IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

    Бъркаш понятията, епохите, представите, практиките. При съветската система едрото и средно индустриално производство беше в ръцете на държавата, както и голяма част от земеделската собственост, за да се осъществява пряк контрол над политическия процес - защита от външна инвазия и подготовка за експанзия. При Османската империя е подобно, но там земята е основното средство за производство, собственост е на султана, а той я предоставя за управление на военното съсловие - спахиите. Двете системи са доста сходни и постигат забележителни успехи. А капитализъма без колониаризъма щеше да си остане недоносче, подсмърчащо зад стените на Виена. Просто турците, арабите преди тях и китайците също не се възползваха в достатъчна степен от излаза си на световния океан и не доразвиха мореплавателното дело за далечна експанзия. Въпрос на шанс и находчивост, но още и принуда, натиск на обстоятелствата, на неблагоприятни условия за живот в Западна Европа, които запращат пионерите по дивите земи. Докато турчулята си гледат кефа в един от най-благоприятните региони за живот - Балкано-Анатолийския. Хубаво напича слънчицето при нас. Блажено място!
    Ахъ, добре напича. Пък щото в Испания и Португалия точно си препича, тамошните взели, та прецапали океана.
    Според геополитиците, съществуват два типа цивилизационни държави - на морето и на сушата или така наречените телурократии и таласократии.
    Османската империя е представител телукратиите. Този тип държави са разположени върху обширни територии, по-скоро диви и некултивирани - пустини, степи, лесостепи. Притежават силни армии и яка централна власт - чаталът и сложен здраво на вратлето. Занимават се основно с животновъдство и пренасят стоките си с товарни животни.
    Теласокоратиите са разположени в територии с излаз на море и океан и разполагат с голям военен и търговски флот. Занимават се повече със земеделие, но като цяло са силно зависими от търговията. Тази зависимост непрекъснато ги подтиква към морски експанзии и поради това опитват, както си казва, от сладостта на колониализма.
    Черпи сега едно питие в Кръчмата!
    Last edited by tnm; 19.04.2018, 20:42.
    Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
    Мечо

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
      Слушам ви....и си правя следния извод.
      ......
      Къв е извода....извода е това което виждаме.
      Който се оплкава и търси оправдания и виновни файда няма. Който се е взел в ръце - сега може спокойно да си говори и за капитализма и за социализма без да влага стари емоции.
      А истинския извод е че ако не се ПРОМЕНИШ спрямо обстановката без да се оплакваш - шансовете ти за успех клонят към нулата.
      +1 Съгласен.
      ....
      Обстановката в глобализирания свят отново се променя под влияние на експоненциалното развитие на 7-8 ключови ТЕХНОЛОГИИ.
      Според мен малко хора си представят колко много трябва ДА СЕ ПРОМЕНЯМЕ ВСИЧКИ, през следващите 10-20 години.
      И най-важното да подготвяме и децата си за този утрешен много по-различен свят.
      Щото "ДНЕШНИТЕ НАШИ ДЕЦА, СА УТРЕШНИЯ НИ НАРОД"
      В тази връзка развитието на темата в тази ТЕХНОЛОГИЧНА насока считам че е много важна.
      Но нека положим още малко усилия и да уточним - КОИ СИЛИ СА ОСНОВНИТЕ ДВИГАТЕЛИ НА ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ПРОГРЕС.
      Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

        Ако някой има технология за антигравитационен двигател....автоматично умира петрола...даже ел. автомобилите...всички самолетни компании ще фалират...военните и те ..всички самолети и ракети могат да ги хвърлят на боклука...барабар с корабите и самолетоносачите и т.н....за една секунда...някой излитайки с летяща чиния и ще ебе майката на икономиката за една седмица. Банките ще фалират. Всичко ще се обърне с главата надолу. Кой има интерес от това? Никой.

