IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
    Кеv, емпатията е хубаво нещо, но не бива да успива чувството за самосъхранение.
    Пример, Вал:

Миналата година с роднини установяваме че от дама на останалата пуста къща на баба и дядо на село са изчезнали някой вещи - стара продънена пералня, един котел, и други неизползваеми железарии. В мазата все още пълна с буркани и зимнина не беше влизано, в къщата с 3 обзаведени стаи, също. Като се видяхме всеки мислеше че нещата е взел другия и предал за вторични суровини, но се оказа че това не е така. Явно бяха чужди хора, а съседите така и не можаха да помогнат с информация. Като седнахме на обяд атмосферата беше малко напрегната -всеки се чудеше как да открие виновниците, как да направи нещо с което да бъде полезен или просто изказваше своят яд от случилото се. Аз знаейки че най-близките ми роднини са добри и състрадателни хора, подвластни в момента на някаква емоция и чувство за дълг към родетилети си, част от чиито неща липсваха, само казах: "Баба и дядо бяха добри хора, винаги са ни помагали както и на хората около тях. Този който е взел тия неща не го е направил заради нещо друго, а поради това че е имал нужда от някакви пари за да се нахрани, той или семейството му. Тия неща си стояха там от години и бяха забравени и непотребни вещи, които едва ли скоро щяхме да се сетим да издадем за да вземем някой лев. В случая те са били от полза на някого, въпреки че ги е взел без разрешение, да е жив и здрав. Все пак не са откраднали нищо друго освен стари и непотребни железарии."
    Настъпи кратка тишина и после един по един всички се съгласиха с мнението ми и атмосферата стана по-ведра и приятна. Спомените за старците явно нахлуха в съзнанието ни и започнахме да си припомянме хубави и весели истории свързани с тях. После целият случай постепенно се забрави...

Та, това което искам да кажа Вал, е че в случая аз проявих един вид хуманност, поставяйки се на мястото на хората извършили незаконното деяние, и представяйки моята гледна точка за случилото се, успях да направя така че всичко да се приеме по-спокойно и нормално и от близките ми. И все пак в случая не ставаше дума за самосъхранение и борба за своето от най-чист вид, а просто за приемане на един неизбежен, но не чак толкова злощастен факт

Коментар

• Хайде, хубава ви вечер!

п.п.Не ми се дращи в "Политика" не знам защо.

Коментар

• Първоначално изпратено от katilarium Разгледай мнение
        Мечобиков,на мнение ли си,че колкото по-малки са нещата(обектите/субектите) толкова по-малко им е знанието (по твоему -просветлението) ....от там и лафа "дребни душици"

А дали и други ще влязат у моите коловози на мислене
        Ами, според мен, всеки, независимо колко е голям или малък, би следвало да си мисли, че е в центъра. Иначе няма симетрия.
        Баба ме научи на много неща.
        tnm

Коментар

• Мечобиков,на мнение ли си,че колкото по-малки са нещата(обектите/субектите) толкова по-малко им е знанието (по твоему -просветлението) ....от там и лафа "дребни душици"

А дали и други ще влязат у моите коловози на мислене
          Страхът трудно се преодолява само със знания

Коментар

Състраданието е в човешката природа и то сплотява обществото (стадото). Моралът е мит !!!
            tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение
              Това е така защото ти асоциираш думата "хуманност" с думите "доброта", "приятелство" и т.н. А според мен това не би трябвало да е така. "Солидарност" е по-близка, но също не е най-подходящата, защото солидарен може да си преди всичко с този, който изповядва твоята вяра, твоите интереси и защитава твоята гледна точка. А ето какво определение на думата "хуманност" написах лично аз преди известно време в един пост във форума, ако не се лъжа пак в тая тема:

Хуманност - Умението да се поставиш на мястото на другия. Способността за зачитане и уважение на чуждите гледни точки. Изкуството да можеш да погледнеш на нещата от многото и най-различни "камбанарии". Привилегията да можеш да изпитваш любов, състрадание и разбиране към всеки човек.

Както виждаш в моето виждане любовта, добротата и солидарността са само аспект и част от по-общото разбиране за хуманността.

Така поне мисля аз.

