IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
    Ръгаш по 1 лист кисело/втасало зеле - и ги редиш в кръг по външния диаметър - тъкмо се събират. И в средата 12 кюфтака - от 2 пакета кайма излизат.
    Интересно и сигурно вкусно.

Но в цитираната част ми обясни по-подробно, ако може, моля.
    А и, на мой вкус, бих сложил повече кисело зеле.

Моля за уточнение, Маранди. За да стане къко що си требе

Коментар

• Готин ден на всички
      http://www.youtube.com/watch?v=y2kEx5BLoC4

Коментар

• Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнение
        А ето "В механата"

Тежко, тежко!.. Вино дайте! Пиян дано аз забравя туй, що, глупци, вий не знайте
        позор ли е или слава!

Да забравя край свой роден, бащина си мила стряха и тез, що в мен дух свободен,
        дух за борба завещаха!

Да забравя род свой беден, гробът бащин, плачът майчин, - тез, що залъкът наеден
        грабят с благороден начин, - грабят от народът гладен, граби подъл чорбаджия, за злато търговец жаден и поп с божа литургия!

Грабете го, неразбрани! Грабете го! Кой ви бърка? Скоро той не ще да стане:
        ний сме синца с чаши в ръка!

Пием, пеем буйни песни и зъбим се на тирана; механите са нам тесни -
        крещим: "Хайде на Балкана!"

Крещим, но щом изтрезнеем, забравяме думи, клетви, и немеем и се смеем
        пред народни свети жертви!

А тиранинът върлува и безчести край наш роден: коли, беси, бие, псува
        и глоби народ поробен!

О, налейте! Ще да пия! На душа ми да олекне, чувства трезви да убия,
        ръка мъжка да омекне!

Ще да пия на пук врагу, на пук и вам, патриоти, аз вече нямам мило, драго,
        Добър ден на всички !
        Форумната механа са я нарекли - "Виртуална кръчма" , та за това я писах "Кръчма" и с главна буква , та да се знае за къде става въпрос . Да не стават грешки и някой да чака почерпка в гостилница , например

Коментар

Са...
          граматичният нацист обяснява:
          Име - имен ден.
          Но...
          Име - именен списък.

Двойното "н" в българския език следва от "нен":
          луна - лунен<-> лунно.
          име - имен.

Списъкът на имена е: имена - именен списък - именник (като една дума за поредица имена).
          Цитат: Преди 2012 г. правилна беше единствено формата именник, с която се означаваше и лице, и текст.

http://kaksepishe.com/imenik-imennik/

П.П. Продължавай с фрузренията си ....

Манков, пробвай го обаче тоя номер - грабваш една голяма тава и от ония таралки с по 3 дебели наденици, където са = 6 броя.

Ръгаш по 1 лист кисело/втасало зеле - и ги редиш в кръг по външния диаметър - тъкмо се събират. И в средата 12 кюфтака - от 2 пакета кайма излизат.

Ръгаш на 170-180 градуса първо на долна фурна, после на горна и става класика в жанра да'е ...

Т'ва на котлон трябваше да вися 40 мин. да обръщам кат' абдал с вилицата.
          Last edited by marandi; 18.01.2014, 15:51.

Коментар

• платформа за инвалиди

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
              Не са грешни. Правилото "нен" важи и в двата случая. Едното идва от "имен" и се пише именик, а другото идва от именен (поименен) и се пише именник. Това са различни думи. Човека ти каза, че забележката не е конкретно към теб, щото те знае какъв си и се опасяваше, че ще се вържеш, както и стана.

"Всеки греши. Но не всеки се гордее с грешките си."
              Мечо Биков
              Мечка,

ако беше отворил линк-а и прочетеш:

Преди 2012 г. правилна беше единствено формата именник, с която се означаваше и лице, и текст.

--------------------------------------------------

Ти как го тълкуваш т'ва? Че чак 2012 година са въвелили правилото за "ен" и "нен" ли?

Или ти е сложно да схванеш - правилно и единствено - като думи какво значат?

Кое е вярно сега?

1. Че преди 2012 год. го нямало това правило за "ен" и "нен"?
              2. Че именник е била дума изключение от това правило и касаела текст и лице? Като после ги отделят.

