Първоначално изпратено от Lelq
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кръчма "Виртуалната кръчма" (2)
Collapse
X
-
Не ми се получи с делегирането на задължения, ама измислих друго, та ходих да бера.
Имам няколко офиса и дрескодът за всеки е различен. Гледам да съм що годе подготвена, щото не се знае в кой ще ме е отвее вятъра.
Та отивам в покрайнините, дето съм виждала такива зеленилки, слизам от колата, махам гъзарския патък ,скачам в маратонките, навивам крачолите и от сериозният ми делови вид, вдъхващ доверие, не остана и следа
Нагазих смело в копривите и се сетих, че нямам ръкавици. Опитах да си представя суши бар и взех две клечки , ма не ми се получи . Добре, че навсякъде има баби, та една ми гледа сеира, гледа и накрая ме заведе на по - хубаво място, набра с голи ръце коприва, лапад, опита да ме убеди и охлюви да си събера, ама вече изнервена, не и се получи . Та общо взето, бях с гол гъз в копривите. Вече съм кисела и щастлива, че ще готвя! Мисля, че съм прекалила с количеството. Идеи за съхранение?Last edited by Lelq; 18.04.2019, 15:04.
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
Затова ще мина на киселец, По-киселко става, но го познавам по-лесно. Може да се комбинира и с друго зелено
Таз чорбица добре си я докарал на вид, може и на вкус да е добра, Тарантулчо днес е шест с гозбите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Ако се гътнеш, се обаждай да не би и ние. Пък и да пием по едно за Бог да прости.
Таз чорбица добре си я докарал на вид, може и на вкус да е добра, Тарантулчо днес е шест с гозбите.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнениеАз да попитам.
Вчера минах през една полянка зад къща, местото беше леко влажно и сенчесто . Забелязах на всякъде растение което според мен е диворастящ лапад. Листата не са къдрави и точно приличат на тези които продават бабите на пазара.и на вкус е същия , не горчи има вкус на зелено съвсем лека кисела жилка по - скоро неутрално. Та въпроса ми е следния да не взема да наберем нещо, па после да се гътнем. Ще го сравня с този който го продават бабите и ще се консултирам с тях , то вероятно и те го берат по поляните
Отделно ми стана интересно и също мисля да си набера и коприва . Тя къде се срещат и кога е най - подходяща за бране., тук грешка трудно ще стане. Иначе и глухарче съм слагал в салатата
Други зелененки за бране, предложения.
Мислим да си спретнем едни сърмички.
И некъв мишмаш със с яйца
Има тръпка да си го набереш и приготвиш сам. А бе нещо като варенето на ракия.
Коментар
-
Днеска съм главен готвач. Иначе шеф съм си всеки ден. Току-що сложих кекс във фурната. Досега пък варих шкембе чорба без шкембе. С гъба кладница. Добре се получи. За първи път ползвах подправката сумак, но сложих и оцет за всеки случай. Направо съм горд със себе си. Накриво също.
А пък зъболекарката ми обясняваше колко окъдна и затова полезна била италианската кухня. Спагетите с малко зехтин и онова твърдото сиренце и толкоз. Брускетите - само филийки натъркани с чесън и две-три капки зехтин. Затова живеели дълго. Съжалих я лелка, че отива на оскъдна кухня при разни старчоци ка Чиче, де дълго ще я соменават, че минала по улицата покрай тех.
Last edited by Trakatrak; 18.04.2019, 12:28.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
Добро ..............
За други зелении - все още не е късно да си набереш левурда. Расте из букови габърови гори и е индикатор за богати и влажни месторастения. Има силен аромат, донякъде наподобяващ чесновия. Слага се в зелена салата, вместо зелен лук и чесън. Аз ям от нея само един или два пъти в годината. Баба ми казваше, че рано напролет, тя е най-доброто средство за пречистване на кръвта.
Наздраве!
П.П. Довечера, ако не ме мързи, ще ти напиша рецепта на ястие с лапад, ориз, булгур и гъби. Старинна и изпитана А ... после ще те гръмна, че да запазя тайната й.
Левурдата /див чесън/ - има да се бере още поне месец - над 1000-1300 метра надморска височина, където все още има доста сняг по Витоша.
И в нета има легендите, че мечката, след зимен сън хапвала точно левурда - по споменатите вече причини от недолюбващата аромата на босилека, описан от мен - който е различен от разпространеният тук... "Пречистване" на кръвта - или друго - във всеки случай е вкусно и витаминозно като всяка зеления.
Една идея повече: може да направите И баница с левурда... /вместо например спанак/
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнениеАз да попитам.
