IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето ... (архив до 7.06.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение
    много интересен поглед имаш и определено ме караш да се замисля.
    цар произлиза от кесар/цезар -> цар. корена е общ, но не ми е много ясно защо титлата е цар, кой я налага и защо от хан става цар. явно имаш доста познания по въпроса - похвално за столичанин (истински) - вие там си тачите българщината и историята, та раздуй малко по-подробно моля
    Действително това е корена на думата и той е един от аргументите, защо императорската и царската титла не са равнозначни. Разделянето им става след въвежданета на т.нар. тетрархична система от Диоклециан (двама августи и двама цезари).

Коментар

• Първоначално изпратено от Peter(Petar) Разгледай мнение
      Маранди,
      Осъзнай се бе човек. Говориш дивотии. По линията на индиции търсиш начини да повдигнеш патриотични настроения, но няма как да стане с изсмукване на пръстите.
      Ти по този начин изкара преди време, че Търново е 7 века столица на България.
      С индиции история не се пише, така както и на базата само на индиции не се осъжда обвиняемия. Сам ти споменах, че в западната литература на моменти се среща понятието Българска Империя, но ако взема да ти изброявам всичките глупости които съм срещал в нея, Б.Б. ще ти се стори виден академик.

Темата е дали императорската и царската титла са равнозначни или не. Няма нужда да я мацаш с писменост, език итн. (Прави разлика между писменост и език, защото в предишния ти пост има леко омесване на понятията).
      Насочих те към 1721г. понеже до тази година Русия е с цар, а след тази година Петър I получава титлата император. В началото единствено Прусия и Холандия признават новата титла на Петър I, а Франция, Испания , Англия, Австрия и Полша едва след 20-30, та дори и 40 години след редица дърпаници.
      Казах ти, че си техничар ( перфекционист ) и ако имам нужда по даден казус някога може и да те имам предвид, макар че не те знам къде си "силен", щот' имам 30 номера на адвокати в телефона си и всеки е спец по определена материя. Както и да е ....

П.П. Слушай ме внимателно, защото няма да повтарям. Най-лесния начин да отнеме един варваски народ правата от друг и да се титулува после за Император е като го превземе, тогава се обявява за Император на тия и ония.

И нашите са го правили, само че както си трябва по всички изисквания и затова гледай писмеността, която е призната в Европа и то на събор пред Рим и те я признават.

Престани да ме засилваш кат' "историците" от ВТ - университета по дати и глупости, че то не било баш тъй и да ми хабиш енергията с глупости.

Обърни се към западните медии и учебници по История и им обясни, че пишат глупости, че Ние сме империя! Защо занимаваш мИня като не искаш да ме слушаш какво ти говоря?

Ти си западняр - чиляк ( грамотен с езици ), почвай ги защо пишат "глупости", че сме били Империя? Може да изкараш доста кинти от дела за нанесени морални щети и уронване престижа на БГ-то, че Симеон трябва да го кръстят крал и че Българите се чувстваме засегнати от определението Империя. Действай
      Last edited by marandi; 03.01.2012, 03:41.

Коментар

• Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение
        цар произлиза от кесар/цезар -> цар. корена е общ, но не ми е много ясно защо титлата е цар, кой я налага и защо от хан става цар. явно имаш доста познания по въпроса - похвално за столичанин (истински) - вие там си тачите българщината и историята, та раздуй малко по-подробно моля

а за баснята за кубер и пръчките - аз я чух в същия вид но с други имена и от колеги от азия/близкия изток (забравих точно коя държава беше), явно е просто басня която нашите историци са решили че особено подхожда за нашите учебници и си я вписват... ти какво имаш предвид?
        Хихи

и ти ме омята с 200 казуса в минута

Ще ти разкажа за "баснята" с пръчките какво мисля. Точно тогава е края на Великото преселение на народите и Кубрат, за да не жертва джинса си, демек 5-те си наследника ги е събрал, само че им е казал ти тръгваш натам, ти натам, а ти натам. Аз ще задържа харазския хаганат ли беше тогава, колкото мога, докато ви дам време да се изтеглите, понеже ония са ни превъзхождали яко и е било безмислено.

