Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кръчма "Виртуалната кръчма" (2)
Collapse
X
-
Добро утро, Кръчма !
Живнахте ли ?
Гледам Грую пак 'апва благинки с убаво вино ....
Тарантул набляга на къпини и търси бързоходки за да стигне до къщата, но планината голяма, храсти много.....
Дамите са ясни като планина след дъжд( но не толкова 'ладни)....Кака прави зимнина на сянка, а Леля се топи на слънце и пие бира след бира....
Пак чета надолу по страницата и нещо ме притеснява....
Преци нещо е слънчасал ( уффф, слава Богу, че преображението дойде..). Кви са тез фермани, кви са тез разсъждения за сътворението и дългата ръка на СЪЗДАТЕЛЯ със СЕКВИНАТОРА.... ( бах маа му, много биохимици в тоз форум ....)
Аз 3-4 дни не пия, че качих пак захарта, но сега съм взел една бира и ще ви кажа:
Наздраве !
Коментар
-
Наздраве, тнм, благодаря за разяснителната статия - за невежа като мен беше доста полезна. И все пак си вярвам в еволюцията - щом е успяла от чехълчето да направи човек (ако изключим момента за божията искра), значи може всичко.
Вчера се "инспирирах" от едно заведение до нас, та да сложа една поркета с вино - знам, че не му е сезонът, ама все пак
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Ядох на корем къпини. И верно по едно време прибягах до малката стаичка. Но силата ти отслабва. Получих единствено облекчение. Наздраве, Дрънразхлабителко!
Наздраве, Мрънкало!Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от Lelq Разгледай мнение
Това , че съм оценила не значи , че съм навита на огризки
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
Утре Голяма Богородица + пълнолуние. Усещам, че ти ще усетиш рязък пристъп на болки у коремната област /язвата ще се обади/
Наздраве, Мрънкало!.
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
Е Траки, не е сигурно, че тълкуваме правилно понятието "великия план", искаш да кажеш. че си вън от него ли ?! Принципно нали си чувал, лафа- колкото повече знам толкова повече стоплям, че.. нищо не знам (със или без план) У светите книги има и друга алтернатива- "многото познание поражда печал", - май би го лайкнал у форумо туй мнение,Обаче тр, да ти кажа, че с еднакво уважение се отнасям не само към велики алтернативисти(като споменатите по-доле Нютон и Тюринг) но също ми допадат дори хард-атеисти като Дирак, (по добре да не го закачаме сега него ) Изобщо в средните векове, хората са били повече философи и лечители, . - не е имало и отделна дисциплина "математика". Какво беше казал Декарт - мисля значи съществувам, нале!?. СлЕдователно (почти)всяка мисъл Траки, с неква вероятност, може и да представлява некъв вид матрялизация некъде си, ( със или без план) И не ме набутвай сега там къде и аз незнам дали съм
Между другото при статистика сред физиците по големата диаспора - със или без план - 60% са верващи срещу 40% неверващи! Добре, че си поет, и следователно и двете може да те устройват
Но то не само при поетите се среща да си менкат разбиранията - случва се и сред другите уЧени, -ту отричат,, ту се връщатпри "големия план(Хокинг). И Разбираемо - оказва се щото, от нивото на "днешното познание" може да не си способен да прецениш кое е вярното - Ето ти и Примерът с големите Лаплас и Поанкаре. - Първият казал че немал нужда от "Създател", за да изчислявал както си можел позициите на планетите, (ората му повервали)...обаче ... след 1 век, се появил Вторият - та го опровергал.
(лоша работа) Тъй че, поетите нека сега си го карат "со кротце - со благо..." , с едно наум вместо "малко кютек" .. и с евентуално наздраве
Last edited by Trakatrak; 15.08.2019, 17:04.
Коментар
-
От това ти пространно изложение за сетен път се убедих, че математици и натурпознаватели не бива се присягат към философски размисли, че ги избива на пантеизъм и възхваляване на Великия план с неизвестен Велик плановик. А пък такива в Кръчмата да се набутват в прашасалия, обрасъл в паяжини ъгъл при медиците, та да се оглеждат и преглеждат взаимно.Обаче тр, да ти кажа, че с еднакво уважение се отнасям не само към велики алтернативисти(като споменатите по-доле Нютон и Тюринг) но също ми допадат дори хард-атеисти като Дирак, (по добре да не го закачаме сега него ) Изобщо в средните векове, хората са били повече философи и лечители, . - не е имало и отделна дисциплина "математика". Какво беше казал Декарт - мисля значи съществувам, нале!?. СлЕдователно (почти)всяка мисъл Траки, с неква вероятност, може и да представлява некъв вид матрялизация некъде си, ( със или без план) И не ме набутвай сега там къде и аз незнам дали съм
Между другото при статистика сред физиците по големата диаспора - със или без план - 60% са верващи срещу 40% неверващи! Добре, че си поет, и следователно и двете може да те устройват
Но то не само при поетите се среща да си менкат разбиранията - случва се и сред другите уЧени, -ту отричат,, ту се връщат при "големия план(Хокинг). И Разбираемо - оказва се щото, от нивото на "днешното познание" може да не си способен да прецениш кое е вярното - Ето ти и Примерът с големите Лаплас и Поанкаре. - Първият казал че немал нужда от "Създател", за да изчислявал както си можел позициите на планетите, (ората му повервали)...обаче ... след 1 век, се появил Вторият - та го опровергал.(лоша работа) Тъй че, поетите нека сега си го карат "со кротце - со благо..." , с едно наум вместо "малко кютек" .. и с евентуално наздраве
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Мое ли на мен да ми ги обясниш, ама като на тапир с тапияЩото аз разлика не виждам, макар винаги да съм бил различен и не като масовата маса, ми все някакъв екстремум - я минимум, я максимум. Стана малко игра на думи, но здраве да е или май по-добре - наздраве да е!
