If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
В Западна България и на други места големите родове си имат светия закрилник. Поставят каменен кръст в емблематична за рода местност, засаждат зад него дъб и всяка година на деня на светеца се събират там да почетат закрилника и предците си. Носят се цветя, палят се свещи, май се полива с вино, поп чете там квото трябва за помен и прочие. Прави се курбан и се раздава на дошлите и от други родове. Тази традиция изглежда се заражда към началото на 19 век. Наоколо има ститици кръстове, доколкото навремето е имало много махали. Учудващо е, че всяка година родовете продължават да се събират, макар да са се пръснали из България.
Това е нещо ново за мен. Българите сме една шепа народ, а имаме толкова различни ритуали, вярвания и традиции.
Наздраве!
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Би ли споделил по обстойно, щото тази традиция нещо ми се губи.
Наздраве!
В Западна България и на други места големите родове си имат светия закрилник. Поставят каменен кръст в емблематична за рода местност, засаждат зад него дъб и всяка година на деня на светеца се събират там да почетат закрилника и предците си. Носят се цветя, палят се свещи, май се полива с вино, поп чете там квото трябва за помен и прочие. Прави се курбан и се раздава на дошлите и от други родове. Тази традиция изглежда се заражда към началото на 19 век. Наоколо има ститици кръстове, доколкото навремето е имало много махали. Учудващо е, че всяка година родовете продължават да се събират, макар да са се пръснали из България.
Бех на "кръст",` та почерпен пожелавам и на вас да почитате и спомняте предците, защото те са присъща част от нашето Аз. Не навсякъде из България има такава традиция, но винаги може да се намери форма за обръщане към коренищата ни. Наздраве за уважението към тези, на които дължим щъкането ни по белия свят.
Би ли споделил по обстойно, щото тази традиция нещо ми се губи.
Наздраве!
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Бех на "кръст",` та почерпен пожелавам и на вас да почитате и спомняте предците, защото те са присъща част от нашето Аз. Не навсякъде из България има такава традиция, но винаги може да се намери форма за обръщане към коренищата ни. Наздраве за уважението към тези, на които дължим щъкането ни по белия свят.
Начи не искаш да пробваш моя лек ( специално за теб асемблиран) а се тровиш с илачи...
пп Питай Тянка, тя всичко знае за билките и ще ти подскаже дали съм загрижен за теб
Имам поддържащо апчеприемане. Нема как, деликатният стомах си остава завинаги такъв. Всички природни рецепти се провалиха, но науката не спи, а ровичка и кърти.... мифффффф(ове)ки.
Коментар