" не е точен измерител. Нещо, като БВП за икономиката. Пък за техникумите, при теб как е не знам, ние се конкурирахме 6 за едно място. И после, след такова "лошо" образование сме над 80% с висше...

Коментар

Working...
                                X