Ся, да обясня и позицията си - аз съм твърд противник на всякакви намеси на човека, ама всякакви. Е, не съм като омиш пийпъл с Щатите (амиши май им викаха у Бг), дето си живеят в 16-ти век, но всякакви медицински глупости ги характвиризирам на игра на Господ от страна на човека (без да съм вярващ) - като почнеш от абортите и стигнеш до байпасите, да не говорим пък за всевъзможни простотии като хомеопатиите и т.н. За мен лично следва да се придържаме към еволюционния подход, ама мен кой ли пък ме пита...
Та за зеленчуците (не че някои хора нямат мозък като зеленчук де, но това е друга тема) - помня, че баба ми винаги избираше най-ранния и най-хубавия домат/пъпеш/диня/чушка и от тях вземаше семки, които сушеше на тензухче, директно на слънчевата светлина. И баба имаше перфектни зеленчуци - е, може да не са били с най-търговски вид и да не стояха по 1 месец без да се разкапят, но имаха уникален вкус, аромат и текстура. Днес, макар и майка ми, и на жената майка ѝ да са добри домакини и да отглеждат екологично чисти зеленчуци на село, вкусът е съвсем различен, просто защото и двете си купуват някакви семена от пазара, пък били те български, холандски или албански - все тая. Даже прословутият розов домат в момента няма нищо общо с онзи, дето баба гледаше, а е някаква измислена шльокавица за 5 кинта килото, колкото и еко-био-супер-нега сертифициран да е. И за това е виновна генетиката или плановата селекция, че съм бос по темата.
С хората е същото - развиваме резистентност към болестите, появяват се нови и само набиваме нови и нови пари за справяне с новопоявилите се проблеми. Сега разбира се ще ми опонирате, че животът се в вдигнал двойно като продължителност и ще сте прави, само дето в момента няма войни, хората бачкат в пъти, ама много пъти по-малко тежък физически труд, а жените раждат по едно или нито едно дете и не го правят на браздата, докато жънат със сърпа. Та така, че се разпених ненужно, щотот така или иначе нищо не зависи от мен
Хайде едно наздраве и за многая лета
Цялата еволюция на всички видове, обитаващи нашата планета се дължи на изменчивостта, наследствеността и отбора.
Изменчивостта и наследствеността са обект на изучаване от генетиката, а отбора - от селекцията.
Генно модифицираните организми са тези, които са получени в резултат на генното инженерство. Гените от един организъм се инжектират в ДНК-то на друг с цел подобряване на определени негови качества. Генетичната промяна не настъпва по естествен път /мутация/, а под въздействие на човека.
Селекцията от своя страна бива естествена или планова /изкуствена/. При естествената селекция добрите гени/полезните гени успяват да се предадат с по-голяма честота в следващите поколения от лошите/неблагоприятни наследствени белези. Без намесата на човек, а под въздействието на околната среда.
При изкуствената/планова селекция има намеса на човека. Насочено се избират индивиди, които да оставят своето потомство, било то растения или животни. Получава се така, че знанията за генетиката, се прилагат на практика в селекцията. Основните категории при селекцията са сорт, порода и щам. За получаването им се следват различни процедури, но никога няма пряка намеса в ДНК-то на организмите. Промяната се постига чрез кръстосано оплождане.
Та за доматите ... Българското законодателство забранява отглеждането на растения, които са генномодифицирани. Остава тез ужасии, де ги ядем, да са в резултат на планова селекция.
Твоята баба е правила точно това - планова селекция, като е залагала на добрите вкусови качества на продукцията си. За съвременните производители и търговци е важно количеството, устойчивостта срещу заболявания, търговския вид, възможността за транспортиране и продължителната годност.
