плащат се,да. май все повече хора край мен имат нужда от такъв тест.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Реален тест за интелигентност?
Collapse
X
-
В повечето случаи тези тестове се заплащат. Самото заплащане на такъв изключително субективен тест е вече тест за интелигентност
Отделно, колко дефиниции има за интелигентност и ако си напред с точките дали си напред в правилната посока?
Аз като студент изкарах в Менса 99%+, но, като се обърна назад и си дам сметка какви житейски решения съм ваемал, надали бих си дал повече от 50
Коментар
-
Тестовете за интелигентност мерят възможност за правене на асоциации и намиране на връзки. И резултатите от тях реално са относителни. Резултата от всеки един тест има значение само съпоставен с това как останалите хора са го взимали. За това и всъщност популярните тестове са леко безсмислени - за да мерят точно трябва да са тествани контролирано на достатъчно голяма представителна извадка от хора и така да се конструира разпределение на резултатите.
Менса например, въпреки че изкарва цифри за IQ всъщност основно казва в кой процент се намира човек, спрямо останалите хора които са правили дадения тест.
Коментар
-
Това е абсолютно вярно, няма как да се мери интелигентност от хора. Изобщо какво означава да си интелигентен? В крайна сметка мозъка на всеки е като черна кутия, и единствено може да се съди за това как функционира по това какво излиза от нея и какво е влязло преди това. Не виждам как може да се съди по качествени критерии за това, защото повечето сложни ситуации нямат правилен и грешен отговор. Единствено ми се струва логично да се измерва бързината на обработване на информацията. За това може би един много прост тест с много разнородни въпроси и да се отчита кой до къде стига примерно за 5 минути. Но и това разбира се оставя изобщо отворен въпроса за качеството на този output. Според мен е много по-важно какъв опит е имал човек и на какво е бил изложен, защото това се явява един вид суровина за взимане на решения. И тук стигаме до извода, че парадоксално, ако си бил вече веднъж на правилното място в правилното време, шансът отново да се озовеш там нараства, и обратно.Custodite sortem vestram
Коментар
-
Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнениеKakво точно мерят тези тестове? ( по тях съм или ниво МЕНСА, или високо интелигентно)
Сещам се, че като имаше национален такъв тест, Г. Лозанов се представи много зле, но определено не е прост човек. Не бива да са някакъв сериозен критерий тестовете за интелигентност както и психологическите такива. Те регистрират определен тип начин на мислене, но се оказва на практика, че социалната адаптивност е по-важна от математическата интелигентност.
п.п. Ако човек порешава известно количество тестове и схване "логиката" на създателите им, изведнъж интелигентността му може да порасне с няколко десетици.
Към момента, определението "доста над средното ниво" ме задоволява. Пък и каква полза "да ти отчита стрелката", ако тези, с които говориш, не те разбират поради собственото си недоразвитие? Сещам се в "трудно е да бъдеш бог" на братя Стругацки "нашето момче", понеже било свръхинтелигентно, не го хващали скалите на "умните машинки", дето измервали интелекта, и го брояли за "глупав". В подобна ситуация вече съм изпадал и би било да е забавно, ако не беше тъжно.
Накратко, не се връзвам на такива тестове. Нито са изчерпателни, нито са окончателни. Всеки може да изкуфее.
Коментар
-
Първоначално изпратено от polina Разгледай мнениеправ си, ама и самовлюбените пуеци пак си личат, с или без сертификат, те просто прозират.
+ 1000
Коментар
-
Kakво точно мерят тези тестове? ( по тях съм или ниво МЕНСА, или високо интелигентно)
Сещам се, че като имаше национален такъв тест, Г. Лозанов се представи много зле, но определено не е прост човек. Не бива да са някакъв сериозен критерий тестовете за интелигентност както и психологическите такива. Те регистрират определен тип начин на мислене, но се оказва на практика, че социалната адаптивност е по-важна от математическата интелигентност.
п.п. Ако човек порешава известно количество тестове и схване "логиката" на създателите им, изведнъж интелигентността му може да порасне с няколко десетици.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Minavast Разгледай мнениеСамовлюбените и суетни пуеци трябва да се скубят с такcички.Но гъдела е и да им пратят сертиФИкат и link към Галерията на Славата-да се видят изваяни от колтанов кристал
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениетова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение..http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеМен пък ме кефят писанките на Jay Gould. Чудя се обаче от где толкова мерак, щот писанките му не са копи-пейстМнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!
Коментар
-
Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнениеЕстествено че "Менса" не е за теб. Тя е за интелигентни хора.
А не за такъв, който поддържа някаква измислена тема, като само той пише в нея...
http://www.investor.bg/forum/showthr...55#p1329416876
И все пак трябва да се признае, че наистина се старае и полага доста усилия за да я поддържа.
P.s: Невероятно видях я за първи път тая тема при другите явно не е за всеки.Last edited by msimov; 17.02.2012, 00:13.Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!
Коментар
Коментар