IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
    Човек роден беден, а особено и ако е в бедна държава, е по-вероятно да стане маниак на тема “кинти” и нищо друго да не вижда и дори да не може да си представи как се чувства и как мисли един човек необременен от същата мания. Има и голям риск такъв човек напълно да загуби “моралния си компас”.

    В България това е много често срещано явление.

    Надвиването на масрафа води до мързел и затлъстяване в някои страни. В други води точно до обратното. Богатите хора в САЩ са доста спортни и работят яко независимо че са богати. Между другото, второто не съм сигурен, че е хубаво.

    Колко първосигнално реагираш направо съм изумен. Грам усилие да видиш видимото.

    Надвиването над масрафа...означава Мъней работейки..да задоволяваш първичните си потребности без да чустваш недоимък. Т.е парите да не са фактора за който мислиш всеки ден. Това не означава натрупването на Х милиона. Обаче ти четеш точно това. Това...вече си мисля че си е от теб. А не че просто мен не разбираш.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

      Всички си мислят че тълпата следва лидера. Но нещата са малко по сложни. Тълпата си намира лидер. Лидер без тълпа е нищо , просто странник или просто луд. Лидера със споменатите заложби трябва да уцели точния момент когато тълпата се намира в състояние на силна еуфория и възбудимост. Споменатите процеси са характерни и при формирането на мании при финансовите пазари. Нека не слагаме каруцата пред коня. Поздрави.
      А какво е Лидер? )) Определение за лидер?

      Искаше ми се да отговоря на Алонсо за разликите между човека и животното..ама няма да е тазя вечер. Там със сигурност щеше да стане въпрос за това какво е лидер.

      Коментар


      • Човек роден беден, а особено и ако е в бедна държава, е по-вероятно да стане маниак на тема “кинти” и нищо друго да не вижда и дори да не може да си представи как се чувства и как мисли един човек необременен от същата мания. Има и голям риск такъв човек напълно да загуби “моралния си компас”.

        В България това е много често срещано явление.

        Надвиването на масрафа води до мързел и затлъстяване в някои страни. В други води точно до обратното. Богатите хора в САЩ са доста спортни и работят яко независимо че са богати. Между другото, второто не съм сигурен, че е хубаво.

        Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

        Ван Гог не бил особено наяден. Бих казал че е просто един мизерник според твоите разбирания. Което важи и за много творци , които са били пройдохи и бедняци. Надвиването на масрафа по твоята егоистична теория. Според мен води до точно обратното , мързел , самуовереност, липса на правилна оценка и загубване на много ключови способности. Поздрави

        Коментар


        • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

          Ценя високо опита ти да изкажеш теза по даден въпрос.
          Сериозен съм.

          Обичайната ти поза е да задаваш провокативни или насмешливи въпроси. което си е твоя работа, разбира се.
          За егоизма на индивида може и да се разберем, но не съм сигурен, че темата е интересна и ще я коментираме тук.
          Малко се изненадах, че игнорираш разделението на труда и всичко произхождащо от него, но предлагам да не задълбаваме.

          След като изброих доста неща, за които очевидно няма да си говорим, вероятно е подходящо да ме попиташ: а за какво ще си говорим тогава?
          Мъни е "противопоставил" два обществени строя - капитализъм и социализъм и основателно търси някакви отговори за тях. Друг е въпросът, че на практика той е предложил да разсъждаваме за социализъм и НЕкапитализъм (доколкото са ползвани кавички), но съм склонен да приема, че става дума за някакъв редакторски проблем или за някаква емоция, която го е обладала в мига да дефинирането на въпроса. Аз лично така и не разбрах.

          Запитах се, защо ни задаваш въпрос да изведем разлики между несравними неща. Пък и си сложил емотикон накрая, което прави въпроса още по-труден.
          По някакъв особен начин това ми напомня за един странен и абсурден лаф, в който се поставя въпрос: Защо крокодилът е по-дълъг отколкото зелен?

          Преформатирайте, моля! Търсете прилики и разлики между еднопорядкови явления.
          Дълбоко съм трогнат и поласкан от опита ти за отговор.
          Бих искал да пиша повече но ме мързи, та затова ще се върна на въпроса който зададох и погрешното ти тълкуване (според мен).

