IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

Допамин, окситоцин, тестостерон, норадреналин /пеперудките в стомаха/. И гени, които отключват сексуалното привличане, като позволяват преминаване на молекули през клетъчната обвивка. Химия, премесена с малко физика на флуидите
    Всичко това е следствие от други неща чисто практически.

Допамина се отделя при определени обстоятелства. Ако можеш да контролираш обстоятелствата или да ги предвидиш химията става математика.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Ив, трябва да те запозная с будистите. Може пък там да намериш отговори на този въпрос. За мен щастието е въпрос на избор на ума. Нещата които обичам или не обичам да правя също са въпрос на избор. Защо обичаме да пушим цигари а когато се съберем около огъня всеки се пази от пушека? Във всеки случай разбирането, че света е съвършен такъв какъвто е премахва много от предпоставките за нещастие. Спираш да обвиняваш извънземните и си гледаш кефа. Премахваш желанието и нежеланието и просто се наслаждаваш на това което е Много често нещата не зависят от нас. Нашият избор се свежда до това да харесваме или да не харесваме това което се случва. Онази молитва към Бог на Вонегът. Не знам дали си отговори на въпроса защо пишеш в този форум? За мен причината е че виждам някаква омраза към успелите хора. Завист, примесена с лицемерие. И в темата се усеща. Усещаш ли го? Това което е добро за мен и за теб е зло за повечето хора. Това чаткаш ли го? Търсиш ли причината? Аз я търся и не я намирам. Усеща се и друг проблем. И аз съм щастлив поради почти същите причини които и ти. Обаче ако около теб щъкат нещастни хора, това малко или много пречи и на твоето щастие. Човек трябва да е голям дебил за да не съчувства на хората. Основното чувство, което проповядва будузма е именно съчувствието. Съчувстваш, искаш да помогнеш ама не можеш. И аз се опитвах. Накрая ми писна и си бих шута в гората с жената, детето, две кучета и една котка. Прочетох пак молитвата. Запитах се дали това е от нещата които мога да променя. Отговорих си.Предадох се. Ама сега ми е добре. Понякога пиша във форума разни глупости. Някакви останки от желанието нещо да се промени.
      Понеже разни проблеми са ми в главата отдавна социално - психологически - философски...може би и поради тая причина ходих в онея манастири. единия беше будиски. Знам ги аз будистите отчасти. Сега се опитвам да превърна това в пари))) дали ще стане...един БОГ знае...ама важното е че като го правя ме кефи и се чуствам щаслив. Без значение дали ще строша някакво количество пари....от дет дошли - там отишли..ебал съм им майката. За "омразата" към успелите хора това е видно с просто око. Сега дали е омраза точно не знам...но кат казвах кво ми харесва в швейцария повече преди - това имах пред вид.
      Ако кажа аз сега например.... че съм си купил самолет....някой тук ще го приеме това за изхвърляне, хвалене.....начин да докажеш на другите колко са прости примерно...или че съм откраднал пари...или как съм си направил парите....или един Господ знае кво. Ако някой на мен ми каже...че си е купил самолет - аз ще кажа браво супер...какъв е...колко лети...колко места...колко струва..от къде го взе...доволен ли си...един вид ще се поинтересувам и грам няма да ми мине през главата ебахти педераста що го казва това сега тоя....на кво се прави.
      Ето това е начин на мислене....

Интересно обаче ако Безос си купи самолет...същия тоя дет ще ми набие канчето на мен в този форум...що се изхвърлям....може да да го приеме това по много различен начин. Това е същото дет някой се питат абе тоя.....кат има кинти кво прай в тоя форум? Най вероятно лъже. Все едно като имаш кинти не си човек ами някъде там прайш някакви много велики неща.....

Сега защо е така...дали комплексирания е този като мен който се изхвърля или този който приема това за изхвърляне....е друга тема.

Обаче тея неща мен ме вълнуват...ЗАЩО е така всичко което е така.

Коментар

• Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

))))

Знам кво ми каза..и знам що не съм съгласен...както и знам що го казваш.

Аз човек преди да съм му говорил 2 часа...не съм виждал да се е съгласил от раз. ))

В екипа всъщност само аз съм мъж))

Чакай да добавя нещо...всъщност сме роботи))) Така се оказва...роботи със съзнание.
        Да де, ама аз съм твой женски вариант в пола, та ще се озориш, драги ми роботе. За тая дискусия следва да се отвори отделна тема. Сега не мога. Утре ще пробвам.

