IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Click image for larger version

Name:	qasw.JPG
Views:	1
Size:	76.9 КБ
ID:	3579831

    Коментар


    • SS-щурман Ото Функ. Младият есесовец е част от оттеглящите се немски войски от Нормандия, август 1944 г. Отчаянието отчетливо личи на лицето му...











      Коментар


      • Константин Рокосовски - аристократ по душа и потекло.Етнически поляк. Той ще завърши войната с маршалска звезда. Но дотогава има още много боеве. Макар да е кадърен и оперен и да не бръсне никого, а може би и тъкмо поради това, по негов адрес се трупат донос след донос във Военния съвет. Че е голям женкар, че е обърнал щаба си на бардак, че като тръгне за някъде, в газката му има най-малко по една-две солдатки. Доносите са станали набъбнала обемиста папка. Заседава Военният съвет под председателството на Сталин. Дневен ред: Първа точка – докладва Рокосовски. Втора точка – разглеждане положението на Рокосовски. Той застава пред картата на фронта с показалка в ръка. Униформата е излята по исполинското му тяло. Ботушите – джам. Муха да кацне – ще се разчекне. Говори точно двайсет минути. Въпроси има ли, пита Сталин. Няма. Всичко е точно и ясно. Рокосовски си тръгва. Секретарят на съвета тутакси хвърля папката с доносите пред Сталин.
        Той мълчи. Слага тютюн в лулата, тъпче го с показалец. Тягостни минути. Молотов нарушава мълчанието.
        – И все таки, какво ще правим с този Рокосовски?
        Сталин отговаря:
        – Ще му завиждаме...












        Коментар


        • Група български офицери, позират с пленени казашки шапки, изоставени при бягството на руската кавалерия. Снимката е от 1916 г., близо до делтата на р. Дунав.












          Коментар


          • Граф Крум-Асен Лудвиг фон Хартенау е син на абдикиралия български княз Александър I Батенберг и актрисата Йохана Лойзингер. Роден е на 16 януари 1890 г. в Грац, тогава в Австро-Унгария. Негов кръстник е българският политик Константин Стоилов. Понеже баща му встъпва в брак с жена без благородническо потекло, семейството престава да носи името фон Батенберг и приема титлата граф фон Хартенау, която е приета като фамилно име и от потомците на Александър Батенберг. На 7 май 1934 г. се жени за Берта Хуса-Рамос (1892 – 1971). Те нямат деца. Асен фон Хартенау осиновява своя доведен син Вилхелм. Крум-Асен има и сестра, Вера-Цветана фон Хартенау, която умира доста по-рано от него и също няма деца.
            Асен фон Хартенау умира на 15 март 1965 във Виена, Австрия.












            Коментар


            • "След намесата на Съединените щати и на Съветския съюз, Борис предвиждаше германския разгром. Тези мисли предизвикваха в него кризи на песимизъм. Към края на 1941 г. ми каза: "Ако нацистите победят окончателно, ще ме свалят. Те ще имат нужда в България от гаулайтер, а не от конституционен цар. Ако победят болшевиките, ще бъде още по-лошо. Комунистическата диктатура не може да бъде построена освен върху развалините на монархията и върху самия гроб на царя. При тези перспективи, може само да си пожелаем оцеляването на демократичните и либерални режими".
              Спомени на Царица Йоанна за поведението на Цар Борис III след започването на войната между Германия и Съветския съюз













              Коментар


              • ЗИС-112 (1951 г.) Заради външния си вид с единствен централен фар този як съветски „спорткар“ бил наречен още „Циклоп“. За онова време бил невероятно красив, но оставете това… Двигателят бил 6-литров и максималната скорост на колата достигала 204 км/ч, което си е впечатляващо за средата на 20-и век. Като прибавим към това и факта, че ЗИС-112 бил с дълга база и тегло повече от три тона, ще разберете защо близо 10 години след създаването си той не е използван за състезания. Като капак на всичко имал и лоша маневреност.













                Коментар


                • Султана Рачо Петрова – любовницата на Фердинанд и на още куп български политици. След години, когато тя вече е разведена с генерал Рачо Петров, а Фердинанд е абдикирал от престола и не живее в България, когато всички са го изоставили, дори и собствените му деца, Султана му ходи два пъти на гости в имението Кобург. При второто гостуване Фердинанд я моли горещо да издейства разрешението на премиера Александър Стамболийски поне княгиня Евдокия да се завърне в България. Когато се връща оттам, Султана отива при Стамболийски в чифлика му в Горна баня. Той я посреща сякаш току-що излязъл от обора – с кални ботуши и гумена престилка. Не й казва даже “Добър ден“, а направо я пита: „Таман сме си сами… Абе, госпожо, верно ли е, че сте спали с Фердинанд?“ Султана обаче не се притеснява от просташкия въпрос и гордо му отговаря: “Извинете, но аз мислех, че съм дошла при министър-председателя. Ако искам да се изповядвам, ще отида при попа“.














                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от 000 Разгледай мнение

                    Бъдещето на света е в Европа.Африканците рязко ще намалеят/по някакъв начин/.Земята не може да поеме толкова хора /над 7млрд/.А високо индустриялните страни /Европа/ могат да грижат за себе си и с малко човешка сила.
                    Точно обратното е.Населението на Африка ще се удвои само за 30 години и ще стане 2,6 милиарда.В първите 40 държави по коефицент на плодовитост 38 са африкански.Европа застарява и измира.И на мястото на белите европейци се настаняват негри,пакистанци,индийци,араби.След 2060г белите британци няма да са мнозинство във Великобритания,белите французи във Франция и белите немци в Германия.
                    Last edited by mirodes; 08.04.2020, 09:15.

                    Коментар





                    • Фанагория PhanagoriaХаресвам страницата
                      4 часа ·

                      ЗНAETE ЛИ, ЧЕ ИМА ГРАДЧЕ ШИПКА (около 15 къщи), КОЕТО СЕ НАМИРА в ПРОВНЦИЯ ОНТАРИО в КАНАДА, в което и днес има живот? Дори има и едноименна уличка със същото име! То се намира на няколко километра от известния в провинцията курорт GRAND BEND – на снимките.

                      Това градче е създадено през 1833 г. от англичани и немци, които са били дървосекачи и по това време е нямало име. През 1877 г. там се открива Пощенска служба. Началник и става някой си Фридрих Хайнцман (германец). Та този Фридрих редовно четял вестниците „Дейли нюз“ и „Ню Йорк хералд“, в които редовно имало кореспонденции на американския журналист Макгахан за хода на Освободителната руско-турска война в България. Вдъхновен от репортажите на Макгахан за героичната отбрана на Шипченския проход от руси и българи, той решил да остави спомен за тези събития в Канада, като кръстил градчето Шипка.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Rodnok Разгледай мнение
                        Знаете ли, че
                        Шимпанзетата, делфините и хората са единствените същества, които се разпознават в огледалото.
                        Хората, ако са пийнали повечко, може и да не се разпознаят, хаха. Въпрос на количество

                        Коментар


                        • Пищовът, с който никога не пропускаш. Английски пистолет, марка "FLINTLOCK", около 1800 г., 50-ти калибър.












                          Коментар


                          • Ринго Стар и неговият невероятен "Facel Vega II Coupe", произв. 1964.











                            Коментар




                            • Средновековен китарен инструмент от началото на 14-ти век. Той е четириструнен и се наричал "цитол". През 16-ти век претърпява трансформация, превръщайки се в цигулка.

























                              Коментар


                              • - Не виждам опониращи...

                                Коментар

                                Working...
                                X