IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Бе диети...

    Първо виште къф въздух дишате и ква вода пияте.

    Диетите са след тава. Аутопсията ви ще покаже.
    ​​​​​

    Коментар


    • Благодаря за интересните факти. Този народ е известен с митично дълголетие. Смята се че се дължи на диетата, включваща основно кайсии , дори брашно от кайсии правят. Трябва да се спомене за витамин B17, съдържащ се в ядката на горчивите кайсии ( зарзали по моя край). Този витамин има антиканцерогенни свойства.

      Коментар


      • Хунза (Burish) е наименованието на народа, обитаващ долината Хунза в областта Каракорум, Пакистан. Според различни източници населението на долината е между 15 и 80 хил. души.
        Хунзите говорят неиндоевропейския, бурушаски език, на който húnzo означава „връщане на лъка“, т.е. „дом на стрелеца“ или „жител на Хунза“. Пишат на арабска азбука във варианта ѝ, използван в Пакистан. Процентът на грамотност е много висок.
        Хунзите се различават от съседите си, бидейки по-високи и с по-светла кожа от околните, но не са толкова сходни с алпийския европейски тип като нуристанците и калашите. Според изследванията на ДНК групи от племето по мъжка линия родословието им показва генетична връзка с циганите и говорещите на памирски езици афганистанци.
        Те носят и източноазиатски генетичен фонд, което доказва, че поне част от предците им произхождат североизточно от Хималаите от земите на днешен Китай.
        Повечето хунзи приемат през 1904 година да принадлежат към либералния исмаилизъм, разновидност на шиитския ислям.
        Всички сватби се провеждат в средния четвъртък на декември. Майката на жениха прекарва първия месец с младото семейство в ролята на водач и учител: „Бракът е прекалено важен, за да бъде оставен на случайността“.
        Традиционно храната е предимно растителна (ечемик, просо, елда, пшеница, царевица, картофи, кайсии, праскови, бадеми, орехи), основана главно на суровоядство, и млечни продукти, като месо се е яде само в редки случаи.
        На чернобялата снимка: Хунзки раджа и членове на племето, 19 век








        Според най-новите изследвания езикът бурушаски принадлежи към сино-кавказкото езиково макросемейство. Най-големи сходства показва с енисейските езици (кетски)

        Коментар


        • На 15 декември, 1256 г. армията на хан Хулагу превзема крепостта Аламут и слага край на сектата на асасините. През 11 в. един исмаилитски проповедник създава секта, която възприема нова тактика, оказала се съвсем скоро убийствено ефективна. Хасан-ас Сабах не води военни кампании, а обучава елитни убийци, които се инфилтрират в обкръжението на неговите врагове и печелят доверието им. Понякога в продължение на години. И в точния ден и час, когато получат заповед – убиват своята цел на публично място. Никога не бягат да се спасяват. Напротив, приемат смъртта с радост. С тяхна помощ господарят им наричан още „Стареца от планината” установява контрол върху обширни райони в Иран и Ирак и поглежда към Сирия. Изградили си зловеща репутация, на асасините в определени случаи не им се налага да убиват. Достатъчно е да отправят заплаха към управника на съответната крепост и градските врати се отварят пред тях. През следващите 150 г. пушачите на хашиш, от където идва името им, ще се радват на относителен комфорт, възползвайки се от ужаса, който внушават. Към края на 12 в. сред тях се откроява Рашид-ад Дин Синан, който успява да вземе страха на самия султан Саладин, кюрд по произход – човекът прогонил от Ерусалим кръстоносците. Асасинът Синан всява ужас и сред рицарите кръстоносци чрез зрелищното убийство на Конрад дьо Монферат – крал на Ерусалим. Владетелят е причакан от двама убийци, чиито ножове от дамаска стомана не му оставят никакъв шанс. Петдесет години по-късно ги очаква неприятна изненада. „Убийците” се чувстват защитени в своите „непревземаеми” планински крепости, ала китайските инженери на великия монголски илхан Хулагу са на друго мнение. Обсадните им машини съкрушават съпротивата и през 1256 г. главната база в Аламут е ликвидирана, с което асасините в Иран са заличени.

