Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнениеВсе пак, изпитваш известно чувство на вина.Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Първоначално изпратено от kev Разгледай мнениеБаси, предпочитам 10 пъти цитатите на коани които постваше преди време, при все че ги бях чел всичките, и интерпретациите ти да ги анализираш, отколкото последните ти поствания в темата, а именно - на винкели, тачанки, саби и тем подобни оръжия, призивите към някакво насилие и реваншизъм, и опитите ти да се направиш на интересен с някакви заучени фрази дето ги използват децата от детската градина
Е, на 5 бири и 1 водка що пък да не се осмиля да ти го кажа, особено пък виртуално
Коментар
-
Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнениеКаза ли нещо или муха бръмна ???
Е, на 5 бири и 1 водка що пък да не се осмиля да ти го кажа, особено пък виртуално
Коментар
-
Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнениеДобро утро tnm
А бре, койтуй бакхенд с две ръце. То не требе ли две десни за тази работа. Или пък две леви. Иначе спрямо едната ако е бакхенд, спрямо другата е форхенд.
Един форхенд с две ръце с винкело !!!
Чааааааааааааааааааааааааааааааааааттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттт
Докато го няма Адашът да поденся и аз.
Ами, какво е това "обратен" диагонал? Неква хомо-секшуъл геометрия ли? То или е диагонал, или не е.
Шупссс един обратен диагонал на твоя форхенд с 2 ръце
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнениеЩе те пращам у пункт за фторични суровини, бря! Поне да изкараш някой лев от тоз винкел, дет го размахваш на ляво и на дясно
.
Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнениеДобро утро tnm
А бре, койтуй бакхенд с две ръце. То не требе ли две десни за тази работа. Или пък две леви. Иначе спрямо едната ако е бакхенд, спрямо другата е форхенд.
Чааааааааааааааааааааааааааааааааааттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттт! Поне да изкараш някой лев от тоз винкел, дет го размахваш на ляво и на дясно
.
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение'убау .... виж какво съм писал на Мичок - как ЕГО-то навлиза през материалния "Аз".
Честъ и почитания към роднините ти. На избитите - майната им ( те не са били хора )......
Моите уважения към всички, дали живота си за България, Русото!
А ти стига търси с кого да се заядеш у темата.
П.П. Добро утро, Мечо!
Добро утро, тайфата!
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Добро утро tnm
Чааааааааааааааааааааааааааааааааааттттттттттттттт тттттттттттттттттттттттБаба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Ей, тук, ако въобще някой го интересува. БГ сте вече примати и това не е ваш проблем.
---------------------------
Териториално и политико-религиозно администриране
http://bg.wikipedia.org/wiki/Българс...ичество
--------------------------------------------
Цитат:
Техни наследници днес са помаците. В Османската империя приемането на исляма водело до получаване на пълни права, което стимулирало поданиците ѝ да приемат тази религия. Друга част от хората с български етнически произход, след появата на Българската екзархия остават верни на Цариградската патриаршия. Това били т. нар гъркомани, представляващи днес част от гръцката нация. Гъркоманията е плод на високия статус, който гръцката култура имала сред православното население на Балканите.
--------------------------------
Социално-икономическо положение
Данъкът джизие или харадж е бил разоряващ за селяните немюсюлмани. Основно задължение на мюсюлманската администрация било да събира всички данъци, като в същото време раята (dhimmi) показва по всевъзможен начин превъзходството на исляма. При проявявано усърдие им е било разрешавано известно самоуправление, но под непрестанен гнет от страна на управляващите мюсюлмани.[4]
Други данъци:
Капу хакъ — произволно изисквана от всеки дом такса.
Ресм-и агъл — данък за кошара.
Ресм-и асияб — данък за воденица.
Ресм-и биве — поземлен данък, плащан от вдовиците-немюсюлманки в полза на ленника.
Ресм-и божик — налог върху свинете, които се угоявали за Коледа.
Ресм-и гиях — данък за сено.
Ресм-и духан — димнина, данък за презимуване в земите на един или друг феодален владетел.
Ресм-и менгене — налог за пресоване на грозде.
Ресм-и мюджеред — поземлен данък, събиран от работоспособни, но все още неженени синове, които живеят заедно с баща си и обработват негови парцели земя.
Ресм-и обручина — данък, налаган при продажбата на вино.
Ресм-и отлук — данък върху пасище.
Ресм-и тапу — такса, плащана от всеки рая на съответния ленник или в полза на държавната хазна за правото му да стопанисва поземлен имот. Ресм-и тапу не се изисквал единствено при прехода на поземлен имот но наследство от баща на син.
Ресм-и фучу — данък върху бъчви вино.
Ресм-и ханазир — данък върху свине.
Ресм-и химе — данък върху дърва за огрев.
Девширме — кръвен данък периодичното събиране в Османската империя на християнски момчета, които са използвани в еничарския корпус и на други държавни служби.
Диш-хакъ — зъбен данък,такса, плащана от домакина,загдето "правоверният" си е хабил зъбите с неговата "гяурска"(друговерска) храна.
-----------------------------------------------------------------------
Най-добре е да си прочетете линк-а, който е кратък, но дава ориентир.
Мамун може да ме покани на гости и ще му изнеса лекция за тия 150 страници, които дири от мИня, по "данъчната" система на Османска имп., но по-скоро е сеирджия просто. Да си чете.
Несериозно е, но му разбирам хумораLast edited by marandi; 14.08.2014, 01:23.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kev Разгледай мнениеТ'ва ми прозвуча като 200 кг. материал за ракията дето варихме днес, и дето лично аз няма да изпия и 1л от нея
Иначе респект за труда Маранди, а лично се сещам преди години (щото от там тръгна дискусията), когато Мишо Бирата беше жив и правеха под негов патронаж бирфестове и цялата страна с Леденика и ММ. Та в една от годините на площада в Русе, за разлика от залязващи рок зевзди и мъчещи се да намерят място под Слънцето поп-фолк такива, учавстваха на сцената Валя Балканска и нейните родопски гайдари. Ейй човеко, заклевам се по-вълнуващо преживяване не бях имал - целият център беше притихнал а под звуците на "Излел е Дельо хайдутин" и уникалния й глас всичко наоколо кънтеше, а по едно време дори имах чувството че извънземните ще слязат и ще си я вземат горе да им пее! Няма такова преживяване братле, и все още съм благодарен на съдбата че бях там, а че дали песента е чисто българска, помашка или каквато и да било друга няма никакво значение в случая, просто моментът беше върховен!
Виж някой друг - Маранди се оправя добре и без тИбя - да ти кажа под секрет(ъ).
Но, Благодаря!! ( че ме сравни с Мишо Бирата ). Трогнат съм!!! ( поне не е с Митьо Пищова ) да'е ......
П.П. Не е това тайната на родопската песен - но не виждам смисъл да я коментирам повече - явно у Русйе стйе в час доста ....Last edited by marandi; 14.08.2014, 00:45.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнениеА бре, дей оня варненски гагаузин да му играя един винкел у ТИКВАТА !!!
Ърмм ...?
П.П. Ся да те хлопна ли аз с винкело по кофата?
Коментар
Коментар