Първоначално изпратено от tnm
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят
Collapse
Заключена.
X
X
-
-
Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнениеПочнах да чета книжката и ми стана много интересно. Прочетох и за захарността.
При гроздето тя е най-висока - 18-23%, при другите средно 7-10%. Там пише, че захарността не трябва да е над 23% и не под 16-17%. т.е. ако материалът не е грозде трябва да му се добави захар до получаване на 23% захарност.
Дотук добре, но ето кое не го раззбрах: Пише че ако се ползват естествените дрожди (спонтанна ферментация) се следи за захарността и ако трябва се добавя захар. А при използване на сухи дрожди или хлебна мая - не. Това е което не разбирам - защо при сухи дрожди или мая не се добавя захар до 23%?.
Свързан е с анаеробното дишане на организмите, отделянето на СО2 и тяхното размножение.
Ако сложиш и захар и дрожди, ще се създадат условия за бързо делене на дрождите, те път от своя страна ще произвеждат алкохол, впоследствие пък неговата висока концентрация ще ги убие /щото те са капризно организми/.
Другият риск е, че голямото количество дрожди, получени в резултат на делението могат да опапат захарите в кашата и преди да превърнат всичко в алкохол, да умрат от глад /щото не ядат какво да е, а само захари/.
Горе-долу това е /мисля/.
П.П. Зарата имаше един трактат за дрождите. Сигурно може да обясни по-добре ситуацията.Last edited by tnm; 02.02.2014, 17:04.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от annbet Разгледай мнение- разбира се - въздухът, необходим на всички живи същества на планетата..., ако е възможно - вкарване на въздух /дори и под налягане/, за да се обръща, чрез него материала - в зависимост от обема..., т.е. - да циркулира въздух в обема...
Трябвало само 1-2 пъти в началото да се претака или разбърка и после съвсем леко 1 път на ден да се поразбърка колкото да се разнасят ароматите. Но вкарването на въздух не било добре.
Или аз нещо не съм разбрал, ама така пише.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнениеВажни са дрождите и техния апетит......2 Кила кайсии за аромат и закваска, 20 кила захар и вода..... 15 л чудесна кайсиева ракия.....
Има и други изисквания, за да протече правилната ферментация на ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН ВИД качествен алкохол - но те са свързани с повече изследвания на дрождите през време на цялостния процес на ферментацията - единствено в лабораторни условия. Единствено така може да се установи наличието на някои видове диви дрожди /утвърдено понятие в биотехнологиите/, които - диви - могат да спрат развитието на точно определени култивирани щамове - дрожди /след което - всичко да отиде в канала, ако се е превърнало в разновидност на оцетната киселина.../..., но това касае повече спецовете в биотехнологиите, където се работи с големи количества - в десетки тонове....
Коментар
-
Мм даа,
прочетох книжката, интересно.
Имам обаче няколко въпроса към правилите ракия.
Първият е за захарта, по-долу го зададох.
Другото, което най-ме интересува е как се разбира количеството остатъчен метилов алкохол. Има ли някакъв тест, и то точен който да се ползва. Всичко друго - спазване на технология, отделяне на първак и какво беше там, патони ли беше (след ракията), повторно варене, то ясно, ама това не е гаранция.
От какво зависи градуса на изходящата ракия - защото от градуса зависи и количеството (демек колко ще разреждаш).
Не разбрах от чисто грозде не става ли ракия? Пише, че първо се отделя виното и след това. Направо ракия не става ли?
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнениеПри плодовата маса, захарта е малко и рандеманът е нисък . Затова се слага захар ( И ТО ИНВЕРТНА..!!!) .
Това ми го е казвал биотехнолог - тагава е по-добрата ракия...Чиста ферментация....Мин количество тежки алкохоли - метанол, бутанол и 3-4 други...
Прии гроздето е различно....
При гроздето тя е най-висока - 18-23%, при другите средно 7-10%. Там пише, че захарността не трябва да е над 23% и не под 16-17%. т.е. ако материалът не е грозде трябва да му се добави захар до получаване на 23% захарност.
Дотук добре, но ето кое не го раззбрах: Пише че ако се ползват естествените дрожди (спонтанна ферментация) се следи за захарността и ако трябва се добавя захар. А при използване на сухи дрожди или хлебна мая - не. Това е което не разбирам - защо при сухи дрожди или мая не се добавя захар до 23%?
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнениеПри плодовата маса, захарта е малко и рандеманът е нисък . Затова се слага захар ( И ТО ИНВЕРТНА..!!!) .
