IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ...а при капитализма, в гонене на печалби, се изгражда и работи с повече функционално подобни мощности, натоварени далеч под оотимума. Оттам, на национално ниво, големи престои на оборудване и мощности и по-неефрктивно използване на ресурсите. Парадокс? Не бих казал. "Нормално" състояние.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

      Не само домашни любимци. Може и прекрасна градинка да те свърже с природата ,, Създателя,,
      "Благодаря" на таковата свързване. Като чуя градинка и в съзнанието ми изплуват едни декари с обработваеми площи у Чужденеция /хълмиста Добруджа/ ... Мани, маниии.
      Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
      Мечо

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
        Хитлер идва на власт на дъното на дефлационата депресия.
        Прав си.
        По време на хиперинфлацията нацистката идеология не е особено популярна.
        Да, таке е. Тя тогава още е в родилното отделение.
        На германците депресията им идва в повече и това и спомага да да изберат нацизма, като някакъв изход от тежката ситуация.
        Преди това са изпили всички горчиви хапчета с които са се надявали да се оправят.
        Да, пак се съгласявам с теб.
        Разбрали са по трудния начин, че старата система управлявана от противниците им не може да ги изкара от батака.
        Хитлер в тази връзка казва - ако една демокрация е достатъчно глупава да кротува, когато я обират, тогава тя е добра. А ако една авторитарна държава заяви: „не може да обирате нашия народ, нито отвън, нито вътре”, тогава тя е лоша.

        По време на регрес на обществото се обикновено се търси решение на проблемите чрез насилие.
        Войни революции, смяна на обществената система.
        От цветната ИМ революция през 1789г. всички следващи революции и войни са техен замисъл и реализация. Не се сещам за изключения.
        След неуспешния си опит за преврат през 1923г. Хитлер помъдрява, сменя тактиката и си поставя за цел да стигне до целта с легални, парламентарни средства.
        Залага не на революции, на на ПЕРФЕКТНА ИДЕОЛОГИЯ, която всеки гражданин би подкрепил.
        Печели изборите през 1933г.
        През март 1936 г., т.е. след три години хитлерово управление, германците одобряват политиката му с 98% в един национален референдум!!!!
        Случайно ли е това?
        Фалшифицирани избори може би???
        Да, да, ама не, както казваше покойния Петко Бочаров.
        Просто за 3 години НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА постига такива невероятни ИКОНОМИЧЕСКИ ЧУДЕСА, че се чудя останалите 2 процента що не са гласували за него. Всъщност само за единия. Другия 1% е ясен. За още малко време обаче.
        Преди идването на Хитлер на власт в Германия има 5-6 милиона комунисти. Голяма сила. Само 3 години хитлерово управление и огромен процент комунистите гласуват за Хитлер!!!!!
        Нагледен пример как една добра идеология, подкрепена с правилни действия може да завладее душите, сърцата, съзнанието на масите.

        -----
        Все още се мотаме на старта на състезанието на 3-те системи.
        Следва продължение.
        Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

        Коментар


        • Не знам за вас...ама на мен ми омръзна.

          Модератора Рубла ли е къв е....е изтрил нещо дет съм писъл даже не помня кво...не било по темата..че коя ли е темата? Нали я премести в развлечение и отдих....кво искаш Рубла?


          Темата умря отдавна в същината си.

          Моето менние го казах отдавна ..да дъвчим едно и също на всяка реплика - смисъл няма. Мнението против моята теза го чух. Промяна в мен няма щото не ме убедихте...промяна във вас също няма щото другия лагер не ви убеди.

          Социализма, от тея които са сляпо против него по различни причини, се тълкува в контекста само на историята....без да се взимат под внимание факторите при които той се е развивал за да може обективно да се каже той като строй читав ли е или не - това е според мен.

          Капитализма пък се тълкува като по учебник...със сляпа вяра в пазарната икономика, конкуренцията, иновациите които движат света и т.н...сякаш някой току що се е кацнал от марс...прочел е базова икономика и е чул по телевизията че живеем в пазарна икономика и е дошъл да се изкаже...компетентно - това пак според мен.

          Да не говорим за комплекса Русия.

          Това е моето мнение.

          Кой е прав...един Господ знае.

          Аз смятам че някой хора няма да споменавам имена...са обременени емоционално и комплексирани на тема социализъм или просто глупави нямам идея.

          С някой хора добре поговорихме...научих някой неща, научих как мислят.....не съжелявам за времето прекарано тук.....

          Между другото приятно съм изненадан от доста хора , няма да споемнавам пак имена...много в ъкъла си...които са тук...желая им много успехи (за разлика от темите с "инвестициите" - даже ме е срам да кажа че това са инвестиционни теми... където няма никой в час или поне аз не съм го засякъл ) .

          Ако модератора не ме беше изнервил....с цензурата си...може би щеше да е яко да си говорим за други неща извън шибания социализъм или капитализъм....който разпалва такива страсти...обаче ....
          Което може да е за добро....надявам се...

