IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
    Ферментацията, драги ми господин Илиев е сложен физиологичен процес.
    Свързан е с анаеробното дишане на организмите, отделянето на СО2 и тяхното размножение.
    Ако сложиш и захар и дрожди, ще се създадат условия за бързо делене на дрождите, те път от своя страна ще произвеждат алкохол, впоследствие пък неговата висока концентрация ще ги убие /щото те са капризно организми/.
    Другият риск е, че голямото количество дрожди, получени в резултат на делението могат да опапат захарите в кашата и преди да превърнат всичко в алкохол, да умрат от глад /щото не ядат какво да е, а само захари/.
    Горе-долу това е /мисля/.
    Мисля,
    То ясно, че ферментацията е сложен процес. Това, което описваш го разбирам. Но в книгата пише, че ако е естествен процеса се добавя захар, а ако е със сухи дрожди или мая - не. Това ме учудва, сухи или естествени все дрожди и все процес на ферментация. Чудя се да не би просто в книгата да са изпуснали едно изречение?

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
      Почнах да чета книжката и ми стана много интересно. Прочетох и за захарността.
      При гроздето тя е най-висока - 18-23%, при другите средно 7-10%. Там пише, че захарността не трябва да е над 23% и не под 16-17%. т.е. ако материалът не е грозде трябва да му се добави захар до получаване на 23% захарност.
      Дотук добре, но ето кое не го раззбрах: Пише че ако се ползват естествените дрожди (спонтанна ферментация) се следи за захарността и ако трябва се добавя захар. А при използване на сухи дрожди или хлебна мая - не. Това е което не разбирам - защо при сухи дрожди или мая не се добавя захар до 23%?
      Ферментацията, драги ми господин Илиев е сложен физиологичен процес.
      Свързан е с анаеробното дишане на организмите, отделянето на СО2 и тяхното размножение.
      Ако сложиш и захар и дрожди, ще се създадат условия за бързо делене на дрождите, те път от своя страна ще произвеждат алкохол, впоследствие пък неговата висока концентрация ще ги убие /щото те са капризно организми/.
      Другият риск е, че голямото количество дрожди, получени в резултат на делението могат да опапат захарите в кашата и преди да превърнат всичко в алкохол, да умрат от глад /щото не ядат какво да е, а само захари/.
      Горе-долу това е /мисля/.

П.П. Зарата имаше един трактат за дрождите. Сигурно може да обясни по-добре ситуацията.
      Last edited by tnm; 02.02.2014, 17:04.
      Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
      Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от annbet Разгледай мнение
        - разбира се - въздухът, необходим на всички живи същества на планетата..., ако е възможно - вкарване на въздух /дори и под налягане/, за да се обръща, чрез него материала - в зависимост от обема..., т.е. - да циркулира въздух в обема...
        Хм, в тази книга точно това не се препоръчва. Енергично разбъркване и претакане водело до голямо отделяне на метилов алкохол.
        Трябвало само 1-2 пъти в началото да се претака или разбърка и после съвсем леко 1 път на ден да се поразбърка колкото да се разнасят ароматите. Но вкарването на въздух не било добре.
        Или аз нещо не съм разбрал, ама така пише.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
          Важни са дрождите и техния апетит......2 Кила кайсии за аромат и закваска, 20 кила захар и вода..... 15 л чудесна кайсиева ракия.....
          Дрождите и апетитът им са необходими - да..., но не по-малко внимание се обръща и на подходящите условия за развитието на животинките /дрождите/: температура - 22-23 градуса по Целзий и - разбира се - въздухът, необходим на всички живи същества на планетата..., ако е възможно - вкарване на въздух /дори и под налягане/, за да се обръща, чрез него материала - в зависимост от обема..., т.е. - да циркулира въздух в обема...