П.П. После що си фруфесур Мечкуфф ...
              Last edited by marandi; 18.01.2014, 15:39.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение
                Девет часа верно си е раничко. Ама и със шпеков салам ще стане хубаво. То и без това човек като яде руска салатка си добавя от останалите мезета. Като и другата салата или трушийка - пийнеш от ракията, пийнеш лимонадка, боднеш от слатата, взе,еш парче салам и полсе парче кашкавал.. То си е някаква последователност, не че всички я правят. Кой как е свикнал. Иначе и аз обичам по малко горчица за аромат в руската салата.

Ония момент от филма верно е силен. Добре си решил да го ползваш, защото отговаря на теб като човек и на възгледите ти за живота.

Аз оставих коняка и пак подхванах прясната ракия... А какво кисело зеле съм направил тая година - и Тодор Живков, лека му пръст, не е ял такова...
                Мхм ... табиетлийската, както му хортуват.

Ей, баце кат' съм гледал тия киборги - немци, белгийци, французи - онова сяда да вечеря - 15 мин. и става. Като робот с все десерта омахан.

Па, аз още не съм накиснал едната пломба и затова се базикам, че той аператива ми е 2 часа и после да видим какво ще се яде да'е ...

П.П. Той е пречупен под много по-различен ъгъл като фактология, обстоятелства, действие и послание, но влезе идеално ( тъкмо ми трябваше един мини-преход между 2 отделни глави ) - т.е. ако не ти кажа, че е ползвано от твоя прочит на филм-а - няма и да се разбере.

Ма, аз съм честно копеле - хихи

Ха, наздраве!

Коментар

• Са...
                  граматичният нацист обяснява:
                  Име - имен ден.
                  Но...
                  Име - именен списък.

Двойното "н" в българския език следва от "нен":
                  луна - лунен<-> лунно.
                  име - имен.

Списъкът на имена е: имена - именен списък - именник (като една дума за поредица имена).
                  Last edited by vmankov; 18.01.2014, 15:21.

Коментар

Благодаря, просто можеше да кажеш без излишните дитирамби, които са грешни.
                    Не са грешни. Правилото "нен" важи и в двата случая. Едното идва от "имен" и се пише именик, а другото идва от именен (поименен) и се пише именник. Това са различни думи. Човека ти каза, че забележката не е конкретно към теб, щото те знае какъв си и се опасяваше, че ще се вържеш, както и стана.

"Всеки греши. Но не всеки се гордее с грешките си."
                    Мечо Биков
                    Баба ме научи на много неща.
                    tnm

Коментар

Блягодаря, Маранди, интересно.

Но аз поправих значението за хора, имащи имен ден.
                      Ако ставаше въпрос за списък с имена, нямаше да скоча.

От твоята препратка, много добро:
                      Ти не прочете ли, че до 2012 година единственото правилно е било с 2-но Н, което е било норма, която не касае правилото за двойно Н в БГ?

Визирам думата именик/именник. Била е само една правилна дума с двойно Н.

Имаш трудности с разбирането на елементарен текст ли?

П.П. Ай, прочети го линк-а още 5-6 пъти и белким стоплиш какво са писали 'орицата.

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                        Добро утро tnm
                        Добро утро на почти всички

"Вярата е акт на волята"
                        Рене Декарт
                        "Аксиомите са предмет на избор"
                        Вихър Манков
                        Баба ме научи на много неща.
                        tnm

Коментар

Бе, можех и по-добре я направя, ама брад'чеда на Ламята кат' се изсипа в 9ч и седна в кухнята - па то беше всичко в тенджери - сварените картофи, сварен грах и моркови.

И той не се усеща, че ми пречи и соса не много мазен стана и седнал до хладилника, па там ми е синапа - аз го ползвам за ефект като горчица като искам да предам на сос-а. Ма, къде да го счукам - като ми заел пътя към хладилника и шкафчето с миксера. Че я правих с шпек салам да'е .. - нямаше шунка и кой да ходи по магазините кат' юнака заседна.

И майната му - те изяли над половината купа - сега ходих да си правя кафе - баси дъртофелниците - па, аз викам ще остане и ще се чудя ко да я правя да'е ..

