IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Жертва на културната революция. Китай. 1967г. Подобна съдба през „културната революция“ имат милиони китайци. Из цялата страна се вихрят публични процеси на обругаване на посочени за противници на режима хора. Тълпата, насъсквана от партийните функционери, издевателства над професори в университетите, учители, военни, духовници, обикновени граждани и селяни, обявявани за класови врагове на пролетариата. По време на,,културната революция”сценичните изкуства са изцяло подчинени на революционната тематика. Мнозина от заклеймените не могат да понесат публичния позор и се самоубиват. Особено усърдни в гоненията са групите от млади „бунтари“ – хунвейбините. Те действат като банди, щурмови отряди на цялата кампания.

















    Коментар


    • Сутрешна гимнастика в училището в с. Змеица в Родопите, 1959 г.

























      Коментар


      • Най-голямата златна археологическа находка в света е открита в Бактрия,цели 6 тона злато наследството на Кушанската империя https://impressio.dir.bg/lyubopitno/...to-na-baktriya

        Коментар


        • Това е травестит.

          Не си ли ги виждал нощем на площад Възраждане в София?

          Коментар


          • Когато жрицата на любовта твърди, че още не си за изхвърляне. Кучето обаче е скептично. Париж, 1976 г.












            Коментар


            • Първоначално изпратено от Асо Пика Разгледай мнение
              Кльомбата @
              През 2007 година скулпторът Александър Хайтов открива на 62-ра страница от Манасиевата летопис знака @. Предполага се, че знака замества първата буква от думата "Амин" - @ МИНЬ

              [ATTACH=CONFIG]n3626303[/ATTACH]
              [ATTACH=CONFIG]n3626304[/ATTACH]
              Любопитно ми беше аз обикновения сегашен българин да пробвам да прочета текста и в голяма степен успях. Нямам специални знания.





              Текста няма промеждутъци между думите.

              Започвам от последната дума от най-горния ред.

              (1)....... ........ ........ ........ потребен
              (2) своея мышцея гръдымъ проти
              (3) витися а правоходящимъ даетъ
              (4) благодетъ и не лишитъ добраходя
              (5) щиме злобою яко тому подоба
              (6) Етъ въ сека слава .. и поклане
              (7) ние оцу и с<и>ну и с<ве>тому
              (8) духу, нине, и присно,
              (9) и во веки веком
              (10) <кльомба>мин

              В <такива> скоби е мое творчество.

              Пследните три реда ми изглеждат писани от друг човек или от същия, но в "по-творческо" състояние, в което е и открил кльомбата.
              Last edited by Мачу Пикчър; 14.07.2020, 20:01.

              Коментар


              • Кльомбата @

                В края на 1971 година програмистът Рей Томлинсън увековечава символа @. Работейки по проекта ARPANET на Министерството на отбраната на САЩ, Томлинсън трябвало да изгради компютърна мрежа без централен компютър, в която да има начин за предаване на съобщения между отделните компютри. Съобщенията трябвало да се адресират едновременно до отделен потребител и до компютъра, към който се изпраща. След лутане между купчина знаци, Томлинсън избира „@“ за разделяне на двете части на първия имейл адрес: „tomlinson@bbntenexa“
                През 2007 година скулпторът Александър Хайтов открива на 62-ра страница от Манасиевата летопис знака @. Предполага се, че знака замества първата буква от думата "Амин" - @ МИНЬ

                Click image for larger version

Name:	@.png
Views:	3
Size:	22.2 КБ
ID:	3626303

                Click image for larger version

Name:	800px-19-manasses-chronicle.jpg
Views:	2
Size:	38.1 КБ
ID:	3626304

                Коментар


                • Златна статуетка на глиган, V - IV в. пр. Хр., Източен Иран, Ахеменидска империя.

                  Коментар





                  • Над 50 филма, над 100 театрални пиеси и оперни постановки, 15 книги...
                    Това стои от едната страна на шахматната дъска, на която гросмайсторът Бергман победи Смъртта!
                    Маестро, честити 102!

