IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Имхотеп

    Досега не е имало известни случаи мъже да са раждали.
    Но може би непрекъснатите опити които се правят в един световноизвестен кюмезарник в Горна ще изменят ситуацията?

    За неразбиращите: Онези каки също са имали нужда от мъж...какъвто и да е. Грозен, крив, сакат, пияница...ама да вдига самолета. И са почнали да се борят всякак за едното удоволствие, ако щеш. Що от гейщини деца няма. Сега, Импотеций, теб какво да те правят, науката не казва. Жалко. Говорящи дърво не се намира лесно. Н'е л'тей, "Аз съм Грут" ;-)

    Коментар


    • Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение

      Образно казано, като се родим в едно общество, то ни нахлузва кофата с НЕГОВОТО течно "лепило" на главата.
      Лепилото естествено цял живот се стича по очите и по тялото ни.
      Едно е обаче лепилото в кофата което ни нахлузва рода и племето.
      Друго е лепилото в кофата което ни нахлузват например кукловодите.
      Лепилата са забъркани с коренно различни цели.
      .....
      ТЕ, в наши дни дотолкова добре са си свършили работата със забъркването на тяхното "лепило", че 90% от младите хора не знаят значението на думата АНТАГОНИЗЪМ!
      Ампутирали са младите мозъци за евентуална класова борба тотално.
      Къде по-добре за ТЯХ е младежите да се борят за по тривиални неща водещи чрез КОНСУМЕРИЗЪМ към РАСТЕЖ.
      Както бях казал...никой не е виновен на кое място и в кое време се е родил. Обаче след като не можем да променим тоя факт трябва да се научим да дийлваме с това което имаме.
      Разбира се че къде и кога се раждаш има значение но то само на пръв поглед е толкова важно. Защото след това самото живеене на живота е същественно. И то не в смисъл дали ще имаш пари и къде ще живееш а как ще живееш. Всъщност раждайки се в различни условия ...пред всеки човек стоят различни възможности, различни предизвикателства и различни трудности свързани с различния път който трябва да извърви. Ако поставим да кажем цел....да станеш Безос...очевадно е мнного по трудно да го постигнеш ако се родиш в село горно нанадолнище с родители роми...от колкото в ню йорк в семейство ротшийлд. Обаче може да се чустваш прецакан от тоя факт само и единственно ако целта е да станеш Безос. Хубавото на живота е че целите на човек идват по време на живота и се променят непрекъснато. Научно мога да докажа...че удоволствието от постигането на целите е еднакво без значение големината на целите.

      Сега в духа на Мъней..или по скоро заради него...ще кажа...че един ръководител заслужава същото уважение когато от бедно общество за 10 години направи средно....в сравнение с друг ръководител който от богато общество увеличи богатството на обществото. Нищо че БВП на двете страни не е съизмерим и винаги е в полза на богатото начално общество.

      А защо казах всичко това във връзка с това което каза ти?

      Защото това че си се родил във време на употребата на "течно лепило" на практика няма голямо значение....единственното занчение има как ще живееш живота си.

      Добре е човек да е непримерим....да търси новото...да се бори със статуквото...но когато жертва живота си да разобличи статуквото...или прекалено изгуби енергия в този процес вместо да я насочи към полезно нещо свързано със самия него или семейството му...това не е добре за него лично.

      Затова пак ще кажа...и какво от това?

      Знам че звуча цинично...или пък...не даже в моя стил...да се примирявам...обаче пак ще кажа...молитвата към БОГ.

