IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето... (архив до 20.09.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
    Ама 80 години не са малко. 80 години. Хората земята копаят. На морето дъното ровят. На нас ни дошли вагоните на крака и ние 80 години не можем да ги прочетем и си търсим оправдания. Ами то както е тръгнало и 500 години няма да ни стигнат. Ние и в реално време за 500 години няма да можем да ги прочетем. Историци. 80 години разбираш ли. Ми то мина 1/5 от турското робство. А да видим за 500 години дали ще се справят !!!
    Не са почнали да ги четат веднага.
    Сериозно са се заели по времето на социализма, когато почнаха да се дават повече пари за наука.
    А преди това за цялото време в тях са ровичкали двама-трима ентусиасти* - академици и неакадемици

Пак добре, че са ги запазили, де.

------------------------------------------------
    * - абе, кажи ми българската дума за "ентусиаст"; знам, че я има, но не ми идва.
    Last edited by vmankov; 21.06.2012, 15:03.

Коментар

• Голямо мерене на Пишки
      Я по така - http://www.youtube.com/watch?v=fmFp8HkEPpM

Коментар

• Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнение
        Еми малко са за тези 5 вагона.

А и до работа със стари архиви се допускат специално обучени, че да не повредят материала.

Начи трябват хем турцисти-арабисти филолого-историци, които са много малко, хем да могат да работят с архиви.
        А и трябва да искат да го работят, не всеки ще се завре с години в мазето. Не всеки научен работник ще рискува тези години, като не знае, дали ще изскочи нещо, с което да напредне в кариерата си.
        Това съчетание дава, може би, само двама-трима в страната.
        Ама 80 години не са малко. 80 години. Хората земята копаят. На морето дъното ровят. На нас ни дошли вагоните на крака и ние 80 години не можем да ги прочетем и си търсим оправдания. Ами то както е тръгнало и 500 години няма да ни стигнат. Ние и в реално време за 500 години няма да можем да ги прочетем. Историци. 80 години разбираш ли. Ми то мина 1/5 от турското робство. А да видим за 500 години дали ще се справят !!!
        Баба ме научи на много неща.
        tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнение
          Е па колко са два вагона и половина документи на калпак за един специалист ???
          Ако не мое се оправи за неколко месеца, никакъв специалист не е ...
          Требе да се учат от чичко Ленин. Той четял много бързо - няколко секунди на страница.

Коментар

А и до работа със стари архиви се допускат специално обучени, че да не повредят материала.

Начи трябват хем турцисти-арабисти филолого-историци, които са много малко, хем да могат да работят с архиви.
            А и трябва да искат да го работят, не всеки ще се завре с години в мазето. Не всеки научен работник ще рискува тези години, като не знае, дали ще изскочи нещо, с което да напредне в кариерата си.
            Е па колко са два вагона и половина документи на калпак за един специалист ???
            Ако не мое се оправи за неколко месеца, никакъв специалист не е ...
            Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

Ти вярваш ли го това да липсват специалисти. Аз не го вярвам.

Коментар

По тази тема съм чел и чул две пространни интервюта.

Оказва се, че голяма част от турския султански архив е у нас.
                След освобождаването един наш фабрикант, построил фабрика за преработка на хартиени отпадъци и стари дрехи, купува в Турция "отпадъци" при разчистването на някакви "складове". Това бил султанският архив.
                5 вагона архив пристигнали и от тогава са у нас; държавата ги откупила от фабриканта още преди да стигнат до Пловдив.
                По-голямата част още не е прочетена, липсват специалисти.

Нашите учени ходят, но и турците извъртат. Не показват некои неща, които са неизгодни за тях
                Ти вярваш ли го това да липсват специалисти. Аз не го вярвам.
                tnm

Коментар

Ами архивите в Турция. Да не би да са забранили на наши учени да ходят, да четат и да превеждат. Не са забранили. Нашите учени ходят ли - не ходят. Историци. Ще ми се хвали оня вчера, че бил историк. То това за хвалене ли е или за срамуване, както е казал поета.
                  По тази тема съм чел и чул две пространни интервюта.

Оказва се, че голяма част от турския султански архив е у нас.
                  След освобождаването един наш фабрикант, построил фабрика за преработка на хартиени отпадъци и стари дрехи, купува в Турция "отпадъци" при разчистването на някакви "складове". Това бил султанският архив.
                  5 вагона архив пристигнали и от тогава са у нас; държавата ги откупила от фабриканта още преди вагоните да стигнат Пловдив.
                  (Бат Пешо, като говорехме за диваци - как ти се струва тази история?)
                  По-голямата част още не е прочетена, липсват специалисти.

Нашите учени ходят, но и турците извъртат. Не показват некои неща, които са неизгодни за тях
                  Last edited by vmankov; 21.06.2012, 14:37.

Коментар

• Първоначално изпратено от diletant Разгледай мнение
                    Та значи според теб и преди и сега български език се говори от населението между Владивосток до Братислава - така ли бе, умнико!
                    Според мен също.
                    Това го видях в учебниците по филология на СУ.

Кратък извлек от там:

Племената, населяващи териториите на сегашна Украйна и Европейска Русия, са говорели доста по-различен език, по тип и речник, отколкото е сегашният им език.

А сегашният им език е много близък до т.н. църковно-славянски, който на практика е българският език по времето на създадената и развита вече в България писменост. По това време всичката създавана литература в България е църковна или превод на църковни текстове. Светска литература все още не е имало добре развита.
                    Християнството като масово влияние идва в Киевска Рус, а от там след това и в Русия, – от България, носено от наши пратеници (за вал - емисари) и от нашата азбука и църковна литература.

С налагането на християнството и българската азбука идва и промяната в езика на местните - използва се църковно-славянския. С вековете това става основата на собствения им език.

----------------------------------
                    Но това е теория, така да се каже.
                    На практика можеш да го видиш - стига само да отвориш някоя старобългарска книга (или копие, разбира се), написана в периода 9-ти - 15-ти век, и да попрочетеш туй-онуй. След това отвори някоя книга на съвременен руски и... кажи какво виждаш?
                    Last edited by vmankov; 21.06.2012, 15:06.

Коментар

• ами като е гладен човек все едно на какво шЪ му заухае

А пък както си лафим сладко, сладко на мен ми се хапва ей такова нещооо

There is no right way. Only your own way!

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
                        Да се включа и аз на националистическа тематика

http://vbox7.com/play:7a7c541d

Коментар

• Първоначално изпратено от artemida_sofyanska Разгледай мнение
                          кееф Чичо печелиш червена точка в музикалната книга

С тези салати, които сте публикували взех да огладнявам че и шекмбе... и такова нещо обичам само да не мирише на чорапи
                          Те някои чорапи се перат ... така да се каже ...
                          Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Тц. Шкембето трябва да мирише на малко употребявани чорапи. Не е хубаво нито съвсем немито нито съвсем измито

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                              кееф Чичо печелиш червена точка в музикалната книга

С тези салати, които сте публикували взех да огладнявам че и шекмбе... и такова нещо обичам само да не мирише на чорапи
                              There is no right way. Only your own way!

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
                                а бахура
                                И шкембето http://youtu.be/yHaA8fbJgqc
                                tnm

Коментар

X