          Така че момчета и момичета....good luck от мен....


          Коментар


          • Планиране има много, но на ниво фирма. А никой не знае накъде ще тръгнат нещата, как ще реагират другите фирми, какви нови стартъпи ще се пръкнат и какво ще предпочетат потребителите.

            Пазар, бе, пазар.

            Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

            ...Отделно, пени в пазарната икономика, без Планиране, си заникъде. Изобщо, това деление, пазарна/планова икономика, все повече, ми се струва ... Абе, изсмукано от пръстите. Нали никой не може да предвиди след 5 години кое още ще е фантастика и кое-реалност...

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
              Но тук идва и един от големите проблеми на пазарната икономика - разходите за иновации при капитализма са под оптималното ниво. И въпреки това капитализмът се справя по-добре, заради чудото на свободния пазар.



              То пък като разходите при плановиците са над оптималното ниво, не им се получава. Иновациите не могат да е планират. Те са спонтанен процес, изискваш не пари а нещо друго, което споменах преди това.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

                Не само домашни любимци. Може и прекрасна градинка да те свърже с природата ,, Създателя,,
                Може да те свърже градинката , ама любов безусловна, не може да ти даде

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Lelq Разгледай мнение

                  За каквото и ние, хората гледаме домашни любимци Да се чувства Бог и да получава безусловната ни любов :р
                  Не само домашни любимци. Може и прекрасна градинка да те свърже с природата ,, Създателя,,

                  Коментар


                  • Но тук идва и един от големите проблеми на пазарната икономика - разходите за иновации при капитализма са под оптималното ниво. И въпреки това капитализмът се справя по-добре, заради чудото на свободния пазар.




                    Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

                    Точно в сърцето на проблема. Точно това и аз потретвам , под някаква друга форма. Растежа на на Социализма е бил въз основа на съществуващи иновации. Когато се стигне до пълно усвояване на технологите растежа спира. За ново ускорение са нужни нови иновации или даже цяла нова иновациона индустрия. Което не сме го видяли до сега при плановиците.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

                      Ми нямам какво да добавя. Абсолютно по същият начин разсъждавам и аз. Бог си е Бог. Може би най-разтегливото понятие Под Бог всеки разбира различно нещо. Учените вярват в Бог защото не могат да обяснят произхода на вселената и живота. Тоест от тяхна гледна точка Бог е необяснимото. Хокинг разправяше че вселената се е взела от някаква си точка ама не каза откъде се е взела тази точка. В началото беше върл атеист а към края на живота си, като видя че се опетла в теориите си и той взе да обяснява нещата с Бог Мулдашев смята, че вселената се появява от абсолютната нула която се разделя на материя и антиматерия. Ако съберем материята и антиматерията,то те взаимно ще се погълнат, унишожат и изчезнат. В този смъсъл Бог е нещото поради което от абсолюта се създава нещо. Животът пък бил някакви торозионни полета. Това че всичко във вселената освен че има маса се и върти Изглеждат небивалици особено ако четеш за първите прозрачни същества, но аз намирам логика в това което пише. Още повече, че той самият не е гуру а прост учен, разполагащ с екип учени от различни области на науката и прилага доста факти, които могат да минат и за доказателства, ако приемем че не лъже за тях. Та ако се върнем на темата за Бог, то май всички смятат че има такъв, но проблема е че всеки има различни разбирания какво е Бог, какво иска от нас и въобще дали иска нещо от нас или ние трябва да искаме от него. Повечето религии твърдят че Бог е някакво същество, което ни помага и наказва, подобно на родител, обаче не е много ясно за какво ни отглежда, при положение че накрая трябва да ни убие. Теориите на Мулдашев са, че злото е точно толкова необходимо, колкото и доброто. За да съществува живота, трябва да има добро и зло в постоянна борба. Ако остане само добро то светът би изчезнал, защото няма как да има добро ако няма зло. Смъртта пък била необходима и била въведена за да се пречиства съвестта, защото самият живот прави грешки и трябва да има рестарт. Та ето какво се получава в крайна сметка. Колкото хора толкова и Богове. Дори и религиите не си позволяват да обясняват какво е Бог. Бог си е Бог. Те спорят и се избиват само за това кой му е пророк и кой не е
                      За каквото и ние, хората гледаме домашни любимци Да се чувства Бог и да получава безусловната ни любов :р

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                        По-бедните държави имат потенциала да растат по-бързо от богатите, независимо дали функционират на пазарен принцип или са планови.

                        Истинският въпрос е една планова икономика ако настигне пазарните дали после ще расте по-бързо. А единствения начин това да стане е ако плановата прави повече иновации, които реално се внедряват.

                        (Повтарям се и се потретвам, но няма как.)

                        Точно в сърцето на проблема. Точно това и аз потретвам , под някаква друга форма. Растежа на на Социализма е бил въз основа на съществуващи иновации. Когато се стигне до пълно усвояване на технологите растежа спира. За ново ускорение са нужни нови иновации или даже цяла нова иновациона индустрия. Което не сме го видяли до сега при плановиците.

