IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Kiro
    replied



















    Роден е в София, участвал е в две войни, обявен е за почетен гражданин на Ню Йорк, в Антарктида има залив кръстен на негово име, негов портрет стои в “Залата на славните” на летище Ла Гуардия в Ню Йорк.........
    Той е радиоинженер, аероинженер, пилот, физик, химик, чертожник, офицер и носител на “Ордена за храброст” на Република България.....
    Той се казва Асен Йорданов и е човекът сътворил три открития, които са променили човечеството завинаги !!!
    1.Изобретил е първия пътнически самолет!
    2.Асен Йорданов е откривателя на първия airbag (въздушна възглавница)!
    3.Първия телефонен секретар също е дело на този велик български изобретател!!!
    Поклон и респект !!!











    1





    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied






















    Първият мач между Реал Мадрид и Барселона в Ла Лига, Испания, 1929г.






    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied


















    Irena Koevaдо АРТЕФАКТИ И СТАРИ СНИМКИ




    В Индия носенето на пръстен- украса на носа се смята за почит към богинята Парвати. Той се разглежда като знак или символ на омъжени жени и затова се отстранява след смъртта на съпруга. За предпочитане е момичетата да слагат украшението на 16-годишна възраст, което традиционно се счита за брачна възраст.







    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied
    "Цяла Франция е в моите ръце!"
    По време на престоя си в Париж Петър I е трябвало да посети седемгодишния френски крал Луи XV.
    Французите не искали да дадат първото място на руския цар, а за срещата му с младия Луи, те били направили така, че както на срещата, така и на всички церемонии, кралят им да заеме първо място.
    Когато Петър пристигнал в кралския дворец, той бил посрещнат от министри, маршали и представители на съда, а младият цар застанал на верандата. Смятайки, че е недобросъвестно да отиде пред краля и в същото време не иска да бъде и зад детето, за голям ужас на всички придворни, Петър I взел малкия крал в ръце и влезнал с него по стълбите, като същевременно каза: "Цяла Франция е в моите ръце!"


















    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied




















    Рисунките в пещерата Магура. Преди и след унищожаването им





    Напиши коментар:


  • Todor Sabev
    replied
    Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    Такива са били автобусите , при това на два етажа. Само че, шофьора е кон.
















    Шофьора е кочиаш , а двигателят е кон. Вероятно конските сили са били няколко.

    Напиши коментар:


  • Todor Sabev
    replied
    Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    Такива са били автобусите , при това на два етажа. Само че, шофьора е кон.
















    Шофьора е кочиаш , а двигателят е кон.

    Напиши коментар:


  • namira
    replied


    Барон Сейго Ямадзава – японският самурай, сражавал се за свободата на България
    Сейго Ямадзава е роден през първата половина на 19 век в Япония, в префектурата Кагошима.
    През 1877 г. се замесва в политиката като японски пратеник в Руската императорска армия. Пристигането му обаче съвпада с началото на Руско-турската освободителна война. Майор Ямадзава е пратен на фронта – разбира се, само като наблюдател.
    Сейго Ямадзава започва да изпитва онова така типично за японците чувство на дълг. Той категорично заявява пред командващия руските войски, че иска да вземе участие. В началото на боя японецът се явява в своето традиционно бойно oблекло, а единственото му оръжие е катаната (самурайският меч). Той се хвърля смело в атаката на Плевенската крепост. Самураят започнал да сече с острия си меч всичко живо, което се изпречва пред очите му. И макар бранителите да били много повече от нападателите, те се уплашили от тази дръзка атака и хукнали към табиите, за да се спасят. Самураят ги последвал и съсичал на две де когото стигне. А той бил по-бърз от турците и малцина от тия успели да се доберат до табията... А ония, които все пак се добрали до табията Кованлък, викали колко им глас държи: "Бягайте! Това не е човек, а жълт дявол, който няма очи, а само някакви цепки, от които излизат искри!"
    След войната Ямадзава е удостоен с почетен орден от самия руски император. Той отпътува към Азия, където дълги години служи в Китай. При завръщането си в Нипон е награден и му е присъдена благородническата титла барон.
    Сейго умира през 1897 г. от тежко белодробно заболяване.
    https://www.gnezdoto.net/fakti/1033-...oditelna-voina

    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied
    Прекрасни сватбени рокли. 1920-те ..











    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied
    Такива са били автобусите , при това на два етажа. Само че, шофьора е кон.

















    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied

















    Ричард Уилямс - да оцелееш от Титаник за да спечелиш Уимбълдън.
    Бил е на кораба заедно с баща си. Помагат на доста пасажери. Баща му загива от отломките на рушащия се Титаник. Ричард успява да скочи във водата. Добира се до лодка с 30 души в нея.
    Когато е на борда на Карпатия , лекарите искат да ампутират краката му, защото са измръзнали. Той категорично отказва с думите " тези крака ще ми трябват". Часове наред обикаля палубата за да възстанови циркулацията на кръвта. Шест седмици по-късно той участва в турнир и го печели.
    Кариерата му в тениса продължава. Печели златен медал от Олимпийски игри, воюва в ПСВ и става успешен банкер във Филаделфия. Умира на 77 години.
    https://lifestyle.framar.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0-…

























    Напиши коментар:


  • v_tin
    replied
    Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение

    .
    РЪката с чашата не знам защо като я гледам ми напомня вица- ти си в петък дежурен по долап

    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied












    В Италия „винените прозорци“ работят отново. Използвани са по време на епидемията от чума. Тосканските магазини и барове пускат напитки и храна през тях, за да намалят рисковете от корона вирусна инфекция.
    "Винените прозорци" за първи път се появяват през 17 век по време на чумата. Дупките в стените на резиденциите били използвани от богатите флорентинци, за да продават излишното вино на работниците. Продавачите искали парите да се слагат в метална тава и след това да я дезинфекцирали с оцет.
    „Хората могат да почукат на малките дървени капаци и да си вземат бутилка вино от италианските семейства, които все още правят най-добрите вина в страната“, заяви президентът на Culturale Buchette del Vino Матео Фаглиа пред Insider. Модата се разпространява и в други тоскански градове - Сиена и Пиза.
    Поради пандемията на корона вирус, местните ресторанти и барове отново възраждат „винените прозорци“ - сега те продават вино, аперол шприц и джелато през тях.





    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied




















    Пространството пред двореца преди мавзолея, 48-ма.
    Рядка и много информативна снимка.






    Напиши коментар:


  • Kiro
    replied



















    Рядка фотография на Сталин. Тук е напълно различен от официалната пропаганда. Снимката е направена от фотограф на "Комсомолска правда" в първите седмици на операция Барбароса, когато нещата за СССР изглеждат безнадеждни. Главният редактор нарежда унищожаване на снимки и негативи, но в крайна сметка тя оцелява.
    Краят на август 1941 година.


    Напиши коментар:

Working...
X