IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
    Нали не си лопата?
    Тц, мотика съм. Така че, фнимавай къде стъпваш!

П.П. Свато, полека с тоз английски хумор - не ме идосвай!
    Оказа се, че Емилио също има щерка и е възможно да оттегля предложението, което ти направих Ще настане една гръцка драма у форума, усещам.
    Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
    Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
      Мечо, нали знаеш, че когато не съм права, пак съм ПРАВА
      Нали не си лопата?

Коментар

Ти права си, когато съгрешиш дори
        Баба ме научи на много неща.
        tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
          Добро утро tnm
          Добро утро на почти всички

Като си права, права си...
          Мечо

Коментар

Добро утро, Мечо!
            Добро утро, тайфата!

Навън е кучи студ
            Добро утро tnm
            Добро утро на почти всички

Като си права, права си...
            Баба ме научи на много неща.
            tnm

Коментар

• Добро утро, Мечо!
              Добро утро, тайфата!

Навън е кучи студ
              Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение
                След 40 е така. Не е проблем, да му мислят околните.
                Айде, лека и доходна! Не ми се спи, но утре мисля да поработя
                Лека, лека и доходна за тИбя тоже!

П.П. Ха, дано си полафкаме за 'апване и пийване пак самдей!

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                  Пфуу .. одъртявам.

Първо писах скорец, после се замислих така ли се пишеше и писах скворец ( редактирах ).

После пак взех да се съмнявам и викам, чек да видя в гугъл.

Ай, ся пак на скорец ( пак редактирах ).

П.П. Оглупях, браточка вече. Нищо общо с преди
                  След 40 е така. Не е проблем, да му мислят околните.
                  Айде, лека и доходна! Не ми се спи, но утре мисля да поработя

Коментар

• Пфуу .. одъртявам.

Първо писах скорец, после се замислих така ли се пишеше и писах скворец ( редактирах ).

После пак взех да се съмнявам и викам, чек да видя в гугъл.

Ай, ся пак на скорец ( пак редактирах ).

П.П. Оглупях, браточка вече. Нищо общо с преди

Коментар

Много е интересно човек да слуша старците. Преживели са неща, дето ние не можем да си представим сега. На жена ми баба и е родена в Румъния - в северна Добруджа и след Крайовската спогодба ги преселват в България, размяна на население. Жените и момичетата - на влака с по една бохча, каквото могли да вземат. Мъжете и момчетата - пеш с воловете, каруците с покъщнина и по някоя животинка. Оставили са къщи, стада, градини... абе всичко. Настанили ги в едно село близо до Добрич. Селото е било немско - в началото на века селяни от Баден-Вюртемберг търсели плодородна земя и се настанили там. През 1943 по заповед на Хитлер всички се върнали в Германия. В селото и сега половината гробища са немски, с едни разкошни мраморни плочи и паметници. Често идват немци да търсят гробове на прадедите си. В началото са работели ратаи при немците. Всяка неделя имало танци и веселби на мегдана. Немкините черпели с локум на клечка. Бабата разправяше че някакво германче я задявало, обаче наште момци го нашамарили в тъмното. Като заминали немците, нашите ги настанили в техните къщи. По-късно през 50-те съборили немските къщи и построили нови. Сега са останали само 2-3 немски къщи, макар и с нашенски пристройки - курници и сайванти, но си личат. И църквата е останала оттогава, ползва се като православен храм, но архитектурата си е католическа.

От заможни селяни в румънско са дошли тук голи и боси и са започнали всичко от нулата.
                      Уникална история за човешки съдби! Браво!

Аз съм много добър слушател и умея да ги предразполагам с насочващи въпроси старчоците, ама не трябва да съм изнервен и да си освободя цял ден. Просто са по-бавнички сега и нормално с оглед възрастта.

П.П. Ламята разказва само като са в компания с брад'чеда си. Плюс брад'чеда му.

