IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Корица на Форбс с приятно заглавие от ноември 2007.

    https://twitter.com/mikko/status/929740438294204416



    Коментар


    • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
      Икономическият растеж е една в случая поредната западна простотия.За да има растеж трябва или да се увеличава населението или заплатите или и двете.Но това изисква ресурси а Земята не е нещо безкрайно.Човек трвбва да се научи да живее в хармония с Природата и да потребява само това което му е необходимо за да живее.Или това което Природата може да възобнови иначе унищожава.Ресурса не е безкраен.Западната алчност и простотия ще затрият живота на Земята ако някой не ги спре.Западът е най гнусната алчна и проста част от населението на Земята
      Човекът е само една малка брънка от веригата наречена Природа. Увлечен в желанието си да има, да потребява, да живее в комфорт, той къса една по една другите брънки от веригата, забравяйки, че и той е част от нея.
      Не мисля, че вече може да живеем в хармония с Природата. Загубили сме уважението и почитта си към нея и това рано или късно ще ни принуди да потърсим друга планета, на която да повторим упражнението.
      Last edited by tnm; 17.04.2018, 22:24.
      Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
      Мечо

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

        Разкажете моля за дълговете на Китай, вижда се че сте инфоемиран.

        1. А вие, бихте ли споделили, какво ви притеснява? Да не би в Китай да са престанали да обслужват падежите по дълговите си книжа?


        2. Вие изобщо забелязахте ли смисъла на поста, който сте цитирали и информацията, която търсите от мен?


        3. Моля, върнете се към въпрос № 1... , зациклихте ли, моля?

        Коментар


        • Като говорите за големия капитал дайте примери. Някой по-назад беше писал за 20 големи корпорации.

          Иначе големите фирми/корпорации си имат живот. Една умира, друга се ражда.

          Ако видите списъка Fortune 500 преди 50 год и сега ще видите че само около 50 компании се повтарят. Демек 10% са преживели по-малко от един човешки живот. Останалите или са фалирали, или са погълнати, или са се обединили или пък са изпаднали от списъка.

          И опс тука има друга изненада. Най-стабилни в тоя списък са държавните фирми от сорта на Газпром и Чайна Петролеум, примерно. Демек частните американски големи фирми и корпорации си фалират като едното нищо.

          Ма само си спомнете Нокия кви бяха преди да излезе Айфона и сега къде са. Ми антимонополните делата срещу Майкрософт. Ми преди това разцепването на АТ&Т.

          Айде си спомнете и за величието на японските концерни през 90-те. Сега къде са? Заместени от Самсунг.

          Като положението е подобно във всеки един сектор. Така че аре моля поименно или се намираме на приказки само срещу лошия едър капитал.

          Коментар


          • Iv_max - като плащаш данъци държавата е длъжна да направи пътища с тези пари и това няма нищо общо със справедливостта. Живота е изключително справедлив, тия дето бягат и си оставят държавата като се върнат и ще си бият главите в земята защото се очертава да се върнат. Като ти потече покрива на къщата какво правиш - изнасяш ли се в чужда къща ?

            D.Y.F-091066

            Коментар


            • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
              Молба към съфорумците пуснете по едно кратко мнение на тези въпроси, нещо като анкета...

              1. Социализъм - кратко определение, както го мислите, няма нужда от книжни трактовки
              2. Капитализъм - кратичко що е то

              3. Днес, в 2018та, за кои държави бихте казали, че по-скоро има Социализъм - няколко от големите(нека са поне 5)
              4. За кои страни, днес бихте казали, че по-скоро има Капитализъм - няколко от големите(нека са поне 5)

              Въпросите, нарочно са по-елементарни, с цел да се извадят някакви по-ясни определения, ако щете, разговорна терминология, несъобразена с писмените доктрини...
              Точните определения не са важни Съни. Разбирам идеята ти. И въпросите изглеждат лесни ама не са лесни.
              Тук става въпрос за сблъсак не ценностни системи.