                        Коментар


                        • Най-обикновения трудов човек-учен в соца в общия случай има мисленето на всички останали трудови хора в соца. Смята че му се плаща малко и гледа да се скатае.

                          А организацията (БАН) за която работи разбира се ще патентова, ако има какво.

                          Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                          ...а истината (някъде ТАМ) е че, дълго ученият, че Общото е по-по-най обикновен трудов човек от соца идея си няма, колко важен момент от личното богатство е защитената интелрктуална собственост. Съответно, що нещо му е окрадено, само може да се гадае...докато Западът патентова, като за световно. Каквото се сетиш. Работещо или обречено, все тая, патент... Пък и патентните служби НЕ се интересуват, дали обектът е, или не е работоспособен. Прибират едни пари, и край. Отделно, кое се признава за патенти пригодно зад Океана и какво - в Стария свят. Тъпо но, тук, софтуер не може да се. Което е тъпо, що е вече половината от функционалността на най-новата техника. Предпоставка за растеж, от която, оглупялата Европа САМА СЕ Е ОТКАЗАЛА. Соц-моц няма, Простотията командва...и бюроклАтите.
                          Last edited by Money; 24.04.2018, 23:32.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                            По-бедните държави имат потенциала да растат по-бързо от богатите, независимо дали функционират на пазарен принцип или са планови.

                            Истинският въпрос е една планова икономика ако настигне пазарните (което е съмнително, че ще стане, но да предположим, че може) дали после ще расте по-бързо. А единствения начин това да стане е ако плановата прави повече иновации, които реално се внедряват.

                            (Повтарям се и се потретвам, но няма как.)

                            ...Отделно, пени в пазарната икономика, без Планиране, си заникъде. Изобщо, това деление, пазарна/планова икономика, все повече, ми се струва ... Абе, изсмукано от пръстите. Нали никой не може да предвиди след 5 години кое още ще е фантастика и кое-реалност...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                              Някъде ми беше попаднала статистиката (да не беше оня пич от ютюб видеото), че в цяла Русия има толкова патенти за една година (минала май) колкото една единствена американска компания (не помня коя беше, една от големите). Ето ти обективна статистика. Която показва, че системата в Русия не насърчава иновациите. А че руснаците имат потенциал - имат.

                              АСпотифай си много готина иновация.
                              ...а истината (някъде ТАМ) е че, дълго ученият, че Общото е по-по-най обикновен трудов човек от соца идея си няма, колко важен момент от личното богатство е защитената интелрктуална собственост. Съответно, що нещо му е окрадено, само може да се гадае...докато Западът патентова, като за световно. Каквото се сетиш. Работещо или обречено, все тая, патент... Пък и патентните служби НЕ се интересуват, дали обектът е, или не е работоспособен. Прибират едни пари, и край. Отделно, кое се признава за патенти пригодно зад Океана и какво - в Стария свят. Тъпо но, тук, софтуер не може да се. Което е тъпо, що е вече половината от функционалността на най-новата техника. Предпоставка за растеж, от която, оглупялата Европа САМА СЕ Е ОТКАЗАЛА. Соц-моц няма, Простотията командва...и бюроклАтите.
                              Last edited by Pyramid; 24.04.2018, 23:10.

                              Коментар


                              • По-бедните държави имат потенциала да растат по-бързо от богатите, независимо дали функционират на пазарен принцип или са планови.

                                Истинският въпрос е една планова икономика ако настигне пазарните (което е съмнително, че ще стане, но да предположим, че може) дали после ще расте по-бързо. А единствения начин това да стане е ако плановата прави повече иновации, които реално се внедряват.

                                (Повтарям се и се потретвам, но няма как.)


                                Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                                Днес много понятия получават Пре/додефиниране. Някогашната соц.държава днес я няма в тогавашния и вид а, останалите, трансформирани от "соц." в "кап." изминаха различен път на развитие. Най-малкото, за да са сравними коректно нещата, нека уточним, че и критериите за растеж биват преразглеждане и уточнявани от време на време. Може да предложи розвучи странно но, досега, аз не забелязах поне някоя от "класическите" кап.страни" да се е точно с висок, по- и най- темп на растеж, а с БВП. Нещото, от което, редовно се изважда индивидуалното натрупване на върхушката от 10% богати и 1%свръхбогати, за да остане за потреблението на масовия гражданин. Т.е., брутното нац.харчене всъщност, не е "национално", ами осреднено. Като случая съд заплатите: една от половин милион и 499999 по 1 лев, средно, 2 лева. Та, някога, когато и аз бях малък, тук, в БГ, такова животно нямаше но, /според тогавашната статистика/, ръст и над 10% се случваше често...при, най-вероятно, и тогава, различно изчисляване.
                                Last edited by Money; 24.04.2018, 23:01.

                                Коментар

                                Working...
                                X