Коментар

Защото го разбрах като нисък ...от йерархия - нисък/висок ,а не като низък - като окачествяване
                Аз имах предвид точно низък.

Коментар

В стил Мечката - "Кой е казал,че тези архетипи са най-низки ....и изобщо ниски ли са ?" Аз отдавна тръбя,че съм против хуманността и солидарността.Щом не може да се справи със спохождащите проблеми,значи не му е мястото на този свят - моя вяра и мое разбиране(казваше някой )
                  За мен времето,характеризирано със най-голяма доза свобода,е било в началото на дивия запад

п.с Глей ся как се подведох по това "ниЗки"
                  Това е така защото ти асоциираш думата "хуманност" с думите "доброта", "приятелство" и т.н. А според мен това не би трябвало да е така. "Солидарност" е по-близка, но също не е най-подходящата, защото солидарен може да си преди всичко с този, който изповядва твоята вяра, твоите интереси и защитава твоята гледна точка. А ето какво определение на думата "хуманност" написах лично аз преди известно време в един пост във форума, ако не се лъжа пак в тая тема:

Хуманност - Умението да се поставиш на мястото на другия. Способността за зачитане и уважение на чуждите гледни точки. Изкуството да можеш да погледнеш на нещата от многото и най-различни "камбанарии". Привилегията да можеш да изпитваш любов, състрадание и разбиране към всеки човек.

Както виждаш в моето виждане любовта, добротата и солидарността са само аспект и част от по-общото разбиране за хуманността.

Така поне мисля аз.

Коментар

Катилариум, защо си подчертал ниЗки?
                    Защото го разбрах като нисък ...от йерархия - нисък/висок ,а не като низък - като окачествяване

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                      Да, превъзходната степен не се връзва с принципа за симетрията.
                      Не бе,Мечо ....подразнил съм се от разни събития и от там съм си изградил моя представа за света.Например земетресението у Перник - пострадала къща ....ама на три етажа ....ама строена-недостроена ....ама пренебрегнати сума изисквания ....но после искат обещетение като за постройка с перфектен градеж.Оправданието -ама то толкова сме имали и за това е такава(разбирай паянтова) .....ами пуФляк заспал да си я беше направил на един етаж,ама като хората и нямаше да те е страх да живееш в нея след раздрусването.Ноооо така е - нямаме,ама все на голямото налитаме .....после за хуманност и солидарност ще си говориме - това за мен е по-нисък архетип!

Коментар

• Катилариум, защо си подчертал ниЗки?

Коментар

В стил Мечката - "Кой е казал,че тези архетипи са най-низки ....и изобщо ниски ли са ?" Аз отдавна тръбя,че съм против хуманността и солидарността.Щом не може да се справи със спохождащите проблеми,значи не му е мястото на този свят - моя вяра и мое разбиране(казваше някой )
                          За мен времето,характеризирано със най-голяма доза свобода,е било в началото на дивия запад
                          Трябва да има знаци, с които всички сме съгласни и приемаме. Те са ни като пътна карта в човешките и социални отношения.

п.п.Искаш да ги слагаш на леден блок и да отпътуват към вечните ловни полета?
                          Last edited by val/she; 08.10.2013, 21:09.

Коментар

Да, превъзходната степен не се връзва с принципа за симетрията.
                            tnm

Коментар

Moралните категории са обтекаеми. Винаги са в някакъв контекст, Катилариум.
                              Да, не е прието да се избиваме един друг. Това даже ни отвращава, но винаги има една черта, от която нататък, биват събуждани най- низките човешки архетипи дори и у най- милите хора. Звярът си дреме у всеки у нас.

п.с Глей ся как се подведох по това "ниЗки"
                              Last edited by katilarium; 08.10.2013, 21:03.

Коментар

Moралните категории са обтекаеми. Винаги са в някакъв контекст, Катилариум.
                                Да, не е прието да се избиваме един друг. Това даже ни отвращава, но винаги има една черта, от която нататък, биват събуждани най- низките човешки архетипи дори и у най- милите хора. Звярът си дреме у всеки у нас.
                                Моят звяр спи леко
                                tnm

Коментар

Working...
                                X