              При мен лично не е така. Аз нямам проблем и с двете ценностни системи. Дет кой беше казал...."Аз имам принципи...ако не ти харесват...имам и други принципи" .
              А интереса ми на мен към темата е чисто научен...така да се каже.

              Хората търсят справедливост в живота. И несправедливостта не им дава покой. И това е разбираемо. Чисто човешко.

              Аз отдавна установих обаче че справедливост - няма. И ако някой иска да посвети живота си в търсенето и...ще си пропилее живота а той е ЕДИН.
              Моят съвет е да забравим това....виж ако даде Господ някой от нас да има възможност...след като си надвие над масрафа...нека помогне на кой може. за себе си...не за тея дето ще им помогне. Той няма да оправи света...няма да премахне несправедливостта...няма и да промени нищо...но...както са каазли хората че когато някой умре това е трагедия....а когато умрат 100 души - статистика. Така и с доброто. Ако помогнеш на един - това е велико...ако помогнеш на 100 - това е работа.

              та ако искаме да помогнем на някой...трябва го посъветваме да остави тези песни любовни за справедливостта и да си гледа живота.

              В моята книга съм отделил една глава...за това коелко е важно ..да осъзнае всеки по пътя към успеха..едно просто нещо. НИКОЙ В СВЕТА НЕ ТИ Е ДЛЪЖЕН ЗА НИЩО. Щото хората...правейки квото праят...живееки както живеят все смятат че някой им е длъжен за нещо. И когато това не стане го причесляват към несправедливостта. И се тормозят и се самоунищожават. Т.е провалят си живота и намаляват собствените си шансове за успех. Никой не ти е длъжен. Това тряба не само да се запомни..трябва да се осъзнае + да се приеме според мен.
              Никой като казвам никой....нито държавата нито децата ти...нито родителите ти...нито гаджето или жена ти...нито приятелите...нито съдебната система))) никой.... Не всеки ще го приеме това - разбирам.

              Много често когато хората правят уж добро....инстинктивно смятат че човека на когото правят това добро им е длъжен. Нищо подобно. Ако наистина правиш добро не би трябвало да очакваш нещо. Ако очакваш - това е сделка.

              Много често когато хората плащат данъци...очакват дръжавата да им оправи пътя...пред тях. Нищо подобно...ти не плащаш данъци по желание...ти плащаш щото така трябва да плащаш...по закон. Живееш къде живееш и плащаш колкото ти кажат. Това е положението. Това е системата в която живееш...и ти или трябва да го приемеш...или да се преместиш някъде където по ти харесва...или да тръгнеш да се бориш с вятърни мелници и да изгубиш енергия в тази борба и време вместо да я използваш за собствения си успех.

              Това което казвам не е лесно за приемане.....разбирам. Еретично звучи даже. Но ако искаш да си успешен според мен трябва да си концентрираш силите в друга област. да оцениш обстановката в която живееш и условията които имаш и да използваш максимално от тях без да се оплакваш)))

              живота е несправедлив. Системата е несправедлива....нищо не е справеливо и честно. Това е положението))) Или играеш играта по правилата или ти се ебава майката в търсене на справедливостта.

              Това не отговор на върпоса ти....но...така стана...и го казах..прости ми))




              Коментар


              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                Утре ще отговоря по-просторно на 77, но засега ще задам само един въпрос на социално отгворните хора тук - защо мадър Раша продава всичките си суровини в долари? Защо не в евро, рубли, юани, донги или каквото и да е? Ами в омразните долари? И макрая как борим капитализЪма, като симулираме дейности за замазване на очите на селяците с боярщик ли? Почти като Тръмплиона с "атаката" в Сирия, за да покаже на реднеците, че хамерика е грейт агейн
                Е тук се изказа неподготвен))

                Отговора на твоя въпрос е щото няма как по друг начин да си продава сурвините))) Виж...сега може да има промяна скоро...от оня ден вече Китай има алтернативен пазар на петрола в юани. Иран отдавна работи главно с евро.

