Първоначално изпратено от bgg_red
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Да поговорим за любими ракии и вина!
Collapse
X
-
Q10
-
Първоначално изпратено от bgg_red Разгледай мнениеА хидроксиметилфурфурола????
=================================
http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
Спасете Мирко !!!-Какво е туй фър-фър-щъркел?
-Не е фър-фър-щъркел, а е фор-фер-щеркер! Германска дума. Голяма наука, голям напредък!Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Q10 Разгледай мнениемнооооооооого сложно го написа
Тя ПУКНИЦАТА на никои
не е простила
=================================
http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
Спасете Мирко !!!--е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg
Коментар
-
Q10
мнооооооооого сложно го написа
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40Сега ще ви кажа една тайна при плодовите ракии....Но само на вас, защото сте разбирачи и ценители на българското......
Процеса се нарича инвертиране на захарта.
Съответно се получава инвертна захар...
Слага се литър вода и две кила захар ( съответно умножено по колкото душа иска ) да заврят.
Като заври сиропа се слагат по 0.7 гр лимонена киселина на литър и ври 15-20-мин.
Като изстине се слага в материала.
Това се прави за всички ракии, без гроздовата.
Целта е захарта да се разгради на глюкоза и фруктоза и да се усвои на 100%.
Висок рандеман, малко метилов алкохол....Наздраве...
=================================
http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
Спасете Мирко !!!--е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg
Коментар
-
Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнениеПочти всички плодови ракии са с хубав аромат, но трябва да се внимава много при приготвяне на материала и при варенето. Не е работа за всеки. "Тънак занаят". Добре е да се знае, че количеството на метилов алкохол в плодовите ракии е по-високо отколкото в гроздовата. Така че да не се прекалява...
Щото много хора прекаляват със захарта
Инък двоен троен припяк и
отлежаване във буренце с любим
матриял и се получава непоФторима
ПУКНИЦА
=================================
http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
Спасете Мирко !!!--е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg
Коментар
-
Почти всички плодови ракии са с хубав аромат, но трябва да се внимава много при приготвяне на материала и при варенето. Не е работа за всеки. "Тънак занаят". Добре е да се знае, че количеството на метилов алкохол в плодовите ракии е по-високо отколкото в гроздовата. Така че да не се прекалява...Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Q10
За дюлевата съм съгласна-аромата й е неповторим,заслужава си да се опита.И от круши,но ароматни круши.Само че на последната варка от круши баща ми беше решил да сложи и една шепа мента за аромат
Коментар
-
Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнениеЯ и аз да ви попитам нещо разбирачите. Таз година си купих грозде от борсата, което вече е младо вино. Червеното беше мерло. Но бялото ми го представиха като бял "мавруд"!!!!
Аз мисля че най вероятно е димят, но има ли регион в България където наричат бяло грозде - бял "мавруд"? Доколкото знам мавруда е само червен и силно танинов.
Таз година сигур е бил много киселяк
=================================
http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
Спасете Мирко !!!--е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg
Коментар
-
Първоначално изпратено от toyaga Разгледай мнениеяка тема. пробвайте дюлева ракия, трудно се прави и идва скъпичка, но пък ако е добре напревена е страшна.
наште вина - енира и санта сара, някои на тодороф, но са малко.
но да не се мешат с ракия
Тя обаче е за познавачи!!!
=================================
http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
Спасете Мирко !!!--е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg
Коментар
-
Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнениеВеднъж един приятел ни черпи с някаква специална евксиноградска ракия, която не се продава в магазините. Прекрасна беше.
Аз по принцип много не вярвам в домашните ракии и вина. Особено вината са 90% боклук. Докато ракиите, ако са преварят и са правилно приготвени може да се получи. Най-добрата домашна ракия, която съм пил беше черешова. Уникален чаромат! Но приятелят ми, който я прави има голям опит в приготвяне на ракии. И другите му ракии са много хубави, но черешовата му беше върхът!
Eто още малко инфо за избата:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=247086Last edited by SEBULBA; 29.11.2010, 02:50.
Коментар
-
Веднъж един приятел ни черпи с някаква специална евксиноградска ракия, която не се продава в магазините. Прекрасна беше.
Аз по принцип много не вярвам в домашните ракии и вина. Особено вината са 90% боклук. Докато ракиите, ако са преварят и са правилно приготвени може да се получи. Най-добрата домашна ракия, която съм пил беше черешова. Уникален чаромат! Но приятелят ми, който я прави има голям опит в приготвяне на ракии. И другите му ракии са много хубави, но черешовата му беше върхът!Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениетемата е за вина и ракии и не знам дали вискито минава за ракия.
в петък си взех един бушмилс 10г. сингъл малт. отлежава мин 10г в 2 вида бъчви. 3-но дестилирано като повечето ирландски вискита.
доста приятно питие
наздраве !!
ПП в магазините е м/у 40 и 55 кинта.
Коментар
-
темата е за вина и ракии и не знам дали вискито минава за ракия.
в петък си взех един бушмилс 10г. сингъл малт. отлежава мин 10г в 2 вида бъчви. 3-но дестилирано като повечето ирландски вискита.
доста приятно питие
наздраве !!
ПП в магазините е м/у 40 и 55 кинта.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Консерванта във виното се наричаше сулфит, ако не ме лъже паметта. Той възниква като част от ферментацията, така че вино без сулфит няма, освен ако не е обработено специално. Разбира се, в купешкото е добавен допълнително, иначе виното се разваля след време. Сулфита се използва от столетия за тази цел и не е опасен, освен ако не си алергичен.
Кастра Рубра едно време бяха известни с Pendar, Nimbus и особено с Via Diagonalis, което е едно от вината с най-добър показател цена/качество, поне за мен. Правят и по-евтините Телиш.
Други добре вина на разумна цена за които се сещам сега са Sensum, Terra Tangra Cuvee и разбира се - Halla на Катаржина. Напоследък ми се набиват на очи и Братя Минкови (това май е на СИС?) - миналата година имаха някакви за по ~13лв, които бяха доста добри за тази цена. Разбира се, качеството варира през годините и с времето (виното се разваля)...
Както каза Jay Gould по-долу, има вина за 30лв, които имат вкус на вино за 5лв (въпреки че на тази цена не бих рискувал, освен ако не съм сигурен) и обратното, затова и избягвам да купувам по скъпи от 15лв, освен ако не съм сигурен във виното и не съм решил да се поглезя.
Направило ми е впечатление, че южноамериканското вино е по-евтино от сравнимо по качество българско, затова често си взима и такова. Тази година се пробвах да се науча да пия бяло и мисля, че тяхните са доста по-приятни от нашите бели (но понеже в белите опита ми е близък до нулата, това не мога да го твръдя със сигурност).
Винопедията на Бакхус е доста полезна, когато не можеш да се ориентираш в цялото това наводнение от макри.Last edited by Tiki; 28.11.2010, 18:32.
Коментар
Коментар