IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Kiro
    replied
    Това е с. Чокманово, общ.Смолян.
    Само със стотина жители, но изключително красиво село.
    По време на турското иго, въпреки упражнения върху тях натиск, хората не дали вярата си.Тогавашния турски управител на тази част от Родопите се учудил на твърдоста и силата на християнската им вяра и нарекъл хората: " със силна вяра" - „чок иман„.
    От там идва и името на селото..









    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied
    Когато правителството се страхува от хората -
    имаме свобода.
    Когато хората се страхуват от правителството -
    имаме тирания.

    Томас ДЖЕФЕРСЪН

    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied
    Библията на Дявола.
    За тази книга изчетох много. Няма противоречия. В момента се намира в стокхолмската библиотека. Шведите са я взели като трофей през 30 годишната война. Книгата тежи 75 кг,, 90 см висока и 50 см широка. Съдържала е 240 страници. На една от тях е изобразен дяволът. Осем страници преди рисунката и осем след нея са напълно унищожени.
    Легендата: Монахът Херман от бенедиктинския манастир в Подлажице, пристъпил законите на манастира. Някои пишат, че не е спазвал 7 от божиите заповеди, други твърдят, че е имал връзка с млад послушник. Каквото и да е направил, трябвало е да бъде закопан жив в земята. За да избегне наказанието, Херман обещава да напише книга в прослава на Бог за един ден и една нощ.
    В полунощ той осъзнава, че няма начин да се справи до сутринта. Бог се отвърнал от него, заради прегрешението. Тогава Херман призовал Дяволът на помощ и той се явил. На сутринта Библията била готова. Тя съдържала:
    1.Новият завет.
    2. Старият завет
    3.Етимология на Исидор Севилски
    4.Войната на иудеите от Йосиф Флавий
    5. Разкази за проповедниците
    6. Различни форми на заговори
    7. Рисунки
    8. Други
    При изследване на книгата са установени няколко впечатляващи детайла. Мастилото, с което е написана е едно и също на всички страници, което би било невъзможно, ако книгата е писана в продължение на 10 или 20 години.
    Цветовете на заглавните букви /винетките/ не са се променили и до днес.
    Рисунката с дявола е абсолютно неотговаряща на църковните представи за него.
    Библията на Дявола никога не е била забранявана от църквата. Напротив. По нея са учели монасите.
    Въпреки високите технологии, по никакъв начин не могат да бъдат възстановени осемте страници, заляти с мастило, които са преди рисунката, а също никъде не се споменава съдбата на другите осем, които са били старателно отрязани.
    Какво е имало на тях ще си остане тайна завинаги.






















    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied












    Ал Капоне свири на банджо в килията си в Алкатраз. В затвора "Алкатраз" Капоне имал достатъчно време да се отдаде на хобито си. Той свирел всяка неделя на затворниците, дори написал любовна балада. Дългите разговори с пастора, който посещавал лишените от свобода, за живота, любовта и ценностите вдъхновили боса и той създал песента "Мадона Мия". Самият Капоне подарил на отец Винсънт Кейси лист с текста и нотите на собствената си песен за Коледа.






    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied






















    Може да си бъдеща кралица, но трябва да умееш да смениш гумата на камиона. Младата Елизабет в армията.






    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied




















    Отец Йод и неговите жени
    Това е комуна в Лос Анджелис през 70-те години превърнала секс, наркотици и рок енд рол в гениална религиозна формация. Основателят му Джим Бейкър нарича себе си отец Йод, обичал е йога, изучавал е философия и езотерични ориенталски практики, приятелствал с битници и не бил против многоженството. В началото на 70-те години на миналия век той открива популярен ресторант за здравословна храна Sunset Strip, The Fountainhead, който печелел 10 000 долара на ден в разцвета си.







    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied

























    Честит рожден ден на Шон Конъри, койнавършва 90 години,,



    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied







    Османски сребърни номинали - Лари
    „Лари вероятно е най-особената монета, циркулирала по османските пазари. Този сребърен номинал има грузински предосмански произход, но продължава да се сече и след османското завоевание на Закавказието. На външен вид монетата лари не прилича на никоя друга – тя има форма на пръчка от сребро с поставени на едно или на няколко места монетни печати. В дълбока древност произходът на тази монета вероятно трябва да се търси в сребърните гривни на някои руски княжества няколко века преди това“.



    Напиши коментар:


  • Асо Пика
    replied
    „Бъгси“ Сийгъл - създателят на Лас Вегас

    Бенджамин „Бъгси Сийгъл e eдин от най-прочутите и безмилостни убийци в историята на мафията e известен и като човека, „създал” Лас Вегас. Той е роден на 28 февруари 1906 г. в семейството на руско-еврейски имигранти в Бруклин, Ню Йорк. Бен ненавижда нищетата, която го заобикаля, и се заклева, че един ден ще се измъкне от нея. Търсейки богатство, слава и власт едва 14-годишен Бен Сийгъл създава своя собствена банда и започва криминалната си кариера.

    Сийгъл започва кариерата си, предлагайки услугите на своята банда, изразяващи се в „протекция и защита” срещу заплащане, на търговците на сергии, които често са ограбвани и подлагани на вандализъм. Доверчивите и бедни като църковни мишки продавачи първоначално отказват на предложението му. Това вбесява Сийгъл и той залива сергиите им с керосин, подпалва ги и настоява да си получи вноските. Без да имат никакъв избор, търговците плащат на Сийгъл, попадайки под неговата „защита”.

    Неговите приятели гангстери му дават прякора „Бъгси”, заради избухливия му и жесток темперамент – „луд като дървеница (bedbug)”. Макар неговите колеги да му дават прякора “Бъгси” като комплимент, Сийгъл го ненавижда, защото му напомня за бедното му детство, което винаги се е стремил да остави назад. Всеки, който се осмелява да го нарече „Бъгси” в лицето сериозно рискува здравето и живота си.