                Значи фютчерсите приятелю....фютчерсите са пазара на сурвини. Те са в долари и всички гледат цената от там. Т.е ти може да си търгуваш ако искаш с боливани...ама всичко се приравнява към долара. А ако искаш да хеджираш производството си пак ще отидеш при долара. И това не само сурвини...храни ...всичко. Що смяташ че иначе долара е толкова важен?

                Трябва да ти кажа също че и аз не съм съгласен с теб че..1% осигурява благоденствието на другите 99 %. Бих се задълбочил в темата но няма голям смисъл.

                Ако трябва да бъдем честни основните аргументи с известни изключения на 77 са верни. Не всички ...но голяма част. Проблема му е че е много емоционален и представя нещата в жълт вид...но ако изключим това...е прав принципно. Сега за Хитлер и Сталин...и пълната конспирация на банкерите...няма да коментираме...но то не е нужно това да е абсолютно вярно при положение че ефекта е верен. И по същество е прав.

                Когато става въпрос за такива теми...и някой кометира това...слушащия остава с впечетлението че някой си вярва в глобален заговор против хората. И съответно му се струва глупаво или туу матч и не е съгласен. Но то не е нужно да има заговор това кеото хората смятам не осъзнават. Няма нужда на една маса да се съберат разни хора и да решат разни неща. Просто капитала и без заговор си следва този път. Това е естеството на големия капитал.

                Сега тук мога почна да ти говоря че зад висчки тея процеси всъщност стои интереса и правенето на повече пари но мисля че няма смисъл.

                Коментар


                • Молба към съфорумците пуснете по едно кратко мнение на тези въпроси, нещо като анкета...

                  1. Социализъм - кратко определение, както го мислите, няма нужда от книжни трактовки
                  2. Капитализъм - кратичко що е то

                  3. Днес, в 2018та, за кои държави бихте казали, че по-скоро има Социализъм - няколко от големите(нека са поне 5)
                  4. За кои страни, днес бихте казали, че по-скоро има Капитализъм - няколко от големите(нека са поне 5)

                  Въпросите, нарочно са по-елементарни, с цел да се извадят някакви по-ясни определения, ако щете, разговорна терминология, несъобразена с писмените доктрини...

                  Коментар


                  • Разказахте ми играта... Три дена не ми остана време да погледна докъде сте докарали обсъждането и тя темата набъбнала двойно... Ще се постарая да съм максимално кратък.
                    Виждам, че се оформя консенсус, ако не за предимствата на регулирания капитализъм, то поне за това, че дивия либерастки капитализъм е зло. Няма да отговарям персонално, но съм съгласен с болшинството и с доводите им. Засягате, но не обръщате внимание обаче, на един въпрос, който за мен е по-важен - “Какви са смисълът и целта на всички тези напъни за растеж и какъв е основният ви критерий за растеж?”. Друг въпрос, също важен, сте го засегнали отчасти – “Какви са дългосрочните последствия от напъни за растеж на всяка цена?”
                    Имам чувството, че всички са се вторачили единствено в печалбата, като критерий и индикатор за растеж, но като че ли малко хора си дават сметка какво е печалбата и за чия сметка е. Ще се “повторя” за не знам кой път, но концепцията за печалба е ‘бъга” в системата на пазарната икономика. Пазарната икономика е сбърканата идея за икономическа организация на обществото и източник на всичките му проблеми. Парите са “дяволското” изобретение водещо до всички проблеми, тъй като позволяват на алчността да наложи абсолютната си власт чрез възможността да се акумулират или по-лошо – манипулират и създават от единици в техен интерес (обяснено много добре от 77).
                    Общество основало цялата си дейност на философията за печалба е обречено рано или късно на сблъсък, независимо дали е избрало бързия път или опита за някаква регулация. Моралът приемащ измамата и кражба наречени “печалба”, насилието в името на печалбата което съпътства цялата история, противоречат на всичко което се мъчат да ни убедят, че е ценност и цивилизационно постижение.
                    Растежът при такъв морал е вреден защото целта е цикъла “богатството – власт – повече богатство – още повече власт”. Това закономерно води до тотална диктатура и контрол, за да се избегне революция за промяната на наложеното статукво и прекъсване на този цикъл. От друга страна, при непроменяема човешка природа, революциите са с повтарящ се резултат, но поне до време полезни за да не живеем в увековечени диктатура и робство и да има надежда за нещо по-добро. Както беше казала Н.Робева в едно интервю: “ Торба с плъхове трябва от време на време да се тръска, за да не я прегризат.”.
                    Last edited by citizen_bg; 17.04.2018, 21:19.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение



                      Ако отчетем валутните резерви на Китай и поставим една ориентировъчна цифра за ТЕЗИ резерви от - над 3 трилиона долара, като ВСЕКИ месец това нарастване е с над 10 милиарда долара - не е така ясно, кой - на кого помага... АКО Китай пожелае..., но няма да го направи, защото Чичо Сам му помага... ))
                      Разкажете моля за дълговете на Китай, вижда се че сте инфоемиран.
                      Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение

                        Мнооого важено е да се отговори на това твърдение!
                        На кого трябва да се кланяме за технологичния прогрес в НАШЕ ВРЕМЕ?
                        1. Под 1-ния% разбирам ГЛОБАЛННАТА ИМ ФИНАНСОВО БАНСКЕРСКА СИСТЕМА и техните ТНК /Транс национални корпорации/
                        ТЕ не са носители на автентичния капитализъм, а са го използали успешно като ракета носител с която да завладеят финансово планетата НИ.
                        2. В днешния изключително материален свят, който владее парите, владее всичко и всички.
                        3. Малко история.
                        През 1913г. си създадоха печатница и остепенно завладяха САЩ.
                        Предизвикаха WWI за да отстранят европейските монархии, които имаха нахалството да си печатат собствени пари.
                        Създадоха Хитлер, щото с Троцки в Русия плановете им се провалиха. Сталин обаче също ги изненада с появата си начело на СССР.
                        Хитлер им тегли една майна и започна най-нахално да си печата СВОИ ПАРИ. Нещо не щеше да използва техните. Що ли?
                        Сталин и той "нахалника" за тяхна изненада реши да емитира собствени пари.
                        Още една изненада БАНКСТЕРИТЕ - Двете нови идеологии и подопечните им икономики под ръководството на Хитлер и Сталин започват да се развиват с фантастични темпове.
                        Така се стига до WWII. Войната на трите идеологии или системи. Победи логично тази която имаше неограничени пари/ресурси. Победи за съжаление най-човеконенавистната, но в учебниците ни пише че тя е най-демократичната. Какво "щастие". С мед са ни намазали, а на някой не им харесва медчето на "благодетелите" им.
                        През 1971-1973г. със създаваното на най-ценното им отроче което наричаме ПЕТРОДОЛАР успяха да завладеят финансово света.
                        Пуснаха печатницата на пълни обороти... Безпроблемно започнаха да дават анаболи на икономиките си под формата на дълг, който НИЩО НЕ ИМ СТРУВАШЕ. Форсираха надпреварата във въоръжаването... Свалиха изкуствено петрола.
                        Соц. лагера не издържа на този натиск. Не издържа не защото беше с по-слаб икономически потенциал. Просто си нямаше печатница за пари.
                        Отделен голям проблем беше, че БАНКСТЕРИТЕ всякак си го санкционираха, казано на днешен жаргон.
                        4. Отговор на твърдението, че ТЕ, 0.001-ния% са нашите технологични благодетели, на тях света дължи развитието си и СИСТЕМАТА ИМ е осигурява по-голям растеж. Каквото и да означава това понятие растеж.
                        Ще се повторя за да продължа.
                        Който владее парите, може да владее всичко и всички!!!!
                        Те имат печатница от която е зависим в наши дни целия НИ свят без някои диктатури - Забележете че това са обичайните абонати за санкции от всякакво естество и тук-таме малко бомби - Иран, Северна Корея и доскоро Ирак и Либия.
                        Те принтират пари с които:
                        Купуват мозъците на света, с тях развиват технологии, чрез които завладяват икономически света.
                        Това всеки може да го прави, ако има неограничено количество пари, нали?
                        Но неограничено количество пари имат само ТЕ!

