IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето... (архив до 20.09.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Окованият слон
    -Не мога–казах му. -Не мога!
    -Сигурен ли си?- попита ме той.
    -Да, толкова бих искал да седна с нея и да й кажа какво чувствам… Но знам, ,че не мога.
    Дебелия седна като Буда в едно от ужасните сини кресла в кабинета си. Усмихна се, погледна ме в очите и снижавайки глас, както винаги, когато искаше да го слушат внимателно, ми каза:
    -Нека ти разкажа…..
    И без да чака отговор, започна да разказава:

„Когато бях малък бях влюбен в цирка и най-много от всичко обичах животните. Особено слона ,който беше любимото ми животно и на другите деца, както разбрах по-късно. На всяко представление той демострираше невроятното си тегло, ръста и силата си …. Но след номера и дори малко преди да излезе на арената, стоеше завързан за едно колче, забито в земята, със закачена на крака му верига.
    А колът беше само парченце дърво забито едва няколко сантиментра в земята. И въпреки дебелата и здрава верига, ми беше съвсем ясно, че едно толкова силно животно, способно да изтръгне цяло дъряо от корен, би могло лесно да се освободи от кола и да избяга.
    Тук явно има някаква закадка.Какво го спира тогава? Защо не бяга?

Когато бях на шест–седем години още вярвах, ,че възрастните са много умни. И попитах един учител, един отец и един мой чичо за загадката на слона. Някой от тях ми обясни, че слонът не бягал защото бил дресиран.
    Тогава зададох съвсем ясно въпроса :-“Щом е дресиран, защо го оковават ?„.
    Не си спомням да съм получил някакъв смислен отговор. С времето забравих за слона и за колчето и си спомнях за него само, когато срещнах други хора, които си бяха задавали този въпрос.

Преди години разбрах, че за щастие се е намерило достатъчно умен човек, който е открил отговора:
    -„Слонът от цирка не бяга, защото е бил вързан за такъв кол още много, много малък.”

Затворих очи и си представиш беззащитното новородено слонче, вързано за кола. Сигурен съм, че тогава малкото слонче се е дърпало, блъскало и напъвало, мъчейки се да се освободи. Но въпреки всички усилия, не е успяло, защото онзи кол е бил твърде здрав за него.
    Представих си как е заспивало изтощено и как на другия ден отново се е мъчело, на следващия и на по-следващия също…..
    Докато един ден, един ужасен за него ден, животното просто е повярвало в своето безсилие и се е примирило с участта си.

Огромния силен слон, който виждаме в цирка, не бяга, защото си мисли, горкият, че не може.
    Споменът за поражението, преживяно малко след раждането му, го е белязал за винаги.
    Но най-лошото е, че той никога не дръзва да постави под съмнение този спомен.Никога, никога не дръзва да изпробва отново силата си….”

–Така е, Демиан. Всички ние сме донякъде като слона в цирка: крачим по света, привързани към стотици колове, които ни отнемат свободата.
    Живеем с мисълта, че “не можем” да направим куп неща, просто защото някога, преди много време, като малки, сме опитали и не сме успели.
    Така ставаме като слона и си набиваме в главата :
    “Не мога, не мога и никога няма да мога.”

Растем с тази мисъл, която сами сме си внушили, и за това никога повече не се опитваме да се освободим от кола.Понякога, като усетим оковите и веригите задрънчават, поглеждаме под око колчето и си мислим: “Не мога и никога няма да мога”.
    Хорхе направи дълга пауза. После се приближи, седна на пода пред мен и продължи:
    -Това става и с теб, Деми. Живееш, обвързан със спомена за един Демиан, който не е успял и който вече не съществува.

Единствения начин да разбереш дали можеш да постигнеш нещо, е да опиташ пак, влагайки цялата си душа…
    Цялата си душа!

Хорхе Букай от "Нека ти разкажа"

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
      Така е !!! Аз чета и моите четат.

Само не моа разбера що пият !!!
      чакат те и ти нещо да прихванеш

Коментар

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
        А личен пример?
        Така е !!! Аз чета и моите четат.

Само не моа разбера що пият !!!
        Баба ме научи на много неща.
        tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
          Добро утро, Мечо!
          Добро утро, тайфата!

ВМанков, аз написах, че трябва да се полива бахчата, а не да се копае лозето
          Днес сабале реших уж да не бягам, запалих колата и отидох на Шкорпиловци да плувам. Сутринта рано е хубаво за плуване. Плувах колкото плувах. Наплувах се. Постоях, повъртях се, чудих се какво да правя. Не ми се лежи да се пека. Не ми се яде в кръчмата. Тръгнах да бягам по брега на север към Камчия. Знам, че е много далече и няма да имам нерви да добягам до там, но тръгнах. Като ми писна тръгнах да се връщам. Добягах си аз до дисагите. Отидох и седнах в кръчмата. Гледах морето. Изпих един топъл айран. Починах си хубаво. Евалла на дядо господ дето го е измислил лятото.
          Баба ме научи на много неща.
          tnm

Коментар

• http://www.youtube.com/watch?v=rGwUpsyDJTk
            There is no right way. Only your own way!

Коментар

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
              ......

(В къщи чета на Kindle-то на най-дребния шрифт)
              Ан тъй! Дзън за добрата новина

Коментар

• Добро утро, Мечо!
                Добро утро, тайфата!