    Като тийнейджър Сийгъл се запознава и създава съюз с бъдещия лидер на Синдиката Майер Лански. Бандата им е известна като „Бандата на Бъгс и Майер” и оперира в Източната част на Манхатън, занимавайки се главно с контрабанда. Накрая се сливат със Синдиката – организация, свързваща мафиотските кланове от различни националности в САЩ. Синдикатът създава отделна „силова” групировка, чиято цел е извършването на убийства. Сийгъл е един от членовете основатели и главни ръководители в „Убийство ООД“. Според изчисленията той е убил лично около 30 души, като в тази сметка не са включени покушенията, които е организирал или онези, които е извършвал в комбина с други „служители” на Синдиката.

    През 1929 г. Сийгъл се оженва за Естер Краковер сестра на наемния убиец Уайти Краковер, от която му се раждат две дъщери. Но Сийгъл се слави като прочут женкар и бракът му в крайна сметка приключва с развод. В средата на 30-те години, по време на съдебното преследване на „Убийство, ООД”, Лански изпраща Сийгъл извън града. В Лос Анджелис той събира растящите печалби мафията в Чикаго. Работи също за развитието на търговски път за наркотици през Мексико, както и за изграждането на новите клонове на телеграфната агенция на Ал Капоне „Транс Америка Уайър Сървиз”. До 1942 г. телеграфните операции на Синдиката вече носят приходи от половин милион долара на ден.

    В началото на 40-те години Лански започва да осъзнава икономическите възможности за строеж в Лас Вегас и изпраща Сийгъл да проучи разцъфтяващия град. Комарджията и пияница Били Уилкерсън, който е основател на “Холивуд Репортер” и собственик на нощен клуб „Ciro” в Лос Анджелис, възнамерява да построи нов курорт на магистрала 91. Той има отчаяна нужда от пари и Сийгъл, който иска да построи хотел за Синдиката, поема от него строителния обект. Използвайки средствата налети от Синдиката, Сийгъл възнамерява да създаде уникален по рода си хотел, който коренно ще се различава от провинциално решените курорти в Лас Вегас по онова време. Хотелът е замислен по подобие на курортите в Хавана, в които Лански и Синдикатът са инвестирали. Обсебеността на Сийгъл от външния му вид се разпростира и върху построяването на хотела. Той непрекъснато подобрява плановете на строежа, добавяйки нови удобства, още по-скъпи мебели и отходни тръби за всяка отделна стая. У Сийгъл преследването на класата не познава граници.

    С главоломното повишаване на разходите началниците на Сийгъл в Синдиката започват да се тревожат. Заподозират Сийгъл в източването на пари и започват да го притискат. Но той ги уверява, че разходите за неговия хотел скоро ще бъдат засенчени от огромните приходи, които очаква. Екстравагантният хотел е наречен „Фламинго”, по прякора на Вирджиния Хил – жената, с която Сийгъл има най-известната си и продължителна връзка.

    На 20 юни 1947 г. неизвестен стрелец убива Сийгъл, докато чете вечерния вестник във всекидневната на Вирджиния Хил. Когато полицаите пристигат в имението на Хил, заварват любовника й надупчен от куршуми, от които дясното му око е изхвърчало на 4-5 метра от тялото му. Минути след смъртта на Сийгъл в хотел „Фламинго” пристигат лидерите на Синдиката Дейви Бърман, Гъс Грийнбаум и Морис Росен и поемат лично управлението над казиното. Последвалият успех на хотела допринася за развитието на този бизнес в Лас Вегас и Синдикатът продължава да прави огромни инвестиции в изграждането на още хотели - казина.

    Click image for larger version

Name:	Bugsy-Siegel.jpg
Views:	1
Size:	20.8 КБ
ID:	3642040

    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied





















    Великата депресия. Производителите на брашно научили, че много бедни майки използват опаковките от брашно като дрехи за децата си и започват да продава брашно в различни цветни опаковки, САЩ, 1930г.






    Напиши коментар:


  • Julius_BG
    replied
    Първоначално изпратено от Асо Пика Разгледай мнение
    ЛАМБОРДЖИНИ – ЕДНА СУПЕР КОЛА

    В начало бе …. тракторът
    Не е само в началото, още ги има!

    Ето ти един от преди 3-4 год. в Мейрхофен, Австрия, лично съм си го снимал.

    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied









    Оказва се, че Батман си има прототип, който бива увековечен по-късно в познатия комикс. Това е Бил Смит, роден в Съфолк,Англия.
    Емигрирал през 1870 г. в САЩ. Живял в Ню Йорк, където работил през деня като месар, а нощно време преследвал престъпници.Имал и помощник на име Робин.Умира през февруари 1896 г. от хипотермия.,,






    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied






















    Това е фестивал на червенокосите, в Ирландия,,







    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied
    Оранжева броня на Нимаидо Тосей Гусоку за даймио, период Едо, 1603-1868 г.
    Тази броня, направена за благородник (даймио) към края на периода Edō, включва шлем (хоши кабуто), подписан от Jōshū ju Saotome Ietada или, от един от най-важните първи майстори на семейство Саотоме, работещ в съвременната провинция Хитачи.
    Качеството на бронята и името на фамилията Инаба показва, че тя е сглобена в края на периода Едо за важен даймьо, може би за Инаба Масами 1815-1879 г., водач на клана Татейяма Инаба и адмирал от Военноморския флот на Токугава.











    1





    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied
    Къде видя носталгията.. Коментара и снимката са по скоро смешни..

    Напиши коментар:

Working...
X