IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето... (архив до 20.09.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
    Страхотен "източник"- вестник с име "Заман" и човек зовящ се ахмед ахмедов.

Вярно, че 4 еничерски корпус е бил заселен в СИ България.

Коментар

Пак казвам - не са изяснени основни понятия и затова си играем на счупен телефон .....Българска архитектурна култура няма - и да е имало архитекти и строители,то те са били под опеката на империята (тук изключвам Колю Фичето.....)....Ето първият гугъл-линк който ми попада при търсене на османска архитектура и изкуство в българия :

http://zaman.bg/bg/po-kashtite-shte-...hin-na-zhivot/

PS : Според теб бледоликите ако заживеят във вигвами,превръщат ли се автоматично в индианци ....И обратно - индианците ако почнат всеки ден да се къпят,може ли да се смятат за бели хора ?!
      ха-ха
      Там са се разполагали двете входни врати за дамската (харемлък) и мъжката (селямлък) част на къщата и избата
      бедни ми спарте....
      http://milom.blog.bg/

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
        ... в желанието си архитектурните образци в Пловдив, Копривщица и т.н. да НЕ СА част от българската архитектурна култура, йезуитски ги наричаш османски.
        ОК, тази османска (според теб) архитектура, чии строителни традиции отразява?.....
        Пак казвам - не са изяснени основни понятия и затова си играем на счупен телефон .....Българска архитектурна култура няма - и да е имало архитекти и строители,то те са били под опеката на империята (тук изключвам Колю Фичето.....)....Ето първият гугъл-линк който ми попада при търсене на османска архитектура и изкуство в българия :

http://zaman.bg/bg/po-kashtite-shte-...hin-na-zhivot/

PS : Според теб бледоликите ако заживеят във вигвами,превръщат ли се автоматично в индианци ....И обратно - индианците ако почнат всеки ден да се къпят,може ли да се смятат за бели хора ?!
        Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
          Българи, гърци, македонци, турци, румънци - всички сме българи. Арабите или европейците няма как да са ни цивилизовали, защото ние сме първата цивилизация. Ние тях сме цивилизовали, и персите, и русите, и тюрките, и жълтите, чак до Япония !!!
          Хайде да не се изхвърляме. Не твърдя, че сме били империя.

Коментар

Spart, в желанието си архитектурните образци в Пловдив, Копривщица и т.н. да НЕ СА част от българската архитектурна култура, йезуитски ги наричаш османски.
            ОК, тази османска (според теб) архитектура, чии строителни традиции отразява? На селджуки, черкези, българи, гърци, арменци, гагаузи...? На кой точно етнос?
            Аз ти казва, че двукатните къщи са БЪЛГАРСКИ. Тези, които са в Созопол, Несебър и останалите черномрски селища са строене от балканджиите от Елена, Котел ..не са типична крайморска архитектура и не случайно почти ги няма по островите или ако ги има то те са от по-ново време.

Има и извори, които можеш да прочетеш.
            Османската култура е българска култура !!! Няма смисъл да спорите. И едното е вярно и другото. Обаче не арабите и персите са ни повлияли на нас, а ние на тях.
            Баба ме научи на много неща.
            tnm

Коментар

• Spart, в желанието си архитектурните образци в Пловдив, Копривщица и т.н. да НЕ СА част от българската архитектурна култура, йезуитски ги наричаш османски.
              ОК, тази османска (според теб) архитектура, чии строителни традиции отразява? На селджуки, черкези, българи, гърци, арменци, гагаузи...? На кой точно етнос?
              Аз ти казва, че двукатните къщи са БЪЛГАРСКИ. Тези, които са в Созопол, Несебър и останалите черноморски селища са строени от балканджиите от Елена, Котел ..не са типична крайморска архитектура и не случайно почти ги няма по островите или ако ги има то те са от по-ново време.

Има и извори, които можеш да прочетеш.
              Last edited by val/she; 06.09.2012, 22:37.

Коментар

• Добро утро, Мечо!
                Добро утро, тайфата!