                    Коментар


                    • https://www.168chasa.bg/article/8542826

                      НОВИ ДОКУМЕНТИ НА КГБ ЗА ХИТЛЕР

                      https://www.168chasa.bg/article/8542826 © www.168chasa.bg

                      Коментар


                      • Мда, това са маляките, нашите добри и мирни съседи, на които ние много държим да дадем по някое евро, зда не умрат от глад. Кире, напиши, брат, напиши и за отговора от българска страна - напиши за опожаряването на Поморие (малко известен детайл от родната история) и защо в него, за разлика от Созопол и Несебър, няма стари сгради. какви българи е имало тогава - не са оставяли да го ударят по другата буза, а са действали бързо и яростно.

                        А, да, напиши и за оная мърша, на която е кръстен главният град в Пиринска Македония, оня безродник, който заявява в народното събрание на България, където е депутат, че той не е българин, а славянин. Напиши, че и той е от същото това село Загоричане - срам, срам и позор, трижди срам и позор. И този боклук срами с името си толкова важен град. Пиши, Кире, пиши за тези неща, че не се знаят!
                        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                        Коментар


                        • На 25 март 1905 г., по време на църковния празник Благовещение, гръцки чети опожаряват костурското село Загоричани и избиват 62 мирни жители жени, деца, мъже, само българи. Селото до 40-те години на XX век е крепост на българщината в Костурско и е наричано от жителите си и от гърците Малка София.
                          След Илинденско-Преображенското въстание гръцката въоръжена пропаганда в Македония се активизира.
                          На 25 март (7 април нов стил) 1905 г. съединени андартски чети от около 300 души под ръководството на Георгиос Цондос нападат Загоричани и извършват страшно клане, в което загиват около 100 души, а цялото село е отново изгорено. Андартските чети първо обкръжават, а след това нахлуват рано сутринта в Загоричани, кординирани от Ставрос Цамис. Нападението е съпроводено със звуци на военни тръби, които използва турската армия за сигнализация. Това е част от тактиката на андартите, които знаят, че българите ще скрият оръжието си, за да не бъде намерено при претърсване от страна на турската власт.
                          В селото пламват пожари от всички страни и андартите събират 20 души видни възрастни граждани в центъра на Загоричани. След два часа се оттеглят с тях в планината Върбица, когато пристига и турската армия начело с Ниязи бей и селяни, избягали още при нападението в съседните села. Убити са 39 момчета и мъже, и 7 момичета и жени. На Върбица са застреляни 14 мъже, сред които селският поп Стефан на 60 години. С кмета на селото и дъщеря му общият брой убити е 62 души, а други шестима са ранени. От всички заловени един човек се завръща в селото.

                          60

                          Коментар


                          • "Непознатото" клане. Равно на Баташкото, случило се година по-късно в разгара на войната. По каменните плочи под дюшемето на църквата още има черни следи от кръвта на изкланите.

                            http://bgnasledstvo.org/bg/%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B0/

                            Коментар


                            • Образът на чъргубиля Мостич е възстановен по намерения в гроба му череп от проф. Йордан Йорданов. Ичиргу боилът (чъргубилят) Мостич е бил пълководец при царете Симеон I (893 - 927) и Петър I (927 - 970). Този немного едър мъж (бил е висок 165-170 см) е водил войски, и то когато България е с най-широките си граници - империя по площ. Вероятно ги е ръководил в битката при р. Ахелой (917) или под стените на Константинопол. Това е време, изпълнено с бляскави военни победи, каквито несъмнено е печелил Чъргубиля. Подобно на княз Борис I, в зряла възраст става монах.

                              Коментар


                              • Царевец в сутрешната мъгла. Скулптурата на лъва е поставена през 1918 година за 10-тата годишнина от Независима България. Поставен е от лявата страна на първата порта на замъка Царевец. Застанал на постамент, изработен от големи дялани каменни блокове, лъва с левия си как придържа отбранителен щит. От четирите страни на постамента са изписани важни исторически години, част от българската история, като на челната страна (северната) е написана годината на освобождение на Търновво – 1877, от южната може да се види 1186 година ( когато Асен и Петър започват да се борят за възстановяването на България ) и 1393 година ( падането на българското царство и Търново под османска власт ). На западната страна е 1230 година – когато се е състояла битката при Клокотница и 1398 година, когато окончателно България е под турско владичество. На източната страна е изписана годината, в която паметника е издигнат – 1918 година....
                                Last edited by Kiro; 14.07.2020, 10:52.

                                Коментар

                                Working...
                                X