IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Djoro Разгледай мнение
    Много истина си написал в два реда marandi! Мда... За съжаление, уви така е. Това е истината... И не е 3х3, а много по-големи са числата, а народа все по-беден. Жалко е! Признавам - тук си прав в това, което казваш...
    Мхм ... ( само тоя път признавам познах без да сакам ) - досега се сапунисвах само под мишниците да'е ..

БГ-то сте ми прочетена книга - скоро ще направите 2-ри цикъл, където неграмотни раждат неграмотни, безработни раждат безработни и това ще е началото на края.

Умалял съм, браточка вече - ако някой ден искате да разберете как се денси профи - строявате ги - правят ми шпалир и ще ги светна "уфравляващите" ви ...
    -----------------------------------------------------------------
    П.П. За 135 години от Усфубуждението как нямате 3 политика от световна класа, бря.

Т'ва съм се хилил винаги - иначе БГ-то осеяно с паметници на мършоляци навсякъде, че и градове кръстени на посредствеността.

Било "хисторическо" наследство ... - хохохо - изсмял се Графът на развален испански.

Ма, кажете си, че от който чеп за зеле не става търчи в политиката и толкоз - за к'во са тия "сапуни".

Благоевград - виден селски бек, отрекъл се официално, че не е Българин и му кръстили цял град на негово име.
    ------------------------------------------------------------

П.П. За справка дори блядовете се усетиха и прекръстиха Сталинград на Волгоград, за да не дразнят 'орицата.

Ма, тоя Благоев е некво уникално съкровище за БГ-то да'е .... ( къде е битката при Сталинград - къде е битката за Благоевград да'е ... ) ...?

Скоро очаквам градове СерГей, ДуганграТ, БойкограТ, БоленграТ, КостофграТ и ЦарефграТ и т.н.
    -------------------------------------------------------------

В БГ-стан, който не я заклал - на него не сте му кръстили нЯщу на името. Енджой!

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
      Навремето БГ-ейците деляли годината на 2 части - Димитровден и Гергьовден и обратно.

Половин година бачкане и после половин година йедене и пиене за всички.

Дали са били фрости? Ърмм ...?

П.П. Ся си отглеждате работещи бедни. Навремето са вземали храненици без проблем. Ся един киндер в семейство е вече фрублем.

Ха, ся да си поговорим за производителност на труда или къде отиват стинките като се бачка 3 пъти повече от тогава и поне 3 пъти по-бързо?

Ха, наздраве!

П.П. Ма, к'ва мусака спретнах да'е ... - като мозък станала.
      Много истина си написал в два реда marandi! Мда... За съжаление, уви така е. Това е истината... И не е 3х3, а много по-големи са числата, а народа все по-беден. Жалко е! Признавам - тук си прав в това, което казваш...

Коментар

• Kev, не е роптаене с/у технологиите, а и аз съм последният човек, който ще направи това. Не се добавя качество. Когато не съм сигурна в избора, а искам да направя скъп подарък- технологичната джаджа е лесното решение.
        Наскоро подарих таблет- с надеждата, че ще бъде използван за четене на книги. Е, не би. Това му е последното приложение, за което, евентуално, ще се сетят.

Коментар

• Личното ми мнение е че една част от новите технологии - точно тези свързани с всевъзможни електронни джаджи засилват отчуждението в хората. Или по-скоро експлоатират тази тенденция към отчуждение, която и без тях си е налична. Дават лесно решение на скуката, човек винаги има какво да прави с тях. И като всяко лесно решение всъщност скапват качеството на живот на една част от ползващите ги. Другата част всъщност реално не ги ползва особено.

Човек се чувства щастлив когато общува с хора или когато съзнанието му е изцяло погълнато от нещо което му е интересно. Когато обаче тези естествени начини да се чувства добре са заменени от постоянно прескачане на съзнанието, което осигуряват новите технологии, включително и интернет, човек замества истинското чувство за добре прекарано време с как да го нарека, продухване на съзнанието. Повтаряне на рутинни действия, всяко едно от които реално нищо особено, но които осигуряват бързо преминаване на времето. Човек буквално си пропилява времето без да го усеща. А тъй като това сега е много лесно, хората на които им е по-трудно да установят ценни отношения с други хора, или да намерят нещо интересно за тях което да правят нямат и стимул да се променят.

