IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
    Е, колегата е отговорил, че инфото е малко. Да не сме врачки, па ся ни изкара и идиоти

Не съм по вината и нямам представа. Мелиш, мериш захарността, ако има нужда вадиш малко от сока ( шерата ), разтваряш я с малко захар, връщаш обратно. Затискаш после яко, за по-добра ферментация и каквото стане. Не се бърка, след 20-на дни като свърши ферментацията източваш. Ако искаш тогава пускаш втора цедка като разтвориш вода със захар и като ти стане захарност около 22 пускаш наново. План Б на ракия материала.

И ние не правим с памид вино и нямам представа. Тук сме отел, липа, кабарне - дъниш смело на едно и то си прави микс ( букет ). Хубаво е помещението ти да ти е леко хладно около 12-15 градуса нон-стоп температура - изба, маза. По-добре си къкри материал при постоянна температура. Някои си играят да ронят чепките и слагат само зърната, но според мен няма разлика в качеството при домашен формат и не си решил да участваш в конкурс
    Всичко това ми е ясно,и го правя.
    Материала ми е за ракия,и само малко ще токна винце,за да видя какво ще излезе.
    Ясно ми е, че от памид вино не се прави,затова и не правя,а варя ракия.
    Сега реших да натокам някой друг литър,просто за да видя какво ще излезе.
    Вие ме искарахте....
    Както и да е, със здраве.
    Ако един проблем може да се реши с пари,той не е проблем-той е разход.

Коментар

• Благодаря за обстойните разяснения и попълнения ))

Нийде не съм писала, обаче, нито за ракия, нито за вино, ама няма лошо в аванс да ми обяснявате )

Натуралният вкус е като ...да си вземеш нещо от нейчъра и да го хапнеш и пийнеш без да има преработки из разни контейнери, бъркалки и ...химикалки )
      Доста народ, особено млади хора пият на поразия сайдъри, а голяма част, освен с доста захар или изкуствения й заместител се приготвят и с мая...но и това е друга тема...що за чудо е маята ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Dimitar. Разгледай мнение
        Ще стане нещо, но то едва ли ще може да се нарече вино.

Малко инфо даваш какво си направил досега с памида, затова не може да ти се даде съвет.
        Ама ако искаш вино, купи си хубаво грозде от рода на мерло, каберне.

А, и чети тука.
        Е, колегата е отговорил, че инфото е малко. Да не сме врачки, па ся ни изкара и идиоти

Не съм по вината и нямам представа. Мелиш, мериш захарността, ако има нужда вадиш малко от сока ( шерата ), разтваряш я с малко захар, връщаш обратно. Затискаш после яко, за по-добра ферментация и каквото стане. Не се бърка, след 20-на дни като свърши ферментацията източваш. Ако искаш тогава пускаш втора цедка като разтвориш вода със захар и като ти стане захарност около 22 пускаш наново. План Б на ракия материала.

И ние не правим с памид вино и нямам представа. Тук сме отел, липа, кабарне - дъниш смело на едно и то си прави микс ( букет ). Хубаво е помещението ти да ти е леко хладно около 12-15 градуса нон-стоп температура - изба, маза. По-добре си къкри материал при постоянна температура. Някои си играят да ронят чепките и слагат само зърната, но според мен няма разлика в качеството при домашен формат и не си решил да участваш в конкурс
        Last edited by marandi; 23.09.2015, 01:08.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
          Няма не искаш....
          Ще слушаш и ще си посипваш главата с пепел от лозова шума, задето си задал един нормален въпрос......Всичкото разбирач на форума ще се изреди да ти дава съвети и да ти критикува избора...

Сложи му 20 % мерло и 10% каберне и ще си пиеш нормално домашно винце с кеф....
          И ракията ще стане убава.... От мене кофа черита, от теб 2л ракия и Кръчмата ще пие и пее.....

Верно, Чиче,да не попиташ нещо,ще те изкарат......
          Ама така е само в България,у чужденеция,като си питам,па дори и лаишки си обесняват хората,спокойно и културно-незнанието там не е порок.
          Тука разни байовци,се изживяват, избиват комплекси и т.н.
          Ама аз съм свкнал и ги слагам "у лево"
          Като,че ли аз ако го питам за реакционната кинетика -ще ми каже нещо,па и да му се смея за това,ама нейсе малки хора,няма да им обръщаме внимание.

Коментар

• https://www.facebook.com/ziezibook

Ето малко снимки от Рилския манастир, докато умуваме кой будала да направи виното, па юнаците да отидем и да го изпием - хихи

Коментар

• Отн.: ... задето си задал един нормален въпрос

Първоначално изпратено от 4i40
              Сложи му 20 % мерло и 10% каберне и ще си пиеш нормално домашно винце с кеф.... И ракията ще стане убава.... От мене кофа черита, от теб 2л ракия и Кръчмата ще пие и пее.....
              И кой е този нормален въпрос, ако не е някаква тайна: как от сбирток от 20 сорта некалибрирано десертно грозде 'памид' да правим 'вино' - това ли беше нормалният въпрос? Правенето на 'вино' от 'памид' не е 'нормален въпрос' - това е състояние на духа.