      "Господи помогни ми да ПРОМЕНЯ това което МОГА да променя....и да приема това което НЕ МОГА да променя. И дай ми силата да РАЗБЕРА РАЗЛИКАТА"

      Сега аз ти казвам 77....искам да намериш силата " Да разбереш разликата"

      Поздрави))

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

        Ако обърна внимание това е непроверено изказване на познат. Специалист по биология и генетика следва да го потвърди. Факт е, че има държави, в които се раждат и оцеляват повече момчета. Проверен от мен лично факт е, че има и повече агресия при дисбаланс на половете в едно общество в полза на мъжете. Не ме разбирай погрешно, далеч съм от всякакви джендърски дивотии и борба между половете или там каквато и изчанчена трактовка да дават.
        Ами това е нормално Селена...няма нищо чудно че при преобладаващо общество от мъже има повече агресия. Явно по голяма нужда има да се доказват за да спечелят най красивите жени....)) Не че като ги спечелят...ще мирясат..

        Коментар


        • socialna ikonommika taka ili inaè ]e se naloji da byde syzdadena pod edna ili druga forma. Да не казваме фeйсбук-икономика че ще много смешно, о до там я докараха тия които нямат и една прочетенеа книга вече )) а може би пък икономика от типа опънсорс!?))) Винаги се раждат повече мъже от жени а след 85 г, броят им не беше ли 2:1!?. в полза на жените. както спомена и тнм- за неустойчивата хромозома, и това, а може би не само хромозомата)) Жана дарК като била жена що е умряла чрезвичайно рано !? )))ми не може душата само в рая, трябва и да се мре ))) капитализма и той една утайка, не става за пиене, -по-добре човек да си направи младо вино божоле :
          Не е препоръка... !!!
          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
            Доста мислех по това твърдение но не можех да схвана логиката. Ще ми трябват още разяснения за да вдяна . От моя гледна точка въобще не ми прилича човека да е схванал каквото и да било относно света и неговата цялост. Няма отговори на изначалните въпроси относно произхода на вселената и живота. Може би когато се намерят тези отговори ще може да се съди дали човека или животните са схващали по-добре света. Засега поне изглежда че животните схващат по-добре защото очевидно се стараят да поддържат света цял, което не може да се твърди за хората като цяло
            Ще обясня малко по-подробно теорията че човека е единственото същество мислещо за бъдещето. Мисленето за бъдещето обуславя появата на страхове. Какво ще правя ако в бъдеще се случи еди си какво? Животните не мислят за тези неща. Тези които се запасяват не го правят защото се страхуват от непредвидени неща. Правят го за да могат да изкарат напълно предвидимата зима. Мисленето за бъдещето предполага изначалния страх от смъртта. Заради този страх хората се стараят да натрупват богатства / страха от бедност си е пак страх от смъртта/. Невярващите в Бог искат да построят нещо. Я чешма я къща я нещо друго което да напомня за тях след смъртта им. Демек опитват се да си осигурят по този начин безсмъртие. Тези пък които вярват в Бог се хващат като удавник за сламка да изпълняват Божиите Му заповеди и въобще гледат да му служат и угаждат по всички възможни начини. До толкова ги е страх от смъртта, че предпочитат директно да се откажат от този си живот в името на "вечния живот" Въобще ако си прочел онзи линк от "Писма до земята", всички тези разлики между човека и животните за които пише Твен, всъщност се обуславят точно от различни страхове , породени от мисленето за бъдещето. Повечето разбира се напълно неоснователни. Между другото цялата книжка е много готина. Една от няколкото книги, които съм чел десетки пъти Много ще ми е интересно да разбера опита ти с индийските манастири, но все пак имам приятели които редовно посещават индия и знам доста неща. И въобще какво значи Индия? А какво значи България? Коя България? София или горно нанадолнище. Ако е София, Витошка или циганската махала. Тук във Варна е много различно като отида крайбрежната и като отида в Масуда И то тези въпроси за миниатюрната ни държавица. Ами Индия? От хималаите до екватора. Тука ако сме 5 милиона с еднакъв климат, те са милиард. Ние ако имаме един Бог те имат 1000. Тук който се оплаква че имало бедни и богати, да иде да види в Индия да види какво се казва страна на контрастите.Това между другото са ми го казвали много индийци, които съм се опитвал да питам какво е Индия
            Аз, като примитивен индивид, съм си дал сметка че, дори и да знам отговорите на изначалните въпроси, без възможност да повлияя на процесите преди по желан от себе си начин, съм стеснен до нещо от себе си нататък...и се концентрирам върху това. Ограничен субект, баси. А растежът често, се определя от началната база и достъпното за растеж пространство и по отребителски ресурс къде повече отколкото от "Системата", "Строя" или от изповядваната религия. Ако този растеж не предполага масово улеснение на достъпа до блага, следват кризи и някой Го отнася.
            "Защото така!".

