If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят
Добро да е утрото ви! Има една тема за 2 вида автомобили. Е потвърждавам, не са за такова време
На 5 януари 2008 се докарах от Пловдив до Варна за 9 часа с мецата. Имах притеснения заради задното, но явно блокажът върши работа. Минах обзорския проход по тъмно и снегът вече беше заледен, най ме беше страх колегата с опела пред мен да не спре на някой стръмен завой. Единствено на баира между Обзор и Бяла задницата малко шавна, но не беше опасно. Пред блока се наврях в една пряспа и дотам. На сутринта минали снегорините и като реших да изляза, колата беше под един метър замръзнал сняг. Там си остана 15 дни.
Днес реших да не ходя в офиса. Сноши наваля малко сняг, но отдолу е заледено, не ми се стърже лед от стъклата, а и пред офиса ще трябва да чистя. Който е изобретил интернета е голяма работа.
Тук, в тоя софийски квартал, снегът е готин. Девствено бял. Засега.
Некъде 10 - 15 сантиметра. Нема ветрища, виелици и прочии прочии.
Та честит първи сняг, колеги!
Сега доклад за киселото зеле с тава-онава, дйет га взех от Маранди:
Добра, много добра рецепта!
.............
Маранди, идеята ти беше ползотворна и творческа за мен.
Мерси!
Пак заповядай. Перфе си се справил кат' чета
Ламята па ми домъкнал тая вечер поливин кило спанак да го е... - па на мен хич не ми се готвят утре супи с натрошено сирене. Иначе кат' се застрои с кисело млекце и яйце става доста плътна. Ма, ще стачкувам.
Тук, в тоя софийски квартал, снегът е готин. Девствено бял. Засега.
Некъде 10 - 15 сантиметра. Нема ветрища, виелици и прочии прочии.
Та честит първи сняг, колеги!
Сега доклад за киселото зеле с тава-онава, дйет га взех от Маранди:
Добра, много добра рецепта!
Та...
Киселото зеле ми е почти втасало. Още сладни малко - и сокът, и зелето - което означава, че още малко има да зрее.
-- Бульон от задушени телешки и свински кокаляци.
-- Зеле - 1 малка зелка и половин средна зелка.
-- Месище: сурова наденица от веригата "Вашата месарница". Също от там купени свински гърди с кокал.
От петте сурови наденици взех три, цепнах ин ги тънкото черво (по-тънко от презерватив, да го еба) и направих кайма за кюфтета, с добавка на доста лук, подправки млян чимен, индийско орехче и нашата чубрица, правена и изсушена от мен. От нея направих не кюфтета, а - плескавици. Полвин филия хляб, накисната в млеко и разкашкана в каймата. Месих каймата добре, интензивно (яко, дет му са вика) ден и полвина.
Свинските гърди разделих с остър нож на кокал с месо и на само месо. Прочее, купувайки тези гърди, помолих да ми изберат най-сланинестите.
И сега. Половин час варих в собствен сок отделените листа на киселото зеле.
След това положих един слой зелеви листа върху дъното най-големата тава за моята фурна, предварително възливайки го с неколко олио и шарлан.
През това време на горещата вече скара сложих гърдите да пцъркат.
Не ги чаках да са готови, само ги изпцърках за аромат на скара.
Дигнах ги от скарата и ги наредих в тавата върху слоя полусврени зелеви листа.
Включих фурната да грее намах.
Положих на скарата следващите месища - суровата наденица и част от плескавиците.
Запових с по едно зелево листо всеко парче от гърдите в тавата.
Свалих набързо суровата наденица от скарата, нарязах я на три и я положих в празните места между парчетата гърди. Увих и тези парчета наденица с полусварените листа кис. зеле.
Плескавиците ги обърнах върху скарата и след пет минути ги отнесох към тавата, където ги наредих по свободните места, а че и отгоре.
Завих и тях в зелеви листа, и накрая не остана зеле.
Тавата сложих почти най-долу във фурната, пуснах я на огън отдолу и отгоре на 150 градуса.
Налях (или сипах?) половината от вече сварения булион, отбелязан в началото, и зех да чакам.
Чакав половин час - добре, вари-пече се, нищо не загаря-прегаря.
След един час - същото, само че вече е умирисана целата клетка (по сегашному - апартамент), на много вкусно.
И стана!
-------------------------
Още не съм го ял, само го мирисах.
Щото между нещата ходих в кръчмата да се видя с аверите.
Любимата ми дъщеря мръщи нос, щото не яде месо, общо взето. Попита ме - може ли да го изнеса на балкона, понеже мирише?
Да, разбира се!
Омразният ми син го яде, та зад ушите му пука.
Са ше ям и аз, придружено с тъмна "Ариана" или домашно червено вино. Децата не пият. То па кви деца са, големи са, ама все пак за баща им са си деца, кво да се праи?
Маранди, идеята ти беше ползотворна и творческа за мен.
Мерси!
Не искам - иначе така си правя солените палачинки като изстинат. Ся си грейвам винцето за 30 сек. после канела, кора лимон и чер пипер - объркаваш с лъжичката. И после малко лимонада, че не ми се ръчка мед/захар - колкото да вкара сладък вкус и да бъркам кат' ахмак да докат' се разтвори сладкото.
Много топло ще ми стане ко перна и сиренцето - отиде 40 градуса на сянка - хихи
днес Ламята ме изюрка пиле с ориз яхния да му правя. От всички видове рецепти за пиле - тая най-много не мога да я понасям да'е ... - ма, как му раздух ориза - стана кат' леща голям да'е .. - хихи
Коментар