          Коментар


          • Всъщност, зад всяко „случайно” откритие, стои НЕслучаен човек, който, се явява достатъчно подготвен, да го забележи. Често, светът не го оценява по достойнство веднага, и дори дълго го отхвърля упорито но...съдба: В крайна сметка, приема го.

            Коментар


            • Случайни открития в историята на човечеството

              Пеницилин

              Ето и историята му : един ден през 1928 г. Александър Флеминг забравил да почисти работното си място, лабораторията си в мазето на болницата Св. Мария в Лондон. Когато се върнал в кабинета си той забелязал, че върху някои от посевките с бактерии, които отглеждал, имало някаква странна гъба. По-странни били само бактериите, които измирали в близост до нея. Той стига до заключението, че мухала освобождава субстанция, която потиска бактериалния растеж и разтваря клетките на бактерията. Така пеницилинът се превърнал в един от първите и все още най-широко употребяваните антибиотици.

              Синтетична боя

              Като говорим за странните връзки между нещата, 18-годишният химик Уилям Пъркин искал да излекува маларията. Вместо това усилията му промениха лицето на модата завинаги и - а, да! - помогнаха в борбата с рака. През 1856 г. Пъркин се опитва да изобрети изкуствен хинин. Но вместо лек за маларията експериментите му родили гъста неопределена каша. Колкото повече я гледал той, толкова повече забелязвал красивия й цвят. Оказало се, че Пъркин създал първата синтетична боя на света.

              Бакелит

              През 1907 г. шеллака се използвал за изолация в електрониката. Индустриалците се бъркали доста дълбоко, за да внасят скъпия шеллак, който се произвеждал от изпражненията на женската гумена въшка. Белгийско-американският химик Лео Хендрик Бакеланд решил, че може да припечели, ако създаде алтернатива на шеллака.

              Бакеланд смесва формалдехид с фенолова смола (остатъчен нефтопродукт) и нагрява сместа. В резултат се появява вещество, което не приличало на шеллак и за малко да бъде отхвърлено като непотребно от учения. Но то се оказало доста по-полезно дори от шеллака. Това бил полимер, устойчив на много по-високи температури спрямо останалите. Нарекли го бакелит(на името на откривателя си). Вместо това обаче резултатът от експериментите му бил лесен за оформяне материал, който понасял високи температури без да се изкриви и деформира. Бакеланд решил, че “бакелитът” му може да се използва за фонографски записи, но скоро станало ясно, че продуктът има хиляди приложения. Днешната пластмаса е производна на бакелита и се използва за всичко, за което можете да се досетите.

              Рентген

              През 1895 г. Вилхелм Конрад Рьонтген е малко известен немски физик, който изследва поведението на катодните лъчи и открива електромагнитно излъчване познато днес като рентгеново. В онези дни никой не знае нищо за радиацията. Рьонтген пускал електричество с високо напрежение през вакуумни тръби, за да проучи катодните лъчи. Той с изненада открил, че когато обхваща тръбата с черен картон някои невидими лъчи все още са в състояние да осветят специален екран. За кратко време той открил, че въпросните X-лъчи могат да бъдат записани на фотографски плаки. Това бил първият път, в който човек погледнал в тяло, без да се използва скалпел.


              Микровълнова фурна

              Микровълновата фурна се е появила като страничен продукт от военни разработки на САЩ през Втората световна война. За неин изобретател се счита Пърси Спенсър – специалист по електромагнитни излъчвания, който участва в разработката на магнетроните (мощни електронни лампи). Тази програма се е считала за втора по важност след проекта „Манхатън“, довел до създаването на атомната бомба.
              Веднъж, когато стоял пред работещ радар, Спенсър забелязва, че шоколадовият бонбон в джоба му се е разтопил. Макар за този ефект учените да са знаели още отпреди, Спенсър е първият, който решава да разследва явлението из основи. Заедно с колегите си той насочвал излъчването върху различни видове храни – първо върху царевични зърна (от които се получили пуканки), а след това върху кокоши яйца (за които знаем в какви бомби се превръщат, поставени в микровълновата).