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

              Ако искаш да си говорим сериозно за късмета - кажи.... Щото по случайност и тази тема ми е на сърце.
              Ами...напр.ако Стив Джобс, дете на сириец, ако не се лъжа, не бе роден в щатите, ябълката можеше да не е нахапана и максимум, да светне още някого за гравитацията. Или пък, ако немците имаха - или евреите? - късмета Хитлер да би бил световен художник и нула като диктатор...
              ...да, ама не: Джобс донесе огромен късмет на хиляди /Форест Гъмп?/ А Хитлер отне на милиони, 'баси. Късмет има и Импотецият, че контраразузнаването на запада дреме, инак да го бяха изловили. Рашки шпионин, все пак, в натовско...

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                Това е защото , човека се различава от животните чрез възможността си да осъзнава света в неговата цялост. Това разбира се според възможностите на всеки човек. Някой хора са много близко до животните чрез ограниченото си мислене свързано само с храна и секс....ама то пък тея дето се борят само за храна и секса не им се получава много така че...

                Човека за разлика от животните може да мисли мащабно.....т.е да оценява обстоятелствата и взаимовръзките в света в тяхната цялост.

                Сега ако отворим темата колко хора до каква степен го могат това .....
                Доста мислех по това твърдение но не можех да схвана логиката. Ще ми трябват още разяснения за да вдяна . От моя гледна точка въобще не ми прилича човека да е схванал каквото и да било относно света и неговата цялост. Няма отговори на изначалните въпроси относно произхода на вселената и живота. Може би когато се намерят тези отговори ще може да се съди дали човека или животните са схващали по-добре света. Засега поне изглежда че животните схващат по-добре защото очевидно се стараят да поддържат света цял, което не може да се твърди за хората като цяло
                Ще обясня малко по-подробно теорията че човека е единственото същество мислещо за бъдещето. Мисленето за бъдещето обуславя появата на страхове. Какво ще правя ако в бъдеще се случи еди си какво? Животните не мислят за тези неща. Тези които се запасяват не го правят защото се страхуват от непредвидени неща. Правят го за да могат да изкарат напълно предвидимата зима. Мисленето за бъдещето предполага изначалния страх от смъртта. Заради този страх хората се стараят да натрупват богатства / страха от бедност си е пак страх от смъртта/. Невярващите в Бог искат да построят нещо. Я чешма я къща я нещо друго което да напомня за тях след смъртта им. Демек опитват се да си осигурят по този начин безсмъртие. Тези пък които вярват в Бог се хващат като удавник за сламка да изпълняват Божиите Му заповеди и въобще гледат да му служат и угаждат по всички възможни начини. До толкова ги е страх от смъртта, че предпочитат директно да се откажат от този си живот в името на "вечния живот" Въобще ако си прочел онзи линк от "Писма до земята", всички тези разлики между човека и животните за които пише Твен, всъщност се обуславят точно от различни страхове , породени от мисленето за бъдещето. Повечето разбира се напълно неоснователни. Между другото цялата книжка е много готина. Една от няколкото книги, които съм чел десетки пъти Много ще ми е интересно да разбера опита ти с индийските манастири, но все пак имам приятели които редовно посещават индия и знам доста неща. И въобще какво значи Индия? А какво значи България? Коя България? София или горно нанадолнище. Ако е София, Витошка или циганската махала. Тук във Варна е много различно като отида крайбрежната и като отида в Масуда И то тези въпроси за миниатюрната ни държавица. Ами Индия? От хималаите до екватора. Тука ако сме 5 милиона с еднакъв климат, те са милиард. Ние ако имаме един Бог те имат 1000. Тук който се оплаква че имало бедни и богати, да иде да види в Индия да види какво се казва страна на контрастите.Това между другото са ми го казвали много индийци, които съм се опитвал да питам какво е Индия
                Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                  Напълно спрямо моите очаквания не можеш да отговориш на елементарния въпрос какво Русия е направила лошо на запада....и успоредно с това се измъкваш с отговора на въпроса какво Запада е направил лошо на Русия...сега ... в миналото и т.н. при положение че то е очевадно ежедневнно.

