Първоначално изпратено от Selena
Разгледай мнение
Какво е социален асансьор?!Говорим за доходи,или?!?
Щото ако е за доходи,аз лично познавам доста хора,тръгнали от абсолютната нула,та даже и под нея,и в момента разполагащи в края на месеца с суми от порядъка на 5 000,10 000,15 000 и т.н.....Някой в България,други в чужбина....Те изкачили ли са някой и друг етаж ,или са още в мазето?!?!Знам и такива ,на които им бе предложено да се изкачат двойно по-високо,ама те отказаха.....Да повторя....Говоря за хора тръгнали от под нулата,без каквато и да е протекция или помощ.....Познавам и такива,дето си останаха на първия етаж,но те пък и не са напирали чак толкова да се качват в асансьора...
".Долу е народът. Горе е една каста...." Невероятен извод....Е, как да е?!?Горе да е народът,долу да е елитът?!?!
Автърът е възмутен,че дете от народа,е много по-трудно да стане част от елита,отколкото дете от елита...Пак невероятен извод....Е,и?Какво да направим, за да изравним шансовете?!
Първо предложение :Да качим целокупният народ горе при елита?!Това предложение ми се струва меко казано идиотско....
Второ предложение : Да замолим елита да не си праща децата в елитни училища,за да се изравнят шансовете....Вие,ако сте част от елита,бихте ли се вслушали в тая молба?!
Трето предложение : Да издирваме талантливи деца от народа и да ги правим елит....Дори и да измислим някакъв квотен принцип,то пак ще са единици на фона на многото народ,които ще се превърнат в елит ,и пак няма да успеем да дадем шанс на целия народ да се превърне в елит....Това последното ,дето го изписах,пак ми звучи бая идиотско,ама какво да правя,разсъждавам си на глас....
Четвърто предложение:На всеки пет години,изхвърляме целия елит и избираме тотално нов - от народа...Е ,тука вече ще настъпи страхотна веселба...Дано не съм жив да преживявам такова нещо на всеки пет години....
Въобще не мога да разбера ,какво иска тоя човек-авторът?!?Тоя пич,или е расъл в саксия ,или му плащат да пише подобни измишльотини...Иска някакъв идеален съвършен и абсолютно справедлив свят?!Намало е ,няма и никога няма да има такова животно...Защото ние хората сме несъвършенни,несправедливи,неидеални и още куп "не"-та....., и Слава Богу!
П.С.И за да съм малко и по темата...За мен лично ,капитализмът,е много по-добро отражение на същността на човека ,отколкото социализъм,комунизъм....
За растежа....Напълно е възможно в един кратък период от време,социализмът да постигне по-висок растеж от капитализма,но в последствие винаги идва мазалото....
Коментар