IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да поговорим за любими ракии и вина!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от bgg_red Разгледай мнение
    Да не ти пука много много.
    Тя ПУКНИЦАТА на никои
    не е простила
    =================================
    http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
    Спасете Мирко !!!
    Баща ми да е жив и здрав на ден изпива по 1 литър ракия и никога досега не съм го видяла пиян...Преди няколко години при една операция му отстраниха 2/3 от черния дроб-не че е с цироза,ами от падането целия беше накъсан

    Коментар


    • Първоначално изпратено от bgg_red Разгледай мнение
      А хидроксиметилфурфурола????
      =================================
      http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
      Спасете Мирко !!!
      -Какво е туй фър-фър-щъркел?
      -Не е фър-фър-щъркел, а е фор-фер-щеркер! Германска дума. Голяма наука, голям напредък!
      Просто се сетих за Чудомир като прочетох това "хидроксиметилфурфурола"
      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Q10 Разгледай мнение
        мнооооооооого сложно го написа
        Да не ти пука много много.
        Тя ПУКНИЦАТА на никои
        не е простила
        =================================
        http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
        Спасете Мирко !!!
        --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
        http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

        Коментар


        • мнооооооооого сложно го написа

          Коментар


          • Първоначално изпратено от 4i40
            Сега ще ви кажа една тайна при плодовите ракии....Но само на вас, защото сте разбирачи и ценители на българското......
            Процеса се нарича инвертиране на захарта.
            Съответно се получава инвертна захар...
            Слага се литър вода и две кила захар ( съответно умножено по колкото душа иска ) да заврят.
            Като заври сиропа се слагат по 0.7 гр лимонена киселина на литър и ври 15-20-мин.
            Като изстине се слага в материала.
            Това се прави за всички ракии, без гроздовата.
            Целта е захарта да се разгради на глюкоза и фруктоза и да се усвои на 100%.
            Висок рандеман, малко метилов алкохол....Наздраве...
            А хидроксиметилфурфурола????
            =================================
            http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
            Спасете Мирко !!!
            --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
            http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

            Коментар


            • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
              Почти всички плодови ракии са с хубав аромат, но трябва да се внимава много при приготвяне на материала и при варенето. Не е работа за всеки. "Тънак занаят". Добре е да се знае, че количеството на метилов алкохол в плодовите ракии е по-високо отколкото в гроздовата. Така че да не се прекалява...
              Вярно е горното !!!!
              Щото много хора прекаляват със захарта
              Инък двоен троен припяк и
              отлежаване във буренце с любим
              матриял и се получава непоФторима
              ПУКНИЦА
              =================================
              http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
              Спасете Мирко !!!
              --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
              http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

              Коментар


              • Почти всички плодови ракии са с хубав аромат, но трябва да се внимава много при приготвяне на материала и при варенето. Не е работа за всеки. "Тънак занаят". Добре е да се знае, че количеството на метилов алкохол в плодовите ракии е по-високо отколкото в гроздовата. Така че да не се прекалява...
                Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                Коментар


                • За дюлевата съм съгласна-аромата й е неповторим,заслужава си да се опита.И от круши,но ароматни круши.Само че на последната варка от круши баща ми беше решил да сложи и една шепа мента за аромат

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                    Я и аз да ви попитам нещо разбирачите. Таз година си купих грозде от борсата, което вече е младо вино. Червеното беше мерло. Но бялото ми го представиха като бял "мавруд"!!!!
                    Аз мисля че най вероятно е димят, но има ли регион в България където наричат бяло грозде - бял "мавруд"? Доколкото знам мавруда е само червен и силно танинов.
                    Димят бу хахаха
                    Таз година сигур е бил много киселяк
                    =================================
                    http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
                    Спасете Мирко !!!
                    --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
                    http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от toyaga Разгледай мнение
                      яка тема. пробвайте дюлева ракия, трудно се прави и идва скъпичка, но пък ако е добре напревена е страшна.

                      наште вина - енира и санта сара, някои на тодороф, но са малко.