                  А ако толкова се интересуваш от вътрешнополитически план за политиката на Путин...трябва да си много как да кажа....сляп за да не направиш бегло сравнение спрямо това какъв беше живота на руснаците преди Путин. Почти съм убеден че ще направиш предположение че ако не беше Путин сега Русия да бъде къде къде напред....и руснаците да изживяват американската мечта.

                  Исках сам с товите думи да стигнеш сам до извод който ще опровергае всичко което говориш.

                  Кво казах тук по надолу...че когато някой му дадеш аргументи...и той ти дава насреща рехави контрааргументи...настъпва емоционално отегляне от разговора или заключение с етикет или пример от миналото. Щото сам не можеш да обясниш тезата си освен с БНП. Което не е обективен факт ....ама има ли смисъл да говорим? Как можеш да сравняваш обективно две държави БВП за определен период от време като не взимаш под внимание дълга, началното състояние и факта че едната притежава валута която е наложила за резервна...ако става въпрос тук за САЩ в сравнение с Русия. Ако дори грам обективно мнение имаш...би трябвало да отчетеш причините за тоталната разруха в русия след елцин с 100% заслуга за това на САЩ. Би трябвало да отчетеш и приноса на Путин за стаблизиране на положението във вътрешен план.

                  Но не това е важно.....


                  Важно е първия въпрос....що Запада натиска Русия от как се помни....при положение че фактите са че Русия не е направила абсолютно нищо лошо на запада след втората световна война пък и като цяло.
                  Междувпрочем не знам дали знаеш че Русия е искала да влезе в НАТО след втората световна война и и е било отказано. Подала е молба.
                  Но зарежи историята....

                  Кажи за времето на Путин....по отношение на външната политика.
                  Да не забравяме че Русия фалира 90те и западът наля стотици милярди и тогава тръгна да се вдига на крака руската икономика. С годините Путин се обгради с верни олигарси и се изтласкаха западните конгломерати което може би е в основата на последвалите ходове до ден днешен. Русия и Путин общо взето вдигнаха стандарта от бичи цикълът при суровините но когата цените на суровините паднат и стандартна на руснаците ще падне още защото не инвестират в иновации.

                  За мен там където имигрират големите умове и се раждат най иновативните компании там ще е и силата в бъдеще а те все още са в САЩ и западна Европа. А това не става със сила а с условия за тези хора/компании да се развиват. През годините съм се запознавал с руски учени които са напуснали Русия точно заради лошите условия за развитие и тия хора са патриоти по душа но имат мечти и семейства да изхранват.

                  В България масово всички обичат Русия но всички имигранти отиват в САЩ и Западна Европа Само да добавя че искрено се надявам Западът и Русия да са в близки отношения.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

                    Според мен агресията зависи от тестостерона при мъжките екземпляри. Намаляване на агресията е възможна като се намали напрежението създадено от тестостерона. Което се получава чрез по лесен достъп до секс. Което в случаите от описани от теб е по лесен достъп до секс при повече женски екземпляри. Може да звучи смешно, но ето нещо интересно , за нашия най близък роднина от животинското царство.
                    https://translate.google.bg/translat...bo&prev=search
                    Абсолютно вероятна хормонална причина. Да вземем едно рестриктивно спрямо секса общество като арабското. Много агресия има натрупана. И обратното -една Доминиканска република, където между секса и душа разликата е минимална. Хората са усмихнати. Модели всякакви. Както спомена тнм, в Тибет пък има области, където една жена води двама съпрузи, които не се засичат, доколкото знам, защото са по шест месеца на лов и се редуват.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

