IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
    Преди години, след като завърших образованието си, ми се наложи да отида да живея в една част на България, където хората се отопляваха и готвеха на печки на дърва.
    Отначало се гледахме с печката с взаимно недоверие, но след няколко опита се научих да я паля, поддържам огъня и да готвя на нея. Дори започнах да пека хляб
    И моята печка беше с клапан и топлината се регулираше с него. Важното беше, камерата да се напълни с жар и после само да се добавят дърва, за поддържане на температурата.
    Ястията ставаха невероятно вкусни, хлябът бухнал и мек ...
    Сега и аз имам фурна, която е с не знам си колко функции, Но готвенето на дърва е съвсем друга работа
    Личи си, че си работила с печка на дърва. Всичко е истина и много важно.

    Паленето обаче е майсторлък.
    Аз слагам два двойни листа вестник намачкани на топка, вътре в нея 4-5 шишарки, върху тях 4-5 тънки цепеници, едно малко дърво, едно средно дърво. Всикото това трябва да е така, че да има достъп до вестика до поне 3 места за да може да се запали, Пали се, след 5-10 минути се разбърква с ръжена и бъркоча за жарта е готов.
    Иначе за комина - трябва да е над билото на покрива, да има изолация - щото прави конденз.
    А манджите са уникални.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
      Преди години, след като завърших образованието си, ми се наложи да отида да живея в една част на България, където хората се отопляваха и готвеха на печки на дърва.
      Отначало се гледахме с печката с взаимно недоверие, но след няколко опита се научих да я паля, поддържам огъня и да готвя на нея. Дори започнах да пека хляб
      И моята печка беше с клапан и топлината се регулираше с него. Важното беше, камерата да се напълни с жар и после само да се добавят дърва, за поддържане на температурата.
      Ястията ставаха невероятно вкусни, хлябът бухнал и мек ...
      Сега и аз имам фурна, която е с не знам си колко функции, Но готвенето на дърва е съвсем друга работа
      ТНМ-чева,

      вземам те - хихи

      П.П. Нали съм мека Мара и Ламята още на първия час издивя да виси на печка и си намери пак "работа" по докторите - та му завърших свинското с картофи.

      Стоят 3 тенджери пред нас 3.5 литра, 5 и 7 - той варил месото в тая от 7 и бульона виси там, месото го почистил, ама шъ прайкаме и зеленчук-бульон лук, морков, пипер, целина и се скарахме.

      Той хвана 3 л тенджера да задуши лук, морков, пипер, целина и после да ги връща в непочистената 7 литра с бульон тенджера - и демек 2-но цапане и играчка - бих му едни майни, че му е малка тенджерата и няма да му събере мат'рияла.

      Предложих му просто да пресипе бульона от 7 литра - да я измие и в нея директно да започва - като после върне бульона - той се закучи.

      Викам - после мий ти и толкоз

      П.П. Кой каза, че 2 жени не трябва да се пускат в кухнята? Щот' то важи и за 2-ма мъже да'е тоя лаф ...

      Коментар


      • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
        само съм си говорил с възрастни хора по селата и вече няма никой да ти каже как е правено и защо.

        Защо така са го правели е ясно, ама яко изпростява цивилизацията и подобни неща после нямат възстановяване да'е ...
        Онзи ден гледах серия от поредицата Мегастроежи на NG, май беше.
        Ставаше дума за строежа на жп линията от Пхенян до Л'хаса (в Тибет).
        Та там имаше проблем с фундамента на жп линията поради пермафроста в Тибетското плато. Permafrost - http://en.wikipedia.org/wiki/Permafrost , за по-любознателните. )

        Та проблемът с жп линията е бил решен, след като инженерите са заимствали местни технологии за строителство от преди 2000 години.

        А иначе, Китай не са могли да построят тази железница близо 70 години, точно поради проблема с пермафроста. Американците и канадците също го имат този проблем в Аляска и северните части на Канада и сега гледат какво е направено в Китай, за да го приложат и у тях.

        Ето какво прави пермафроста с жп линия, когато бъде пренебрегнат.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
          Ами понеже съм взел дърва и не съм чел за въглища. Исках да е на дърва, защото си спомням баба ми се топлеше с въглища на село, но цапаха много, а и все пак там имаме специално помещение за въглища, къща голяма
          А иначе печката я взех основно да отоплява двата етажа - и наистина като я запаля, горе става също топло. Печката е с фурна, защото това ми беше изгъзица, не че готвим основно на нея. И аз имам като Мамуна модерна фурна с и аз не знам колко функции, жена ми я изучаваше преди да я купя и ми каза, че има всички функции на съвременните фурни с изключение на чеверме.

          Иначе за ламината - не съм ви я снимал печката долу - самата печка е с подложка най-отдолу, над нея има място за съхранение на дърва, нагоре е камината и над нея е фурната. Ама аз нали се презастраховам по няколко пъти, подложката съм я сложил върху гранитни плочи и навсякъде към стените съм сложил също гранитни плочи.