Осигуряват си за перманента нирвана за няколко стотин долара. Това ги отчуждава допълнително и от другите и от самите тях, от собствения им живот. А всяко подобно отчуждение води до загуба на усещането за смисъл. И ако в един момент човек реши да вземе живота си в ръце вече ще му е доста по-трудно. Хем ще е загубил навиците си да живее пълноценно, хем винаги ще има под ръка лесното решение. В това отношение за някои хора новите технологии са реално идентични с наркотиците - без възможността за приемат свръхдоза.

Коментар

• Що роптаете срещу новите технологии и оптимизирането на процесите!? На който му е кеф или има възможност да ги ползва, който не вижда нужда и е доволен от ситуацията, да си кара както му допада Факт е, че човечеството върви в една посока (умишлено не казах "напред") в развитието си, и ако няма извънредно големи природни или умишлено предизвикани катаклизми, тая посока няма да се промени, за добро или лошо. Да, в известна степен губим идентичността си, ставаме малко или много заложници на марки, продукти, технологии, средства и т.н. доста често ни липсва едно спонтанно и чисто човешко отношение или емоция, но пък изцяло да отречем ползата от иновациите ми се струва прекалено консервативно и архаично Ами по същата логика, преди век-два доста хора може би така са се отнасяли и към Едисон, Тесла, Форд, Бел, братя Райт и още много други подобни гении, но днес не бихме могли да си представим живота без техните идеи и изобретения. Та, това което искам да кажа е, че нещата така или иначе се случват и ще се случват, с или без нашето толкова "безценно" одобрение, но все пак най-важните неща за нас като хора би трябвало да са тези да се научим винаги да изразяваме себе си по-най добрият начин, да уважаваме чуждите гледни точки, да се радваме на малките неща в живота, и да бъдем осъзнати!

По отношение на това болднатото, ще ви цитирам едно дзен-мондо, което според мен казва много за смисъла на мъдростта и живота на човек като цяло:

Един монах попитал Юн-мън:
            — Кое учение служи за цял живот?
            — Думи, казани на място — отвърнал Юн-мън.

Весело посрещане на Новата година!
            Last edited by kev; 31.12.2013, 10:43.

Коментар

• Навремето БГ-ейците деляли годината на 2 части - Димитровден и Гергьовден и обратно.

Половин година бачкане и после половин година йедене и пиене за всички.

Дали са били фрости? Ърмм ...?

П.П. Ся си отглеждате работещи бедни. Навремето са вземали храненици без проблем. Ся един киндер в семейство е вече фрублем.

Ха, ся да си поговорим за производителност на труда или къде отиват стинките като се бачка 3 пъти повече от тогава и поне 3 пъти по-бързо?

Ха, наздраве!

П.П. Ма, к'ва мусака спретнах да'е ... - като мозък станала.

Коментар

• Обаче Шака Зулу е прав.
                Вече не правят пералните както едно време - за цял живот, та и за следващото поколение, - ще започнат да правят и телефоните така - с все повече и повече функции, за да насърчават потреблението, а и търговците да стигат по-лесно до вас - отваряш да видиш времето и ти рекламират нещо, което щяло да ти подобри батерията на телефона. Току виж някой го купил. И да се чупят повече, за да купуваме по-често. Какво е това - един телефон на 5-6-8 години?!
                Както и с всичко останало - мислите си, че ядете същата пшеница, която е яла баба ви? Не, не е същата. В днешно време всички семена са "подобрени".
                На пръв поглед изглежда лесно човек да живее опростено и без напрежение, но като се загледаш - дори простичкият живот иска усилия, защото всъщност е плуване срещу течението. А колко време може да се изкара срещу течението?

