IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Германия: краят на златните години

    Макар икономическите институти да прогнозират за идните години рекордна трудова заетост, още в рамките на десетилетието ще проличат отрицателните последствия от демографския обрат. Федералната статистическа служба смята, че през 2035 година хората в трудоспособна възраст ще са с 4 до 6 милиона по-малко, отколкото в момента, а недостигът на квалифицирана работна ръка допълнително ще се изостри.

    https://www.dw.com/bg/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8/a-52041918


    В България в края на 2018г.:
    1)
    - населението на възраст от 5 години до 19 години включително беше 994,667 души
    2)
    - населението на възраст от 35 години до 49 години включително беше 1,552,628 души
    Тоест докато в края на 2018г. в България населението на възраст от 20 години до 49 години включително беше 2,759,502 души то в края на 2033г. се очаква да бъде 2,201,541 души.

    Така, че България може да осигури СТОТИЦИ ХИЛЯДИ души на възраст от 20 години до 49 години включително за да се намали дефицита на работна ръка за НАЙ-ВАЖНАТА ИКОНОМИКА В ЕВРОПА, тоест за ГЕРМАНИЯ!!!!!!





    https://infostat.nsi.bg/infostat/pag...y.jsf?x_2=1168
    Last edited by Inform; 18.01.2020, 22:18.

    Коментар


    • Петър Витанов, ПЕС: Минималната работна заплата трябва да се увеличи със 150 лв.

      От групата на социалистите смятаме, че минималната работна заплата трябва да бъде 60% от средната работна заплата за всяка една държава членка на ЕС.

      Според изчисленията, ако минималната работна заплата стане 60% от средната работна заплата, то в България тя ще се увеличи със 150 лв. и ще нарасне до 760 лв.

      http://www.focus-news.net/news/2020/...as-150-lv.html


      ДРУГАРЯТ петър витанов е пропуснал да каже, че в плановете на БСП е минималната заплата в България да бъде 760 лв. на месец чак след 100 (СТО) години...


      Впрочем от началото на 2020г. МИНИМАЛАНАТА ЗАПЛАТА на месец:
      1)
      - в Германия е 1,584 евро
      2)
      - във Франция е 1,539 евро
      3)
      - в Белгия е 1,594 евро
      4)
      - в Ирландия е 1,707 евро
      5)
      - в Холандия е 1,654 евро
      Така, че ДРУГАРЯТ петър витанов да не се притеснява, защото който иска да се труди има възможност в ЕС тъй като България вече не е КОНЦЛАГЕР както беше от 9 септември 1944г. до 10 ноември 1989г....





      https://www.eurofound.europa.eu/data...-minimum-wages

      Коментар


      • Inform точно обратното съм написал, никак не ми се искат войни и дано не се случват вече по цялата континентална суша на европа и азия.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • Абе хора...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
            Money той че спами така е, но тези в европа направо нямам думи, жалко за идеята държави които граничат по суша да са в съюз и да не се случват войни. Това е една хубава идея и някога ще се случи.
            Много ли ти се иска населението в България чрез война да се редуцира на ПО-МАЛКО ОТ 10 ХИЛЯДИ души?!?!?!?!


            Коментар


            • Money той че спами така е, но тези в европа направо нямам думи, жалко за идеята държави които граничат по суша да са в съюз и да не се случват войни. Това е една хубава идея и някога ще се случи.

              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Човек, стига си спамил

                Коментар


                • АИКБ: Минималната работна заплата? Справедлива е!

                  Това мнение изрази д-р Милена Ангелова, вицепрезидент на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването "Бизнес старт" по телевизия Bloomberg TV Bulgaria, по повод планираните социални инициативи на Европейската комисия за 2020 г.

                  "България е на челните места, с висока минимална работна заплата, тоест тя е справедлива", смята Ангелова.

                  https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/...-e-spravedliva


                  В Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) все още се надяват минималната работна заплата да не се променя в България през следващите 100 (СТО) години...