Коментар

• Първоначално изпратено от hemilio Разгледай мнение
                Добро утро.
                Ей Бай Промо,много си се разлютил,стига толкова лекции,успокой се бе човек,тук темата е по-лежерна,и не е задължителна да е толкова конструктивна,камо ли с тон
                Няма не искаш....
                Ще слушаш и ще си посипваш главата с пепел от лозова шума, задето си задал един нормален въпрос......Всичкото разбирач на форума ще се изреди да ти дава съвети и да ти критикува избора...

Сложи му 20 % мерло и 10% каберне и ще си пиеш нормално домашно винце с кеф....
                И ракията ще стане убава.... От мене кофа черита, от теб 2л ракия и Кръчмата ще пие и пее.....

Коментар

• Отн.: Много си се разлютил ...

Първоначално изпратено от hemilio Разгледай мнение
                  Добро утро.Ей Бай Промо,много си се разлютил,стига толкова лекции,успокой се бе човек
                  Кой се е разлютил - още не съм си изпил кафето. И понеже доколкото си спомням, ти отвори темата за висшите сомелиерски достойноства на памида, няма ли някаква възможност да ни кажеш нещо повече по въпроса?

Коментар

• Добро утро.
                    Ей Бай Промо,много си се разлютил,стига толкова лекции,успокой се бе човек,тук темата е по-лежерна,и не е задължителна да е толкова конструктивна,камо ли с тон

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                      Уауу, цяла лекция по гроздови екстракции
                      Гроздов екстракт е екстракт от семки от грозде и се нарича гроздово олио (което между другото е супер за всякакви цели). Като искаш да се правиш на пръфешънъл по някаква тема - една нелоша идея е да се научат първо термините.

Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                      Само потребител съм на винените превъплащения на гроздето, нямам претенции към масовата култура, напротив, и домашната ми допада.
                      И какво значи 'винени превъплъщения' или иначе казано 'превъплъщения на виното'? За съжаление не съм чел Разкази за превъплъщенията на сестрите от Елена Кларк - да не би да я четеш в момента?

Постът ми беше към мнението на Новобранеца и сайдерите и ... вкусовите рецептори, които успешно се масовизират с разни Е-та в състава.
                      Нали си наясно, че може да се направи и 24-каратов боклук и от най-висококачествено грозде ... което при всички положения не е взето от контейнера за 'Памид'. Между другото хора като теб са много по-опасни от дизайнерите на Е-тата. Аз като видя хляб със 'съдържание': натурален вкус, висококачествени подбрани брашна ... ожънати едва ли не по залез слънце, го подминавам като пътен знак и знаеш ли защо: защото или пишеш брашно 1150 - 40%, брашно 1750 - 50% и т.н. когато си обявил нещо за пълнозърнесто, или не пишеш никакви групости. Когато ще правиш анализ на риска за сайдер, или дефинираш първо рисковете и ги коментираш, или изобщо не започваш да правиш анализ с термини от рода на 'масова култура', 'натурален вкус', 'гроздов екстракт' и 'винени превъплъщения'.

Дала съм и примери за натурални, може и домашни примери да ги наречем
                      Даже не знаеш какво значи 'примери' (в случая). Събираш информация от публикациите на Института по винарска промишленост, сатистика от лабораториите на винарските изби, статистика от винарски проби от митницата и проучвания сред потребителите на вина в супера, събираш всички данни и доказваш с обосновка, че домашната самодейност 'е на много по-високо ниво' от всякакви професионални вина на винпрома. Това е примери - другото се нарича голи предположения, лично мнение без особена стойност и т.н. Както и да е.
                      Last edited by бай Промо; 22.09.2015, 09:07.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                        Уауу, цяла лекция по гроздови екстракции ))
                        Само потребител съм на винените превъплащения на гроздето, нямам претенции към масовата култура, напротив, и домашната ми допада ))

Постът ми беше към мнението на Новобранеца и сайдерите и ... вкусовите рецептори, които успешно се масовизират с разни Е-та в състава.
                        Дала съм и примери за натурални, може и домашни примери да ги наречем ... с един лимонов "сайдер", само няколко капки вино към него съм изпуснала )
                        Колегата ти направи принципна забележка, а не, за да "блесне" лайк ю.

Хората със сайдери може да имат захарна зависимост, която е доста тежка и бие никотиновата от цигари и се води веднага след хероиновата зависимост.

Аз не си позволявам да коментирам подобни казуси, поради липса на инфо. Ако Новобранец го интересува производство на ракия, мога да му пратя една книга на БГ фруфосор, но да ми пише на лични, понеже файл е около 5.5 Мб и ще ми трябва поща.