          Та само с няколко думи: във въпросите по история и развитие на държавата САЩ които са в книжката за кандидат-граждани единия въпрос е:
          Каква е икономическата система в САЩ?...
          Та в този конспект са дадени два възможни отговора - капитализъм, пазарна икономика.
          Какво означава това вероятно се досещаш. Едно и също, казано по различен начин.
          Може да си силно изненадан от определенията, но това не отменя правотата им.
          Всъщност в заглавието на темата капитализъм може да се замени с пазарна икономика.

          Цялата работа обаче е че за по-старите поколения пазарна икономика не звучи така страшно като капитализъм...

          Разочарован съм начев...
          Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

            Кредитни милионери.

            Черен пазар. Хора работещи с дефицитни стоки. Да се уредиш да си купиш нещо тогава трябваха връзки, а и често се плащаше повече отколкото струва в магазина. Та магазинери, складажии, снабдители, етц. Особено тея дето работят на едро.

            Дефицита с бензина и петрола. Тогава имаше армия и армейските складове с нафта бяха пълни и се крадеше от тях като за световно. Старшините дето отговаряха за тях станаха милионери само от точене на безотчетна нафта.

            Да не говорим за юго ембаргото - там онея години. Доста народ вкарваше нафта в Югославия.

            И накрая тея с честно изкараните пари. Имаше един указ за стопанска дейност 56 или нещо такова. Още преди да дойде демокрацията се разрешаваше да развиваш някакъв бизнес и държавата ти изкупуваше продукцията на някакви определени от нея цени. Обаче след това като освободиха цените тея хора луди пачки направиха, а преди това също. Имаше частни зеленчукопроизводители (а и на плодове) дето бяха 5-6 пъти по-ефективни от АПК/ТКЗС и те правеха луди кинти с много бачкане.

            Нашите някъде тогава им излезе реда за кола след 10 годишно чакане и си взеха една Лада 1200 за около 6-7 хиляди лева беше тогава. Пазарната и цена беше 3 пъти по-висока. Един далечен познат занимаващ се с производство на дини им предложи тогава 20 хиляди да им я купи веднага след като излезе от мототехника. При това говорим за 2-3 години преди демокрацията. Като падна комунизма цените се освободиха и тези хора изкарваха в началото по 3-4 пъти повече пари отколкото преди като продаваха на държава на фиксирани цени продукцията си.

            Или първите вносители на западна техника и западни стоки. Сещаш се че такива нямаше и се купуваха с долари от кореком само за избрани хора. Наште преди демокрацията така с връзки взеха един касетофон - подарък за мен и сестра ми. След демокрацията който се усети и веднага стана вносител можеше да продава както му скимне. Точно в началото на демокрацията за едно Европейско/Световно - 92 или 94 нямам спомени. Баща ми изхвърли стария руски ТВ и си взе японски с дистанционно. При това парите му бяха много сериозни за онова време. Предполагам надценката е била 3-4 пъти. Тогава още се намираха български и руски ТВ на пъти по-ниски цени от тоя. Ама те за нищо не ставаха. После вноса като стана масов и цените на вносните паднаха и наште фалираха.



            Сещаш се за оня филм "Да обичаш на инат"

            40-годишният Радо Пешев е снабдител – кара зеленчуци от борсата по магазините. Има 14-годишен син – Пламен и добра съпруга. Пламен случайно разбира, че баща му прави “черни” курсове - с контрольорката и група шофьори са измислили незаконен начин да правят пари.

            Горе долу така функционираше системата както е във филма.
            На мъней няма нужда да му обясняваш. Той е като Правец 82 ))) без флопидисково устройство .Знае си там....100 те команди....и като му напишеш HPLOT 12,30 TO 30,12 той си рисува линийката и това е...чака други команди. Като го изключиш губи всичко....и после пак отначало.

            Всеки човек в ъкъла си живял по това време е наясно първите години от къде се трупаха милионите.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

              Ван Гог не бил особено наяден. Бих казал че е просто един мизерник според твоите разбирания. Което важи и за много творци , които са били пройдохи и бедняци. Надвиването на масрафа по твоята егоистична теория. Според мен води до точно обратното , мързел , самуовереност, липса на правилна оценка и загубване на много ключови способности. Поздрави
              Творците - да. Но за да оцени някой Ван Гог му е нужно да не е гладен.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

                Всяка група има лидер. Това не противоречи на казаното от мен по-долу. Знам в какво общество не желая да живея. В такова раздирано от дрязги, агресия и конфликти. Не парите и “надмогването на масрафа” решават този проблем, а съществуването на определена скала от ценности в индивида. В тази скала от ценности парите са второстепенна и инструментална ценност. Справка - съвременна Индия.