                  Коментар


                  • Радосвет Радев (Председател на БСК): Да Ви кажа, че в момента пазарът на труда е всеяден - той взима действително всичко, де що мърда. За съжаление, вече собствените ни национални ресурси са недостатъчни и в много бизнеси започнаха да се появяват и чуждестранни работници. Говорим за т. нар. внос на работна ръка. Между другото, едно от очакванията на бизнеса е либерализиране на режима по пристигане на такива работници от различни географски точки.

                    https://www.bia-bg.com/news/view/26370/


                    За сравнение минималната месечна заплата от началото на 2020г.:
                    1)
                    - в Судан е 1,000 судански паунда (от началото на 2020г. според Централната Банка на Судан еврото се равнява на НАД 50 судански паунда) или ПО-МАЛКО ОТ 20 евро
                    2)
                    - в България е 610 лв. или НАД 311 евро
                    Тоест през 2020г. минималната месечна заплата в България е НАД 15 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от минималната месечна заплата в Судан...


                    БСК може да има късмет и да мотивира СТОТИЦИ ХИЛЯДИ души в работоспособна възраст от Судан да се заселят и да работят за 610 лв. на месец в България...





                    https://www.noi.bg/images/bg/users/i...nsions/MRZ.pdf
                    https://www.reuters.com/article/us-s...-idUSKBN1YV1LY
                    https://cbos.gov.sd/en/exchange-rates

                    Коментар


                    • Работодателите искат повече часове извънреден труд и по-дълъг работен ден

                      "В дебатите, които организирахме между синдикати, работодатели и Агенцията по заетостта в 3 български града, се видя, че когато в големите предприятия се увеличи заплащането само с 200 лева, това е достатъчно, за да се върнат работници от други държави", заяви Ваня Григорва от КТ "Подкрепа" в "България сутрин".

                      https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshe...ag-raboten-den


                      Много й се иска на ДРУГАРКАТА ваня григорова заради увеличение на месечната заплата с МИЗЕРНИТЕ 200 лв. да започнат да се завръщат българските емигранти...


                      Коментар


                      • Васил Велев, АИКБ: Всяка година губим 50 000 души на пазара на труда

                        „Най-острият проблем за икономиката е недостигът на човешки ресурс. Това се получава отскоро и защо се получава не се разбира. Демографската ситуация е такава, че кохортата от хора, деца, родени след началото на промените, след 90-те години на миналия век, с порядъка на 50 000 по-малко, отколкото преди 90-та година. Тези деца пораснаха, изучиха се и сега идват на пазара на труда. А тези, които си отиват поради пенсия от пазара на труда, са с 50 000 повече и се заместват с тези, които са с 50 000 по-малко“, отбеляза той.

                        http://www.focus-news.net/news/2020/...-na-truda.html


                        ДРУГАРЯТ васил велев и бизнесменченцата от БКП ще трябва да свикват, че трябва да забравят за възрастовата дискриминация на трудовия пазар:
                        1)
                        - населението в България в края на 1989г. на възраст НАД 44 ГОДИНИ беше 3,353,916 души
                        2)
                        - населението в България в края на 2018г. на възраст НАД 44 ГОДИНИ беше 3,438,467 души
                        Тоест ЗА ЩАСТИЕ дори има увеличение за 29 години на населението в България на възраст НАД 44 ГОДИНИ с НАД 84 ХИЛЯДИ души...





                        https://www.nsi.bg/statlib/bg/lister...004298&page=57
                        https://www.nsi.bg/bg/content/2979/%...BF%D0%BE%D0%BB

                        Коментар


                        • Извънредният труд да се увеличи от 150 на 300 часа, искат работодатели

                          Ръст на брутния вътрешен продукт не може да бъде постигнат чрез количествено увеличаване на работещите, а единствено чрез повече работа. Тази позиция застъпи Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България по повод промяната, която работодателите предлагат в Кодекса на труда. Те искат извънредният труд да се увеличи от 150 на 300 часа.