Честит празник, момичета и момчета.
                Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение
                  Мечо, а маите и инките!? Те също са били цивилизовани и доста образовани, но те не са българи! Искам да кажа, че е грешно да приписваш всичко на българите, колко и донякъде да е така, поне в една част на света. Нещата в миналото са се случвали паралелно, на различни места различни народи са достигали до подобни изводи и то без да имат каквато и да е информация един за друг. И всичко си е вървяло така както трябва и е следвало естествения ход на еволюцията на човешката раса! Проблемите са се появили с появата на властта, която започва да облича всичко в закони, които много често са в ущърб на народа, и с появата на парите в сегашната им форма. Но и това може би е част от хода на събитията през които човечесвтото е трябвало да премине, за да осъзнае все пак кои са истинските ценности, и истинската мисия поради която сме тук. И събитията от последните години доказват, че това е така! И най-вероятно сме съвсем близо до новата ера и цикъл от нашето съществуване, нещо предсказано още преди около 14 века, които ще ни отърват от омразата, от алчността, от озлоблението, от робуването на измислени и фалшиви ценности, и от култа към нашето Его!
                  Е, сега. Може би малко в наша полза говоря, но е обяснимо. Все пак съм българин. Но не съм далеч от истината де. И без това сме богоизбрани, освен ако господ не е национален предател

Има и друго. Ти си прав, че властта е зло. От тази гледна точка излиза, че ние сме създали злото. Редно е и ние да го поправим. Пряка демокрация е възможна. За анархия трябва да е готов целия свят. Все някога ще стане. Най вероятно след векове или хилядолетия. Но знае ли човек, може и да е скоро и да видим чудото на абсолютната свобода с очите си.
                  tnm

Коментар

http://youtu.be/J_eoN0EEM9g
                    http://youtu.be/nCrGpA2BjFM
                    http://youtu.be/b_aCO3J4hJk

Ето го неоспоримия аргумент, че сме еднакви. Всички играем елено моме под националните си знамена и се делим. Жертви сме на пропаганда, която работи на принципа разделяй и владей.
                    Бе, стига и ти с тия категорични лафчета, бря. Колко пъти ти го казах, ти се не вдяваш.

По принцип изследвам и фолклора над 5 години вече, ама не мога да хвана ясна зависимост защо в цяла Европа ги наричат българските звуци.

Лафих с една камара дет' са го учили и го играят, консерватории завършили, с музиканти/изпълнители - т.е. кой как го чувства, налагах го с 200 графики досега и не мо'а хвана ясна зависимост да ми се набие от 100 места някаква тенденция откъде са произлезли, т.е. как нашите са ги създали някога. Още си блъскам Русата проста кратуна.

П.П. Демек т'ва не е аргумент никакъв, защото неравноделни тактове, колкото искаш из нашия фолклор и т'ва се води 7/8 само, че широка, ако правиш разлика между двете понятия.

Спокич, и все някой ден някой по-умен от мен ще го открие и докаже как е станала цялата работа.

А, че ни имитират и даже Гърция заточва на остров 2-3 ма от най-големите си композитори за времето си, за да измислят стила бозуки е ясно. Даже имитират българската булгарина като инструмент от времето на Орфей, ако не се лъжа.

Т.е. преди 50 години "измислиха" сиртакиту и го превърнаха в национален модел да си украсят туризма. Всички крадат кат' диви от нас история и култура и нашите съсли си траят и не се усещат ко ста'а. Демек т'ва било танца на "елините" някога си ( смигам )

Добре, че Русото е простак и грам не цепи басми

Ама при фолклора ни ми е пълна мистерия засега - някой ден, ако го засека - ще драсна. Като не някой друг някога ще успее.

П.П.П. Ти вярно ли си мислиш, че статийките ги правя за 5 мин. кат' ми е скучно, ама тая беше последната сега дет' ви я драснах. Нямам енергия нещо и спирам за няколко месеца/години - ако съм жив, после може пак
                    Last edited by marandi; 06.09.2012, 21:19.