Та, също съм чувал уникални неща като били ученици. Вика те село в Еленска околия - па ходят на училище в Омуртаг.

И вика като ученици нямаме пари и няма какво да ядем.

Качвали се по дърветата да избиват скорците ( вид птица ) - за да хапнат нещо. Вика като родят яйцата и тъкмо се разпукат да излязат малките и нашите ги дебнат, за да ядат.

Смятай ...
                      Last edited by marandi; 01.02.2014, 01:43.

Коментар

Аз Ламята прислушвам от време на време.

Той понеже вече 80 ги гони и е живял доста. Вика сега хляб е много добър.

По-рано жените правели хляб за 1 седмица напред и го месели с крака. Вика - той още след 2-3 дни вече е станал на камък.

После се появили първите баничарници/хлебарни в градовете. Прехода между монархията и републиката. Тогава навлезли масово.

П.П. Па, вика мамалига да ядеш - щот' и т'ва са яли - вика да не ти говоря колко е ужасно.

Та, кат' не съм уморен - се завъртам покрай старчоците да ги чуя какво си лафят - все пак са били живи очевидци на нещата. Те доста ми се радват, ама не винаги има време да вися при тях по 5 часа и после ми се цупят.

Няма угодия ...
                        Много е интересно човек да слуша старците. Преживели са неща, дето ние не можем да си представим сега. На жена ми баба и е родена в Румъния - в северна Добруджа и след Крайовската спогодба ги преселват в България, размяна на население. Жените и момичетата - на влака с по една бохча, каквото могли да вземат. Мъжете и момчетата - пеш с воловете, каруците с покъщнина и по някоя животинка. Оставили са къщи, стада, градини... абе всичко. Настанили ги в едно село близо до Добрич. Селото е било немско - в началото на века селяни от Баден-Вюртемберг търсели плодородна земя и се настанили там. През 1943 по заповед на Хитлер всички се върнали в Германия. В селото и сега половината гробища са немски, с едни разкошни мраморни плочи и паметници. Често идват немци да търсят гробове на прадедите си. В началото са работели ратаи при немците. Всяка неделя имало танци и веселби на мегдана. Немкините черпели с локум на клечка. Бабата разправяше че някакво германче я задявало, обаче наште момци го нашамарили в тъмното. Като заминали немците, нашите ги настанили в техните къщи. По-късно през 50-те съборили немските къщи и построили нови. Сега са останали само 2-3 немски къщи, макар и с нашенски пристройки - курници и сайванти, но си личат. И църквата е останала оттогава, ползва се като православен храм, но архитектурата си е католическа.

От заможни селяни в румънско са дошли тук голи и боси и са започнали всичко от нулата.

Коментар

В банчарница "Иглика" заготовките ги правеха на горния полуетаж над пещта - нещо като емпоре ама затворено. Таванът беше 2 м висок и по средата висеше ел.крушка на кабел около 20 см. Лелята дето въртеше тестото беше дребничка и приклякаше почти на коляно като завърти чаршафа. тя си знае колко пъти го е усуквала около крушката докато се научи. Там бяха най-хубавите бюреци във Варна тогава.
                          Аз Ламята прислушвам от време на време.

Той понеже вече 80 ги гони и е живял доста. Вика сега хляб е много добър.

По-рано жените правели хляб за 1 седмица напред и го месели с крака. Вика - той още след 2-3 дни вече е станал на камък.

После се появили първите баничарници/хлебарни в градовете. Прехода между монархията и републиката. Тогава навлезли масово.

П.П. Па, вика мамалига да ядеш - щот' и т'ва са яли - вика да не ти говоря колко е ужасно.

Та, кат' не съм уморен - се завъртам покрай старчоците да ги чуя какво си лафят - все пак са били живи очевидци на нещата. Те доста ми се радват, ама не винаги има време да вися при тях по 5 часа и после ми се цупят.

Няма угодия ...

Коментар

Аа ... то си е изкуство, бря.