        Сега ако някой ме пита...искам ли аз да разбера за тая технология за антигравитационния двигател? Не . Аз лично не искам. Имам си достатъчно проблеми....за да искам да преживя такава икономическа криза.
        Защо го разглеждаш това като криза. Според мен е възможност.

        Все едно като се е появил първия парен двигател или първия двигател с вътрешно горене всичките каруци и файтони да са изчезнали. Ми не са изчезнали за една нощ. Докато са измирали старите бизнеси като майсторите на каруци и файтонджиите са се появили новите - бакшиши и автомонтьори.

        Така че ще е същото и с тоя двигател. Нали трябва да се построят фабрики, в които да се произвежда. Нали трябват ресурси, етц. Да не е бъркаш си отзад с палеца и фърчиш до Луната.


        Коментар


        • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
          Слушам ви....и си правя следния извод.

          Всеки логично изхождайки от собтвената си гледна точка и собствения си експириънс по времето на социализма или капитализма си е изградил становище което е много трудно да бъде променено.

          Част от хората по времето на социализма са преживели доста неприятни неща...я са репресирани..я са ги прецакали нещо я...са имали будна съвест и не са се примирявали с несправедливостите....в резултат е дошла омразата към строя...омразата към Русия и любовта към капитализма. Можем ли да ги виним тези хора? Разбира се че не....как на такъв човек който смята живота си за провален поради социализма и Русия...да му говориш за предимствата на строя?
          Вярно ли е че по времето на соца...ако кажеш в кръчмата някой виц или изпусваш някой партиен секретр или бай тошо може да те уволнят от работа или в затвора да влезеш? - Вярно е.
          Вярно ли е че някой може да те изпее че слушаш Свободна европа и да ти ти ебат майката? - Вярно е.
          Вярно ли е че колкото и да учиш...за да станеш по кадърен....някой член на партията ,който и малоумен да е ,може да ти е шеф и да ти стъжни живота ? Вярно е.
          Вярно ли е че ако всъщност не си член на партията нищо не може да стане от теб? - Вярно е
          Вярно ли е че като влезеш в корекома и видиш касетофон шарп или хитачи...или сони и после отидеш в магазина и видиш вефа ....някак си виждаш разликата ? Вярно е.
          и т.н да не продължавам.

          Друга част от хората...обаче по стечение на обстоятелствата не са видяли нищо лошо от соца. Например ходили са на работа...имали са работа...не им е пукало за политиката или някакви амбиции ..всичко е евтино..няма почти престъпност..имат къде да живеят ...веднага им дават ведомствено жилище и много скоро като се оженят си купуват почти без пари собственно. Чакат за кола...ама накрая имат някаква да ходят на село. Имат даже и вила. Имат безплатно образование и здравеопазване. Взимат малка заплата ама тя им е достатъчна напълно да се хранят и обличат. Вечер се събират съседите пият ракия....купони...живота им е лек.
          С други думи водят някакъв почти безгрижен живот. Да има...в корекома яки неща...те нямат долари ама кво от това? Не могат да пътуат...ама те и без това нямат пари...къде да ходят у тях си е най хубаво. И това не го казвам с подигравка...това си абсолютно истинската реалност. Така мислят хората.
          Можем ли да ги виним? Прави ли са те за себе си? Прави са. Виждат ли те нещо лошо? Ами почти не. Нямат досег с ДС или подобни щото просто нищо не праят лошо за властта.

          Идва обаче промяната.

          Изведнъж възможностите са много.....ама няма пари. Идва първоначалното натрупване на капитали. Дивия капитализъм придобива реални изражения.

          Дето каза човека тука....капитализма на всеки отне...ама на някой даде бая.