П.П. Вчера леко ти видоизмених онази случка от филма и я боднах в 1-на страница в книгата тая сутрин като станах.

Че, тъкмо се чудех как да направя един преход от картина в друга и ми свърши идеална работа - хич не се разбира, защото го изтеглих по съвсем различен начин и смисъл и послание после, ма ме вдъхнови като го прочетох.

Та, благодарско!

Ха, наздраве!

Девет часа верно си е раничко. Ама и със шпеков салам ще стане хубаво. То и без това човек като яде руска салатка си добавя от останалите мезета. Като и другата салата или трушийка - пийнеш от ракията, пийнеш лимонадка, боднеш от слатата, взе,еш парче салам и полсе парче кашкавал.. То си е някаква последователност, не че всички я правят. Кой как е свикнал. Иначе и аз обичам по малко горчица за аромат в руската салата.

Ония момент от филма верно е силен. Добре си решил да го ползваш, защото отговаря на теб като човек и на възгледите ти за живота.

Аз оставих коняка и пак подхванах прясната ракия... А какво кисело зеле съм направил тая година - и Тодор Живков, лека му пръст, не е ял такова...

Коментар

• Блягодаря, Маранди, интересно.

Но аз поправих значението за хора, имащи имен ден.
                            Ако ставаше въпрос за списък с имена, нямаше да скоча.

От твоята препратка, много добро:
                            Съществителното именик, мн.ч. именици, означава ’човек в деня, когато е именият му ден’.

Днес е Петровден – честито на имениците!
                            Трябва да почерпиш, нали си именик днес!

Съществителното именник, мн.ч. именници, означава ’текст, съдържащ имена’.

Коментар

Не е забележка към теб, Маранди.

...........
                              Благодаря, просто можеше да кажеш без излишните дитирамби, които са грешни.

--------------------------

http://kaksepishe.com/imenik-imennik/

Цитат:

Преди 2012 г. правилна беше единствено формата именник, с която се означаваше и лице, и текст.
                              --------------------------

Сигурен съм, че и ти не си знаел за промяната от страна на БАН през 2012 год. - ами просто ти "върза".

П.П. Както и да е - някой ден покани Румен Петков - висш БГ-стански фулитик, който в ТВ предаване по национална ТВ - Честитеше на Именяците - и това 3 пъти го изцепи.

Та, тенкю и по-кротко! Не следя всека година на БАН приумиците.

Демек, Мамфууфф ..... ,

ако огледаш текста ще разбереш, че забележката ти не е по същество и никога не е била.

Дали да има или няма двойно НН - не се е определяло никога от това, което каза КОНКРЕТНО за тази дума. А, дали касае лице или текст. От 2012 год. са го разделили на 2 - запознах се.

Поздрави по Български! Може да ме тестваш пак дали го чувам
                              Last edited by marandi; 18.01.2014, 15:07.

Коментар

• Първоначално изпратено от Lelq Разгледай мнение
                                В Кръчмата
                                А ето "В механата"

Тежко, тежко!.. Вино дайте! Пиян дано аз забравя туй, що, глупци, вий не знайте
                                позор ли е или слава!

Да забравя край свой роден, бащина си мила стряха и тез, що в мен дух свободен,
                                дух за борба завещаха!

Да забравя род свой беден, гробът бащин, плачът майчин, - тез, що залъкът наеден
                                грабят с благороден начин, - грабят от народът гладен, граби подъл чорбаджия, за злато търговец жаден и поп с божа литургия!

Грабете го, неразбрани! Грабете го! Кой ви бърка? Скоро той не ще да стане:
                                ний сме синца с чаши в ръка!

Пием, пеем буйни песни и зъбим се на тирана; механите са нам тесни -
                                крещим: "Хайде на Балкана!"

Крещим, но щом изтрезнеем, забравяме думи, клетви, и немеем и се смеем
                                пред народни свети жертви!

А тиранинът върлува и безчести край наш роден: коли, беси, бие, псува
                                и глоби народ поробен!

О, налейте! Ще да пия! На душа ми да олекне, чувства трезви да убия,
                                ръка мъжка да омекне!

Ще да пия на пук врагу, на пук и вам, патриоти, аз вече нямам мило, драго,

Коментар

Working...
                                X