If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят (2)
Добро утро и приятен ден !
Навън гадно, студено, ветровито, но да мислим с надежда за светлите празници....
пп Пазете си яйцата ! Нито в гореща, нито в студена вода ги потапяйте....Още повече да ги чукате...
Две гарги свиват гнездо до прозореца ми та се сетих за фтички, фчелицки и такива работи...
Яйцата, разбира се, се правят "ала Мария-Луиза", то ест спуквате ги и ги пускате във вряща вода с добавени оцет и сол.
Впускам яйцата в леко врящата вода, 1 - 1 и половина минути стоят там, вадя ги с решетеста лъжица и ги полагам върху сиренето, извадено от скарата.
Тук е добре да се коментира от чисто инженерна гледна точка.
Има значение от каква височина се спускат яйцата във врящата вода, понеже те изпарарят вода и ще изплуват.
-----------------
Идеята за спускането е, че яйце е много деликатно и за перфе вкус му трябва температура от 60 градуса. Затова се пуска да потъне в началото и то потъва. Там градусите са по-ниски, отколкото на повъхността.
След секунди обаче започва да се вари и да изпарява вода, което го кара да се надигне нагоре, където ще отиде в по-малко секси градусите на обработка.
------------------------
Сол, която се добавя е за аматьорите, които не знаят от каква височина да го пуснат и сол прави водата по-плътна и не позволява яйце да се хакне в дъното и да се смарингяса.
Оцет е по тоже причина, да не се разкашка.
-------------------------------
Ногу интересна тема подхвана и ме накара да се замисля, за което благодаря!
П.П. Ако чуеш някой да ти говори, че еди кой си е смотан и не може да си опържи 2 яйца или направи гъбена супа ........ не е проблема в този, който не може, а в този който го твърди
Само пълен профан може да твърди, че яйца и гъби супа се готвят лесно
Копърче бре, другото е добре. Вкусно е. И както си написал, отгоре поливаш с киселото мляко с чесъна и копърчето. После една чаена лъжичка запържен червен пипер.
Не конщуствай ся!
Яйца се правят 'ногу трудно и има 'иляди рецепти за тях.
П.П. Колкото и да е смЯшну - ориз и яйца в къщи готвя само след външен напън, че се искат - с рийзън - добре ги правиш, па аз знам, че тамъска требе си съвершен и бог нагоре.
Не е лош вариант, който описва, само е изпуснато, че се пускат от ниско във врящата вода. Тоже не виждам, че съд се отмества и затова време е кратко, което е посочено.
Т'ва с канапе сирене - по-добре да се прави направо с хляб и сирене на скарата, вместо да се топи - но всеки си има ритуал на манджорно.
-----------------------
Ти понеже си 'ногу открехнат би ли ни обяснил как се запържва червенос пиперос ..?
Фнимавай, че той е още по-деликатос от яйцата кат' добавка
Ай, за Империята! ( шегувам се ).
Ама, говорите за различни техники и ми текнаха лигите да'е ...
Коментар