          Част от Първата група хора...мразейки соца...и полчавайки свобода - скоро осъзнава че може да си завре тая свобода в задника щото просто няма пари. А до като преди е имал пари и свбодно време да умува ...сега няма пари и има пак свободно време ама не му се умува. Мислел си е че е кадърен...ама пък сега няма къде да бачка щото му закриват завода ( приватизират ) а капиталиста казва....няма работа за всикчи...пък и да има що да ти давам много пари като има хора колкото искаш...и мога да ти давам пак малко пари. Постепенно осъзнава или не оъзнава че са необходими други качества вече.... В началото има надежда....че капитлизма ще докара на всеки по един мерцедес - съвсем скоро. Обаче минават годините и тая надежда малко по малко умира. Процеса тече в обвинения...първо към старите....после към новите...и накрая към всеки следващ.

          Тея хора мечтаят ли за социализма? НЕ не мечтаят....продължават да го мразят щото е трудно да се признае че са се преебали и затова го мразят още повече поради това че го обвиняват него за собственото си състояние.

          Част от втората група....настъпвайки промяната ...изведнъж се оказва с разрушен рахътлък. Нито има качества...нито пари...нито опит..нито знания...нито идеи.....всички мечти отиват на майната си. Живота го удря като с парен чук.

          Тея хора мечтаят ли за социализма? Мечтаят....Можем ли да ги виним? Не можем да ги виним. Обвиняват ли капитализма за това което са ? Да...обвиняват го. Мразят ли го? Даже и го мразят.


          Има и една друга група хора....която е съставена и от първата и от втората...дето никой не мразят...а при настъпване на промяната се орентират правилно и по някакъв начин стават новите капиталисти. Можем ли да ги виним че са се облажили от промяната? Не можем разбира се.

          Къв е извода....извода е това което виждаме.

          Който се оплкава и търси оправдания и виновни файда няма. Който се е взел в ръце - сега може спокойно да си говори и за капитализма и за социализма без да влага стари емоции.

          А истинския извод е че ако не се ПРОМЕНИШ спрямо обстановката без да се оплакваш - шансовете ти за успех клонят към нулата.
          Доста акуратно описание. В този смисъл ти тълкуваш егоизма. Всъщност искаш да кажеш адаптивност. Ок, обаче, има още един фактор и понеже говорим за България, този фактор следва да се анализира. Успехът идва при сплотената група и общество, а не при самотни тарикат играчи в по-едър мащаб. Тук ни е домашното. Да се научим да работим в групи и взаимноподкрепящи се екипи. За мен това не достига и по това следва да се работи. Дори в този форум вървят конфронтации млади-стари, жени-мъже, местни-емигранти, хуманитари-технократи, и т.н. и т.н.

          А истината е, че винаги групата, споделяща общи цели и интереси, има повече шансове за просперитет и оцеляване. Много ми е интересно какво мислиш по тоз въпрос. Защото нашият голям въпрос ако въобще искаме да ни бъде е този. Как да оцелее групата? Кои са интересите, националните интереси на българската група?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение


            1. УЖ всички знаете собствената си история, нали?
            Поне тази от учебничетата ИМ по история с които учеха нас, учат и децата ни.
            Провокацията ми.
            След Кримската война Османската империя осъзнава, че транспортната и инфраструктура трябва да се развива...
            Логично и мъдро мислят да започнат строеж на жп линия от милионния Цариград през тракийската НИ низина, към Белград и развита Европа.
            Обаче.
            Първата жп линия както добре знаем построяват между Варна и Русе, които имат по около смешните 20К жители.
            Що тъй глупаво е постъпил султана, а???
            Парите за построяването на тази жп линия в днешни измерения бих сравнил с полемиката да имаме ли АЕЦ Белене или не.
            Толкова малоумен ли е бил султана да хвърля такива пари в трета глуха?
            Значението и контрола над тази построена на тъй "безперспективно" място жп линия всъщност води до една малка цветна революцийка в Османската империя, която ние наричаме Априлско въстание, а след това и до освобождението ни.
            В учебниците ни по история пише за едни революционери, за една Русия и т.н. и ние ВЯРВАМЕ.
            Ако разберете на кой и защо му е била нужда точно тази жп линия, ще имате сериозен аргумент да се усъмните от собствените си моментни исторически вярвания.
            На тази историческа хипотеза научените исторически учени и викат теория на конспирациите.
            Жп линиите от 1860 и 1866 се строят, за да проникнат английските индустриални стоки по Долния и Средния Дунав, доколкото през делтата на Дунава тогава не могат да минават дълбоководни съдове. Железница от Стамбул до Белград е много скъпа и трудно се поддържа, докато в Добруджа сравнително евтино свързват най-големия речен път в Европа - Дунава, с морските пътища.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от rover Разгледай мнение
              Забрана за смяна на местожителството. Анулиране на КТ и отмяна с указ на 15 дневно предизвестие за напускане, и превръщането му в 4 месечно за определени отрасли. И независимо, че си чакал толкова, на новото работно място си с най-ниския щат, или най-малкия разред, както и без клас. Това за две години. Водеше се ,,с несъгласие на една от страните". Само малка част от прелестите на соца. Всяка прилика с крепостничеството е случайна. Да живее социализмА!
              Подчертаното е масова практика и днес! Нека не влизаме в дискусия за да не се окаже,че си зашит с Бели конци намазани с Фосфор за да се виждаш и в тъмното...

              Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение

                При турското робство можеш:
                - да притежаваш земя и фабрики
                - да пътуваш свободно навсякъде в империята и извън нея
                - да изповядваш христианството макар и с ограничения в размера на църквите
                - да съдиш бея

                При руското, дето му викаш васалитет, кое от горното е възможно?
                Бъркаш понятията, епохите, представите, практиките. При съветската система едрото и средно индустриално производство беше в ръцете на държавата, както и голяма част от земеделската собственост, за да се осъществява пряк контрол над политическия процес - защита от външна инвазия и подготовка за експанзия. При Османската империя е подобно, но там земята е основното средство за производство, собственост е на султана, а той я предоставя за управление на военното съсловие - спахиите. Двете системи са доста сходни и постигат забележителни успехи. А капитализъма без колониаризъма щеше да си остане недоносче, подсмърчащо зад стените на Виена. Просто турците, арабите преди тях и китайците също не се възползваха в достатъчна степен от излаза си на световния океан и не доразвиха мореплавателното дело за далечна експанзия. Въпрос на шанс и находчивост, но още и принуда, натиск на обстоятелствата, на неблагоприятни условия за живот в Западна Европа, които запращат пионерите по дивите земи. Докато турчулята си гледат кефа в един от най-благоприятните региони за живот - Балкано-Анатолийския. Хубаво напича слънчицето при нас. Блажено място!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение


                  Има специални кожени калъфчета. Нощно време си го нанизваш на палеца и сутрин е напълно възстановен! Чудо - над чудесата! Понякога те гледат под вежди... ..., но последното зависи от емотикона върху калъфчето...
                  Че кво е това чудо? За пръв път чувам. Пиши на лични, ако знаеш повече. Ште черпа в кръчмата голема боза от 6 стинки.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от rover Разгледай мнение
                    Е аз съм човек, получил нещичко при соца. Живеех относително леко тогава, без грижи. Но нямах възможност да разгърна способностите си, според мен, де... Например, английският ми беше напълно безполезен. Промениха се нещата. Започнах производство, търговия. Техническите ми умения ми послужиха, 4 чужди езика, 2 отлични, два говорими - също. И нещата тръгнаха. При соца създадох семейство, купих един имот. След това - дадох хляб на доста хора, купих 4 имота. Не мразя Русия, знам добре руски, мога да изсвиря поне 10 емблематични руски песни на китара и то не зле. Няма ден в който да не чета на руски, или да не гледам руски новини или филм. Омразата и презрението към болшевизма не се свързва непременно с омраза към Русия. Срещал съм много руски хора - от казармата до работници при мен - нямат грешка. Силно съм против скъсването на връзките ни с Русия. Но тъй като имам силен интерес към историята и по-специално към военната история, виждам че в определени моменти, за съжаление интересите са над личните симпатии. Пак казвам, ако не бе Русия, България вероятно нямаше да съществува.
                    С това няма как да не се съглася

