IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Профил на инвеститорите на БФБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ракия, шопска салата, кюфтета на скара, кашкавал и луканка
    Наздраве на всички!

    Събитията не винаги отговарят на очакванията!

    Коментар


    • Наздраве с бяло вино луканки и великденски яйца и всичко измито с УРАН

      Коментар


      • Здравйте, колеги,

        Имам удоволствието да ви представя резултатите от третото проведено проучване „Профил на инвеститорите на БФБ 2017 г.” То бе проведено през периода 15-30 март 2017 г. Благодаря на всички, които се включиха и помогнаха за разпространението на проучването, така че то да може да достигне до повече инвеститори. Надявам се, че проучването ще ви бъде от помощ и ще намери приложение във вашата работа.

        Основната цел на проучването е да събере информация, с която да бъде идентифициран профилът на инвестиращите средства на Българска фондова борса (БФБ), посредством покупко-продажба на акции на различни компании.

        Проведеното 3-то проучване показа, че зад положителните резултати постигнати от акции на БФБ стои солидна основа, която позволи положителният тренд да продължи във времето. Инвеститорите имат балансирани очаквания за възвръщаемостта, която могат да постигнат, което е предпоставка да смятаме, че спекулативните средства търсещи бързи и големи печалби са много малка част от пазара. От тук се налага и изводът, че моментните цени на акциите са в по-голяма степен отразяващи реалното представяне на компаниите, от колкото балонизирани като стойност.

        На следния линк можете да видите и свалите пълният текст на анализа. http://www.economistbg.com/2017/04/2017.html



        Успешен ден!
        Христо Христов
        www.economistbg.com
        През 2016 г. видяхмe съществено раздвижване на БФБ. Положителният полъх успя да изведе основният индекс SOFIX в началото на 2017 г. до нива...

        Коментар


        • Аз съм тук, с новия си портфейл, от края на август 2016 г. Мисля да стоя дълго, живот и здраве, така че съм long-term инвеститор, в стойност. Нетната ми доходност(приспадане на таксите и продажба на цени към днешна дата) съм с 23% възвръщаемост, което е ниско предвид, че за същия период Софикс се вдигна с над 30%. По мои очаквания ще прибера и към 150 лв дивиденти (около 3%) и всичко ще се капитализира. Ще вкарвам пари докато портфейла не стане 10К, а след това ще се капитализират дивидентите и когато има Ден за акции ще се кварват малко пари.

          Коментар


          • Не знам в правилната тема ли пиша, но заглавието изглежда подходящо. Бих се радвал на обратна връзка от участници на БФБ с профил "спекуланти" - някой алтруистичен скучаещ човек да ми обясни в груби щрихи какво аджеба прави и къде вижда смисъл от дейността си, както и да ми обясни къде греша.
            ---

            Случай от последните 24 часа. Корадо-България анонсира брутен дивидент 0,26 лв. на акция и публикува хубав напудрен отчет. Късно (грешно) е да се купува след новина, но си затваряме очите.

            Първо, изчитам материалите, имат хубав търговски вид, у мен възниква страст. Слагам отгоре положителният сентимент за компанията, който анкетите показаха, добавям общия пазарен ентусиазъм, изваждам негативната перспектива относно разходите за материали, възнаграждения и CAPEX за бъдещи периоди и в крайна сметка оставам с положително фундаментално чувство.

            Второ, гледам графиката, историята на цената - браво. Обемите малко само ме тревожат, но и тук си затваряме очите. При цялата абсурдност на ползването на инструментариума на ТА на БФБ, и тук имаме зелен семафор.

            Трето, набутвам последна цена затваря в едно семпло ексел моделче. На 6,499 лв. имам 4% дивидентна доходност. Набутвам и асковете плюс няколко произволни цени, ей така - да не е голяма стъпката. Може някой да предложи тая сутрин още бройки. Значи ако обера за 650 лв. (!) първата оферта на цена 6,499 лв. и чопна още малко от 6,50 лв., когато ударим третата оферта (!) 6,78 лв. ще имам дивидентна доходност срещу моята покупка 4% и 4,31% капиталова. Към цената на третата оферта дивидентната идва 3,83%, което пак е над авериджа на обявените до момента дивиденти. Тоест би трябвало да има поне някакво търсене.