                Ив. е много интересен. Той е олицетворение на процесите, които текат в България в момента. Етапът на първоначалното натрупване. А етапи не се прескачат. Пожелавам му попътен вятър на гребена на неговата вълна. Дано доживеем да си спомним позабравени вехти неща като ценностите, хармонията и умереността.

                Цената на крайния индивидуализъм е крайната самота. Всяко нещо се заплаща. Лека вечер от мен.
                И това....

                Задай си един друг въпрос. Привидно нашият Ив. си има всичко. Какво прави той тук в този форум? Общува с групата, поради простата социална потребност от общуване.

                ......

                Ако си пред мен....толкоз неща ще ти кажа)))) Ама...не мога да напиша всичко...

                Значи...по първия абзац... Ще кажа следното...

                Аз живея и в швейцария...знаеш ли ква е разликата между българия и швейцария? Това което съм усетил аз. Говоря не да отидеш на ексурзия...да си там...да срещаш вски ден хора..приятели, познати..да отидеш на магазина. Оставям на страна политика , управление и т.н това което се усеща....усеща се спокойствие...сядаш на вечеря с някой...никой не говори колко е лош живота...никой не се оплаква...никой не псува системата...както казваш няма дразги и конфликти. Не че няма...има...но те не са масови не са народопсихология. Хората са по ...как да кажа...вежливи...с по голямо уважение се отнасят към себеподобните си..не са изнервени...оценяват хубавото. Радват се на хубавото. Ей така от самосебе си. Ако направиш нещо хубаво ще те поздравят....някак си завистта е на заден план...Това ми е междудругото вепечетлението когато говоря с много богати хора там и когато говоря с богати тук. Някак си хората са по равни...да го кажа по тоя начин. Сега ти ще кажеш..въпрос на ценностна система. Добре а от къде идва тази ценностна система? от гените ли? Не е вярно...щото там има не само швейцарци.
                В същото време...хората са по консервативни и по затворени. В този смисъл по скучни. Успоредно с това хората са също толкова алчни...егоистични и гледащи собствения си интерес. Не трябва да те заблуждава добротата им. Това не се изключват тея две характеристики от самосебе си.

                Селена...всичко това идва само от едно...от надвиването над масрафа. Нищо че звучи грубо. След този процес....идва другото...оценката за живота и заобикалящия те свят. По различната оценка. Сменят се приоритетите. След това се сменя ценностната система. Това идва от спокойствието че и сервитьор да си....ще получиш достатъчно пари да живееш като човек.
                Ти искаш да отдадеш първостепенно вминание на ценностната система...и от там вадиш извод за човека. Но то е на така. Условията на живот променят ценностната ти система.
                А относно Индия...си толкова в голяма грешка...че просто не знам как да я опиша. Тук толкоз народ ми цитират Индия...защото там всеки е религиозен вярва....и т.н...и страничния наблюдател си вика...а стига бе...виж тея колко са бедни пък колко щасливи. Нищо подобно не е вярно. Ходил съм в Индия в манастир. даже два. Това е толкова голяма заблуда че вярващия човек...или религиозния е добър....или честен справедлив и т.н...и не се интересува от материални неща че няма и накъде да е повече вярно това. Филми много гледаш или литература четеш. Ако правилно те разбрах за примера с Индия. Там хората просто нямат избор. Единственното което имат 70% от тях е религията. Първопричината за религиозността им е бедността....а не че религията води до липса на материален интерес което много удобно се спряга по филмите и книгите. Но това можеш да го усетиш само ако си сред тях 24 часа. И говориш с тях. А не като турист. Аз спях в една стая с още 3 ма индийци. И можеш да предположиш колко въпроса им зададох и колко говорехме като ме гледаш тук как се държа. Необходимо е да го усетиш. Не да ти го каже някой. И то да отидеш там без очаквания или цел. А да се отдадеш на случайността. Както аз направих. И това е миналата година. Впечетленията ми са пресни.

                Аз знам че е лесно да се подхлъзнеш по тоя път....дайте да бъдем добри...истински честни и справедливи и хоп нещата ще се оправят. Нищо подобно. Тоя път е лесен...за обяснение на теория....или позициониране в областта на аз не съм комерсиален...или егоистичен...или т.н. но този път в практиката води до абдикиране от реалността и отегляне в удобното леговище на добродетелността. Не знам как да се изразя дори.

