IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първата подводница в Русия е построена през 1721 г. от Ефим Никонов. Тогава тя се наричала "Скритият съд". Тестовете й се провеждат в присъствието на император Петър Алексеевич на езерото Разлив, което е много близо до Петербург. Командирът на екипажа бил самият Никонов, а екипажът се състоял от 4 до 8 души.












    Коментар


    • Маршал Фридрих Паулус в съветски плен. Вдясно от него е преводачът му ст.лейт. Лев Безименски. Сталинград, 1943.











      Коментар


      • Първоначално изпратено от бай Стамен Тракториста Разгледай мнение

        Кралят си хортува с Хю Хефнър сега оня свят и си говорят за мацки, хвалят се един друг кой колко имал, дай боже и ние да се присъединим към тяхната компания, абе то може да сме прости и бедни българчета, ама и ние сме били оборотни, и ние можем да се похвалим с бройки, e не хиляди ама достатъчно, ей на, аз старец вече, 68-ми набор ама имам жена, любовница и сериозна приятелка, ти да видиш ....
        „Старец, '68-ма”.
        Момче си ти, още.

        Коментар


        • Знаете ли, че жена открива първия коронавирус?

          https://www.dnes.bg/mish-mash/2020/0..._campaign=Push

          Коментар


          • Мюсюлмански боец от 13-та Waffen SS дивизия "Ханджар", снимка от 1943 г. В края на 1944 г. виделите какво ли не съветски войници се сблъскват в Унгария със странен противник. Войниците му носят фесове с пискюли. Върху ориенталските шапки се кипрят метални нацистки кръстове и черепи с кости.
            13-ата планинска СС дивизия „Ханджар“ е формирана през 1943 г. основно от босненски мюсюлмани, но включва и малко хървати-католици, както и местни немци. Числеността й достига 26 хиляди щика. „Ханджар“ (в различни преводи се среща и като „Ятаган“) се води официално като хърватска, тъй като Босна е предадена от хитлеристите на усташкия режим в Загреб. Основното й предназначение е за борба с югославските партизани – „да установят частичен ред в тази нелепа държава“. Така вторият човек в Райха – командващият войските на СС Хайнрих Химлер, нарича „независимата“ Хърватия на Анте Павелич. Райхсфюрерът е вдъхновен от успехите на босненските пехотни полкове на Австро-Унгария в Първата световна война. Благословия за създаването на дивизията дава лично главният мюфтия на Ерусалим Амин ал-Хусейн, който инспектира лагера й в Силезия. С авторитета на поста си Хусейн опитва да омаловажи трите фатви на босненското духовенство срещу преследването на евреи и сърби от режима на Павелич. Бошняците получават правото на пет молитви дневно под ръководството на собствен имам, от порциона им е изключено свинското. Повечето командири все пак са немци. Башибозукът от СС бързо се прочува
            със зверствата си спрямо сърби, цигани и евреи, които впечатляват дори и закоравели нацисти. Последните остатъци от „Ханджар“ се предават през май 1945-а на англичаните в Австрия. Отделно Хърватия праща в Русия полк от 3900 доброволци, от които малцина се връщат. Нацистите опитват да формират още една мюсюланска балканска дивизия – „Кама“, но настъплението на Червената армия към лагера й осуетява плановете. Подобно, но много по-слабо съединение е албанската СС дивизия „Скендербег“ (7 хил. души). Доброволците й охраняват добива на хром в Косово за нуждите на Райха и воюват с партизаните, от които понасят тежки щети. Окончателно са разгромени в Косовската операция в края на 1944 г. с участието на Втора българска армия. Оцелелите се присъединяват към друга многонационална дивизия от СС – „Принц Ойген“, чиято „слава“ също е свързана с жестокости на Балканите.














            Коментар


            • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
              Полският крал Август II Силния (1694-1733 г.) е признат за полов атлет №1 сред монарсите. В историята е останала информация за общо 340 незаконни негови деца, без да броим онези, които прави на законните си съпруги, както и всички пъти, в които „познава“ жени, без от това да се дообогати генетичния фонд на Полша. Макар мнозина да се опитват да подобрят тази статистика, Август слага в малкия си джоб цялата си конкуренция и то при положение, че за разлика от османските султани, кралят нямал собствен харем, от който лесно да подбира нови цели за завоевание.










              Кралят си хортува с Хю Хефнър сега оня свят и си говорят за мацки, хвалят се един друг кой колко имал, дай боже и ние да се присъединим към тяхната компания, абе то може да сме прости и бедни българчета, ама и ние сме били оборотни, и ние можем да се похвалим с бройки, e не хиляди ама достатъчно, ей на, аз старец вече, 68-ми набор ама имам жена, любовница и сериозна приятелка, ти да видиш ....