Това ми го е казвал биотехнолог - тагава е по-добрата ракия...Чиста ферментация....Мин количество тежки алкохоли - метанол, бутанол и 3-4 други...
Коментар
-
Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнениеТи на кораба от какви продукти каква чудна ракийка става...
Майтапа настрана, ама не разбирам шегуваш ли се или си сериозен.
Затова и ще попрочета малко. Казваш 20кила захар, ама ...
Чакай сега да видим дали правилно разбирам.
Ако имаш материал (плодове) захар не ти трябва, защото в тях има и дрохдите има какво да кльопат.
Ако нямаш материал или ограничено количество - тогава добавяш захар и вода за да може дрождите да кльопат.
Дотук правилно ли разбирам?
А) Правилно - тогава каква е разликата между едната и другата ракия, вкусови качества и разлики
Б) Грешно - надявам се да не е грешно
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеИзтегли си от замундата Направи си сам качествена домашна ракия от професор Димитър Цаков.За да направиш качествена ракия не трябва да слагаш захар а материала да ти е с необходимата захарност.Количеството което ще получиш обаче е много малко но е истински елексир.Ако намериш кайлъшки мискет направи си от него.Но силно се съмнявам да намериш такова грозде.Другия ти вариант е да дойдеш до Плевен и да си купиш лозички от ЛВИ.Дори си мисля че някъде им имам телефона
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнениеВажни са дрождите и техния апетит......2 Кила кайсии за аромат и закваска, 20 кила захар и вода..... 15 л чудесна кайсиева ракия.....
Майтапа настрана, ама не разбирам шегуваш ли се или си сериозен.
Затова и ще попрочета малко. Казваш 20кила захар, ама ...
Чакай сега да видим дали правилно разбирам.
Ако имаш материал (плодове) захар не ти трябва, защото в тях има и дрохдите има какво да кльопат.
Ако нямаш материал или ограничено количество - тогава добавяш захар и вода за да може дрождите да кльопат.
Дотук правилно ли разбирам?
А) Правилно - тогава каква е разликата между едната и другата ракия, вкусови качества и разлики
Б) Грешно - надявам се да не е грешно
Коментар
-
Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнениеЧе ти да знаеш от доматито какво уиски става...
Коментар
-
Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнениеМи ти твърдиш, че си се подигравал на преподавателите, задето казвали, че има транзистори. Следователно ти твърдиш, че няма.
Ясно е Пеше, какъв инженер си. Ясно е и защо си във форума.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеМечи безсмислено е да се спори с теб
d333
Бат Пешо, много си готин, но няма как да не забележа три твои изцепки:
1. 96-97 било друго, сега банките не можели да фалират.
2. у процесорите нямало транзистори.
3. у домашната ракия нямало метилов алкохол.
Та къде казаваш съм написал не нямало транзистори щото в това което си изкарал пише че има.Ма ти явно си тъпичък да разбереш какво съм написал
Ясно е Пеше, какъв инженер си. Ясно е и защо си във форума.Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнениеПървоначално изпратено от Бате Пешо
"Макси моите деца за щастие избраха други училища.Имам много близки роднини преподаватели и от много години се закачаме на тема СУ.Скоро им обяснявах че на програмистите от СУ им казвали че в микропроцесорите имало транзистори а в едно друго училище наблизо дори знаели как работят.Въпреки че за работата ми трябва чисто свидетелство за съдимост с удоволствие бих разбил няколко тъпи кратуни."
На комунистите като им кажеш транзистор и си представят ВЕФ
d333
Бат Пешо, много си готин, но няма как да не забележа три твои изцепки:
1. 96-97 било друго, сега банките не можели да фалират.
2. у процесорите нямало транзистори.
3. у домашната ракия нямало метилов алкохол.
Та къде казаваш съм написал не нямало транзистори щото в това което си изкарал пише че има.Ма ти явно си тъпичък да разбереш какво съм написал
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеИзтегли си от замундата Направи си сам качествена домашна ракия от професор Димитър Цаков.За да направиш качествена ракия не трябва да слагаш захар а материала да ти е с необходимата захарност.Количеството което ще получиш обаче е много малко но е истински елексир.Ако намериш кайлъшки мискет направи си от него.Но силно се съмнявам да намериш такова грозде.Другия ти вариант е да дойдеш до Плевен и да си купиш лозички от ЛВИ.Дори си мисля че някъде им имам телефона
Коментар
Коментар