              В крайна сметка Спенсър успява да създаде електромагнитен генератор, затворен в изолирана кутия и така е изобретена микровълновата фурна. Тя обаче не започнала веднага да се продава по магазините, защото първите прототипи били с височина от 2 метра, а до появата на компактните микровълнови фурни са били нужни още доста години – първите домашни такива се появяват в американските магазини през 1967 година.


              LSD

              През 1943 в Европа бушува Втората световна война. И докато американците работят над атомната бомба, в Швейцария химика Алберт Хофман случайно открива една друга "бомба" : психеделика LSD.

              През 1943 година швейцарският химик Алберт Хофман работи за фармацевтичния концерн "Sandoz". Тогава той е на 37 години и провежда изследвания на човешкото кръвообращение. По време на работа в лабораторията един ден той случайно поглъща минимално количество от веществото диетиламид на лизергиновата киселина, съкратено LSD. "Виждах многообразно всичко, което си представях. И това ме караше да се чувствам щастлив. Всичко продължи около три-четири часа", спомня си Хофман на стотния си рожден ден през 2006 година.

              Дрогата на хипитата
              Всичко това събужда любопитството на Хофман и три дни по-късно химикът решава да се самоподложи на експеримент : той поглъща 250 микрограма от веществото. И така на 19 април 1943 година се ражда един от най-мощните психеделици създадени от човека – LSD. Най-напред на химика му се струва, че ще умре, но после започва да изпитва приятни усещания и то много интензивно. В дните след това той си спомня много прецизно всичко преживяно - без следа от някакви физически оплаквания. Точно обратното - веществото му помага да възприеме света по "нов" начин.

              Фармацевтичният концерн, за който работи Хофман проявява огромен интерес към субстанцията, която влияе така силно на съзнанието без абсолютно никакви физически странични ефекти. И под името "Delysid" предоставя безвъзмездно веществото на водещите изследователски институти по света. В същото време дрогата бързо си спечелва популярност сред хората на изкуството и интелектуалните среди. Веществото бързо е забелязано и от току-що създаденото ЦРУ. Американското разузнаване започва да експериментира с него. В един от тайните експерименти като доброволец се включва и авторът на "Полет над кукувиче гнездо" Кен Киси. Именно неговият опит с веществото LSD заляга в основата на сюжета на книгата, която през 1962 година излиза на пазара и се превръща в бестселър.

              LSD постепенно навлиза успешно в медицината – лекарите постигат добри резултати при лечението на алкохолизъм, субстанцията се използва успешно и в психотерапията. LSD навлиза сериозно и в културните и музикалните среди. Цяло едно поколение – хипитата – живее с новото вещество. През 1965 американският президент Линдън Джонсън подписва документ за забрана на веществото, а фармацевтичната компания "Sandoz" спира производството му. И така LSD излиза в нелегалност. Забраната поставя край и на научните проучвания, свързани с веществото. Едва през 90-те години в научните среди отново се позволяват изследвания на въздействието на LSD, при които се оказва, че веществото влияе много добре на пациенти с депресия.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                Знаете ли, че от студена бира се отслабва?

                Както е известно, 1 калория е количеството енергия, необходима за затоплянето на 1 грам вода до температура 1°C. Ето защо, ако изпием 1 литър студена бира, с температура 4°C, то нашия организъм за да я затопли до температурата на тялото, ще изразходва следното количество енергия :

                1000гр. х (37°C-4°C) = 1000 х 33 = 33000 калории.

                Като извадим енергиината стойност на самата бира, която е около 10000 калории, получаваме 23000 калории чисто отслабване, което се равнява на приблизително 30 минути бягане.