                Относно втория абзац...доста отдавна минах това натрупване на капитали първоначално...и сега факта че пиша тук...трябва да говори нещо...най малкото че имам свбодно време.


                и последното от другия ти пост

                "Задай си един друг въпрос. Привидно нашият Ив. си има всичко. Какво прави той тук в този форум? Общува с групата, поради простата социална потребност от общуване."

                Много правилно...привидно си имам всичко. Обаче само привидно. Много неща ми липсват. Например...нормалния разговор с хора които не са от моята среда. Липсават ми адски много неща. Ама да не стане много лично няма да споделям. Какво правя в тоя форум?...уча се... трупам опит....чувам други мнения...и обичам да пиша...между другото си записвам кво съм писъл. Щото...като някой ме провокира....ми се налага да отговоря...и отговаряйки си избистрям идеите. По някаква причина смятам че всичко което се случва на човек в живота има полза. Сега имам време...свободно...не ми е омръзнало и пиша квото мисля. Когато нещо от предните спре да е така....ще спра да пиша. Това правя във форума. Трупам опит и запълвам свободното си време.
                Last edited by Iv_max; 20.04.2018, 01:20.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                  Само да вметна още, в България имаше милионери още 1990-1991г. Как стана тая работа при средна заплата 200лв. и почти цялата икономика в държавни ръце?
                  Кредитни милионери.

                  Черен пазар. Хора работещи с дефицитни стоки. Да се уредиш да си купиш нещо тогава трябваха връзки, а и често се плащаше повече отколкото струва в магазина. Та магазинери, складажии, снабдители, етц. Особено тея дето работят на едро.

                  Дефицита с бензина и петрола. Тогава имаше армия и армейските складове с нафта бяха пълни и се крадеше от тях като за световно. Старшините дето отговаряха за тях станаха милионери само от точене на безотчетна нафта.

                  Да не говорим за юго ембаргото - там онея години. Доста народ вкарваше нафта в Югославия.

                  И накрая тея с честно изкараните пари. Имаше един указ за стопанска дейност 56 или нещо такова. Още преди да дойде демокрацията се разрешаваше да развиваш някакъв бизнес и държавата ти изкупуваше продукцията на някакви определени от нея цени. Обаче след това като освободиха цените тея хора луди пачки направиха, а преди това също. Имаше частни зеленчукопроизводители (а и на плодове) дето бяха 5-6 пъти по-ефективни от АПК/ТКЗС и те правеха луди кинти с много бачкане.

                  Нашите някъде тогава им излезе реда за кола след 10 годишно чакане и си взеха една Лада 1200 за около 6-7 хиляди лева беше тогава. Пазарната и цена беше 3 пъти по-висока. Един далечен познат занимаващ се с производство на дини им предложи тогава 20 хиляди да им я купи веднага след като излезе от мототехника. При това говорим за 2-3 години преди демокрацията. Като падна комунизма цените се освободиха и тези хора изкарваха в началото по 3-4 пъти повече пари отколкото преди като продаваха на държава на фиксирани цени продукцията си.

                  Или първите вносители на западна техника и западни стоки. Сещаш се че такива нямаше и се купуваха с долари от кореком само за избрани хора. Наште преди демокрацията така с връзки взеха един касетофон - подарък за мен и сестра ми. След демокрацията който се усети и веднага стана вносител можеше да продава както му скимне. Точно в началото на демокрацията за едно Европейско/Световно - 92 или 94 нямам спомени. Баща ми изхвърли стария руски ТВ и си взе японски с дистанционно. При това парите му бяха много сериозни за онова време. Предполагам надценката е била 3-4 пъти. Тогава още се намираха български и руски ТВ на пъти по-ниски цени от тоя. Ама те за нищо не ставаха. После вноса като стана масов и цените на вносните паднаха и наште фалираха.



                  Сещаш се за оня филм "Да обичаш на инат"

                  40-годишният Радо Пешев е снабдител – кара зеленчуци от борсата по магазините. Има 14-годишен син – Пламен и добра съпруга. Пламен случайно разбира, че баща му прави “черни” курсове - с контрольорката и група шофьори са измислили незаконен начин да правят пари.