Има и други изисквания, за да протече правилната ферментация на ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН ВИД качествен алкохол - но те са свързани с повече изследвания на дрождите през време на цялостния процес на ферментацията - единствено в лабораторни условия. Единствено така може да се установи наличието на някои видове диви дрожди /утвърдено понятие в биотехнологиите/, които - диви - могат да спрат развитието на точно определени култивирани щамове - дрожди /след което - всичко да отиде в канала, ако се е превърнало в разновидност на оцетната киселина.../..., но това касае повече спецовете в биотехнологиите, където се работи с големи количества - в десетки тонове....

Коментар

• Мм даа,

прочетох книжката, интересно.
            Имам обаче няколко въпроса към правилите ракия.

Първият е за захарта, по-долу го зададох.
            Другото, което най-ме интересува е как се разбира количеството остатъчен метилов алкохол. Има ли някакъв тест, и то точен който да се ползва. Всичко друго - спазване на технология, отделяне на първак и какво беше там, патони ли беше (след ракията), повторно варене, то ясно, ама това не е гаранция.
            От какво зависи градуса на изходящата ракия - защото от градуса зависи и количеството (демек колко ще разреждаш).
            Не разбрах от чисто грозде не става ли ракия? Пише, че първо се отделя виното и след това. Направо ракия не става ли?

Коментар

При плодовата маса, захарта е малко и рандеманът е нисък . Затова се слага захар ( И ТО ИНВЕРТНА..!!!) .
              Това ми го е казвал биотехнолог - тагава е по-добрата ракия...Чиста ферментация....Мин количество тежки алкохоли - метанол, бутанол и 3-4 други...

Прии гроздето е различно....
              Почнах да чета книжката и ми стана много интересно. Прочетох и за захарността.
              При гроздето тя е най-висока - 18-23%, при другите средно 7-10%. Там пише, че захарността не трябва да е над 23% и не под 16-17%. т.е. ако материалът не е грозде трябва да му се добави захар до получаване на 23% захарност.
              Дотук добре, но ето кое не го раззбрах: Пише че ако се ползват естествените дрожди (спонтанна ферментация) се следи за захарността и ако трябва се добавя захар. А при използване на сухи дрожди или хлебна мая - не. Това е което не разбирам - защо при сухи дрожди или мая не се добавя захар до 23%?

Коментар

При плодовата маса, захарта е малко и рандеманът е нисък . Затова се слага захар ( И ТО ИНВЕРТНА..!!!) .
                Това ми го е казвал биотехнолог - тагава е по-добрата ракия...Чиста ферментация....Мин количество тежки алкохоли - метанол, бутанол и 3-4 други...

Тогава бай Питър що се хвали, че не слага грам шекер. Или той маа метанолова?

Коментар

Ти на кораба от какви продукти каква чудна ракийка става...

Майтапа настрана, ама не разбирам шегуваш ли се или си сериозен.
                  Затова и ще попрочета малко. Казваш 20кила захар, ама ...
                  Чакай сега да видим дали правилно разбирам.
                  Ако имаш материал (плодове) захар не ти трябва, защото в тях има и дрохдите има какво да кльопат.
                  Ако нямаш материал или ограничено количество - тогава добавяш захар и вода за да може дрождите да кльопат.
                  Дотук правилно ли разбирам?
                  А) Правилно - тогава каква е разликата между едната и другата ракия, вкусови качества и разлики
                  Б) Грешно - надявам се да не е грешно

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                    Изтегли си от замундата Направи си сам качествена домашна ракия от професор Димитър Цаков.За да направиш качествена ракия не трябва да слагаш захар а материала да ти е с необходимата захарност.Количеството което ще получиш обаче е много малко но е истински елексир.Ако намериш кайлъшки мискет направи си от него.Но силно се съмнявам да намериш такова грозде.Другия ти вариант е да дойдеш до Плевен и да си купиш лозички от ЛВИ.Дори си мисля че някъде им имам телефона
                    Свалих я книжката - само 43 стр и ще я прочета още днес.

