IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts











  • Дъщерята на агента на Мосад Робърт Максуел, Ghislaine и един от нейните любовници, Борис Джонсън.




    Коментар


    • Крайбрежният парк Хитачи, Япония


















      Коментар


      • Обява в САЩ. „Носете маска: обръщаме се към вашето гражданско чувство и патриотизъм в усилията ни да премахнем испанския грип в Портланд, като носите маска“, неделя Орегон, 12 януари 1919 г.











        Коментар


        • Туристи се настаняват на върха на Голямата пирамида в Гиза през 1938г.











          Коментар


          • Златните накити на българската царица Ирина, съпруга на цар Петър I, 10-ти век. През 927 година византийската принцеса Мария-Ирина Лакапина е принудена да напусне Константинопол, за да се отправи към Велики Преслав и да се омъжи за цар Петър I. За да се съгласи на сватбата с българския цар, тя получава от дядо си - император Роман Лакапин - същинско съкровище: 640 грама злато, сребро, перли и скъпоценни камъни. Когато през 971 година Преслав е нападнат и опожарен от византийската армия, съкровището е скрито някъде пред портите на столицата на Първото българско царство. За това говорят красноречиво 15-те сребърни монети, които са част от Преславското съкровище, за които със сигурност е установено, че са отсечени в средата на Х век.



















            Коментар


            • Тази усмихната английска археоложка се е снимала с ценен артефакт, открит в някогашния римски военен лагер Виндоланда близо до Адриановия вал в Северна Англия. А откритието е чифт кожени обувки на римски легионер или поне това, което е останало от тях, а то е, както виждате добре запазената подметка. Сега вече няма да се питаме кой е измислил бутонките?
              Last edited by Kiro; 05.07.2020, 18:57.

              Коментар


              • Откраднатото от Русия съкровище от тракийската гробница при с. Дълбоки. Състои се от златен нагръдник, сребърни чаши, древногръцки фаянсови съдове, V в. пр. Хр. Артефактите се намират в Ермитажа и Музей Ашмол в Обединеното кралство. За кражбата първи съобщава Константин Иречек. "... През 1878 г. русите отворили една могила при село Дълбоки на североизток от Стара Загора и вътре намерили в каменна стаичка златен лавров венец, тежък 75 драма, сребърни чаши, антични вази, оръжия, съдове и железа от някаква кола..." Из Пътувания по България, акад. К. Иречек, София, 1947......Градежът е от варовикови плочи в правоъгълен план. При мъртвеца са намерени богати дарове. Находката включва: златен нагръдник; три сребърни чаши; сребърно канче; ризница; хидрия; ситула; фиала; светилник и др.





















                Коментар


                • Британски офицер плаща на индианци за скалпове на американски войници. Британско-американска война, 1812 - 1815 г. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D 0%BE-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D 1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0













                  Коментар


                  • Фераро- Флорентинската уния е сключена на 5 юли 1439 година, между папа Евгений IV и византийския император Йоан VIII Палеолог. Тя получава името от градовете, в които са проведени преговорите и разискванията, първо в град Ферара, а после във Флоренция. Основната цел на император Йоан VIII Палеолог е била да получи военна помощ срещу османците, и по такъв начин да спаси Византия от тях. В замяна на това е трябвало да се признае върховенството на папата. Кръстоносният поход е бил организиран, като начело на него са били унгаро - полския крал Владислав III Ягело и трансилванския воевода Януш Хуняди, но те търпят поражение при град Варна и османската експанзия не била спряна.

















                    Коментар


                    • Двата лъва, състезатели по борба, Никола Петров, и Дончо Колев Данев (Дан Колов)
















                      Коментар


                      • Защо двама болшевики са национални герои на Турция ...В центъра на Истанбул, на площад Таксим, е издигнат паметник на Мустафа Кемал Ататюрк-бащата на съвременна Турция. Паметникът е творба на италианския скулптор Пиетро Каноник и е издигнат през 1928 година. От лявата страна на Ататюрк е застанал неговия военен съветник Климент Ефремович Ворошилов, а от дясната- специалният посланник на Украйна, героят от гражданската война Михаил Фрунзе. И защо е тая благодарност увековечена с тоя паметник? След като Ататюрк сваля султанската власт и започва да гради основите на модерна Турция се обръща към току що създадения СССР за политическа, икономическа и военна помощ. Болшевиките, в стремежа да направят още една дупка в крепостта на империализма, решават да признаят новата република и да я подпомогнат силно икономически. Започват да изпращат военни съветници, оръжие / 40 хил. пушки, картечници, оръдия и др./, снабдяват я с петрол от Баку и т.н., като общата сума на помощта надхвърля 10 милиона златни рубли. Но най – съществената отстъпка към Турция е отдаването на 20.000 кв.км. територия в задкавказието с население повече от 500 хил. души. Това е рядък случай, когато СССР отстъпва територии вместо да вземе. Благодарение помощта на СССР, кемалистите успяват да отблъснат нахлулите в Мала Азия гръцки войски и да гарантират независимостта на Турция...





















                        Коментар


                        • Николай Иванович Пирогов, 1810-1881
                          Едно от постиженията му е прилагането на етерна наркоза – упояване на пациента с цел той да не изпитва болка по време на хирургична манипулация. Първият опит лекарят прави върху себе си, а след това провежда стотици операции.
                          Негови думи: Най-добрата операция е тази, която не се е наложило да бъде направена.

















                          Коментар






















                          • Най-дългият боксов мач в историята: Джак Бърк и Анди Боуен се бъхтят в 110 рунда в продължение на 7 часа през 1893 г. Мачът за пояса в лека категория започва в четвъртък вечерта и приключва в ранните часове на следващи ден. Рекорд, който все още не е подобрен. По това време боксовите срещи се провеждали, докато някой не се откаже или не бъде нокаутиран.







                            Коментар


                            • Катинар за деца за предотватяване на мастурбация, пуританска Америка (САЩ), 1880 г. Понятието онанизъм (мастурбация) се появява от библейската история за Онан – син на Юда, който след смъртта на брат си трябвало да спази традицията и да се ожени за неговата вдовица. Онан обаче отказвал да спази препоръката, като казал, че не иска деца от съпругата на брат си и според Библията излял семето си на земята.
                              Оттогава онанизмът е смятат за голям грях и порок, което е вкоренило представата, че е срамно действие. През XVIII век швейцарският лекар Тисо помага за популяризирането на тази представа, обявявайки онанизма за причинител на какви ли не болести – от епилепсия до слепота.
                              Век по-късно лидерът на Адвентистите от седмия ден Джон Харви Келог също заклеймява мастурбацията и дори пише книга за това как родителите да познаят дали детето им се самозадоволява.












                              Коментар






















                              • Настася Кински




                                Коментар

                                Working...
                                X