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
          Леле тука е станало голямо меле. Темата я чета и продължавам да съм на мнението, че няма значение строя, а за какво и как се използват основните икономически фактори ( работа, земя, капитал).

По отношение на това кое е по-добре съм заинтригуван. И мисля, че отговора на въпросите ви се крие в думата "общество". То изгражда ценностите, благата , морала и т.н. и т.н. Следователно различните общества имат различна ценностна система, различни възприятия и търпимости. Оттук нататък не мисля, че някой може да каже кое е добре или зле, това може да бъде единствно и само субективно мнение.

В тази връзка има едно понятие, мериторични блага, които до голяма степен отговарят на част от нещата от които се възмущавате, но това пак е функция на обществото, тъй като минавате през избори, партии - представители на обществото, които в последствие правят закони и политики.

И да се възмущавате и да се чудите, трябва обществото по някакъв начин да промени своите виждания и разбирания за да има промяна в каквото и да е...

спора е без педметен, вески си има възгледи, но те са субективни и дотолкова доколкото не са част от обществено претото няма да са еталон за мярка
          До момента, в който не се натрупа критична маса от съвпадащи концепции, които създават мощни мисловни течения и водят до промени. Трябва ни социолог.

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

Казах ти го и пак ще ти го кажа - 90% е химия. Там ви е грешката. Не сме роботи. А ти работиш върху останалите 10, айде от мен да мине 20 %. Явно в тоя екип сте само мъже.
            ))))

Знам кво ми каза..и знам що не съм съгласен...както и знам що го казваш.

Аз човек преди да съм му говорил 2 часа...не съм виждал да се е съгласил от раз. ))

В екипа всъщност само аз съм мъж))

Чакай да добавя нещо...всъщност сме роботи))) Така се оказва...роботи със съзнание.

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

Обръщам се назад. Да, щастлива съм. Реализирана ли съм - да. Имам още задачки напред, но общо взето всичко е ок. Трудно ли ми е било. Екстремно трудно на моменти. Скачала ли съм в бездната - да. Всичко, което не ни убива ни прави по-силни. Какво ме е крепяло - това специално за Алонсо - вярата, ценностите и оптимизма. Каква е щастливата личност - здраво стъпилата на земята с двата крака. Какво ми дава най-много сили - реализацията и когато мога грижата за останалите.
              Ами това е.

Браво. Всичко друго е второстепенно.

Коментар

• Леле тука е станало голямо меле. Темата я чета и продължавам да съм на мнението, че няма значение строя, а за какво и как се използват основните икономически фактори ( работа, земя, капитал).

По отношение на това кое е по-добре съм заинтригуван. И мисля, че отговора на въпросите ви се крие в думата "общество". То изгражда ценностите, благата , морала и т.н. и т.н. Следователно различните общества имат различна ценностна система, различни възприятия и търпимости. Оттук нататък не мисля, че някой може да каже кое е добре или зле, това може да бъде единствено и само субективно мнение.

В тази връзка има едно понятие, мериторични блага, които до голяма степен отговарят на част от нещата от които се възмущавате, но това пак е функция на обществото, тъй като минавате през избори, партии - представители на обществото, които в последствие правят закони и политики.

И да се възмущавате и да се чудите, трябва обществото по някакъв начин да промени своите виждания и разбирания за да има промяна в каквото и да е...

спора е безпредметен, всеки си има възгледи, но те са субективни и дотолкова доколкото не са част от обществено приетото няма да са еталон за мярка
                Last edited by pepe1234; 09.05.2018, 18:20.

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                  И на мене ми се иска да е така, но как си обясняваш примерно това, че критериите за красота са толкова различни, че това, което се смята за красиво (красива жена) в някои африкански страни за нас е направо грозно?

Рококо стилно ли е или кичозно? Стилно в историческия си контекст - да. Но извън него?