              Коментар


              • На 1-ви август, 1885 г. в Санкт Петербург е отпечатана първата българска банкнота с номинал 20 лева. По цветове и размери тя изобщо не прилича на днешните български хартиени левове. Двадесетолевката е с големина 150 на 97 мм, в левия й ъгъл е отпечатан държавният герб, има и воден знак на БНБ. Първата емисия е сравнително малка (200 хил. лева) и е зле приета от хората. Причина за това е както недоверието в новите хартиени пари, така и златното покритие на банкнотите, което създава значително ажио между тях и масово използваните сребърни монети. Основна цел на БНБ през следващите години е да увеличи дела на банкнотната емисия и постепенно да наложи в страната фактически златен стандарт, като количеството на сребърните монети бъде намалено чувствително.













                Коментар


                • Полският крал Август II Силния (1694-1733 г.) е признат за полов атлет №1 сред монарсите. В историята е останала информация за общо 340 незаконни негови деца, без да броим онези, които прави на законните си съпруги, както и всички пъти, в които „познава“ жени, без от това да се дообогати генетичния фонд на Полша. Макар мнозина да се опитват да подобрят тази статистика, Август слага в малкия си джоб цялата си конкуренция и то при положение, че за разлика от османските султани, кралят нямал собствен харем, от който лесно да подбира нови цели за завоевание.











                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                    През 1949 г. Хрушчов ръководил Украйна. С помощта на засятата царевица той я спасил от глад. Когато оглавил Съветския съюз, Хрушчов решил да превърне царевицата в основна селскостопанска култура; били отделени специални посевни площи за нея. На агитационните плакати от времето на Хрушчов царевицата била изобразена като рога на изобилието. Но в резултат от “царевичната кампания” в Съветския съюз започнали да не достигат месото, млякото, понякога хлябът. В някои райони в страната реколтата от царевицата била много ниска, за което генералният секретар обвинявал стопанските ръководители.


                    ВСЯКА култура си има оптимални условия за развитие и, с Природата, селски „тарикатлъци” не минават. ББ отдавна е разбрал ТОВА, поради което, лично и логично, процъфтява в страната, СВЕТОВЕН ЛИДЕР № 1 по производство на Тикви.

                    Затуй, хора, учете. Помага.
                    Last edited by Pyramid; 13.04.2020, 20:11.

                    Коментар


                    • През 1949 г. Хрушчов ръководил Украйна. С помощта на засятата царевица той я спасил от глад. Когато оглавил Съветския съюз, Хрушчов решил да превърне царевицата в основна селскостопанска култура; били отделени специални посевни площи за нея. На агитационните плакати от времето на Хрушчов царевицата била изобразена като рога на изобилието. Но в резултат от “царевичната кампания” в Съветския съюз започнали да не достигат месото, млякото, понякога хлябът. В някои райони в страната реколтата от царевицата била много ниска, за което генералният секретар обвинявал стопанските ръководители.












                      Коментар


                      • Португалците са практични хора. Те не блъскат паметника на дългогодишния диктатор Салазар. Само сменят главата му с демократична такава.През 1968 г. Салазар е покосен от мозъчен удар и вече не е в състояние да седи начело на държавата. Прекарва следващите две години в родния си град, където умира през юли 1970 г. Четири години по-късно Революцията на карамфилите помита обявената от Салазар Нова държава и слага край на португалската колониална империя. Макар че управлението му е откровена авторитарна диктатура, Салазар остава изключително популярен сред широки кръгове на португалското общество.












                        Коментар


                        • Click image for larger version

Name:	qasw.JPG
Views:	1
Size:	76.9 КБ
ID:	3579831

                          Коментар


                          • SS-щурман Ото Функ. Младият есесовец е част от оттеглящите се немски войски от Нормандия, август 1944 г. Отчаянието отчетливо личи на лицето му...











                            Коментар


                            • Константин Рокосовски - аристократ по душа и потекло.Етнически поляк. Той ще завърши войната с маршалска звезда. Но дотогава има още много боеве. Макар да е кадърен и оперен и да не бръсне никого, а може би и тъкмо поради това, по негов адрес се трупат донос след донос във Военния съвет. Че е голям женкар, че е обърнал щаба си на бардак, че като тръгне за някъде, в газката му има най-малко по една-две солдатки. Доносите са станали набъбнала обемиста папка. Заседава Военният съвет под председателството на Сталин. Дневен ред: Първа точка – докладва Рокосовски. Втора точка – разглеждане положението на Рокосовски. Той застава пред картата на фронта с показалка в ръка. Униформата е излята по исполинското му тяло. Ботушите – джам. Муха да кацне – ще се разчекне. Говори точно двайсет минути. Въпроси има ли, пита Сталин. Няма. Всичко е точно и ясно. Рокосовски си тръгва. Секретарят на съвета тутакси хвърля папката с доносите пред Сталин.
                              Той мълчи. Слага тютюн в лулата, тъпче го с показалец. Тягостни минути. Молотов нарушава мълчанието.
                              – И все таки, какво ще правим с този Рокосовски?
                              Сталин отговаря:
                              – Ще му завиждаме...












                              Коментар


                              • Група български офицери, позират с пленени казашки шапки, изоставени при бягството на руската кавалерия. Снимката е от 1916 г., близо до делтата на р. Дунав.












                                Коментар

                                Working...
                                X