                          „В сегашната ситуация на пазара на труда има дефицит на работна ръка, има липса на квалифицирани специалисти, на високо квалифицирани специалисти. Напоследък и на ниско квалифицирани, въобще на всякаква работна ръка. В такъв случай, ако искаме да имаме ръста на брутния вътрешен продукт, това не може да бъде осъществено чрез количествено увеличаване на работещите, а единствено чрез повече работа“, каза Добрин Иванов.


                          https://www.investor.bg/ikonomika-i-...dateli-296190/


                          Бизнесменченцата от БКП понеже са свикнали от времето когато България беше КОНЦЛАГЕР (от 9 септември 1944г. до 10 ноември 1989г.), все по-трудно намират кандидати за РОБИ, които да работят за ТРОХИ ОТ РАЗВАЛЕН ХЛЯБ...


                          Коментар


                          • Пазарът на труда през 2019 г.: Курс към пълна мобилизация

                            Необходимо е мобилизиране на всички резерви на пазара на труда, тъй като общата тенденция, която е демографски обособена, е на намаляване на работната сила, коментира и вече бившият министър на труда и социалната политика Бисер Петков. Той предупреди, че след 2020 година влиянието на негативните демографски процеси ще доведе до намаление на заетостта, като за периода от 2020 година до 2034 година спадът в заетостта ще бъде около 6% и броят на заетите ще намалее с около 190 хиляди.

                            https://www.investor.bg/analizi/85/a...295800/?page=2


                            Заетите в икономиката на възраст НАД 44 години в България:
                            1)
                            - през 1992г. бяха ЗА СЪЖАЛЕНИЕ едва 33.8% от всички заети
                            2)
                            - през третото тримесечие на 2019г. са ЗА ЩАСТИЕ вече 48.04% от всички заети


                            Бизнесменченцата от БКП трябва да свикват, че служителите на възраст НАД 44 ГОДИНИ ще стават все повече като дял от заетите в България...





                            https://www.nsi.bg/statlib/bg/lister...004531&page=95
                            https://www.nsi.bg/bg/content/3996/%...81%D1%82%D0%B8
                            Last edited by Inform; 06.01.2020, 22:39.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
                              Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) не подкрепя предложението за увеличаване на размера на минималната работна заплата (МРЗ) от 560 на 610 лв. от началото на 2020 г.

                              https://aobe.bg/%d0%bf%d0%be%d0%b7%d...f%d1%80%d0%b5/


                              През 2018г. във фирмите с персонал ПО-МАЛКО ОТ 250 души работиха НАД 2.1 МИЛИОНА души...

                              Много им се иска на КОМУНИСТИТЕ, които притежават много от фирмите с ПЕРСОНАЛ ПО-МАЛКО ОТ 250 души, минималната заплата в България да не се променя поне още НЯКОЛКО ВЕКА...



                              https://www.capital.bg/shimg/oo_3934758.jpg
                              https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134682112
                              Болен си. Пий си 'апчетата.

                              Коментар


                              • Ако приемем като илюстративна аналогия, че обществото и икономиката са сграда или машина, много по-здраво се строи със стандартни, с висока повторяемост и равномерни допуски елементи, отколкото със смесица от печени-недопечени-препечени, прави, криви и начупени, тухли, кирпичи, греди и клони. ТОВА - по равенството. Неравенство винаги има и то предполага различни градивни елементи: арматура, тухли единички, четворки, цигли, колони и т.н, . Една верига е здрава, колкото е здраво най-слабото ѝ звено а, при огромно неравенство, имаме често и предварително отслабени и даже, скъсани звена. Ако и да може нещо, някак /през куп за грош/ и да се нахвърля при „капитализма”, при „сивия, униформен соц.”, нещата са по-стабилни.
                                Та,
                                По темата: „По-бърз” - не е много сигурно но, по-устойчив и по-балансиран растеж, соцът може и да създаде. Дали той ще се хареса на всички, това е въпрос отделен.
                                Last edited by Pyramid; 29.12.2019, 07:06.

                                Коментар

                                Working...
                                X