                    Коментар


                    • По принцип тези които са се облагодетелствали от соца я хотелче я заводче я кредит необезпечен за няколко милиончета, тези които да имали роднина в ЦК на партията, които са източвали някое държавно предприятие на входа или изхода с частни фирми по времето на прехода, виждат само хубавото от соца.
                      За мн хора едва ли не Русия е най прекрасната държава, ама не си държат спестяванията в рубли, не карат лада, а носят найк и ползват айфон, карат западна кола.
                      Дори и руските милиардери живеят в Щатите или Англия и пращат децата си да учат в лошите държави на запад.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от rover Разгледай мнение
                        Е аз съм човек, получил нещичко при соца. Живеех относително леко тогава, без грижи. Но нямах възможност да разгърна способностите си, според мен, де... Например, английският ми беше напълно безполезен. Промениха се нещата. Започнах производство, търговия. Техническите ми умения ми послужиха, 4 чужди езика, 2 отлични, два говорими - също. И нещата тръгнаха. При соца създадох семейство, купих един имот. След това - дадох хляб на доста хора, купих 4 имота. Не мразя Русия, знам добре руски, мога да изсвиря поне 10 емблематични руски песни на китара и то не зле. Няма ден в който да не чета на руски, или да не гледам руски новини или филм. Омразата и презрението към болшевизма не се свързва непременно с омраза към Русия. Срещал съм много руски хора - от казармата до работници при мен - нямат грешка. Силно съм против скъсването на връзките ни с Русия. Но тъй като имам силен интерес към историята и по-специално към военната история, виждам че в определени моменти, за съжаление интересите са над личните симпатии. Пак казвам, ако не бе Русия, България вероятно нямаше да съществува.
                        Ами ето....не се оплакваш бачкаш си...никой не мразиш....дилваш с който можеш....и аз съм така.

                        затова говоря за предимствата на соца...чисто научно. А не съм комунист.

                        Коментар


                        • Е аз съм човек, получил нещичко при соца. Живеех относително леко тогава, без грижи. Но нямах възможност да разгърна способностите си, според мен, де... Например, английският ми беше напълно безполезен. Промениха се нещата. Започнах производство, търговия. Техническите ми умения ми послужиха, 4 чужди езика, 2 отлични, два говорими - също. И нещата тръгнаха. При соца създадох семейство, купих един имот. След това - дадох хляб на доста хора, купих 4 имота. Не мразя Русия, знам добре руски, мога да изсвиря поне 10 емблематични руски песни на китара и то не зле. Няма ден в който да не чета на руски, или да не гледам руски новини или филм. Омразата и презрението към болшевизма не се свързва непременно с омраза към Русия. Срещал съм много руски хора - от казармата до работници при мен - нямат грешка. Силно съм против скъсването на връзките ни с Русия. Но тъй като имам силен интерес към историята и по-специално към военната история, виждам че в определени моменти, за съжаление интересите са над личните симпатии. Пак казвам, ако не бе Русия, България вероятно нямаше да съществува.
                          Партия была, есть и будет есть!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
                            Да, прав си, прекалих.
                            По точно избързах с провокацията за змейовете, щото масата хора според мен просто информационно са неподготвени.
                            Жалко е обаче, че и на първата ми историческа провокация никой не можа да отговори на въпроса:
                            Защо "тъпия" султан вместо да свърже първо Истанбул с Европа, свързва Варна с Русе?
                            ....
                            Питаш какъв е смисъла.
                            Отговора ми е: ОГРОМЕН
                            Да припомня една подходяща сентенция: "Историята е наука за бъдещето".
                            Предполагам болшинството от хората тук поне малко им е интересно какво ще е близкото и по-далечно бъдеще.
                            Бъдещето ЩЕ принадлежи на тези които ВЛАДЕЯТ ТЕХНОЛОГИИТЕ.
                            За да съм в темата - само чрез технологиите може да се осигури по-бърз растеж/развитие. Съгласни сте предполагам с това.
                            Преди да погледнем в бъдещето обаче, трябва да задълбаем в миналото.
                            .....
                            Според повечето съфорумци темата се е изчерпила.
                            Дали?
                            Според мен тук дори не сме започнали да я разглеждаме по същество.
                            Преобладава мнението, че капитализма осигурява по-бърз растеж или развитие, каквото и да значи това.
                            Аз по-назад се застъпих за тезата, че този който разполага с пари и власт той най-успешно може да развира технологиите и те да му осигурят растеж.
                            Дотук имаме три тези:
                            По-бърз растеж осигурява:
                            1. Капитализма;
                            2. Социализма;
                            3. Парите - този който ги осигурява.
                            4. ??? - аз имам отговор на питанките, но засега няма да ги коментира. Като му дойде времето.