                  Горе долу така функционираше системата както е във филма.
                  Last edited by mathematician; 20.04.2018, 01:00.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                    Националните интереси на групата наречена България трябва да се защитават от политиците които избираме. Така работи системата. Човека не може да направи нищо друго освен да гласува и уж избира. Той дефакто не избира нищо....но само тази надежда му е дадаена от системата. Това е системата. Харесва ти ...не ти харесва това е положението. Или приемаш това...или се тормозиш и губиш енергия. Не само в България - навсякъде е така.
                    Виж при социализма ...не е така...там не избираш пък абсолютно нищо. В капитализма пак не избираш ама си мислиш че избираш...при социализма съвсем директно нищо не избираш. Ефекта е абсолютно същия. Няма разлика. Има разлика само в чуството дето го имаш уж на възможност за избор. Все едно да обичаш ябълки...ама някой всеки ден да те кара да избираш между круши и краставици. И да ти каже...ами яж си краставиците...нали си ги избра. Избрал си дедовия....ама ако ти е по кеф да живееш че имаш избор пък...кво ...мисли си така.

                    След като националните интереси стана ясно не са под наш контрол...колкото и да не ни харесва тоя факт...остават собствените ти интереси. А тук...колкото и да се оплаква човек...единствената причина за успеха или не успеха си е самия човек. Знаете ли какво означава про-активен човек? Човек който въпреки заобиалящите го обстоятелства прави това което смята за най добре той самия. Класически пример е ако навън вали....някой казва...ама навън вали и мен ме хваща деепресия. Про-активния казва....дреме ми че вали....аз искам да ходя да се разхождам...или да отида на купон и хич не ми пука вали ли или не вали. Да ви звучи познато?

                    Относно обществото....то може да се обедини около дадена идея теоритично...обаче това може да стане само и единственно ако елементите от това общество са материално и духовно спокойни. По българси казано - да са си надвили над масрафа. Ако това не е налице...за обединение и дума не може да става. Може да става въпрос за обединение около някаква далавера...но не и обединение в интерес на групата хора. Това пак....науката и книгите са го описали достатъчно.

                    Като говориш за група че има шансове за успех...това е вярно само за малка група обединена и вдъхновена от някаква идея.Тийм. А не за общество в смисъла който ти влагаш.

                    Ключа за бараката как да оцелее по голямо общество - е елементарен. Първо трябва да ОЦЕЛЕЕ всеки сам за себе си в това общество. Т.е да си надвие над масрафа. Друг вариянт няма. Приказката че не можеш да говориш на гладния за театър или изкуство е показателна. Елементарно е...в живота има приоритети. И първия от тях е оцеляването. В момента на борбата за оцеляването нищо друго няма значение...а какво има значение след това...всеки ще го разбере след като оцелее.

                    Егоизма.....Селена....кво да ти кажа за егоизма. Да напиша още 5 пъти по толкова?
                    Ван Гог не бил особено наяден. Бих казал че е просто един мизерник според твоите разбирания. Което важи и за много творци , които са били пройдохи и бедняци. Надвиването на масрафа по твоята егоистична теория. Според мен води до точно обратното , мързел , самуовереност, липса на правилна оценка и загубване на много ключови способности. Поздрави

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение
                      Леко встрани се отклонявам. Ако правилно те разбирам, единственото с което така наречените елити разполагат са по-добри технологии, които са на път да им се изплъзнат от контрол. Чудесна новина. Т.е. Стопяват се предимствата им пред масите. Това би било интересно да се наблюдава.
                      Милиони хора го наблюдават с интерес.
                      Информацията е океан. Включително и изключително добре синтезирана.
                      Ама хората от този форум се интересуват от по-земни неща
                      Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

                        Ок. Това е твоята гледна точка. Различна е. Няма драма. Говорим за съвсем различни неща. Върни се и пак прочети какво пиша. Ако не си съгласен просто не мислим еднакво. Не егоизмът, а взаимното сътрудничество е по-силно. Предпочиташ ли да те изоставят стар и болен, да речем, на инвалиден стол, но горд с твоите теории, или групата да се погрижи за теб? Много ми е интересно как ще разсъждаваш от една инвалидна количка. Тя и айн ранд ги е развивала големи ликуми, докато не ѝ се е наложило да се възползва от обществената социално-осигурителна система. Егоизмът и индивиадуализмът доведени до крайност водят до депресии, насилие, психически отклонения и агресия. Естествено, не поддържам и крайния колективизъм. Истината е в една умереност. В едно добро отношение към околните.

