IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mia11 Разгледай мнение
    Не съм стигнала още до тази вълшебна пещера, но дай някой интересен цитат от нея, Вал. В момента съм на финала на "Раково отделение", и там има филосовстване за живота.
    Благодаря за споделеното!

"— Постарах се да внеса логика в нашия разговор, а вие ми отговаряте с високопарности. Известно ми бе горе-долу, че Възраждането е донесло това, което наричат либерализъм, индивидуализъм, хуманистична буржоазия, но вашите „етимологични акценти“ не ме трогват, защото „боренето“, героичното време на вашите идеали е отдавна отминало, тези идеали са мъртви, те в най-добрия случай днес изживяват последните си часове и нозете на тия, които ще ги изнесат, са вече пред вратата. Вие се наричате, ако се не лъжа, революционер. Но ако вярвате, че резултатът на бъдещите революции ще бъде свобода, много се лъжете. За петстотин години принципът на свободата е преизпълнен и надживян. Една педагогика, която и днес още се смята за дъщеря на Възраждането и съзира своите образователни средства в критиката, освобождението и отглеждането на човешкото „аз“, в разрушаването на абсолютно определени форми на живота, такава една педагогия може да регистрира някои моментни реторични успехи, но за просветения нейната изостаналост ще бъде извън всяко съмнение. Всички истински възпитателни организации от край време са знаели какво само може действително да бъде от значение винаги, при всяка педагогия: абсолютната заповед, желязната спойка, дисциплината, жертвоготовността, отказът от собственото „аз“, насилието над личността. Накрай, едно безсърдечно неразбиране на младежта е да се вярва, че тя намира някакво удоволствие в свободата. Нейното най-голямо удоволствие е послушанието."

"— Знам какво мислите за националната държава. „Над всичко любовта към отечеството и неутолимата жажда за слава.“ Това е от Вергилий. Вие го коригирате посредством малко либерален идеализъм и това е демокрацията, но вашето принципно отношение към държавата си остава напълно незасегнато. Че нейната душа са парите, това очевидно не ви тревожи. Нима искате да ме опровергавате? Древният свят бе капиталистически, защото се прекланяше пред държавата. Християнското Средновековие ясно прозря иманентния капитализъм на светската държава. „Парите ще бъдат император“ — това е едно предсказание от единадесетия век. Отричате ли, че то буквално се е изпълнило и че по този начин дяволът е превзел напълно света?"

Цитатите са напосоки и не дават ясен поглед в/у книгата.

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
      Пък аз чета Мóламадхиямака-кàрикà на Нагарджуна
      Добре четеш, ама фнимавай и с какво се храниш

http://www.blitz.bg/news/article/250137

Коментар

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
        Я па търсих подходящ подарък за Св. Валънтайн между ей тез:
        https://my.fibank.bg/GoldShop
        Тоа па ....На Сейнт Валънтайн требе ние да получим подаръци,да Зарежем по Стар Стил и да се отчетем подобаващо!

http://www.tialoto.bg/a/42-fotosesii...lery/?f=101397
        Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

• Пък аз чета Мóламадхиямака-кàрикà на Нагарджуна
          Баба ме научи на много неща.
          tnm

Коментар

• И още:

" — Попадна в целта, Ефрем! Всичко е възможно, само ние нищо не знаем. Аз например след войната прочетох в едно списание интересно нещо… Оказва се, че човек има между шията и главата си някаква бариера и онези вещества или… там… микроби, които убиват човека, докато не минат през тази бариера, за да стигнат до мозъка, не могат да причинят смърт. Така че от какво зависи това?

Младият геолог, който от пристигането си не се разделяше с книгите — дори и сега четеше, разположил се на леглото близо до прозореца, до това на Костоглотов, понякога вдигаше глава и оглеждаше спорещите. А Федерау с все още чиста и бяла шия, но вече обречена, лежеше свит на кълбо.

— … А се оказва, че в тази бариера всичко зависи от съотношението на калиевите и натриевите соли. Ако някои от тях, не си спомням точно кои, но да допуснем, че става дума за натриевите, са повече, нищо опасно за човека не преминава оттам; а ако превес имат калиевите, бариерата е безсилна и човекът умира. А от какво зависят солите? Това е най-интересното! Тяхното съотношение зависи от настроението на човека! Разбирате ли! Значи, ако той е бодър, духовно устойчив, превес вземат натриевите соли и никаква болест не може да го победи! Но достатъчно е да преживее духовен упадък и калиевите соли да надделеят и може спокойно да си поръча ковчег. "
            Знанието само по себе си не струва много, ако липсва въображение.

