If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят
Само уточнение - всека секция е по няколко технолога по кабинетите и си висят при хартиите, а доле зам-шефа на К1 примерно при бачкерите имаше 800 души на главата си.
И определено трябва да вдява както от хартиите документацията ( за да я преведе на бачкерите какво трябва да се направи ), така и от всички операции, понеже в корабостроенете се използват и т.нар. "слепи" заварки. Т.е. бъркаш с ръка прекарваш с пръсти и после връщаш с ръкохватка на оксижена и къпиш насляпо без да виждаш.
Като стане голямо разминаване между листите, а те са дебелички - най-лесния номер на бачкерите беше да сложат една тръба в процепа и да я олеят с подобие на заварка, щот' така е най-лесно.
Такива веднага хвърчаха, щот' бат' Пешо с 5-ти клас няма идея, че подобно нещо е все едно съботаж срещу кораба и го застраши веднага докат' излезе на море.
В добрите години на КЗ Варна се бълваха до 12-15 кораба при серия поръчка/ годишно.Т.е. за по-малко от 3 месеца вече ги изкарваха на вода и се дострояваха там щот' стапелния график те подпира да се залагат новите кораби. Правеха 10% годишно от валутните приходи в долари през комунизма.
Вече НЯМА корабостроене в България и недей лъга - всичко се закри и специалистите ще ги върнете на кукуво лято - Полша, Гърция, Сингапур и т.н. ги привлякоха отдавна.
П.П. Ся модератора ще ни трие щот' не пишем за Ивана или гъза на Азис.
Т'ва са "актуалните" теми, а как се начуква един пирон - децата ще гледат по научно-документални филми и ще цъкат удивено с език. Т'ва ниво се налага навсякъде - на най-изпростяла нация да се превърнем за норматив.
Другия път като се заключи някой да звънне на Модито и той ще дойде да го светне как да си влезе
Зарата, ти малко смесваш уменията и знанията на инженера и шлосера.
Всеки шлосер знае как се заточва свредло, но не и всеки инженер.
П.П. В България инженери бол, но качествени шлосери не останаха. От тия, за които казват, че имат "златни ръце".
Анон, върна ме от входа...
Въпреки, че имаш верен поглед по много въпроси, както и премерени позиции, то аз никъде не казвам, че казаното от мен - фиксира областите на знания и УМЕНИЯ на ВСЕКИ ИНЖЕНЕР. Къде си видял да казвам това?
Коректността изисква да обясня как стоят нещата в една корабостроителница. Информацията не може да е валидна за все инженерите, които и сега бълват ВУЗ-овете, въпреки, че и в корабостроителниците имаше инженери-химици и такива - с различен профил от тоя на корабостроителите и механиците в сдатъчните отдели.
Тъй като иде реч за хората, които уважавам като мои /бивши/ колеги, а това съм го казвал неведнъж тук, то - голяма част от тях - с профил "Корабостроене" - ИЗВЪРШВАТ ИМЕННО ПРЯК КОНТРОЛ върху построяването и "събирането" на корабите в стапело-монтажните цехове по ТОЧНО ФИКСИРАНИ стапело-монтажни графици. /стапелите са съоръжения, на които се изработват отделни секции от кораба, които и се сглобяват под контрола на ЕДИН специалист, който се нарича "строител"/
..., ама - именно той е, който ще си служи с ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНА ТЕРМИНОЛОГИЯ - инженерна, защото, ако не е така - нали знаеш какво става после между няколкото десетки /или дори стотици/ работници, на които НЕ МОЖЕ ЕДИН "ръководител" да обясни, какво точно ще се иска ДНЕС от тях..., а работниците не са ученици в 5-ти клас... Да не говорим за това, че тоя човек, именно е отговорен за извършеното днес, а на следващият ден ще трябва да даде информация на мениджърите, или ДОРИ на собственика на корабостроителницата...
Ако имаш точно тая информация, нали си даваш сметка, че именно пряко отговарящият за кораб по даден проект - трябва да е инженер, който има СПЕЦИАЛНА , но и достатъчно ШИРОКА ТЕХНИЧЕСКА ПОДГОТОВКА, най-малкото, за да не се изложи при ежедневно решаване на НЕТРАДИЦИОННИ КАЗУСИ, когато времето те подпира по график, но няма време да се обаждаш за поредната корекция на технолога, а той пък - да си направи промените, че и да ги съгласува с конструктори, технолози, нормо-контрол и т.н....?..., а ТОЙ, същият - ако се наложи - дори да покаже нещо, без да има още готова документация, която още е някъде по етажите...
Нали всички схващаме, че точно такъв специалист ще търси корабособственикът?
ЗАТОВА, ИМЕННО такива специалисти останаха малко, а другите, които цял ден "бият кучето" и закачат колежките на кафе и цигара - е - точно тия - които НЕ ЗНАЯТ и НЕ ВЪРШАТ РАБОТА - бяха изчистени, тъй като и доста намаля работата, поради изгубени пазари ..., но това е друг въпрос...
Май не трябваше да пиша толкова, но за хората, които не са вътре в нещата - е оправдано човек да изгуби малко време. Спорът е по същество! Има ли компромис - няма шанс да се класираме сред световните елити..., но това /според мен/ важи не само за корабостроенето...
Защото, корабоплаването ни /откъм специалисти/ - отдавна е признато в световен мащаб..., мисля, че можем да си обединим около това мнение, ако и да се шегуваме често на тая тема /отговорността на капитаните е наистина огромна, а нетрадиционните им казуси са стотици за едно плаване/...
Нема се пуашите Те за това си имат по 12-15 палуби
Абе, я морските да си кажат кой на какво вълнение е бил??? Аз казах седмуна
Аз съм разказвал вече. Счупи сякакви скаломери. На вас ви се струва майтап и разправяте, че винаги 1 и 1 е 2. Това не е така. Това не е обективната истина. Няма обективна истина. Това е субективно прието така за да има адитивност. При баловете последната степен от скалата, изразява стихията от едно определено ниво до безкрайност !!!
Който има нерви може да го изгледа. 20 мин.
Много рядко се случва да видиш как пасажер се накланя и чак 6-тата палуба влиза под водата.
Също е по действителен случай
Нема се пуашите Те за това си имат по 12-15 палуби
Абе, я морските да си кажат кой на какво вълнение е бил??? Аз казах седмуна
Който има нерви може да го изгледа. 20 мин.
Много рядко се случва да видиш как пасажер се накланя и чак 6-тата палуба влиза под водата.
Също е по действителен случай
Коментар