IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Какво е "пряка демокрация в икономическия живот" за теб?
    Ако съм бригадир на 20 циганки за метене на улиците, начина на работа с тайно гласуване ли ще определяме?

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение
      ...... И двете системи си имат позитиви. Вече казах, че спорещите тук са зациклили в миналото, а това пречи да се гледа малко по-напред.
      Според мен за в бъдеще печелившо ще е обществото, което успее да ги съчетае. Да вземе най-доброто и от двете системи.
      При капитализма това е стимулът на свободната конкуренция и развитието на отговорен исамостоятелен и зрял, а не инфантилен индивид, но следва да се озаптват монополите и затриването на средната класа, която е гръбнакът на всяко здраво и щастливо общество. Следва и да се озаптва озверяването в стил homo homini lupus, както и прекаленото модерно властване на всякакви малцинства над мнозинството в условията на криворазбрана демокрация, свободи, и прочее.
      Докато при соц системата имахме прекрасно държавно образование, развита култура, изкуства и духовност, добро здравеопазване, равни права между половете без джендърски изгъзици и ти си ги изброил останалите неща, но имаше и потискане и ограничаване на стопанската инициатива, уравниловка, връзкарство и застой, а и лек инфантилизъм в стил “държавата да се погрижи да ми избърше четирите букви”.

Как да се комбинира хубавото от горните системи в една бъдеща по-добра нова обществена система? Това е въпросът, който би повдигнал тази тема на ново ниво над до болка познатите тролски заяждания с нулева ефективност. Може поне да се помисли и да се обсъди.
      Ако имах отговор на този въпрос нямаше да съм тук.
      Ето моята за съжаление не съвсем кратко изложена визия /10+страници/ как да се вземе най-доброто от двете системи:
      Визия за обединение на обществото в хармонично развиваща се и просперираща държава управлявана чрез пряка народна демокрация.
      Last edited by 77; 01.01.2019, 22:44.
      Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

Ха ха ха имаше Барса имаше Реал ама нашите не се продаваха продаваха ги след определена възраст.Сега колкото и кадърен да си системата е такава че ако случайно една година се промушиш след групите на ШЛ ще ти разбият отбора.Веднага ти купуват един двама и с отбора ти е свършено.Аз съм твърдо против парите в спорта.Или Барса Реал Манчестър Ливерпул Челси Пари сен Жермен и Байерн да си правят лига и да си играят.На мен не са ми интересни предпочитам мачове от селската група.Парите са чима и до каквото се докоснаха всичко съсипаха
        Действително мачовете от селската група са по-интересни, там поне играят наши момчета. Някой да счита Лудогорец за български отбор или Литекс за ЦСКА или обратното.

Ситуацията е идентична в спорта, икономиката, селското стопанство, образованието, здравеопазването. Тотална разруха... Народа необратимо се превръща в неадекватна, зомбирана биомаса от мърморковци, които имат претенции към все и вся

Коментар

• Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
          В началото на 90-те много лекари, зъболекари, инжинери, университетски преподавадетели бяха принудени да работят като таксиметрови шофьори. Имаше аномалия на пазара на труда, хората бяха поставени в нова икономическа среда, старата система беше пречупена през колената от Батко...

Разпространено е схващането, че социалната справедливост дестимулира кадърните хора... Аз питам ЗАЩО по времето на ЗЛАТНИЯ ВЕК в българската история, а именно управлението на Бай Тошо, народът разкриваше своя генетически потенциал в областта на спорта, изкуството, киното, музиката, литературата, науката, икономиката...

В сегашното безвремие не може да има артисти от ранга на Ламбо и Цветана Манева, не може да има певци от ранга на Лили Иванова и Сигнал, не може да има филми от ранга на Козия рог и Вчера, не може да има писатели от ранга на Хайтов и Димов, композитори от ранга на Митко Щерев, спортисти от ранга на Емо, Любо, Ицо, момичетата на Нешка, момчетата на Абаджиев... Българската армия гарантираше суверенитета и възпитаваше патриоти. България беше високотехнологична страна. България беше зеленчуковата градина на Европа

Пп. И преди имаше Барса, Реал, Ливерпул, а ЦСКА играеше полуфинали на КЕШ с футболисти, които получаваха по 200лв заплати....
          Ха ха ха имаше Барса имаше Реал ама нашите не се продаваха продаваха ги след определена възраст.Сега колкото и кадърен да си системата е такава че ако случайно една година се промушиш след групите на ШЛ ще ти разбият отбора.Веднага ти купуват един двама и с отбора ти е свършено.Аз съм твърдо против парите в спорта.Или Барса Реал Манчестър Ливерпул Челси Пари сен Жермен и Байерн да си правят лига и да си играят.На мен не са ми интересни предпочитам мачове от селската група.Парите са чима и до каквото се докоснаха всичко съсипаха