                      Ако обърна внимание това е непроверено изказване на познат. Специалист по биология и генетика следва да го потвърди. Факт е, че има държави, в които се раждат и оцеляват повече момчета. Проверен от мен лично факт е, че има и повече агресия при дисбаланс на половете в едно общество в полза на мъжете. Не ме разбирайки погрешно, далеч съм от всякакви джендърски дивотии и борба между половете или там каквато и изчанмена трактовка да дават.
                      Според мен агресията зависи от тестостерона при мъжките екземпляри. Намаляване на агресията е възможна като се намали напрежението създадено от тестостерона. Което се получава чрез по лесен достъп до секс. Което в случаите от описани от теб е по лесен достъп до секс при повече женски екземпляри. Може да звучи смешно, но ето нещо интересно , за нашия най близък роднина от животинското царство.

                      https://translate.google.bg/translat...bo&prev=search

                      Коментар


                      • Iv_max - а какво лошо Путин е направил на Запада ? Той ги тъпче с пари като пуйки, всички поръчки за тръби са за западни фирми, оборудването за добив е само западно или наследено от СССР. Осигурява алиби на военните им лапачи като от време на време се изцепва че ще ги удари с ракети. Представяш ли си Запада ако се заяде така с Китай какво ще стане ? Китай ще ги размаже и ще станат смешни. Обаче друго си е с Русия - палето което само лае.
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение

                          Образно казано, като се родим в едно общество, то ни нахлузва кофата с НЕГОВОТО течно "лепило" на главата.
                          Лепилото естествено цял живот се стича по очите и по тялото ни.
                          Едно е обаче лепилото в кофата което ни нахлузва рода и племето.
                          Друго е лепилото в кофата което ни нахлузват например кукловодите.
                          Лепилата са забъркани с коренно различни цели.
                          .....
                          ТЕ, в наши дни дотолкова добре са си свършили работата със забъркването на тяхното "лепило", че 90% от младите хора не знаят значението на думата АНТАГОНИЗЪМ!
                          Ампутирали са младите мозъци за евентуална класова борба тотално.
                          Къде по-добре за ТЯХ е младежите да се борят за по тривиални неща водещи чрез КОНСУМЕРИЗЪМ към РАСТЕЖ.
                          В десятката. +++

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                            ...... А след раждането си...човек започват да му налагат различни ценности...родителите училището....улицата, дори бизнеса и т.н. На даден етап много малка част от хората започват да осъзнават че е необходимо да формират СОБСТВЕННА ценностна система и по малко да се съобразяват с наложената от вън под формата на морал. По случайност или не....тая малка част от хората формират групата на капиталистите, лидерите и визионерите.
                            Образно казано, като се родим в едно общество, то ни нахлузва кофата с НЕГОВОТО течно "лепило" на главата.
                            Лепилото естествено цял живот се стича по очите и по тялото ни.
                            Едно е обаче лепилото в кофата което ни нахлузва рода и племето.
                            Друго е лепилото в кофата което ни нахлузват например кукловодите.
                            Лепилата са забъркани с коренно различни цели.
                            .....
                            ТЕ, в наши дни дотолкова добре са си свършили работата със забъркването на тяхното "лепило", че 90% от младите хора не знаят значението на думата АНТАГОНИЗЪМ!
                            Ампутирали са младите мозъци за евентуална класова борба тотално.
                            Къде по-добре за ТЯХ е младежите да се борят за по тривиални неща водещи чрез КОНСУМЕРИЗЪМ към РАСТЕЖ.
                            Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                              Леко съм втрещена. Доколкото си спомням, като цяло броят на родените момчета спрямо момичетата е около 105:100, т. е на сто женски индивида се раждат сто и пет мъжки. Възможно най-жизненото съотношение за човешката популация.
                              Това си има съответното генетично и физиологично обяснение. Предполагам знаеш, че яйцеклетката съдържа 22 обикновени Х хромозоми и една полова Х хромозома. Сперматозоидите съдържат 22 обикновени Х хромозоми и една Х или У полова хромозома /половите хромозоми за разделени 50:50 Х : У/.