                        Задай си един друг въпрос. Привидно нашият Ив. си има всичко. Какво прави той тук в този форум? Общува с групата, поради простата социална потребност от общуване. Надявам се да не ме изтълкуваш накриво. Това са рисковете на епистоларната комуникация. Няма да ти лепна инфантилна усмихната иконка. Зрели хора сме струва ми се и разговорът следва да е зрял.
                        Човек може да прави много неща, дори и в инвалиден стол. Особено в тези времена. Може да програмира например или да прави уеб сайтове или пък да търгува на борсата. Все неща полезни за него и обществото.Ако аз попадна на такъв стол естствено че ще вдигам гарга. Плащал съм си застраховките толкова години и тези на които съм ги плащал ще бъдат длъжни да си ми платят премията. Това че индивидуализма водел до тези неща не знам. Аз мисля обратното, но е дълго за обяснение. Ще ми трябва отделна тема за това. Ив какво прави във форума аз имам идея, но няма да е коректно да говоря от негово име и то при положение, че на няколко пъти му задават този въпрос и той не отговаря. А не отговаря защото е наясно че никой няма да му повярва. То и на мен ми е ясно, че малко хора разбират какво пиша ама това не ми пречи да си пиша от време на време. Пък и трябва да ти кажа, че има доста хора във форума които си имат всичко, и те си пишат тука. Сигурно поради същата причина поради която си мисля аз. Не тълкувам криво. Инфантилните усмивчици са с цел да подчертая шеговития и добронамерен тон на писанията си, но щом те дразнят спирам да ги ползвам.
                        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                          Ще ме прощаваш, но човек е индивидуалист преди всичко. Това което прави или не прави, е за да може самия той и семейството му да са добре.
                          Груповия и екипния принцип разбира се са необходими, но само за някои цели, и в общия случай се разпадат след постигането на целта...
                          Съгласен съм с умереността на колективизма. Но само в доста ограничени случаи, например общи цели за всички (надявам се) са отглеждането на децата, образованието им , здравеопазването и социална помощ за възрастните и инвалидите. Оттук нататък - всяка коза за свой крак.

                          По повод основния въпрос на темата - знаете ли каква е разликата между капитализъм и пазарна икономика?
                          Ценя високо опита ти да изкажеш теза по даден въпрос.
                          Сериозен съм.

                          Обичайната ти поза е да задаваш провокативни или насмешливи въпроси. което си е твоя работа, разбира се.
                          За егоизма на индивида може и да се разберем, но не съм сигурен, че темата е интересна и ще я коментираме тук.
                          Малко се изненадах, че игнорираш разделението на труда и всичко произхождащо от него, но предлагам да не задълбаваме.

                          След като изброих доста неща, за които очевидно няма да си говорим, вероятно е подходящо да ме попиташ: а за какво ще си говорим тогава?
                          Мъни е "противопоставил" два обществени строя - капитализъм и социализъм и основателно търси някакви отговори за тях. Друг е въпросът, че на практика той е предложил да разсъждаваме за социализъм и НЕкапитализъм (доколкото са ползвани кавички), но съм склонен да приема, че става дума за някакъв редакторски проблем или за някаква емоция, която го е обладала в мига да дефинирането на въпроса. Аз лично така и не разбрах.

                          Запитах се, защо ни задаваш въпрос да изведем разлики между несравними неща. Пък и си сложил емотикон накрая, което прави въпроса още по-труден.
                          По някакъв особен начин това ми напомня за един странен и абсурден лаф, в който се поставя въпрос: Защо крокодилът е по-дълъг отколкото зелен?