                Следователно вместо спортуване пийте повече студена бира, и така ще отслабнете по-бързо ....

                https://www.kaldata.com/forums/topic...8%D1%80%D0%B0/
                Тъййй. Къде беше темата „вицове и бисери”?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от d333 Разгледай мнение
                  Отидох да проверя на една бира Загорка какво пише.
                  Производителят е написал: 42 kcal на 100ml.
                  Това прави 210 kcal за бирата от 500 ml.
                  Вие виждали ли сте съсухрени пиячи на бира?
                  Матейко е надминал себе си
                  Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                  Коментар


                  • Отидох да проверя на една бира Загорка какво пише.
                    Производителят е написал: 42 kcal на 100ml.
                    Това прави 210 kcal за бирата от 500 ml.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                      Знаете ли, че от студена бира се отслабва?

                      Както е известно, 1 калория е количеството енергия, необходима за затоплянето на 1 грам вода до температура 1°C. Ето защо, ако изпием 1 литър студена бира, с температура 4°C, то нашия организъм за да я затопли до температурата на тялото, ще изразходва следното количество енергия :

                      1000гр. х (37°C-4°C) = 1000 х 33 = 33000 калории.

                      Като извадим енергиината стойност на самата бира, която е около 10000 калории, получаваме 23000 калории чисто отслабване, което се равнява на приблизително 30 минути бягане.

                      Следователно вместо спортуване пийте повече студена бира, и така ще отслабнете по-бързо ....

                      https://www.kaldata.com/forums/topic...8%D1%80%D0%B0/
                      Tия от калдата да се занимават с компютри, макар че за няколко секунди се проверява едно инфо.
                      Ама и ти, проверяй всяка информация, че глупостта е напаст световна.
                      Бира от 1 л има 330 кило калории (kсаl), a не 10 kcal.
                      Резултата е 330 -10=320 kcal , допълнително има и мезета.
                      Ама Ганю не я изразходва тази енергия, ами виси пред ТВ или компа.
                      Отделно, после има обяд или вечеря.

                      Е, как съм се смял, наблюдавайки шматароците дето се търкалят по улиците.
                      След работа - две бири (330 kcal).
                      После вечеря, свинско със картофи (1000 kcal), някаква салата със сосове (180 kcal), 1/3 бял хляб (130kcal) и още една бира (165 kcal).
                      Общо - 1805 kcal (!!!)
                      Преди това закуска и обяд, както и последна бира преди заспиване, минават 3000 kcal.
                      Last edited by hazard; 06.12.2020, 15:42.

                      Коментар


                      • Допълнително трябва да се сложат и енергийните разходи на организма по извеждане на течността, и придвижването до тоалетната и обратно.

                        Коментар


                        • Знаете ли, че от студена бира се отслабва?

                          Както е известно, 1 калория е количеството енергия, необходима за затоплянето на 1 грам вода до температура 1°C. Ето защо, ако изпием 1 литър студена бира, с температура 4°C, то нашия организъм за да я затопли до температурата на тялото, ще изразходва следното количество енергия :

                          1000гр. х (37°C-4°C) = 1000 х 33 = 33000 калории.

                          Като извадим енергиината стойност на самата бира, която е около 10000 калории, получаваме 23000 калории чисто отслабване, което се равнява на приблизително 30 минути бягане.

                          Следователно вместо спортуване пийте повече студена бира, и така ще отслабнете по-бързо ....

                          https://www.kaldata.com/forums/topic...8%D1%80%D0%B0/

                          Коментар


                          • В древен Китай, за лошо време наказвали... губернаторът на провинцията. От древнокитайска гледна точка това бил рационален подход, тъй като се смятало, че ако губернаторът изпълнява правилно всички процедури и отдава почит на боговете, тогава те ще се отплатят на тази провинция с хубаво време. Ако времето е лошо, значи че управникът е направил нещо нередно.

                            Коментар





                            • Руската професионална баскетболистка - Екатерина Лисина - с мъжа си.

                              Коментар


                              • https://iskamdaznam.com/stefan-dunov...kL5xkB9g2Ttzbw




                                СТЕФАН ДУНЬОВ- ГЕРОЯТ ЗА КОЙТО ПРЕТЕНДИРАТ ЧЕТИРИ НАРОДА..

                                Коментар

                                Working...
                                X