ВМанков, аз написах, че трябва да се полива бахчата, а не да се копае лозето
                Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
                  тия младежи що не обичат да четат
                  А личен пример?
                  Свободен във виелицата.
                  http://www.youtube.com/watch?v=mzGk8cYJVjc

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                    Менелаос Лундемис

бих прочела пак и "Едно момче брои звездите"
                    Ей го в читанката:
                    http://chitanka.info/text/21755-edno...-broi-zvezdite

П.П. Фърлих си го на Киндъла, ще го прочета и, ако искаш, ще ти разказвам.
                    Last edited by vmаnkov; 22.08.2012, 10:14.
                    Свободен във виелицата.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                      Добро утро и слънчево настроение

"Улица Пъкъл, номер 0" Менелаос Лундемис
                      А!
                      Едно ГОЛЕМО БЛАГОДАРЯ!, Съни!

Как го изпедепца да го намериш?
                      Аз ужким съм добре в търсенето, а я виж, ти го направи от раз.
                      Свободен във виелицата.

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                        Макулна дегенерация

Демек попрочети си за симптомите първо у нет-Я и дано да греша.
                        Благодаря за предупреждението!

Погледнах в нета, кът си рекъл.
                        Някои явления при тази болест биха могли да се приемат за близки на това, което описах, но много от останалите липсват или са пряко противоположни на положението при мен.
                        Освен това минах малкия тест там и не видях вълнички или изкривявания.
                        Освен това всяка година от работата минаваме профилактичен преглед и, еле, миналата година очната лекарка ми се завирá, завирá по очите - ако некой беше влезъл, щеше да кае "тея са в страстна целувка". А тя ми била гледала очните дъна така...
                        Накрая ме попита "Стана ли ти?" и като казах "Не", ме пусна да си ходя

(В къщи чета на Kindle-то на най-дребния шрифт)
                        Свободен във виелицата.

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                          Тва с бягането от крайни срокове може да са превърне в олимпийски спорт. Неприятното е когато не можеш промени крайния срок. От малки го практикуват иначе. В момента ежедневно прекалкулирам на синковеца по колко книги дневно трябва да чете, че да прочете камарата, която му купих - до края на ваканцията. И книгите продължават да са 10, а дните от 90 вече станаха 20

и ние сме на Бай Ганьо цяло лято-ама сега го тренираме--особено скачането в басейна
                          тия младежи що не обичат да четат
                          http://milom.blog.bg/

Коментар

• Добро утро и слънчево настроение

Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
                            Серго,
                            отдавна помня и търся една книга от грък, която нещо не намирам.
                            Дали е от Казандзакис?

Заглавието звучи нещо като "Улица "Ад", номер 0" и историята е за гръцки концлагер на един безводен остров.
                            "Улица Пъкъл, номер 0" Менелаос Лундемис

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                              Тва с бягането от крайни срокове може да са превърне в олимпийски спорт. Неприятното е когато не можеш промени крайния срок. От малки го практикуват иначе. В момента ежедневно прекалкулирам на синковеца по колко книги дневно трябва да чете, че да прочете камарата, която му купих - до края на ваканцията. И книгите продължават да са 10, а дните от 90 вече станаха 20

Е, аз бягам като за световно.

Така съм си направил нещата, че от години/срам ме е да кажа колко/ сам си поставям сроковете.Клиентите ме търпят, защото това е част от договора.Второ на ръка - няма къде да ходят.Другите надолу по редичката - пак съм им намерил цаката.
                              Не дължа никому, нищо.
                              Обратното е.
                              Та непрекъснато си поставям дългосрочни цели.
                              След това сам не си ги изпълнявам.
                              Сам си намирам оправданията.
                              После сам се критикувам.
                              И самонаказвам.

Някъде по пътя, предполагам от скука, съм се разделил на две.Едната част е дребна животинка, бореща се да се наяде и остави поколение. А другата, ококорен, дъртофелен учен-единак с микроскоп, който се забавлява доколко тая твар ще оцелее, поставяйки я непрекъснато на чудати изпитания.

Явно мечтата ми на младини да бъда свободен и независим, веднъж постигната съм я превърнал във вманиаченост.
                              Щото, да се покефиш пет години е добре.Но десет?А петнайсет?

Инак защо още не успявам същата тая свобода да я превърна в желязна самодисциплина?

И защо впрочем ми трябва целия тоз повтарящ се цикъл?

Е-е-е,
                              Те тая дисциплина ми е интересна!Породена не от външни страхове и битовизми.Камо ли от срещата със тленността.
                              Всичко необходимо за целта отдавна съм набавил.
                              Но е те това, веднъж да се вкарам в рамките които сам съм избрал - ми бяга.

Как, когато си свикнал да бъдеш независим, сам да се набуташ в затвор, който сам си изградил?

Предполагам, че в остатъка от живота си с това ще се занимавам.
                              Нека ми е!

А сега ще трябва да тичам три часа по улиците.
                              Не че някой ме гони.
                              Ма се некъф срам шава в мене си.
                              До скоро.

Коментар

• Тва с бягането от крайни срокове може да са превърне в олимпийски спорт. Неприятното е когато не можеш промени крайния срок. От малки го практикуват иначе. В момента ежедневно прекалкулирам на синковеца по колко книги дневно трябва да чете, че да прочете камарата, която му купих - до края на ваканцията. И книгите продължават да са 10, а дните от 90 вече станаха 20

Коментар

Working...
                                X