Вчера минах през една полянка зад къща, местото беше леко влажно и сенчесто . Забелязах на всякъде растение което според мен е диворастящ лапад. Листата не са къдрави и точно приличат на тези които продават бабите на пазара.и на вкус е същия , не горчи има вкус на зелено съвсем лека кисела жилка по - скоро неутрално. Та въпроса ми е следния да не взема да наберем нещо, па после да се гътнем. Ще го сравня с този който го продават бабите и ще се консултирам с тях , то вероятно и те го берат по поляните
Отделно ми стана интересно и също мисля да си набера и коприва . Тя къде се срещат и кога е най - подходяща за бране., тук грешка трудно ще стане. Иначе и глухарче съм слагал в салатата
Други зелененки за бране, предложения.
Мислим да си спретнем едни сърмички.
И некъв мишмаш със с яйца
Има тръпка да си го набереш и приготвиш сам. А бе нещо като варенето на ракия.
Прочетох, че Безимен ти е написал за лапада. Това растение има много вариатети /форми/. Ти явно си се натъкнал на обикновения лапад. Когато го береш, ще гледаш листата да ланцетни, т.е дължината да е поне два - три пъти по-голяма от ширината, да са свежи и без петна от слана.
Понякога обикновеният лапад се бърка с хряна, понеже листата имат подобна форма. Разликата се състои в това, че листата на хряна са лъскави, ярко зелени и леко къдрави по периферията, на лапада са матови, тъмно зелени и гладки. На вкус листата на хряна леко нагарчат, а на лапада имат леко кисел, но по-често неутрален вкус. И при двата вида жилкуването /през листната петура преминава основна жила, от която излизат разклонения/ е мрежово, като при лапада основната жила е крехка, а при хряна е жилава.
Направи снимка на бурена и я сложи насред Кръчмата, че ми омръзна да пиша!!!
За копривата - расте почти навсякъде, където има влага - около дерета, по периферията на гората или овощните градини. Среща се и по поляните, но по-рядко. Берат се само връхчета, , дължината - максимум два женски пръста / размерът на дамската ръка сме го коментирали, от там си направи заключение за пръстите/, на растения, които растат далеч от пътища и други замърсители.
Глухарчето не е подходящо за салата. При брането от него тече естествен латекс, който има горчив вкус. Листата му наподобяват тези на руколата, но те са съвсем различни растения - глухарчето е от семейство Тараксакум, а руколата от семейство Кръстоцветни, което има доста "ядливи" представители, например - зелето.
За други зелении - все още не е късно да си набереш левурда. Расте из букови габърови гори и е индикатор за богати и влажни месторастения. Има силен аромат, донякъде наподобяващ чесновия. Слага се в зелена салата, вместо зелен лук и чесън. Аз ям от нея само един или два пъти в годината. Баба ми казваше, че рано напролет, тя е най-доброто средство за пречистване на кръвта.
Наздраве!
П.П. Довечера, ако не ме мързи, ще ти напиша рецепта на ястие с лапад, ориз, булгур и гъби. Старинна и изпитана А ... после ще те гръмна, че да запазя тайната й.
Last edited by tnm; 18.04.2019, 10:34.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение
Относно аромата на лавандула - чувал съм за подобно на описаното въздействие върху насекомите...
В тая връзка - препоръчвам да отглеждате и босилек /изглежда насекомите не го долюбват/, но... това не е разпространеният у нас - с по-широки, тъмнозелени листа...
Има разновидност - с малки светлозелени /резеда/ листенца: около 6-7 милиметра, леко заоблени, много кичест и дъхав.
.................................................. .......
Не казвам, че трябва да ходите до Гърция за този босилек, но ако сте вече там - може да съчетаете полезното с приятното...
Донесох го от Гърция, ама маааалко по-нататък, а не точно от нашата околност. От Йонийското крайбрежие /западна Гърция/ - от п-в Левкада /дали само там го има - не зная/, но там вирее здраво /обича слънцето и изобщо - сетлината/ и трябва много да се полива. Страхотно много вода гълта /според мен/, красив, кичест, ароматен..., става също и за салати и подправки... Едногодишен, семенцата са дребни, чернички, под 1 милиметър /почти не се виждат/. Засяват се пролетно време, а през есента те се събират и старото растение се изхвърля.. Може да се засади през есента и да се гледа при стайна температура.
Може да го има и по-наблизо, а не на 500 км и повече... В дълбок съд израства около 70-80 сантиметра и повече, но е свеж, ако всеки ден се полива.
Наздраве!
П.П. Пояснявам - коментарът ми има шеговит характер. Знам, че не си длъжен да помниш неща, написани преди 7 - 8 години.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнениеАз да попитам.