                        ....
                        Никой няма шанс технологично да се съревновава с тях, докато владеят финансово планетата.
                        Затова днес основната геополитическа битка е да им се отнеме финансовия монопол.
                        Дали ще го видим докато сме живи?
                        ... и над шейсе процента са бездомници.

                        Ха-ха-ха-ха-хаааа!

                        Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                        Коментар


                        • Утре ще отговоря по-просторно на 77, но засега ще задам само един въпрос на социално отгворните хора тук - защо мадър Раша продава всичките си суровини в долари? Защо не в евро, рубли, юани, донги или каквото и да е? Ами в омразните долари? И макрая как борим капитализЪма, като симулираме дейности за замазване на очите на селяците с боярщик ли? Почти като Тръмплиона с "атаката" в Сирия, за да покаже на реднеците, че хамерика е грейт агейн
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

                            Да, дали...
                            С доста от нещата които пишеш съм съгласен по принцип.
                            Ма какво от това ?
                            Как се пикае срещу вятъра ...трудна работа.

                            Всеки случай интересни времена идат ми се струва.


                            А по темата - китайската с/ма ( вече и императорска) е интересна и успешна именно защото е китайска. Почти невъзможно е да се приложи другаде.
                            Може би само виетнамците донякъде са добри в копи пейста.

                            Не е маловажно и че чичо сам досега им помагаше, твърде голям и апетитен пазар за да се пренебрегне та не си даваха хич зор с правата на човека и други подобни дрън дрън глупости.
                            Досега. Макар и малко късно все пак се усетиха какъв таралеж почва да ги боде в гащите.
                            Но инерцията е дадена и трудно се спират вече.


                            Ако отчетем валутните резерви на Китай и поставим една ориентировъчна цифра за ТЕЗИ резерви от - над 3 трилиона долара, като ВСЕКИ месец това нарастване е с над 10 милиарда долара - не е така ясно, кой - на кого помага... АКО Китай пожелае..., но няма да го направи, защото Чичо Сам му помага... ))

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение

                              Те принтират пари с които:
                              Купуват мозъците на света, с тях развиват технологии, чрез които завладяват икономически света.
                              Това всеки може да го прави, ако има неограничено количество пари, нали?
                              Но неограничено количество пари имат само ТЕ!

                              ....
                              Никой няма шанс технологично да се съревновава с тях, докато владеят финансово планетата.
                              Затова днес основната геополитическа битка е да им се отнеме финансовия монопол.
                              Дали ще го видим докато сме живи?
                              Да, дали...
                              С доста от нещата които пишеш съм съгласен по принцип.
                              Ма какво от това ?
                              Как се пикае срещу вятъра ...трудна работа.

                              Всеки случай интересни времена идат ми се струва.


                              А по темата - китайската с/ма ( вече и императорска) е интересна и успешна именно защото е китайска. Почти невъзможно е да се приложи другаде.
                              Може би само виетнамците донякъде са добри в копи пейста.