Нали затова писахме- как под влиянието на навиците се отдалечаваме от естественото възприемане на нещата. Жената е красива, когато излъчва добро здраве, архитектурата е красива, когато е функционална. Другото е шум и времето ще му види сметката, проблемът е, че животът ни е твърде кратък и често не дочакваме времето да си свърши работата.
                  Last edited by kubrat; 09.05.2018, 17:50.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Ъхъ, явно няма да се разберем по този въпрос, а уж си землянин Единни в многообразието - за да сме такива, първо трябва да сме многообразни, нали? Аз пък обичам разделението, точно защото хората са различни - за мен обичта на един припознавач към умрялото цесека, колкото и това да е смешно за мен, е достойна за уважение, защото този човек е искрен в обичта си. А и като футболен фен (почти ултрас, след малко зачезвам), мога да ти перефразирам Ленин ли беше, Маркс ли, че футболът е опиум за масите. ЧУвството да си част от едно огромно, биещо в едно сърце е не просто наелектризиращо, то е невероятно и несравнимо с нищо друго. Опиум, чист опиум, макар аз никога да не съм пробвал опиати.

Но всеки има право на мнение, така че уважавам и твоето - бъди здрав, всичко друго е лесно и се постига при достаъъчно желание!
                    Това като каза за феновете. Такова е чувството да. Но това чувство има две страни. Едно е да си част от цялото а съвсем друго е да си от групата скандираща левски - свине или там както псуват феновете на левски цска-рите. Трябва да се спазва тази граница, която често е много тънка. Тънката греница между любовта и омразата. А иначе защо да не си част от още по-голямото биещо в едно сърце на цялата планета а не само на някакъв си отбор не знам. Дали този опиум не може да е по-силен? Както и да е. Благодаря за милите думи. Имах нужда някой да ми каже и нещо добро в крайна сметка. Енджой на мача, както и на всичко останало
                    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

Разбирам те Груйче. Кристално те разбирам. И съм на 100% съгласен с тези думи. Ти обаче защо не ме разбираш? Точно малкия принц трябва да се учи в училищата вместо хитър петър и андрешко. Малкия принц учи хората на щастие, милосърдие, загриженост и любов за разлика от хитър петър и хъшовете, където се проповядва омраза и кражба. Защо е така аз не знам. Аз съм прост човек. Даже и историята не знам с подробности. Нещо ми се върти, че великите битки на нацията са все с разни ханове а не царе. Предполагам, че Борис е главният виновник за ампутацията на духа в нацията ни. Вяра не се сменя така за един ден както е направил той. Тази случка вероятно е направила доста големи промени в генетичния ни материал. Всеки в когото е имало някаква вяра е бил убит. Останали са хитърпетъровци и андрешковци. Тези с телковете и тези дето не си плащат данъците, защото държавата им е длъжна а те нищо не са длъжни. В момента предполагам сме християни основно по причината, че в корана пише, че е грах да сменяш вярата на някой насила. Това са си само мисли. Дето вика Селена явно съм объркан и съм за лудницата
                      Никъде не пиша,че си побъркан и си за лудницата. Пиша, че си изгубил пътя. Ама доста си се поизгубил. Ще започна от главните букви. Защо Конституция, Библия и България се пишат с главни букви?

Защото, за тях са умирали хора. Поколения. От уважение. Защото не можем и без трите. Това, че в твоята глава в момента върлува някакъв трансцедентален петмез, не значи, че утре слънцето ще изгрее наобратно. Затова и в природата си има закони, както и в социума. Това, че ти няма да ги спазваш пак си е лично твой тип брауново движение. Каза, че си падаш по източните философски школи. Обърни внимание на коренната чакра. Заземяването може да не ти е добре.

После, долу ръцете от Йовков. Йовков, ако бе написан на по-широко говорим език, щеше да се чете както се четат Достоевски и Гогол. Йовков е светиня, а в периоди на ценностна криза светините не се пипат. Йовков е най-човечният, най-духовният, най-светлият български автор. То не може всичко да се роботизира и да е само математика. Хората, ВСЕ ОЩЕ не са роботи, все още са светли духовни същества. Ако не си разбрал духовността и невероятната човечност в разказа за бялата лястовица, значи нямаш сетива да го разбереш. То е да обяснявам на слепец какво е неоново зелено.

Същото за хъшовете. Чел си и нищо не си разбрал и май най-страшното е, че възпитаваш седмокласник/седмокласничка. Поезията предполагам ти е космическа мъгла и загуба на време, щото не е математика.

От постовете ти лъха депресия. Или е фамозната хормонална роза на средната възраст или е средата. Не знам какво е, но вземи мерки. От останалите постове идва енергия, а от твоите постове идва някаква меланхолия. Все си прекалил с песните на Нирвана.