Специалистите отиват на полето и сред многото растения следят за такива индивиди. После ги засяват, дават им възможност за опрашване и се получава нов сорт, който притежава съответните качества. Много от семената, които се продават са хибридни - т.е резултат от кръстосване на два сорта. Обикновено при отбиране на семена от тях не се получава същото растение, защото се получава разпад - възможно е в част от новите растения да преобладават характеристиките на единия родител. При продажбата на семената търговецът е длъжен да напише кое разложение са - първо, второ, трето ... и т.н. При всяко следващо разложение, новото растение се различава от хибрида.
Та, майка ти и тъщата ти използват семена на сортове, които нямат същите вкусови качества от твоето детство. Навремето имаше сорт Идеал. За съжаление той се оказа податлив на вирусни заболявания и се загуби. А наистина беше перфектен за салата.
Наздраве, хаджи!
П.П. По-едрата 1/3-та пълноправен член на домочадието също си прави селекция. Но ..., въпреки че знае всичките тези неща, които по-горе ти написах, нищо не му попречи миналата година да засее капията в близост до лютите чушки. Затова тази година някои корени черна капия имат приятно лют вкус
Last edited by tnm; 14.08.2019, 20:25.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
- 1 like
Коментар
-
Язък! Ще трябва те поправяме с ментални средства и други по-убедителни прийоми. Наздраве, Дрънстиска!
Наздраве, Мрънкало!.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Тъй, де! Видях примерите и затова ти написах, че според мен сме още далеч от "Гатака". Във филма се засягаше евгениката и създаването на така наречените "след хора".
А относно доматите - бъркаш генетика с планова селекция. Ама ме е налегнал мързел, та не знам кога ще съм на кеф да ти обясня разликите
Наздраве, сър!Щото аз разлика не виждам, макар винаги да съм бил различен и не като масовата маса, ми все някакъв екстремум - я минимум, я максимум. Стана малко игра на думи, но здраве да е или май по-добре - наздраве да е!
Ся, да обясня и позицията си - аз съм твърд противник на всякакви намеси на човека, ама всякакви. Е, не съм като омиш пийпъл с Щатите (амиши май им викаха у Бг), дето си живеят в 16-ти век, но всякакви медицински глупости ги характвиризирам на игра на Господ от страна на човека (без да съм вярващ) - като почнеш от абортите и стигнеш до байпасите, да не говорим пък за всевъзможни простотии като хомеопатиите и т.н. За мен лично следва да се придържаме към еволюционния подход, ама мен кой ли пък ме пита...
Та за зеленчуците (не че някои хора нямат мозък като зеленчук де, но това е друга тема) - помня, че баба ми винаги избираше най-ранния и най-хубавия домат/пъпеш/диня/чушка и от тях вземаше семки, които сушеше на тензухче, директно на слънчевата светлина. И баба имаше перфектни зеленчуци - е, може да не са били с най-търговски вид и да не стояха по 1 месец без да се разкапят, но имаха уникален вкус, аромат и текстура. Днес, макар и майка ми, и на жената майка ѝ да са добри домакини и да отглеждат екологично чисти зеленчуци на село, вкусът е съвсем различен, просто защото и двете си купуват някакви семена от пазара, пък били те български, холандски или албански - все тая. Даже прословутият розов домат в момента няма нищо общо с онзи, дето баба гледаше, а е някаква измислена шльокавица за 5 кинта килото, колкото и еко-био-супер-нега сертифициран да е. И за това е виновна генетиката или плановата селекция, че съм бос по темата.
С хората е същото - развиваме резистентност към болестите, появяват се нови и само набиваме нови и нови пари за справяне с новопоявилите се проблеми. Сега разбира се ще ми опонирате, че животът се в вдигнал двойно като продължителност и ще сте прави, само дето в момента няма войни, хората бачкат в пъти, ама много пъти по-малко тежък физически труд, а жените раждат по едно или нито едно дете и не го правят на браздата, докато жънат със сърпа. Та така, че се разпених ненужно, щотот така или иначе нищо не зависи от мен
Хайде едно наздраве и за многая летаNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Щом си навита, заемай длъжността.
Коментар
-
Тцъ! Твърде сложно за съвременните достижения на генетиката. Ще трябва да почакаш още около стотина години
Наздраве, Мрънкало!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Ти си казала ама сутрин ме гони след алкохолната параноя.
И след като подремнах може да поспорим отново
За лечението ясно и до къде ще се стигне само лечение или или бъркане в генома по сериозно и създаване на ,,свръх хора,,
С развитие в бъдеще може да се злоупотреби да има опити за създаване на кастово общество или послушни ,,бройлери,, и всекви такива
Дадох пример който показва че не всичко е такова каквото изглежда и нещата може да избият в друга посока
Ти доматки от градинката ли хапваш или некви пластмасови ГМО - та
И пак малко теология
,,Пътя към ада е постлан с добри намерения,,
И ВСЕ ПАК НАЗДРАВЕ ТНМ, АМА С АЙРАНЧЕ
А относно доматите - бъркаш генетика с планова селекция. Ама ме е налегнал мързел, та не знам кога ще съм на кеф да ти обясня разликите
Наздраве, сър!
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
Коментар