Вчера минах през една полянка зад къща, местото беше леко влажно и сенчесто . Забелязах на всякъде растение което според мен е диворастящ лапад. Листата не са къдрави и точно приличат на тези които продават бабите на пазара.и на вкус е същия , не горчи има вкус на зелено съвсем лека кисела жилка по - скоро неутрално. Та въпроса ми е следния да не взема да наберем нещо, па после да се гътнем. Ще го сравня с този който го продават бабите и ще се консултирам с тях , то вероятно и те го берат по поляните
Отделно ми стана интересно и също мисля да си набера и коприва . Тя къде се срещат и кога е най - подходяща за бране., тук грешка трудно ще стане. Иначе и глухарче съм слагал в салатата
Други зелененки за бране, предложения.
Мислим да си спретнем едни сърмички.
И некъв мишмаш със с яйца
Има тръпка да си го набереш и приготвиш сам. А бе нещо като варенето на ракия.
"Домашният" лапад е островърх, а дивият лапад - с близка до кръглата форма, расте в сенчести и/или влажни и много влажни места /разливи, напр. - от извори, чешми и т.н./
Листата му наподобяват периферията на широкополите шапки /някъде им казват капели/. Диаметър - 20 и повече сантиметра. По-младите - току-що избиващи листа са със светлозелен цвят. Според мен те са и по-крехки за поставяне в ястия, но и по-тъмнозелените също са ОК, ако са прясно набрани.
На копривата се берат върховете /отново по-крехки/ - откъсването я стимулира в растежа - и след 2-3 седмици може да се види ново разклонение от две стъбла... Често "плантациите" с див лапад прорастват и с коприва, но тя излиза малко по-късно, защото лападът я "изпреварва" през пролетта. Причината е следната: още в големият сняг лападът - във вид на островърхо конусче - е обвит в някаква кафеникава ципа, която - ако се разкъса - вътре е пълна с прозрачна слуз и последната - предпазва от измръзване първият лист, който се разтваря още при първите слънчеви лъчи... Другите продължават да излизат след първия - във всички посоки...
Една супа - с всички зеленчуци /лук, морков, целина, картофи.../ - половин час преди готовност - се поставят копривата и дивият лапад... /или поотделно - за да не се смесват вкусовете/.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
................................
П.П. Деверът ми лепи феромонови уловки за молци с аромат на лавандула. Чувала съм, че специално този вид насекоми недолюбват тази миризма.
Относно аромата на лавандула - чувал съм за подобно на описаното въздействие върху насекомите...
В тая връзка - препоръчвам да отглеждате и босилек /изглежда насекомите не го долюбват/, но... това не е разпространеният у нас - с по-широки, тъмнозелени листа...
Има разновидност - с малки светлозелени /резеда/ листенца: около 6-7 милиметра, леко заоблени, много кичест и дъхав.
.................................................. .......
Не казвам, че трябва да ходите до Гърция за този босилек, но ако сте вече там - може да съчетаете полезното с приятното...
Донесох го от Гърция, ама маааалко по-нататък, а не точно от нашата околност. От Йонийското крайбрежие /западна Гърция/ - от п-в Левкада /дали само там го има - не зная/, но там вирее здраво /обича слънцето и изобщо - сетлината/ и трябва много да се полива. Страхотно много вода гълта /според мен/, красив, кичест, ароматен..., става също и за салати и подправки... Едногодишен, семенцата са дребни, чернички, под 1 милиметър /почти не се виждат/. Засяват се пролетно време, а през есента те се събират и старото растение се изхвърля.. Може да се засади през есента и да се гледа при стайна температура.
Може да го има и по-наблизо, а не на 500 км и повече... В дълбок съд израства около 70-80 сантиметра и повече, но е свеж, ако всеки ден се полива.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнениеАз да попитам , щото тук е местото.
Вчера минах през една полянка зад къща, местото беше леко влажно и сенчесто . Забелязах на всякъде растение което според мен е диворастящ лапад. Листата не са къдрави и точно приличат на тези които продават бабите на пазара.и на вкус е същия , не горчи има вкус на зелено съвсем лека кисела жилка по - скоро неутрално. Та въпроса ми е следния да не взема да наберем нещо, па после да се гътнем. Ще го сравня с този който го продават бабите и ще се консултирам с тях , то вероятно и те го берат по поляните
Отделно ми стана интересно и също мисля да си набера и коприва . Тя къде се срещат и кога е най - подходяща за бране., тук грешка трудно ще стане. Иначе и глухарче съм слагал в салатата Други зелененки за бране, предложения.
Мислим да си спретнем едни сърмички.
И некъв мишмаш със с яйца
Друго си е да го набереш и приготвиш сам. А бе нещо като варенето на ракия.
Утре шти напиша за лапада, и как да не го бъркаш с хряна, от къде да си набереш коприва и с какви размери да е. Също шти напиша за глухарчето, де си го сложил у салатата и малко си го объркал с руколата.
Наздраве!
П.П. Зачетох се в Шекспир - "Много шум за нищо". Прецито ще е виновно, ако утре не мое да отлепя навреме от ложето.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Кои те?
Наздраве!Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
Коментар