                            В наши дни вече е видно за всеки, че тези които държат печатницата са "виновни" за глобалния растеж.
                            И съпътстващите го кризи на растежа естествено.
                            Сега вкарвам още една ПРОВОКАЦИЯ!
                            След WWI геополитическата картина е следната.
                            В победителите GB, USA, FR са парите, ТЕХНОЛОГИИТЕ, ресурсите. Елитите им владеят света.
                            От друга страна Германия е в руини.
                            Как става така, че в годините преди WWII Национал СОЦИАЛИСТИЧЕСКА Германия ТЕХНОЛОГИЧНО става водеща страна в света.
                            КАК???????
                            Не е щото разполагат с много пари, нали?
                            /Съгласен съм с тезата, че западните банкстери помагат с пари на Хитлер да се върви към властта./
                            И още един важен въпрос:
                            Как великите победителки позволяват на конкурентна Германия това да се случи?
                            Все едно днес САЩ да подпомага технологичното развитие на Русия и Китай. Говоря за върховите технологии, щото там е надпреварата/войната.
                            Като се заровим обаче в "теориите на конспирациите", всичко е лесно обяснимо.
                            Като се започне с тайните германски общества "Врил" и "Туле" и контактите им с ТЕЗИ КОИТО ИМАТ ПО-РАЗВИТИ ТЕХНОЛОГИИ.
                            Следват разработките на немските летящи чинии за съществуването на които не вярвам някой тук да се съмнява.

                            Тук излиза и четвъртата теза - тази с питанките по-горе.
                            Ако някой ти даде или подари някакви върхови технологии също може много добре да просперираш, и да имаш "растеж" според духа на темата ни.
                            Мирише ли ви вече повечко на извънземни?

                            Все пак да предположа, че има съмняващи се.
                            Конспиративните теории говорят, че германците в края на wwii се изнасят към базите си Антарктида барабар с летящите си чинии и по-важните си технологии.
                            Ако това е само конспирация, ЗАЩО американския генерал Ричард Бърд през 1946г. се отправя на "експедиция" към Антарктида със самолетоносач, една камара охраняващи го кораби и т.н.
                            Даже Уикито пише смешки за "експедицията" му.
                            Алоууу. Кой ходи на експедиции в "нищото" със самолетоносач? И 5000 "изследователи" на снегове
                            Значи дори и според официалните източници има нещо гнило в Дания, грешка Атлантида.
                            Само за протокола, щото не го пише в Уикито. След известни загуби "експедицията" много по-рано от планираното се прибира в Америка.
                            ......
                            Обобщавам:
                            Ако търсим отговор на въпроса на тази тема, трябва да включим поне 4-5 опции:
                            По-бърз растеж осигурява:
                            1. Капитализма;
                            2. Социализма;
                            3. Парите - този който ги осигурява.
                            4. Контакта ни с извънземни цивилизации
                            ....
                            бих добавил за да е по-заинтригуващо и
                            5. Национал социализма
                            Ясно - искаш да си говорим за извънземни.