                              Не е маловажно и че чичо сам досега им помагаше, твърде голям и апетитен пазар за да се пренебрегне та не си даваха хич зор с правата на човека и други подобни дрън дрън глупости.
                              Досега. Макар и малко късно все пак се усетиха какъв таралеж почва да ги боде в гащите.
                              Но инерцията е дадена и трудно се спират вече.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                                Точно този 1%, дето все ни го навират като неравенство, е измислил 99% от благата, които ползваме, а количество със сигурност не значи качество!!!
                                Мнооого важено е да се отговори на това твърдение!
                                На кого трябва да се кланяме за технологичния прогрес в НАШЕ ВРЕМЕ?
                                1. Под 1-ния% разбирам ГЛОБАЛННАТА ИМ ФИНАНСОВО БАНСКЕРСКА СИСТЕМА и техните ТНК /Транс национални корпорации/
                                ТЕ не са носители на автентичния капитализъм, а са го използали успешно като ракета носител с която да завладеят финансово планетата НИ.
                                2. В днешния изключително материален свят, който владее парите, владее всичко и всички.
                                3. Малко история.
                                През 1913г. си създадоха печатница и остепенно завладяха САЩ.
                                Предизвикаха WWI за да отстранят европейските монархии, които имаха нахалството да си печатат собствени пари.
                                Създадоха Хитлер, щото с Троцки в Русия плановете им се провалиха. Сталин обаче също ги изненада с появата си начело на СССР.
                                Хитлер им тегли една майна и започна най-нахално да си печата СВОИ ПАРИ. Нещо не щеше да използва техните. Що ли?
                                Сталин и той "нахалника" за тяхна изненада реши да емитира собствени пари.
                                Още една изненада БАНКСТЕРИТЕ - Двете нови идеологии и подопечните им икономики под ръководството на Хитлер и Сталин започват да се развиват с фантастични темпове.
                                Така се стига до WWII. Войната на трите идеологии или системи. Победи логично тази която имаше неограничени пари/ресурси. Победи за съжаление най-човеконенавистната, но в учебниците ни пише че тя е най-демократичната. Какво "щастие". С мед са ни намазали, а на някой не им харесва медчето на "благодетелите" им.
                                През 1971-1973г. със създаваното на най-ценното им отроче което наричаме ПЕТРОДОЛАР успяха да завладеят финансово света.
                                Пуснаха печатницата на пълни обороти... Безпроблемно започнаха да дават анаболи на икономиките си под формата на дълг, който НИЩО НЕ ИМ СТРУВАШЕ. Форсираха надпреварата във въоръжаването... Свалиха изкуствено петрола.
                                Соц. лагера не издържа на този натиск. Не издържа не защото беше с по-слаб икономически потенциал. Просто си нямаше печатница за пари.
                                Отделен голям проблем беше, че БАНКСТЕРИТЕ всякак си го санкционираха, казано на днешен жаргон.
                                4. Отговор на твърдението, че ТЕ, 0.001-ния% са нашите технологични благодетели, на тях света дължи развитието си и СИСТЕМАТА ИМ е осигурява по-голям растеж. Каквото и да означава това понятие растеж.
                                Ще се повторя за да продължа.
                                Който владее парите, може да владее всичко и всички!!!!
                                Те имат печатница от която е зависим в наши дни целия НИ свят без някои диктатури - Забележете че това са обичайните абонати за санкции от всякакво естество и тук-таме малко бомби - Иран, Северна Корея и доскоро Ирак и Либия.
                                Те принтират пари с които:
                                Купуват мозъците на света, с тях развиват технологии, чрез които завладяват икономически света.
                                Това всеки може да го прави, ако има неограничено количество пари, нали?
                                Но неограничено количество пари имат само ТЕ!

                                ....
                                Никой няма шанс технологично да се съревновава с тях, докато владеят финансово планетата.
                                Затова днес основната геополитическа битка е да им се отнеме финансовия монопол.
                                Дали ще го видим докато сме живи?
                                Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

                                Коментар

                                Working...
                                X