          Поздрави и наздраве
          Бе, специфично е - зависи много от майстора на комина - вашият е бил добър и докарал разликите в налягането явно.

          П.П. Сега измряха старите хора и е голям цирк да намериш някой майстор за геометрията на комина по височина и в разрез като размери да работи оптимално.

          Аз затова се заиграх покрай въпроса на бат' Анон - ма, директно казвам, че не мога тия неща да ги правя - само съм си говорил с възрастни хора по селата и вече няма никой да ти каже как е правено и защо.

          Защо така са го правели е ясно, ама яко изпростява цивилизацията и подобни неща после нямат възстановяване да'е ...

          Чиърс'а дан' забрайкам!

          Коментар


          • Преди години, след като завърших образованието си, ми се наложи да отида да живея в една част на България, където хората се отопляваха и готвеха на печки на дърва.
            Отначало се гледахме с печката с взаимно недоверие, но след няколко опита се научих да я паля, поддържам огъня и да готвя на нея. Дори започнах да пека хляб
            И моята печка беше с клапан и топлината се регулираше с него. Важното беше, камерата да се напълни с жар и после само да се добавят дърва, за поддържане на температурата.
            Ястията ставаха невероятно вкусни, хлябът бухнал и мек ...
            Сега и аз имам фурна, която е с не знам си колко функции, Но готвенето на дърва е съвсем друга работа
            Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
            Мечо

            Коментар


            • Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
              И при мен. Със сухари, масло, сирене и захар.
              И купичката захлупена с чинийка, за да се задушат.

              Коментар


              • Доста топлят тези печки, Любойл. Била съм на гости у приятели, които се отопляват с подобна, в люта варненска зима. Не се стоеше от жега в стаята.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                  Слагаш хартия - ако почернее 220 градуса , ако се запали - 230..

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                    Кей с клапана в кюнеца вдигаш окисляването да горят по-бързо дървата, ама кат' я погледнах беше читав чугин и термоустойчиво стъкло.

                    Не си ли чел спецификацията само на дърва ли е?

                    Доле не можех да видя, че такава ти е снимката, ама с тоя ламинат внимавай. Пали се от четвърт за числата, които говорим. Демек затова се ръга датчик до 300 градуса.

                    Демек, ако форсиш - първо ръгай подложка, яка отдоле, ако няма да не стане беля - мраморна е най лесно, щот' т'ва ми мяза на хапартамент и едва ли имаш опции за монтиране.
                    Ами понеже съм взел дърва и не съм чел за въглища. Исках да е на дърва, защото си спомням баба ми се топлеше с въглища на село, но цапаха много, а и все пак там имаме специално помещение за въглища, къща голяма
                    А иначе печката я взех основно да отоплява двата етажа - и наистина като я запаля, горе става също топло. Печката е с фурна, защото това ми беше изгъзица, не че готвим основно на нея. И аз имам като Мамуна модерна фурна с и аз не знам колко функции, жена ми я изучаваше преди да я купя и ми каза, че има всички функции на съвременните фурни с изключение на чеверме.

                    Иначе за ламината - не съм ви я снимал печката долу - самата печка е с подложка най-отдолу, над нея има място за съхранение на дърва, нагоре е камината и над нея е фурната. Ама аз нали се презастраховам по няколко пъти, подложката съм я сложил върху гранитни плочи и навсякъде към стените съм сложил също гранитни плочи.

                    Поздрави и наздраве

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от dosadnik17 Разгледай мнение
                      Кое точно не ви е ясно от тоя член ?

                      Дали подаването изотзадзе може да се приеме като насилие над личността?
                      .

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                        И после попара от него.
                        При мен беше така.
                        Или се изтърсиш с гуреливи очи, и на масата 50 палачинки

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                          И после попара от него.
                          При мен беше така.
                          И при мен. Със сухари, масло, сирене и захар.

                          Коментар


                          • Чл. 39.
                            (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
                            Кое точно не ви е ясно от тоя член ?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                              Абе заеби, имам фурна дето само сФирки не прави. С 20 програми, от които ползвам 1-2. 4 котлона, от които ползвам 2. Ебаси консуматорите сме Навремето си спомням, на печката на дърва на баба ми, винаги имаше едно джезве с вода и един чайник. Струваше ми се, че шипките никога не се сменяха в него. Но явно някакви магарии се правеха, докато спя, защото чаят винаги беше адски ароматен
                              Нали т'ва казах, че от естествен топлоносител си е пълна гъзария да се готви.

                              П.П. Старите хора не бяха фрости - нас ни направиха фрости и болестите ни лепнаха веднага - дебели, грозни и плешифи ( справка децата с високо кръвно на 20-сет години и диабет ).

                              Ай, да не дрънкаме негативизми.

                              Демек няма вид "риза" пита Анон? И излиза, че няма, ако правилно съм разбрал?

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                                Чаят от липа в/у печка- преварен до червено наистина е много ароматен.
                                И после попара от него.
                                При мен беше така.

                                Коментар

                                Working...
                                X