IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето... (архив до 20.09.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    Както няма как да знаеш щастливи ли са някои или не , така е и невъзможно да знаеш свободни ли са или не
    Да, така е. И това си е лично усещане.

Коментар

• Както няма как да знаеш щастливи ли са някои или не , така е и невъзможно да знаеш свободни ли са или не

Коментар

И каква не свободно има в това да си добър гражданин , съпруг...Милиарди го правят и са щастливи. А кои според тебе са свободните- асоциалните наркомани, криминалните престъпници и крадците ли. Моля те изясни понятието си за свободен човек в рамките на обществото и извън него
        Или изглеждат щастливи, няма как да си сигурен. Аз се опитвам да избягвам всякакви обощения, защото тези усещания са лични. Единствено всеки един човек може да си каже - да аз се чувствам свободен. Да аз се чувствам щастлив. Няма рецепта, по която ако се движи ще достигне това. Цивилизацията съществува защото дава външни рамки и правила които оставят достатъчно пространство човек да се развива, и в същото време го ограничават да пречи на другите да се развиват. Но тези всъщност доста широки пътища, които всяко цивилизовано общество предоставя на своите граждани са всъщност твърде широки за някои. Те сами си ги стесняват, сами слагат прегради, сами си измислят объркани пътни знаци и нищонезначещи карти.

Не говоря за асоциални, човек който просто отрича дадени правила без да е създал нещо срещу тях е също толкова несвободен, като някой който сляпо следва това което обкръжението му показва че трябва да следва.

Коментар

• И каква не свободно има в това да си добър гражданин , съпруг...Милиарди го правят и са щастливи. А кои според тебе са свободните- асоциалните наркомани, криминалните престъпници и крадците ли. Моля те изясни понятието си за свободен човек в рамките на обществото и извън него

Коментар

Да -избора да свършиш сам със себе си казва Ничше е една от разликите между хората и животните. А при другите въпреки , че нямат тези слабости на цивилизацията продължителността на живот е почти наполовина по- ниска
            Това не са слабости на цивилизацията, това е цивилизацията. Но в края на краищата всеки живее личния си живот, а не някакъв цивилизационен живот. И е свободен да правим лични избори. Защото пък същата тази цивилизация, макар и да изисква много, всъщност дава възможност ти за голяма лична свобода. И само от самия човек зависи дали ще се възползва от тази свобода или ще бъде идеалния гражданин, служител и съпруг.

Коментар

• Да -избора да свършиш сам със себе си казва Ничше е една от разликите между хората и животните. А при другите въпреки , че нямат тези слабости на цивилизацията продължителността на живот е почти наполовина по- ниска

Коментар

Това за неприемането на възпитанието не го разбрах. Точно наи- напредналите културно и социално народи възпитават наи- много децата си даже и на дисциплина и социализация. Как да направиш избора си когато не знаеш нищо за света, за културатата му, за историята и традициите му. В първичните общества възпитанието се свежда само до уменията за оцеляване, но едва ли това е целта на свободния избор
                Да, за това и точно най-напредналите културно и социално народи имат най-висок процент самоубийства и неврози.

Коментар

• Това за неприемането на възпитанието не го разбрах. Точно наи- напредналите културно и социално народи възпитават наи- много децата си даже и на дисциплина и социализация. Как да направиш избора си когато не знаеш нищо за света, за културатата му, за историята и традициите му. В първичните общества възпитанието се свежда само до уменията за оцеляване, но едва ли това е целта на свободния избор

Коментар

И това е интересен въпрос кои са естествено приетите със възпитанието и кои натрапените. Струва ми се , че след определена възраст и опит на умния човек е невъзможно да му се наложат доброволно идоли иливождове
                    Не съм чак такъв оптимист. Между другото за мен и възпитанието всъщност натрапва идоли. Защото всеки е възпитаван според ценностите на тези които го възпитават. Все едно дали като родители, учители, улицата, или приятели. А тези ценности не си ги е избрал сам. Не е стигнал сам до тяхната полезност или дори до тяхната приложимост за самия него.

Колко хора изобщо си преоценяват ценностите. Може да изглежда странно но за мен най-трудния въпрос за един човек е да го питаш - "какво всъщност искаш"

Отговорите на този въпрос са винаги някакви дребни, ежедневни простотии или пък някакви имагинерни невъзможни за осъществяване планове.

Коментар

• И това е интересен въпрос кои са естествено приетите със възпитанието и кои натрапените. Струва ми се , че след определена възраст и опит на умния човек е невъзможно да му се наложат доброволно идоли иливождове

Коментар

Интересен е въпроса за идолите и идеалите на хората. Категорично смятам , че идолите в сегашната им форма са смешни- чалга или рап или не знам какви бълвочи. Да имаш пример за подражание от векове се смята за добро, но през вековете това се били герои или духовни водачи, а не комерсиални плашилаЗа съжаление сега и образованието се чалгализира и принизява. Примера със опита за изваждане на Ботев и Левски е показателен
                        Може да бъркам, но не мисля че става дума за тези общоприети идоли. По-скоро за някой конкретен човек, или съвсем конкретни хора. За уж лични ценностни системи, които човек изведнъж схваща че всъщност са му наложени. За цели, които не са неговите цели, или за отношение към важни неща, което отношение всъщност не е прегърнато като лично такова, а е просто навик.

Коментар

• Интересен е въпроса за идолите и идеалите на хората. Категорично смятам , че идолите в сегашната им форма са смешни- чалга или рап или не знам какви бълвочи. Да имаш пример за подражание от векове се смята за добро, но през вековете това се били герои или духовни водачи, а не комерсиални плашилаЗа съжаление сега и образованието се чалгализира и принизява. Примера със опита за изваждане на Ботев и Левски е показателен

Коментар

• От няколко години насам, водя борба у дома с голямата ми щерка, (съответно и тя се бори де), в стремежа ми да я науча на много ценности и добродетели, и това, което съм и повтаряла многократно е: Не се клонирай! Не бъди магарето, пред, което има морков! и т. н. , и тя естествено се дразни, недоволства, но знам, че думите ми все пак стигат до сърцето и.
                            Знанието само по себе си не струва много, ако липсва въображение.

Коментар

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение
                              Не си правете идоли, а вярвайте в себе си и в това че сте уникални! Няма някой който по-добре от вас да знае какво желаете и какво би ви направило щастливи във всеки един момент от живота ви! Няма човек който да е по-висш и по-заслужил щастието от всеки един от нас, защото всички сме равни и единствено от нас зависи как ще живеем и как ще се чувстваме! Бъдете здрави, и обичайте и уважавайте на първо място себе си, всичко друго ще се нареди както трябва!

http://www.youtube.com/watch?v=Zh-OJdAkKVI
                              Не завиждайте на другите хора а се радвайте на успеха им.Не бъдете злобни и отмъстителни.Помагайте с каквото можете а не се подигравайте на тези около вас.
                              Обичайте семейството и приятелите си и не си купувайте разни неща за да демонстрирате превъзходство над някого.Преценявайте от какво имате нужда и си гонете целите без да пречите на други хора.

Коментар

• Добро утро tnm
                                Добро утро красавици и юнаци
                                Баба ме научи на много неща.
                                tnm

Коментар

Working...
                                X