П.П. Поведението ти е неприемливо, понеже не си казала колко си висока и колко килограма тежиш?

Всеки може да се прави на безсмъртен, но определено течният прием бие медикантозният като ефект и е важен.

Момък ме подразни с тъпотиите си за "самосиндикалност" през столетките. Работата ми е да чета кат' ахмак много инфо и затова казах какво е било. Не е било самосиндикална дейност - 1 в селото е можел да вари ракията, за разлика от наши дни, където цульо и пульо се правят на мастъри.

Ха, сега се оправяйте помежду си, щот' аз имам и друга работа, а не да разтървавам лъвчета по цял ден

Коментар

• Първоначално изпратено от бай Промо Разгледай мнение
                          Коя е тази 'масова потребителска култура' и кой е този 'традиционно-натурален вкус' - че не се сещам нещо.
                          Сливовите и гроздовите самодейности с идейна липса как да се очистят от метилов алкохол и тежки алкохоли - това ли е традиционно-натуралния вкус. Не може да мешаш двадесет неидентифицирани сорта грозда, да ги етикираш 'Памид' и да твърдиш, че това било шедьовър на националната традиция. Между другото, три различни 'памида' от три различни стопанства ще направят три-тотално различни вина ... и ракии.
                          И не ми е много ясно защо трябва да сравнявам тройно дестилирана оригинална водка с традиционно-национална непречистена от метилов 'традиция' ... от 'памид'.
                          Уауу, цяла лекция по гроздови екстракции ))
                          Само потребител съм на винените превъплащения на гроздето, нямам претенции към масовата култура, напротив, и домашната ми допада ))

Дала съм и примери за натурални, може и домашни примери да ги наречем ... с един лимонов "сайдер", само няколко капки вино към него съм изпуснала )

Коментар

• Пази Боже, да дойдат времена, в които купешкото да се освини масово.

До преди няколкостотин години във всяко село е имало казанджия, тоест не е било някаква "самодейност", а отговорна работа.

Определено контрол е бил по-лесен, защото ако натровят някого, отиват и му счупват тиквата от бой, докато сега четем едни етикети и потребителят има право да се оплаче на арменския поп.

П.П. Около 4-5% е дестилат в момента, другото е спирт, говорил съм с момчетата тук, дето го бъркат, казват, че контрол на качество е добър - за Зах. заводи говоря.

Коментар

• Отн.: Девойката решила

Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                              Това се е сетило момичето да напише, това написала за некъф "здравословен" жизнь по критериите на стрина Мийка от Антарктида.
                              Ами като ще прави анализ на риска на 'коктейли' от гроздова самодейност с високо-фруктозен царевичен сироп от ГМО царевица (наричан безалкохолни) да ни запознае поне с рисковете: наднормено тегло, високо кръвно, инсулинова резистивност, окапване на зъбите и т.н. Иначе тези общи приказки - потребителска култура, традиции, натурален вкус - нищо не ми говорят.

Ти кат' си толкоз барнат на дестилации, що не кажеш с колко дестилат се правят фабричните отвари, смесени със спирт и есенция?
                              Спирт и есенция не е най-голямото менте, ако спиртът не е много фалшив. Най-голямото менте, на което съм попадал е 'бяло вино' от стафиди 'Памид', заляти със спирт от картофи - 100% гаранция за киселини в стомаха.

Ако дестилат ти е 3-4% от материал, т'ва за какво го продаваш?
                              Аз с дестилати нито се занимавам, нито продавам - по отношение на дестилатите съм комън-юзър - даже нямам и постоянна парола. А историята с класификацията на случайни десертни сортове с отклонения в показателите в контейнера за 'Памид' ми е по спомени от бригадите.
                              И не е вярно, че всички купешки бутилки са ментета - има и производители, които държат на достойноството си и на технологиите и не обмислят денонощно как да въвеждат в заблуда потребителите. Има и небезивестни производители, които са на другия полюс - 'айде да не им споменаваме имената.
                              Last edited by бай Промо; 21.09.2015, 23:13.

Коментар

• Първоначално изпратено от hemilio Разгледай мнение
                                Маранди,не съм ракиджи мастър,но съм химик,затова мога да ти кажа,че метанола,който е опасен( CH3OH) ,може да се "обере" от спирта,благодарение на различната им температура на кипене.
                                Аз тоже не съм, но освен това, че едно хоби на населението, което вари ракия поне от 13 век до наши дни, държавата да го хакне с акциз и ДДС и да започне пропаганда колко било опасно ми е меко казано смешно.

П.П. Метил може да се "огризе" после с черничеви пръчки, които слагат, но по принцип го правят с лук, хлебна сода, сол. Предполагам наричате процес неутрализация.

Поздрави!
                                Last edited by marandi; 21.09.2015, 22:20.

Коментар

Working...
                                X