Гледал съм турска баклава как правят от 40 листа тесто по-тънки от милиметър. Оня кат' грабне топчето тесто и кат' вземе да го млати по плота за 2 минути го прави на чаршаф ( лист ) метър на 2 метра.

П.П. Аз т'ва не мога го направя - нищо, че не съм опитвал досега - демек може и да мога - хихи

Ма, по-добре да си платиш на професионалист. За някои неща е по-добре чиляк да си плати, отколкото да се прави на селянин ( в стил Сделано в СССР ). Та, баницата е на подобен принцип при ръчно тесто за корите.

Т'ва с точилката е версия - когато са живяли в малки къщи и стаички ( като алтернатива ) и не е имало място къде да замахнат.

Той тавана им е бил 1.80 височина - къде да замахне да разточи лист 2 метра - и затова на ръка с точилка.
                            В банчарница "Иглика" заготовките ги правеха на горния полуетаж над пещта - нещо като емпоре ама затворено. Таванът беше 2 м висок и по средата висеше ел.крушка на кабел около 20 см. Лелята дето въртеше тестото беше дребничка и приклякаше почти на коляно като завърти чаршафа. тя си знае колко пъти го е усуквала около крушката докато се научи. Там бяха най-хубавите бюреци във Варна тогава.
                            Last edited by winner; 01.02.2014, 00:47.

Коментар

Миналата година се събудих през нощта и не знам защо ми се доядоха соленки.

Бам в гугъл 1 час четене - щот' аз като прочета 20 статии и коментари и се ориентирам долу-горе каква е идеята на продукт Х да'е ... - все пак съм ейнджинерин и чета докато схвана материали и техниката каква е.

И в 3:30ч през нощта почвам да правя френски соленки - демек правя маслено тесто. Бамм ... мизерията на масата - ама изкарах 3-4 тави - те стават бързо през 10 мин. на макс. фурна.

На визия станаха ужасни - щот' ги трясках само по диагонал тестото на ромбове. На вкус прилично.

И отворих си една книга да чета и си зобя соленки - ей, т'ва е кеф. Бавничко, първо ръфам, после задържам в устата да се разтопи и стане на каша и после гълтам
                              -------------------------------------------------

После кат' ударих чертата ( време/продукти ) - по-добре да бях отишъл до магазина да си купя за 2 кинта, отколкото да вдигам къщата във въздуха. Демек - грам далавера няма за 3-4 тави - хихи
                              Хм..... такова нещо само инженерин може да направи. Първо "как" и после, след цапаницата - "защо". Не че е нещо лошо, де. В крайна сметка си имал резултат - чел си книжка и си рупал соленки. Което е приятно, обикновено е и полезно.

Коментар

Наздраве!
                                Още ме е яд, че не се научих навремето да въртя тестото. Лапешки калпазанлък.
                                Оня лаф за лудия и баницата е иносказателен. Голям кеф е да направиш нещо хубаво (примерно баница) и да гледаш как я изяждат с удоволствие.
                                Аа ... то си е изкуство, бря.

Гледал съм турска баклава как правят от 40 листа тесто по-тънки от милиметър. Оня кат' грабне топчето тесто и кат' вземе да го млати по плота за 2 минути го прави на чаршаф ( лист ) метър на 2 метра.

П.П. Аз т'ва не мога го направя - нищо, че не съм опитвал досега - демек може и да мога - хихи

Ма, по-добре да си платиш на професионалист. За някои неща е по-добре чиляк да си плати, отколкото да се прави на селянин ( в стил Сделано в СССР ). Та, баницата е на подобен принцип при ръчно тесто за корите.

Т'ва с точилката е версия - когато са живяли в малки къщи и стаички ( като алтернатива ) и не е имало място къде да замахнат.

Той тавана им е бил 1.80 височина - къде да замахне да разточи лист 2 метра - и затова на ръка с точилка.
                                Last edited by marandi; 01.02.2014, 00:35.

Коментар

Working...
                                X