            Четири. Съставям "търговски план" (звучи като шега, нали?). Ще продам малко от звездите - Софарма или Стара Планина. Това трябва да стане общо взето в първите минути, за да не ме изпревари някой на 4КX. За разлика от ПонеделникЪТ на Еврохолд, този път няма да участвам още на откриващия аукцион. Ситуацията е различна. По 4EX се получи номерът, имаше ликвидност като за 3-4 К. Стрес малко, но с продажба в срядата излезе келепир.

            Слава Богу, че не застанах на аукциона, че някой чопна една акция на Фармата (между другото няма да се сбърка, ако се постави минимален лимит за сделка в левово изражение. Например 100 лв.). 10:15 часа - нищо особено. Почти 11:30 - същото - Агрия и две сделки с Атера формират целия оборот.

            Оп, пишейки това минаха няколко хилядарки по Фармата и Корадо. Аз вече си прибрах и двата аска де, не ми се разправя с глупости... Но Корадо поевтинява, братче! Няма дори да си правя труда да смятам на колко му скочи дивидентната на купувача на 6.150 лв. По-скоро бих искал да се запозная с визията на продавача, какво по-добро предназначение вижда на тия 6 бона.

            Та след цялата история - може ли някой да ми разкаже своя опит? Защо не я разбирам тая борса? Как се търгува с кратък хоризонт на БФБ, какво представлява спекулантството в България, има ли файда от него? Как точно се обира спред, който дори по симпатични позиции спокойно достига 5-7%? Ей такива...

            Едит: Забравих си дисклаймера: Нямам нито Корадо, нито свободен кеш, нито препоръки.
            Last edited by unsworth; 31.03.2017, 11:39.

            Коментар


            • Здравейте колеги,

              Искам да ви напомня, че до края на седмицата можете да се включите (ако все още не сте успели) в проучването Профил на инвеститорите на БФБ - 2017 г. https://docs.google.com/forms/d/e/1F...65lVg/viewform

              Както много от вас помнят, през 2013 г. и 2014 г. проведох проучване за профила на инвестиращите на БФБ. Тази година отново провеждам същото проучване, за да видим как той се е изменил през последните години. Моля всеки от вас да вземе участие и да помогне с разпространяването на анкетата, за да имаме колкото се може по-пълна картина. Участието в проучването е напълно анонимно и резултатите ще се разглеждат в обобщен вид само. Анкетата ще бъде активна до 31 март 2017 г., а последващия анализ ще се разпространи за свободно ползване от всички.

              Благодаря предварително на всички участници.

              Коментар


              • Ракийка, салати, кИфтета и други топли мезета
                И от мен да знаете, че никой не може да ви вземе това, което сте изяли и изпили
                Наздраве!
                Last edited by Бик в атака; 01.04.2017, 23:08.
                Събитията не винаги отговарят на очакванията!

                Коментар


                • Щом говорим за хубава музика ...
                  https://www.youtube.com/watch?v=GfzXeVKuRhg
                  Life won't wait for you.

                  Коментар


                  • ракия, салата, тънки мезета и хубава музика.

                    Наздраве на всички!
                    Last edited by Бик в атака; 01.04.2017, 23:08.
                    Събитията не винаги отговарят на очакванията!

                    Коментар


                    • Здравейте колеги,

                      както много от вас помнят, през 2013 г. и 2014 г. проведох проучване за профила на инвестиращите на БФБ. Тази година отново провеждам същото проучване, за да видим как той се е изменил през последните години. Моля всеки от вас да вземе участие и да помогне с разпространяването на анкетата, за да имаме колкото се може по-пълна картина. Участието в проучването е напълно анонимно и резултатите ще се разглеждат в обобщен вид само. Анкетата ще бъде активна до 31 март 2017 г., а последващия анализ ще се разпространи за свободно ползване от всички.

                      директен линк за достъп и копиране: https://docs.google.com/forms/d/e/1F...65lVg/viewform

                      Благодаря предварително на всички участници.
                      Last edited by Hris0 Hrist0v; 15.03.2017, 10:07.

                      Коментар


                      • И аз на пролетна салатка, свински флейки и бяло газирано вино! Наздраве!

                        Коментар


                        • наздраве на всички на ракия и пролетна салата

                          Коментар


                          • Честити празник на всички дами и наздраве

                            Коментар


                            • Наздраве момчета и честит празник!

                              Коментар


                              • Честит празник и от мен! Тъй като темата се слави и като алкохолна, ще добавя и едно наздраве
                                Пътека се прави камък по камък!

                                Коментар

                                Working...
                                X