За богатите хора. Пак си в грешка. Никой не завижда на богатството постигнато с честен труд. Визира се нашето куфарно богатство на прехода и ти много добре знаеш какво имам предвид. Няма злоба към успеха, а има гняв към непочтеността.

Едно ще ти кажа от моята камбанария и няма да те закачам повече, щото депресивността е заразна. Без здрава ценностна система и здрави корени нищо не става.

Единствено донякъде си прав за 52та избити болярски рода, но и там само донякъде си прав. Колобрите са оцелели. Минаха 1000 години. Пътят е чист.

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

Една персийска поговорка твърди, че влюбените виждат обекта на своето желание като при лунна светлина - думата има сърцето, а не разума. Когато изгрее слънцето и нещата станат ясно видими, може да е вече твърде късно.
                        Подхождайки по-академично към екзистенциалния ти въпрос, бих казала, че въпросните некрасиви дами и господа отделят полови феромони, които са привлекателни за лицата отсреща

П.П. За магиите ще си замълча. И без това Арахната иска да ми драсне клечката.
                        За това съм съгласен Айде, че зачезвам - Само Левски, колкото и Алонсо да го дразни разделението, за мен точно то ни обединява!
                        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Благодаря за труда Груйче ама няма да го чета. Не ме вълнува. За мен нацизъм и национализъм е едно и също. Точно затова умишлено пиша имената на всички държави с малки букви. Разделянето на хората на каквито и да е групи - по религия, националност. строй на управление, левски-цска и каквото друго се сетиш е зло. Зло, което е причината за повечето неприятни неща не тази планета. Включително и недостига на качествени стоки за някои народи. Та така. Считам себе си повече за землянин отколкото за българин Опитвам се да съдя за хората по постъпките им а не по националността или вярата. Това си е моя начин да намеря истината
                          Ъхъ, явно няма да се разберем по този въпрос, а уж си землянин Единни в многообразието - за да сме такива, първо трябва да сме многообразни, нали? Аз пък обичам разделението, точно защото хората са различни - за мен обичта на един припознавач към умрялото цесека, колкото и това да е смешно за мен, е достойна за уважение, защото този човек е искрен в обичта си. А и като футболен фен (почти ултрас, след малко зачезвам), мога да ти перефразирам Ленин ли беше, Маркс ли, че футболът е опиум за масите. ЧУвството да си част от едно огромно, биещо в едно сърце е не просто наелектризиращо, то е невероятно и несравнимо с нищо друго. Опиум, чист опиум, макар аз никога да не съм пробвал опиати.

Но всеки има право на мнение, така че уважавам и твоето - бъди здрав, всичко друго е лесно и се постига при достаъъчно желание!
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение

Та за тези неща, които имат връзка с темата - там си важат правилата на кнокуренцията. И липсата на стабилни, добре работещи и некорумпирани институции съвсем видимо и директно забавят растежа и от там подкопават доверието и вярата на българина в бъдещето.

Е да де. Нали затова говорим Мишо. Не вярвам да има човек в тая държава, който не е наясно с тези неща. Корумпирани институции. Защо при нас са такива а при някои други държави не са корумпирани и има ли връзка това със социалния строй в който живеем. Защо има и социалистически и капиталистически държави в които системата е корумпирана и такива които не ? Сякаш преди по социализма не бяха чак толкова корумпирани или греша? Аз твърдя че причината е в мисленето и ценностната система. Опитвам се дори да анализирам защо имаме такова мислене и такава ценностна система. Ти съгласен ли си или не си съгласен? Ако не е такава причината каква е тя според теб?
                            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• И на мене ми се иска да е така, но как си обясняваш примерно това, че критериите за красота са толкова различни, че това, което се смята за красиво (красива жена) в някои африкански страни за нас е направо грозно?

Рококо стилно ли е или кичозно? Стилно в историческия си контекст - да. Но извън него?

Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

Обективно е. Но шумът, който го съпровожда/това във връзка със статистическите ти увлечения/ е субективен, оттам са и всички последващи обърквания.

Коментар

• Цъкате на линка и си давате мнението относно бъдещето на ЕС.

https://ec.europa.eu/consultation/ru...ture-of-Europe

Въпросите са върло социалистически, че чак Маркс и Ленин ще им завидят. Начи може да цъкнете че искате равно заплащане в целия ЕС, равни пенсии в целия ЕС, искате борба с неравенството и прочие леви идеи. Естествено от къде ще се вземат пари за това, никой не казва.

Коментар

Working...
                                X