Коментар

• Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение

Истината е субективна, истината се отнася към определен момент, към следващия момент истината е вече друга, ДОРИ за един и същи субект. Именно това казва Йешоа ГаНоцри на Понтий Пилат, който го мързи да гледа видеото по великата книга на Булгаков, след 6:50мин

Истината не може да бъде сбор от субективни истини, например както е при демокрацията-гласуването... Гласуващите хора са неинформирани, некомпетентни, нямат избор, но това е дълга тема, ЗАЩО хората са неинформирани, некомпетентни и нямат избор при така наречената демокрация?

Имам въпросче, свързано с предходен пост: Капитализъма е льош и добър, а дали Социализъма е льош и добър или е само льош?

Пилат и Иешуа
            https://www.youtube.com/watch?v=vQ_ymWOf1bY
            Уфффф, снощи смесих три вида алкохол, та не вземай този отговор много насериозно. И все пак ...

Аз писах тук отдавна и след този пост пак най-вероятно няма да пиша дълго време по мои си съображения.

Отговаряйки на въпросите ти: И двете системи си имат позитиви. Вече казах, че спорещите тук са зациклили в миналото, а това пречи да се гледа малко по-напред.

Според мен за в бъдеще печелившо ще е обществото, което успее да ги съчетае. Да вземе най-доброто и от двете системи. При капитализма това е стимулът на свободната конкуренция и развитието на отговорен исамостоятелен и зрял, а не инфантилен индивид, но следва да се озаптват монополите и затриването на средната класа, която е гръбнакът на всяко здраво и щастливо общество. Следва и да се озаптва озверяването в стил homo homini lupus, както и прекаленото модерно властване на всякакви малцинства над мнозинството в условията на криворазбрана демокрация, свободи, и прочее.

Докато при соц системата имахме прекрасно държавно образование, развита култура, изкуства и духовност, добро здравеопазване, равни права между половете без джендърски изгъзици и ти си ги изброил останалите неща, но имаше и потискане и ограничаване на стопанската инициатива, уравниловка, връзкарство и застой, а и лек инфантилизъм в стил “държавата да се погрижи да ми избърше четирите букви”.

Как да се комбинира хубавото от горните системи в една бъдеща по-добра нова обществена система? Това е въпросът, който би повдигнал тази тема на ново ниво над до болка познатите тролски заяждания с нулева ефективност. Може поне да се помисли и да се обсъди.

Ако имах отговор на този въпрос нямаше да съм тук.

А сега ти пожелавам една страхотна година и отивам за ефервестцентен аспирин или до някоя каца със зеле . Хелп.

Жив и здрав и за много години на всички форумци!

пс мерси за видеото, но предпочитам да си припомня книгата (страхотен автор). Хартиено поколение, кво да мъ праиш ... Айде ... както казваше идейният създател на таз тема.

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

Сборът от истини представлява усреднена истина която в най-голяма степен подхожда за всички.

Представи си сега че това се случи в мащаба на една държава. По-голяма част от способните хора спират да работят, и остават да се грижат за насъщния само тези които за нищо не ставт. Преполагам че може да довършиш.
              Подобно нещо сме го виждали в България в началото на '90те.
              В началото на 90-те много лекари, зъболекари, инжинери, университетски преподавадетели бяха принудени да работят като таксиметрови шофьори. Имаше аномалия на пазара на труда, хората бяха поставени в нова икономическа среда, старата система беше пречупена през колената от Батко...

Разпространено е схващането, че социалната справедливост дестимулира кадърните хора... Аз питам ЗАЩО по времето на ЗЛАТНИЯ ВЕК в българската история, а именно управлението на Бай Тошо, народът разкриваше своя генетически потенциал в областта на спорта, изкуството, киното, музиката, литературата, науката, икономиката...

В сегашното безвремие не може да има артисти от ранга на Ламбо и Цветана Манева, не може да има певци от ранга на Лили Иванова и Сигнал, не може да има филми от ранга на Козия рог и Вчера, не може да има писатели от ранга на Хайтов и Димов, композитори от ранга на Митко Щерев, спортисти от ранга на Емо, Любо, Ицо, момичетата на Нешка, момчетата на Абаджиев... Българската армия гарантираше суверенитета и възпитаваше патриоти. България беше високотехнологична страна. България беше зеленчуковата градина на Европа

Пп. И преди имаше Барса, Реал, Ливерпул, а ЦСКА играеше полуфинали на КЕШ с футболисти, които получаваха по 200лв заплати....