Коментар

Българи, гърци, македонци, турци, румънци - всички сме българи. Арабите или европейците няма как да са ни цивилизовали, защото ние сме първата цивилизация. Ние тях сме цивилизовали, и персите, и русите, и тюрките, и жълтите, чак до Япония !!!
                      Мечо, а маите и инките!? Те също са били цивилизовани и доста образовани, но те не са българи! Искам да кажа, че е грешно да приписваш всичко на българите, колко и донякъде да е така, поне в една част на света. Нещата в миналото са се случвали паралелно, на различни места различни народи са достигали до подобни изводи и то без да имат каквато и да е информация един за друг. И всичко си е вървяло така както трябва и е следвало естествения ход на еволюцията на човешката раса! Проблемите са се появили с появата на властта, която започва да облича всичко в закони, които много често са в ущърб на народа, и с появата на парите в сегашната им форма. Но и това може би е част от хода на събитията през които човечесвтото е трябвало да премине, за да осъзнае все пак кои са истинските ценности, и истинската мисия поради която сме тук. И събитията от последните години доказват, че това е така! И най-вероятно сме съвсем близо до новата ера и цикъл от нашето съществуване, нещо предсказано още преди около 14 века, които ще ни отърват от омразата, от алчността, от озлоблението, от робуването на измислени и фалшиви ценности, и от култа към нашето Его!

Коментар

... Не са "отомански", а на раята. ...
                        Но на теб елементарни понятия не са ти ясни ....Какво значи ислямски,след като през цялото средновековие - 13-ти до 17-и век господстваща ислямска сила е Османската империя ....Какво означава рая - също ти е мътно ...По принцип във всяка империя господарят е само един - това е царя,краля,султана....Поданиците им автоматично не означава че са роби лишени от всякакви права....Специално при османците, има система на тимар и лен,които са подробно описани дори в нета и която е копирана донякъде от западно-еврпейските феоди и дори е по-прогресивна защото дава възможност за собственост при определени условия (нещо подобно на сегашния лизинг.....) ....Обаче тук се предполага че хората имат поне няква елементарна обща култура и поне малко могат да мислят самостоятелно.....Ама явно уви, ситуацията е друга ....

И ако искаш да ми говориш за форми на робство,то използвай ситуацията в Америка до 1862 г. когато негрите и останалите цветнокожи са наистина роби без собственост и без никакви права - за справка => идиотските детски романи на Майн Рид или "Чичо Томовата колиба" на Х.Б.Стоу .
                        Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

Знам, че подобни къщи има и в Турция и Гърция. Странно е, че казваш османска, а не ислямска архитектура. Поразрови се. Не са "отомански", а на раята. Подобни са и в Несебър, Жеравна, Созопол, Мелник.
                          tnm

Коментар

Вал, същите двукатни къщи ги има запазени и до днес в Турция ...Не знам дали си ходила и видяла ...Специално Копривщица и Панагюрище са били вакъфски имоти (вакъфите са нещо подобно на днешните фондации....) и като такива са напълно освободени от данъци - дори на мюсюлманите е било забранено да замръкват в чертите им освен ако не са поканени официално. И неслучайно през 1876 г. именно там избухва метежа защото има какво да се граби ....

ПС : От 12.09. по ТВ7 започва излъчването на Великолепния век - позагледай началните серии и ако дублажа е коректен (в което силно се съмнявам ....) ще видиш мимоходом интересни факти и за българите между другото....По натам след 10а серия няма смисъл да се гледа ако човек си пада по русофили като Вазов и пр.

ПС2: Вакъфите са правили единствено отчисления за някое джамийско настоятелство - Копривщица мисля,че е отчислявала суми за Одрин ,но не съм сигурен в момента.
                            Знам, че подобни къщи има и в Турция и Гърция. Странно е, че казваш османска, а не ислямска архитектура. Поразрови се. Не са "отомански", а на раята. Подобни са и в Несебър, Жеравна, Созопол, Мелник.

Коментар

• http://youtu.be/J_eoN0EEM9g
                              http://youtu.be/nCrGpA2BjFM
                              http://youtu.be/b_aCO3J4hJk

Ето го неоспоримия аргумент, че сме еднакви. Всички играем елено моме под националните си знамена и се делим. Жертви сме на пропаганда, която работи на принципа разделяй и владей.
                              tnm

Коментар

• Троянската война се е водила за надмощие между балканските и малоазийските българи. Ние не сме се влияли от никого щото сме най древната цивилизация. Арабите и персите са се влияли от нас. А турците са българи. И македонците са българи. Не случайно имаме общи традиции, танци и архитектура.
                                tnm

Коментар

Working...
                                X