                              Тъй като сперматозоидите, които съдържат 22 обикновени Х хромозоми и една У полова хромозома, са по-дребни, оттам са и по-подвижни. Вероятността да стигнат до яйцеклетката и да я оплодят е по-голяма - съответно, вероятността плода да съдържа У полова хромозома е по-голяма. Еволюцията, генетиката и физиологията се решили да се раждат повече момчета. Но тъй като У хромозомата е по-нестабилна, момчетата боледуват повече и смъртните случаи при тях са повече. Някъде преди началото на пубертета съотношението става 100:100 момчета към момичета. И животът продължава, следвайки естествения си ход.
                              Ако обърна внимание това е непроверено изказване на познат. Специалист по биология и генетика следва да го потвърди. Факт е, че има държави, в които се раждат и оцеляват повече момчета. Проверен от мен лично факт е, че има и повече агресия при дисбаланс на половете в едно общество в полза на мъжете. Не ме разбирай погрешно, далеч съм от всякакви джендърски дивотии и борба между половете или там каквато и изчанчена трактовка да дават.
                              Last edited by Selena; 23.04.2018, 22:23.

                              Коментар


                              • Ти също нищо не казваш за "от самото начало, откакто Путин е на власт". В САЩ тогава имаше доста добронамерен спрямо Путин президент - републиканецът Буш. И после? Не виждам и аз конкретика. Само клишета.


                                Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                                Напълно спрямо моите очаквания не можеш да отговориш на елементарния въпрос какво Русия е направила лошо на запада....и успоредно с това се измъкваш с отговора на въпроса какво Запада е направил лошо на Русия...сега ... в миналото и т.н. при положение че то е очевадно ежедневнно.

                                А ако толкова се интересуваш от вътрешнополитически план за политиката на Путин...трябва да си много как да кажа....сляп за да не направиш бегло сравнение спрямо това какъв беше живота на руснаците преди Путин. Почти съм убеден че ще направиш предположение че ако не беше Путин сега Русия да бъде къде къде напред....и руснаците да изживяват американската мечта.

                                Исках сам с товите думи да стигнеш сам до извод който ще опровергае всичко което говориш.

                                Кво казах тук по надолу...че когато някой му дадеш аргументи...и той ти дава насреща рехави контрааргументи...настъпва емоционално отегляне от разговора или заключение с етикет или пример от миналото. Щото сам не можеш да обясниш тезата си освен с БНП. Което не е обективен факт ....ама има ли смисъл да говорим? Как можеш да сравняваш обективно две държави БВП за определен период от време като не взимаш под внимание дълга, началното състояние и факта че едната притежава валута която е наложила за резервна...ако става въпрос тук за САЩ в сравнение с Русия. Ако дори грам обективно мнение имаш...би трябвало да отчетеш причините за тоталната разруха в русия след елцин с 100% заслуга за това на САЩ. Би трябвало да отчетеш и приноса на Путин за стаблизиране на положението във вътрешен план.

                                Но не това е важно.....


                                Важно е първия въпрос....що Запада натиска Русия от как се помни....при положение че фактите са че Русия не е направила абсолютно нищо лошо на запада след втората световна война пък и като цяло.
                                Междувпрочем не знам дали знаеш че Русия е искала да влезе в НАТО след втората световна война и и е било отказано. Подала е молба.
                                Но зарежи историята....

                                Кажи за времето на Путин....по отношение на външната политика.

                                Коментар

                                Working...
                                X