                      но да не се мешат с ракия
                      ЗА ДЮЛЕВИЦАТА съм със цялото си сърце !!!
                      Тя обаче е за познавачи!!!
                      =================================
                      http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
                      Спасете Мирко !!!
                      --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
                      http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                        Веднъж един приятел ни черпи с някаква специална евксиноградска ракия, която не се продава в магазините. Прекрасна беше.
                        Аз по принцип много не вярвам в домашните ракии и вина. Особено вината са 90% боклук. Докато ракиите, ако са преварят и са правилно приготвени може да се получи. Най-добрата домашна ракия, която съм пил беше черешова. Уникален чаромат! Но приятелят ми, който я прави има голям опит в приготвяне на ракии. И другите му ракии са много хубави, но черешовата му беше върхът!
                        По принцип Евксиноградската ракия рядко може да се види из магазините. Аз лично си я купувам от фирменото магазинче до входа на резиденцията, а също и черния етикет "Евксиняк"(Х.О. 20г.), който си е класика отвсякъде... .... и разбира се върви прекрасно с:



                        Eто още малко инфо за избата:
                        http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=247086
                        Last edited by SEBULBA; 29.11.2010, 02:50.

                        Коментар


                        • Веднъж един приятел ни черпи с някаква специална евксиноградска ракия, която не се продава в магазините. Прекрасна беше.
                          Аз по принцип много не вярвам в домашните ракии и вина. Особено вината са 90% боклук. Докато ракиите, ако са преварят и са правилно приготвени може да се получи. Най-добрата домашна ракия, която съм пил беше черешова. Уникален чаромат! Но приятелят ми, който я прави има голям опит в приготвяне на ракии. И другите му ракии са много хубави, но черешовата му беше върхът!
                          Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                            темата е за вина и ракии и не знам дали вискито минава за ракия.

                            в петък си взех един бушмилс 10г. сингъл малт. отлежава мин 10г в 2 вида бъчви. 3-но дестилирано като повечето ирландски вискита.

                            доста приятно питие
                            наздраве !!

                            ПП в магазините е м/у 40 и 55 кинта.
                            Ти от магазина ли го взе?

                            Коментар


                            • темата е за вина и ракии и не знам дали вискито минава за ракия.

                              в петък си взех един бушмилс 10г. сингъл малт. отлежава мин 10г в 2 вида бъчви. 3-но дестилирано като повечето ирландски вискита.

                              доста приятно питие
                              наздраве !!

                              ПП в магазините е м/у 40 и 55 кинта.
                              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                              Коментар


                              • Консерванта във виното се наричаше сулфит, ако не ме лъже паметта. Той възниква като част от ферментацията, така че вино без сулфит няма, освен ако не е обработено специално. Разбира се, в купешкото е добавен допълнително, иначе виното се разваля след време. Сулфита се използва от столетия за тази цел и не е опасен, освен ако не си алергичен.

                                Кастра Рубра едно време бяха известни с Pendar, Nimbus и особено с Via Diagonalis, което е едно от вината с най-добър показател цена/качество, поне за мен. Правят и по-евтините Телиш.

                                Други добре вина на разумна цена за които се сещам сега са Sensum, Terra Tangra Cuvee и разбира се - Halla на Катаржина. Напоследък ми се набиват на очи и Братя Минкови (това май е на СИС?) - миналата година имаха някакви за по ~13лв, които бяха доста добри за тази цена. Разбира се, качеството варира през годините и с времето (виното се разваля)...

                                Както каза Jay Gould по-долу, има вина за 30лв, които имат вкус на вино за 5лв (въпреки че на тази цена не бих рискувал, освен ако не съм сигурен) и обратното, затова и избягвам да купувам по скъпи от 15лв, освен ако не съм сигурен във виното и не съм решил да се поглезя.

                                Направило ми е впечатление, че южноамериканското вино е по-евтино от сравнимо по качество българско, затова често си взима и такова. Тази година се пробвах да се науча да пия бяло и мисля, че тяхните са доста по-приятни от нашите бели (но понеже в белите опита ми е близък до нулата, това не мога да го твръдя със сигурност).

                                Винопедията на Бакхус е доста полезна, когато не можеш да се ориентираш в цялото това наводнение от макри.
                                Last edited by Tiki; 28.11.2010, 18:32.

                                Коментар

                                Working...
                                X