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

Защото всеки гледа от собствената си камбанария и робува на “авторитети” .

А истината е сбор от всяка малка индивидуална истина на всичките малки претенциозни човечета по тази планета . Весели празници.
                Истината е субективна, истината се отнася към определен момент, към следващия момент истината е вече друга, ДОРИ за един и същи субект. Именно това казва Йешоа ГаНоцри на Понтий Пилат, който го мързи да гледа видеото по великата книга на Булгаков, след 6:50мин

Истината не може да бъде сбор от субективни истини, например както е при демокрацията-гласуването... Гласуващите хора са неинформирани, некомпетентни, нямат избор, но това е дълга тема, ЗАЩО хората са неинформирани, некомпетентни и нямат избор при така наречената демокрация?

Имам въпросче, свързано с предходен пост: Капитализъма е льош и добър, а дали Социализъма е льош и добър или е само льош?

Пилат и Иешуа
                https://www.youtube.com/watch?v=vQ_ymWOf1bY

Коментар

• Бе няма ли нова година за вас?

И сама мурзилката е мурзилка...

Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

Айде, двата интелекта се събраха,
                    Ти не си ли на тротоара тая вечер ...нема мераклии , а ...

Коментар

Айде, двата интелекта се събраха,
                      Но, да се сравняват с Теб - абсурд. Н'е л'тей

Коментар

• Айде, двата интелекта се събраха,

Коментар

• Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение

Ако знаеше нещо , щеше да си изкарваш хляба с главата си , не със задника си !
                          Че то и това е Знание. Ти можеш ли тъй?

Коментар

Знам.

От теб обаче и чеп за зеле не става.

Ако знаеше нещо , щеше да си изкарваш хляба с главата си , не със задника си !

Коментар

Сборът от истини представлява усреднена истина която в най-голяма степен подхожда за всички.

И по повод заключението ти че трябва "да вземем от богатите и да дадем на бедните" мога да кажа, че това вече сме го виждали. Видяхме и резултатите.
                              Даже ще дам пример.
                              Не всички хора са еднакви. Има хора, които следват собствените си цели по-добре от другите. Има и хора които за нищо не стават. (е този под мен )
                              Но да оставим засега тези които за нищо не стават настрана.

Та между хората които стават за нещо, също има разлики. Една много малка част от тях е добра във взимането на решения. По-голямата част е добра в изпълняването на задачи. И се получава така, че - да кажем - една успешна компания се води от тези които могат да поставят задачи, а задачите се изпълняват от тези които се справят с това най-добре.
                              И ето един пример:
                              Малка по състав компания от десет човека и един собственик се занимава с накаква дейност, заплатите са много добри и всички са доволни. Но става така, че поради уменията на собственика се случва бум в търсенето на продукта на компанията и компанията спечелва сто милиона.
                              Собственикът раздава по двеста хиляди премия на всеки, и всички са доволни.
                              Да кажем че това е моят сценарий.
                              Да разгледаме сега твоя.
                              Според както те разбрах, парите би трябвало да се разпределят между всички. Справедливо, нали?
                              Е - всеки получава по десет милиона. Какво се случва после?
                              Ами в момента в който получат парите, всички служители напускат, (защото какво може да ги задържи?) и компанията престава да съществува. А престава да съществува защото парите получени от персонала са достатъчни за да не работят никога повече.
                              Представи си сега че това се случи в мащаба на една държава. По-голяма част от способните хора спират да работят, и остават да се грижат за насъщния само тези които за нищо не ставт. Преполагам че може да довършиш.
                              Подобно нещо сме го виждали в България в началото на '90те.

А това което този човек говори в статията няма нищо общо с това което изглежда схващаш.
                              Да в ръцете а тези които вземат решения е да преценят каква част от "печалбата" може да се похарчи за допълнителен доход. Но много важно е да разбереш първата част, (така нареченият мой начин). Чисто психологически човек се напряга когато нещо не е наред, и се отпуска когато проблема е решен. Същото важи и за заплатите. Някои биха казали че има силвър лайн между това един човек да се чувства добре и да работи, и това да се отпусне и да не работи както трябва. Досещаш се за този силвър лайн предполагам
                              И къде точно аз казвам нещото описано от теб по-горе ? Бъркаш. Или не си меразбрал правилно. Ще продължим догодина. Весели празници!
                              Last edited by Selena; 31.12.2018, 18:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение

Странно , как "талант" като тебе е принуден да си вади хляба не с блестящия си ум ......даже си от хората , дето става нещо от тях ...
                                Знам.

От теб обаче и чеп за зеле не става.

Коментар

Working...
                                X