                            Да допуснем че има. И какво от това?

                            Ако допуснем че има...това означава че технологията да щъкаме в космоса е налице. Т.е сегашните напъни които правим да ходим до марс....да не говорим за военните глупости сфръхзвукови ракети и т.н. са пълен фарс за пред публиката, след като би трябвало военните да разполагат с технология която е далеч по яка. Така ама на публиката не и дреме чак толкова много все още дали ще идем на марс а и дреме повече кво да яде. За кво е тоя напън някой да дава милиярди за ракети.....ако притежава летяща чиния и удари в земята цялата конкуренция от раз?

                            Ок разбирам контрааргумента ,и аз бих могъл да го дам, евентуалния че таква технология показването и е адски опасно и непредсказуемо...щото ще доведе до фалита на много компании....което пък ще доведе до оставане без работа на милиони хора което пък ще доведе до ....не знам кво....революция или пък....криза от която няма излизане и т.н...с две думи всички ще глътнат въздух яко.

                            Ако някой има технология за антигравитационен двигател....автоматично умира петрола...даже ел. автомобилите...всички самолетни компании ще фалират...военните и те ..всички самолети и ракети могат да ги хвърлят на боклука...барабар с корабите и самолетоносачите и т.н....за една секунда...някой излитайки с летяща чиния и ще ебе майката на икономиката за една седмица. Банките ще фалират. Всичко ще се обърне с главата надолу. Кой има интерес от това? Никой.

                            Сега ако някой ме пита...искам ли аз да разбера за тая технология за антигравитационния двигател? Не . Аз лично не искам. Имам си достатъчно проблеми....за да искам да преживя такава икономическа криза. Т.е ако имат....да си я държат заключена...ебал съм им майката)))
                            Все пак към момента живеем някакви шибани 70-80 години...на мен ми остават евентуално 20-30.....мерси от такъв експириънс.

                            Така че и да има и да няма извънземни - предпочитам да не знам към момента. Хич не ме интересува. Мен ме интересуват по простички неща. Аз да съм добре...децата ми да са добре...да правя квото мога и да изпитвам УДОВОЛСТВИЕ от това което правя. По малко стрес...и повече забавления и отдих...дето се бъзика Мъней.

                            Ако вляза в някоя по силна организация....дето управлява света...ще му мисля тогава)))

                            Така че....пак казвам какво от това 77? Кво те бърка теб това...дали си прав или не си прав?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
                              Да, прав си, прекалих.
                              По точно избързах с провокацията за змейовете, щото масата хора според мен просто информационно са неподготвени.
                              Гербът на Константин Велики не беше ли змей? Да не се окаже, че тези са ни натресли и религията си..

                              Коментар


                              • Слушам ви....и си правя следния извод.

                                Всеки логично изхождайки от собтвената си гледна точка и собствения си експириънс по времето на социализма или капитализма си е изградил становище което е много трудно да бъде променено.

                                Част от хората по времето на социализма са преживели доста неприятни неща...я са репресирани..я са ги прецакали нещо я...са имали будна съвест и не са се примирявали с несправедливостите....в резултат е дошла омразата към строя...омразата към Русия и любовта към капитализма. Можем ли да ги виним тези хора? Разбира се че не....как на такъв човек който смята живота си за провален поради социализма и Русия...да му говориш за предимствата на строя?
                                Вярно ли е че по времето на соца...ако кажеш в кръчмата някой виц или изпусваш някой партиен секретр или бай тошо може да те уволнят от работа или в затвора да влезеш? - Вярно е.
                                Вярно ли е че някой може да те изпее че слушаш Свободна европа и да ти ти ебат майката? - Вярно е.
                                Вярно ли е че колкото и да учиш...за да станеш по кадърен....някой член на партията ,който и малоумен да е ,може да ти е шеф и да ти стъжни живота ? Вярно е.
                                Вярно ли е че ако всъщност не си член на партията нищо не може да стане от теб? - Вярно е
                                Вярно ли е че като влезеш в корекома и видиш касетофон шарп или хитачи...или сони и после отидеш в магазина и видиш вефа ....някак си виждаш разликата ? Вярно е.
                                и т.н да не продължавам.