Коментар

• Първоначално изпратено от Shaka_Zulu Разгледай мнение
                  Чай ся малко на това му викат напредък телефона ти вързан ли е за стената? НЕ
                  Има ли дисплеи? Има! Ами малко по малко и ти ще влезеш в матрицата колкото и да се опъваш .
                  След време ще караш пластмасова кола и ще пушеш еликтронна цигара ...абе ко да ти разправям ...
                  Има напредък който ти подобрява качеството на живот и напредък, който не го подобрява - поне не забележимо. за мен поне от значение е само първия напредък - втория е просто за келешлък. А електронните цигари не стават за нищо - това дори не е напредък, а вкарване на стерилност в живота.

Коментар

• Не, Шака Зулу, не е вързан за стената.
                    В джоба ми стои или чантата. Не е въпросът в това.

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                      Именно, Равновесие. Заинатих се, а ползвам мобилни телефони от времето на мобифон.
                      Точка. Това е телефон. Не искам тъч скрийни, не искам да бърка яйца и да простира.
                      Доста озадачени погледи срещам като си извадя ретро телефончето.
                      Чай ся малко на това му викат напредък телефона ти вързан ли е за стената? НЕ
                      Има ли дисплеи? Има! Ами малко по малко и ти ще влезеш в матрицата колкото и да се опъваш .
                      След време ще караш пластмасова кола и ще пушеш еликтронна цигара ...абе ко да ти разправям ...
                      Вие нямате пари , бе !!! Какво ще решавате ? Решава тоя , който има пари !!!

Коментар

• винаги ми е било много забавно, когато прочета за това, как /примерно/ - двама учени, работейки в една област, по различно време - са създали закон, който носи името на двамата, какъвто е случаят със закона на Джаул-Ленц за количеството топлина...

все пак, единият е бил пръв...

така е и с разни върхови постижения в различни спортове, където има значение времето: първият е преодолял някакви препятствия за най-кратко време /примерно/..., а за алпинизма - може би това ще да е носещият знамето в раницата си, после - извадил го - и вероятно - забил го на върха..., а може би са го забили двамата едновременно..., но все пак - един е стъпил на върха, дори, преди забиването на знамето...

дори, обаче - примерът ми да не е бил съвсем подходящ - изобщо не претендирам за това предвид други подобни - по-скоро - изключения /Джаул-Ленц, Джеймс Уат-Ползунов..../.

моята теза идваше да покаже нещо друго, а именно: ако аз, например - през Новата година - имам решение да направя някои екстремни неща /................./, то - същите те не са за доказване на нещо пред околните, а биха били насочени само и единствено към моите усещания, като изобщо не би ме интересувало мнението и реакцията на околните /ако случайно има такива/...

Коментар

• Желязна е- няма ни една драскотина- все едно- току-що извадена от кутията, а и батерията й държи повече от седмица, което ми е важно.
                          Сега, дечурлигата имат смартфони.

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                            Аз избивам рибата. Ползвам Нокиа с двуцветен екран. Само телефон.
                            Моята беше със съвсем малко повече цветове, но след дълги години служба блокира. Ще ми липсва простичкият живот преди новият телефон, на който като му пипнеш леко менюто и всичко отива на майната си. А когато е студено не ми разпознава пръстите и не зацепва. С бутоните беше по-лесно.

Коментар

• Именно, Равновесие. Заинатих се, а ползвам мобилни телефони от времето на мобифон.
                              Точка. Това е телефон. Не искам тъч скрийни, не искам да бърка яйца и да простира.
                              Доста озадачени погледи срещам като си извадя ретро телефончето.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                                И е баси натиска, държа една стара нокия която ми върши идеална работа, и постоянно някой ми дава наклон на ... че трябвало да си взема смартфон, кви са тези дърти телефони. И аз ги питам и за какво ми е смартфон като използвам телефона само да натискам зеленото и червеното копче, с което и нокията ми се справя прекрасно.
                                Да знаеш само колко добре те разбирам...
                                Аз вече съм със смартфон, пълен с навигации, мейли, интернет и много други неща, които досега не са ми били необходими, тарифният ми план отдавна е с интернет, защото само с разговори щеше да е по-скъпо (представете си!). Изобщо съвременността ни залива със стоки и услуги, създава се едно изкуствено помпане на потреблението, едно постоянно насърчаване на съревнованието за най-най-най-ново и актуално - всъщност това, което е цитирала Вал.

Коментар

Working...
                                X