Рекох да разкажа и ще шрихирам изживяването в Остериа Франческана - начи бяхме в ресторант с 12 маси (не баш 12-те стола на Илф и петров, ама нещо подобно). Като бяхме отделени в 4 отделни като ъгълчета по 3 маси в ъгълче. Не знам колко сервитьора имаше, но бяха над 15 за тези 12 маси. Имаш възможност за избор от меню или да си поръчаш тейстинг меню за 290 евро на калпак, съчетано или свино по 400 евро бутилката или пък с уайн пеъринг (всяко ястие ти го носят с различна напитка според вкусовите му характеристики) за 190 евро на калпак. Почнах с по един аперитив и просължихме напред с 12-степенното меню. Истински съжалявам, че не мога да кача снимки от телефона, а нямам фейсове и прочие инстаграми, от които да го сваля, така че оставате с беглите описания, за които нямам особено време
Стартирахме с невероятен хляб, ама наистина невероятен - много хрупкава коричка и супер мека среда, без да е глетав или нещо от сорта, наистина хляб-мечта, щом ме впечтали. И протдължихме с някакъв комплмент - сладолед от фоа гра, сардини на чипс, пармезан на пръчка и макарон от заек - уникални. После донесоха едно нещо, дето не го разбрах точно какво е, но имаше някакъв мус от масло отгоре на нещо като филийка - доста вкусно. След това имаше подобие на стриди с вода от краствица и паста от скариди. Продължихме с гризини по 50 сантиметра - много хрупкави и вкусни, след което донесоха някакъв трибют към Ню Йорк - ябълка с печена змиорка - много ефектно. Последва ориз алденте с пресен лаврак и пържен калкан с хайвер от леща. След това донесоха едно японско - уагьо и много интересна зеленчукова палитра от мини зеленчуци - броколи, карфиол, брюкселско зеле и разни други с нарязани трюфели и някакъв особен сос. Дойде ред и на фаворита ми - гъби смръчкули със сос от нещо си и пяна от сладък чесън - абсолютно имаше вкус на шкенбе чорба, направо ми събра очите. Донесоха и печено еленско с маринов лук и конфотюр от череши, както и нов хляб - този път от картофено тесто и прословутото файв ейджис ъф мармиджано реджано. За финал имаше 4 ястия - някакъв много интересен сладолед със сорбе от малини и кафе, баба (неаполитански десерт) с рикота и чери домати, мадленки (вид сладки) и финалът беше с плато от шоколад с фоа гра, трюфели с течен шоколад и пълнени шокобалончета с вишни. Жената бумна и едно кайве и те това беше като за хиляда и няколко евро и три часа и половина лакърдии,
Обаче сервиса беше невероятен - винаги ти дават нож, лъжица и вилица, винаги идват по три сервитьора (двама поднасят храната, третия ти обяснява какво е), плюс сомелиер, който ти налива и ти казва откъде е виното и защо е избрани точно то. Знам, че не може да се опише, хеле пък без да приложа картинки, но пожелавам на всеки да пробва - определено си е изживяване, което си заслужаваше всяко евро. поне за мен Е, и нашата скара и ракия си е супер, но класата си е класа - казвам го без превземки. Ми наздраве!
Стартирахме с невероятен хляб, ама наистина невероятен - много хрупкава коричка и супер мека среда, без да е глетав или нещо от сорта, наистина хляб-мечта, щом ме впечтали. И протдължихме с някакъв комплмент - сладолед от фоа гра, сардини на чипс, пармезан на пръчка и макарон от заек - уникални. После донесоха едно нещо, дето не го разбрах точно какво е, но имаше някакъв мус от масло отгоре на нещо като филийка - доста вкусно. След това имаше подобие на стриди с вода от краствица и паста от скариди. Продължихме с гризини по 50 сантиметра - много хрупкави и вкусни, след което донесоха някакъв трибют към Ню Йорк - ябълка с печена змиорка - много ефектно. Последва ориз алденте с пресен лаврак и пържен калкан с хайвер от леща. След това донесоха едно японско - уагьо и много интересна зеленчукова палитра от мини зеленчуци - броколи, карфиол, брюкселско зеле и разни други с нарязани трюфели и някакъв особен сос. Дойде ред и на фаворита ми - гъби смръчкули със сос от нещо си и пяна от сладък чесън - абсолютно имаше вкус на шкенбе чорба, направо ми събра очите. Донесоха и печено еленско с маринов лук и конфотюр от череши, както и нов хляб - този път от картофено тесто и прословутото файв ейджис ъф мармиджано реджано. За финал имаше 4 ястия - някакъв много интересен сладолед със сорбе от малини и кафе, баба (неаполитански десерт) с рикота и чери домати, мадленки (вид сладки) и финалът беше с плато от шоколад с фоа гра, трюфели с течен шоколад и пълнени шокобалончета с вишни. Жената бумна и едно кайве и те това беше като за хиляда и няколко евро и три часа и половина лакърдии,
Обаче сервиса беше невероятен - винаги ти дават нож, лъжица и вилица, винаги идват по три сервитьора (двама поднасят храната, третия ти обяснява какво е), плюс сомелиер, който ти налива и ти казва откъде е виното и защо е избрани точно то. Знам, че не може да се опише, хеле пък без да приложа картинки, но пожелавам на всеки да пробва - определено си е изживяване, което си заслужаваше всяко евро. поне за мен Е, и нашата скара и ракия си е супер, но класата си е класа - казвам го без превземки. Ми наздраве!
Коментар