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
              Тези дни чета "Вълшебната планина ". Вяроятно сте я чели, аз - не бях.)))
              Малко тегаво ми върви - доста разпокъсано във времето я прелиствам.
              Персонажите ми приличат на нас - разсъждават над мирозданието, пространството и времето, дуалистичността на нещата, свободата, личността, националните държави...)))))
              Не съм стигнала още до тази вълшебна пещера, но дай някой интересен цитат от нея, Вал. В момента съм на финала на "Раково отделение", и там има филосовстване за живота.
              " — За какво му е на човек да живее сто години? И не трябва. Ето какво се е случило. Давал този… Аллах на всички животни по петдесет години живот. Човекът пристигнал последен, а на Аллах му останали само двадесет и пет години.

— Четвърт век значи? — прекъсна го Ахмаджан.

— Да де. И се обидил човекът, че е малко. Аллах казва: „Стигат ти“, а човекът: „Не.“ „Е, тогава — казал Всевишният — върви и ако намериш някой, който да има излишни години, помоли го да ти ги даде.“ Тръгнал човекът и срещнал кон. „Слушай — рекъл, — годините на живота са ми малко. Дай ми от твоите.“ Конят отговорил: „Вземи двадесет и пет.“ Продължил нататък, срещнал куче, което също се съгласило да му даде двадесет и пет години; същото обещала и маймуната. Върнал се човекът при Аллах, който му отговорил: „Да бъде твоето. Първите двадесет и пет години ще живееш като човек, вторите ще работиш като кон, третите ще лаеш като куче, а последните двадесет и пет години ще ти се смеят, както се смеят на маймуната…“
              Знанието само по себе си не струва много, ако липсва въображение.

Коментар

• Я па търсих подходящ подарък за Св. Валънтайн между ей тез:
                https://my.fibank.bg/GoldShop

Коментар

• Тези дни чета "Вълшебната планина ". Вяроятно сте я чели, аз - не бях.)))
                  Малко тегаво ми върви - доста разпокъсано във времето я прелиствам.
                  Персонажите ми приличат на нас - разсъждават над мирозданието, пространството и времето, дуалистичността на нещата, свободата, личността, националните държави...)))))

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                    Пригласяш на Гигов, Монти и бай Пешо. Как ги наричаш, не е моя работа, не ви светя на отношенията
                    Нямам нищо общо с Монти, Гигов или Бате Пешо. Въпросът е да не върнем Борисофф във властта. БАСТА!

Коментар

Сигурно.....но гаранция не пригласям на тролове и не пиша неистини.
                      Пригласяш на Гигов, Монти и бай Пешо. Как ги наричаш, не е моя работа, не ви светя на отношенията
                      Баба ме научи на много неща.
                      tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                        Констатация, която, формално, се нуждае от потвърждение.))))

п.п. Ех, чичо....:rolleyes:

Еееех, Валче......
                        ( тия варненки с красиви имена.... какви спомени ми навяват....)

Коментар

Това въпрос ли е или констатация?
                          Хиляди години е имало много добро статукво......после дойдоха революциите и смарангясаха нещата.
                          Констатация, която, формално, се нуждае от потвърждение.))))

п.п. Ех, чичо....

Коментар

• Пфу ... ще ви плющя наред - пак на дребно го раздавате да'е ...

П.П. Ходих да изпращам 1 приятел - че довечера пътува за Франсето - профи-боксор и да му пожелая успех. Така се разделихме - "викам да го набиеш - той се ухили и вика ще видим."

--------------------------------------------

Richard Marx Hazard Превод

http://www.vbox7.com/play:cd36f698

Ха, наздраве!

Коментар

Сигурно.....но гаранция не пригласям на тролове и не пиша неистини. Някой може да го заболи, да го засърби и т.н. и затова да си го интерпретира и украсява както си ще.
                              Хмммм, отказвам да влизам в полемика за истини и неистини, щото Мечо ще довтаса и ще започне да ти измерва албедото /според него ти си просветлен/
                              Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                              Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
                                Божке ..., ми то е достатъчно човек да прочете какви бисери ръсиш и веднага да разбере, че снощи си поливал бахчата /образно казано/
                                Сигурно.....но гаранция не пригласям на тролове и не пиша неистини. Някой може да го заболи, да го засърби и т.н. и затова да си го интерпретира и украсява както си ще.

Коментар

Working...
                                X