                                Друга част от хората...обаче по стечение на обстоятелствата не са видяли нищо лошо от соца. Например ходили са на работа...имали са работа...не им е пукало за политиката или някакви амбиции ..всичко е евтино..няма почти престъпност..имат къде да живеят ...веднага им дават ведомствено жилище и много скоро като се оженят си купуват почти без пари собственно. Чакат за кола...ама накрая имат някаква да ходят на село. Имат даже и вила. Имат безплатно образование и здравеопазване. Взимат малка заплата ама тя им е достатъчна напълно да се хранят и обличат. Вечер се събират съседите пият ракия....купони...живота им е лек.
                                С други думи водят някакъв почти безгрижен живот. Да има...в корекома яки неща...те нямат долари ама кво от това? Не могат да пътуат...ама те и без това нямат пари...къде да ходят у тях си е най хубаво. И това не го казвам с подигравка...това си абсолютно истинската реалност. Така мислят хората.
                                Можем ли да ги виним? Прави ли са те за себе си? Прави са. Виждат ли те нещо лошо? Ами почти не. Нямат досег с ДС или подобни щото просто нищо не праят лошо за властта.

                                Идва обаче промяната.

                                Изведнъж възможностите са много.....ама няма пари. Идва първоначалното натрупване на капитали. Дивия капитализъм придобива реални изражения.

                                Дето каза човека тука....капитализма на всеки отне...ама на някой даде бая.

                                Част от Първата група хора...мразейки соца...и полчавайки свобода - скоро осъзнава че може да си завре тая свобода в задника щото просто няма пари. А до като преди е имал пари и свбодно време да умува ...сега няма пари и има пак свободно време ама не му се умува. Мислел си е че е кадърен...ама пък сега няма къде да бачка щото му закриват завода ( приватизират ) а капиталиста казва....няма работа за всикчи...пък и да има що да ти давам много пари като има хора колкото искаш...и мога да ти давам пак малко пари. Постепенно осъзнава или не оъзнава че са необходими други качества вече.... В началото има надежда....че капитлизма ще докара на всеки по един мерцедес - съвсем скоро. Обаче минават годините и тая надежда малко по малко умира. Процеса тече в обвинения...първо към старите....после към новите...и накрая към всеки следващ.

                                Тея хора мечтаят ли за социализма? НЕ не мечтаят....продължават да го мразят щото е трудно да се признае че са се преебали и затова го мразят още повече поради това че го обвиняват него за собственото си състояние.

                                Част от втората група....настъпвайки промяната ...изведнъж се оказва с разрушен рахътлък. Нито има качества...нито пари...нито опит..нито знания...нито идеи.....всички мечти отиват на майната си. Живота го удря като с парен чук.

                                Тея хора мечтаят ли за социализма? Мечтаят....Можем ли да ги виним? Не можем да ги виним. Обвиняват ли капитализма за това което са ? Да...обвиняват го. Мразят ли го? Даже и го мразят.


                                Има и една друга група хора....която е съставена и от първата и от втората...дето никой не мразят...а при настъпване на промяната се орентират правилно и по някакъв начин стават новите капиталисти. Можем ли да ги виним че са се облажили от промяната? Не можем разбира се.

                                Къв е извода....извода е това което виждаме.

                                Който се оплкава и търси оправдания и виновни файда няма. Който се е взел в ръце - сега може спокойно да си говори и за капитализма и за социализма без да влага стари емоции.

                                А истинския извод е че ако не се ПРОМЕНИШ спрямо обстановката без да се оплакваш - шансовете ти за успех клонят към нулата.









                                Коментар

                                Working...
                                X