Коментар

Важни са дрождите и техния апетит......2 Кила кайсии за аромат и закваска, 20 кила захар и вода..... 15 л чудесна кайсиева ракия.....
                      Ти на кораба от какви продукти каква чудна ракийка става...

Майтапа настрана, ама не разбирам шегуваш ли се или си сериозен.
                      Затова и ще попрочета малко. Казваш 20кила захар, ама ...
                      Чакай сега да видим дали правилно разбирам.
                      Ако имаш материал (плодове) захар не ти трябва, защото в тях има и дрохдите има какво да кльопат.
                      Ако нямаш материал или ограничено количество - тогава добавяш захар и вода за да може дрождите да кльопат.
                      Дотук правилно ли разбирам?
                      А) Правилно - тогава каква е разликата между едната и другата ракия, вкусови качества и разлики
                      Б) Грешно - надявам се да не е грешно

Коментар

Че ти да знаеш от доматито какво уиски става...

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                          Ми ти твърдиш, че си се подигравал на преподавателите, задето казвали, че има транзистори. Следователно ти твърдиш, че няма.

Ясно е Пеше, какъв инженер си. Ясно е и защо си във форума.
                          ........Подигравката беше че в другото училище знаели как работят а в СУ не знаят.Ма ти разбираш нещата както ти е угодно затова и непрекъснато само глупости пишеш тука.Голям комплекс си получил от комунистите та се съмнявам да не са те онодили голям рев голям вой
                          Last edited by el.t; 02.02.2014, 14:37. Причина: Директна нападка

Коментар

Мечи безсмислено е да се спори с теб
                            d333

Бат Пешо, много си готин, но няма как да не забележа три твои изцепки:
                            1. 96-97 било друго, сега банките не можели да фалират.
                            2. у процесорите нямало транзистори.
                            3. у домашната ракия нямало метилов алкохол.
                            Та къде казаваш съм написал не нямало транзистори щото в това което си изкарал пише че има.Ма ти явно си тъпичък да разбереш какво съм написал
                            Ми ти твърдиш, че си се подигравал на преподавателите, задето казвали, че има транзистори. Следователно ти твърдиш, че няма.

Ясно е Пеше, какъв инженер си. Ясно е и защо си във форума.
                            Баба ме научи на много неща.
                            tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                              Първоначално изпратено от Бате Пешо
                              "Макси моите деца за щастие избраха други училища.Имам много близки роднини преподаватели и от много години се закачаме на тема СУ.Скоро им обяснявах че на програмистите от СУ им казвали че в микропроцесорите имало транзистори а в едно друго училище наблизо дори знаели как работят.Въпреки че за работата ми трябва чисто свидетелство за съдимост с удоволствие бих разбил няколко тъпи кратуни."

На комунистите като им кажеш транзистор и си представят ВЕФ
                              Мечи безсмислено е да се спори с теб
                              d333

Бат Пешо, много си готин, но няма как да не забележа три твои изцепки:
                              1. 96-97 било друго, сега банките не можели да фалират.
                              2. у процесорите нямало транзистори.
                              3. у домашната ракия нямало метилов алкохол.
                              Та къде казаваш съм написал не нямало транзистори щото в това което си изкарал пише че има.Ма ти явно си тъпичък да разбереш какво съм написал

Коментар

Изтегли си от замундата Направи си сам качествена домашна ракия от професор Димитър Цаков.За да направиш качествена ракия не трябва да слагаш захар а материала да ти е с необходимата захарност.Количеството което ще получиш обаче е много малко но е истински елексир.Ако намериш кайлъшки мискет направи си от него.Но силно се съмнявам да намериш такова грозде.Другия ти вариант е да дойдеш до Плевен и да си купиш лозички от ЛВИ.Дори си мисля че някъде им имам телефона
                                Не става така с лозичките. За лозето е важно на каква почва вирее. Почвата трябва да е подходяща за сорта. Не случайно вино не се прави навсякъде.

Коментар

Working...
                                X