                          Преформатирайте, моля! Търсете прилики и разлики между еднопорядкови явления.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
                            Бързо може ЗАЕДНО да си отговорим на въпроса: "Има ли извънземни на земята и помагат/пречат ли ни те?"
                            Просто помислете на какво се дължи технологичния възход на Третия райх.
                            1. Дали на добрите качества на национал-социализма, способен да надмине мощните си икономически, финансови и ресурсно обезпечени конкуренти. Как Германия в която през 1923г. хората умират от глад по улиците, за 10-15 години успява да задмине ТЕХНОЛОГИЧНО Британската империя, САЩ И Франция? КАК??????????????????????
                            2. Или просто тайните им общества "Врил" и "Туле" наистина са влезли в КОНТАКТ, получили са ноу хау и са направили бързо бързо летящите си чинии. След което естествено минават в дълбока нелегалност в Антарктида и се случват едни неща за които ти опонирам по-горе в червено.
                            Едно нещо което не осъзнаваш е как работи икономиката и капитала съм убеден. Приказката внимавай кво си пожелаваш...е на 100% актуална за теб.
                            Ако нещо от това което искаш се случи по случайност...ще ти се еба майката.
                            Ти не ми вярваш...знам но....
                            Не дай боже някой да измисли безплатна енергия - това просто ще разруши света такъв какъвто го познаваме. Звучи като оксиморон но е така. На пръв поглед много яко...на втори катастрофа...и вероятно война. Сега това или го разбираш или не го рабираш...няма как да ти обясня. Значи безплатното за теб....означава загуба на милиони да не кажа милиярди работни места. Срив на държави и икономика. Ако цената да караш кола без пари означава да няма работа за 20 % от хората - тя е твърде висока. Ако някъде има тайно общество дето контролира тази безплатна енергия или транспорт....значи постъпва адски отговорно.
                            А относно технологиите дето ги крият и аз искам да продължат да ги крият.....е подобно на измислянето на енергията на ядрения разпад не е измислен за атомна бомба но уви....е наличен.

                            От технология до технология има разлика. Значи...това техология която леко, бавно и конторлирано подобрява нещо си е ок. Обаче скок в технологичния сектор например...сега летим със самолети дето горят керосин...и утре хоп...летим 10 пъти по бързо със летящи чинии дет не горят нищо. Това е убийственно. Шок. И тоя Шок няма да мине безнаказно до като не се адаптира икономиката към новата реалност. А тази адаптация при такъв скок ще бъде катастрофална от гледна точка на настоящия момент. Помисли малко.

                            Има много тайни вероятно които е много добре да си останат тайни.

                            А относно кой те управлява....извънземните капитала драконите или ротшиилд...си представи да работиш в огромна компания.....какво ти пука на теб кой е СЕО то...Иван или Драган...пука ти дали ти си добре и колко пари взимаш. Така е и в живота.

                            А чисто теоритично...с летяща чиния не можеш да стигнеш земята ако си извънземен))) Освен ако не живееш спокойно на луната)) Ама те пък ако са на луната...да еба те са ни баджанаци)) Шегувам се....

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                              Selena - силата на групата или групировките е до един момент, накрая един единствен човек определя хода на историята. Може цели армии да са воювали и да са се избивали и всичко се приключва от това което ще се роди в главата на един единствен човек а не в главите на колектива. Колектива не може да мисли, няма колективен интелект, масата не може да взема - открие правилното решение и напротив тя винаги взема грешни решения като правило е.
                              Всички си мислят че тълпата следва лидера. Но нещата са малко по сложни. Тълпата си намира лидер. Лидер без тълпа е нищо , просто странник или просто луд. Лидера със споменатите заложби трябва да уцели точния момент когато тълпата се намира в състояние на силна еуфория и възбудимост. Споменатите процеси са характерни и при формирането на мании при финансовите пазари. Нека не слагаме каруцата пред коня. Поздрави.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                                Selena - силата на групата или групировките е до един момент, накрая един единствен човек определя хода на историята. Може цели армии да са воювали и да са се избивали и всичко се приключва от това което ще се роди в главата на един единствен човек а не в главите на колектива. Колектива не може да мисли, няма колективен интелект, масата не може да взема - открие правилното решение и напротив тя винаги взема грешни решения като правило е.
                                Всяка група има лидер. Това не противоречи на казаното от мен по-долу. Знам в какво общество не желая да живея. В такова раздирано от дрязги, агресия и конфликти. Не парите и “надмогването на масрафа” решават този проблем, а съществуването на определена скала от ценности в индивида. В тази скала от ценности парите са второстепенна и инструментална ценност. Справка - съвременна Индия.

                                Ив. е много интересен. Той е олицетворение на процесите, които текат в България в момента. Етапът на първоначалното натрупване. А етапи не се прескачат. Пожелавам му попътен вятър на гребена на неговата вълна. Дано доживеем да си спомним позабравени вехти неща като ценностите, хармонията и умереността.

                                Цената на крайния индивидуализъм е крайната самота. Всяко нещо се заплаща. Лека вечер от мен.

                                Коментар

                                Working...
                                X