Та, тогава се пръкват няколко проекта на България, някои от тях дори се налага да си сменят религията, т.е. нашите менкали доста умело между християнство и ислям, но са си били "езичници" като система на управление. Т.е. когато противника ще те смачка, те са се "съгласявали" привидно и затова са доближавали - т.е. имитирали тогавашните схеми на държавно управление ( като християнство, ислям и прочие ).

В същото време са правели, като система на управление, за каквото са били обучени, т.е. да намират празни територии, да ги заграждат с "колчета" и оттам насетне да си карат бизнеса, т.е. да се грижат за народа си.

Т'ва е съвсем накратко какво мисля за комерсиалната басня за "съчките", дет' даже я влязла в учебниците по история и тъпчат главите на децата с глупости

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
          Т'ва е проблема кат' си дрънкам с "историците" от ВТ университет - школата, все говорим на "различни" езици.

Казах ти 1000 години преди тая дата, за която ми говориш, прегледай там за 1 събор, където Климент ( по памет ) - 1 от учениците на Кирил и Методий, защитава БГ-езика като официален за Европа, точно пред Римо-католическата църква. Познай кой в бил възложител на "проекта", за да има и Кирил и Методий и т.н. - прегледай и видовете азбука, които се разработват тогава като модел по проектна дъска.

"Случайност" или "късмет", както му викате ще да е било ...

Какви дивотии ми говориш за 1000 години след това? Руския признат ли е? Немския? Английския?

Сега разбираш ли какво значи ЦАР и крал? И западната литература е изтрещяла като мИня, щот' тя ни води империя, но като ви го казвам Българин, че сте империя - значи лъжа
          Маранди,
          Осъзнай се бе човек. Говориш дивотии. По линията на индиции търсиш начини да повдигнеш патриотични настроения, но няма как да стане с изсмукване на пръстите.
          Ти по този начин изкара преди време, че Търново е 7 века столица на България.
          С индиции история не се пише, така както и на базата само на индиции не се осъжда обвиняемия. Сам ти споменах, че в западната литература на моменти се среща понятието Българска Империя, но ако взема да ти изброявам всичките глупости които съм срещал в нея, Б.Б. ще ти се стори виден академик.

Темата е дали императорската и царската титла са равнозначни или не. Няма нужда да я мацаш с писменост, език итн. (Прави разлика между писменост и език, защото в предишния ти пост има леко омесване на понятията).
          Насочих те към 1721г. понеже до тази година Русия е с цар, а след тази година Петър I получава титлата император. В началото единствено Прусия и Холандия признават новата титла на Петър I, а Франция, Испания , Англия, Австрия и Полша едва след 20-30, та дори и 40 години след редица дърпаници.

Коментар

Т'ва е проблема кат' си дрънкам с "историците" от ВТ университет - школата, все говорим на "различни" езици.

Казах ти 1000 години преди тая дата, за която ми говориш, прегледай там за 1 събор, където Климент ( по памет ) - 1 от учениците на Кирил и Методий, защитава БГ-езика като официален за Европа, точно пред Римо-католическата църква. Познай кой в бил възложител на "проекта", за да има и Кирил и Методий и т.н. - прегледай и видовете азбука, които се разработват тогава като модел по проектна дъска.

Какви дивотии ми говориш за 1000 години след това? Руския признат ли е? Немския? Английския? Кралство Сърбия, Румъния, Гърция после и т.н. .....защо са крале всичко около нас? А Симеон е ЦАР, не си ли зададе тоя въпрос някога като било едно и също?

П.П. В Италия има и пряк наследник на Самуил, но човека е не е меркантилен и само удари родословното си дърво, което Италия ( Ватикана ) му призна и той също може да претендира, че е ЦАР, демек император

Но чиляка не е суетен, а за наследниците му не знам какви ще са, понеже Самуил не е от "синя" династия на канските родове, той е изчакал да останем без официален наследник на ЦАРЯ и чак тогава от зор се обявява за такъв. Та, традициите са били железни и тогава също е имало "ПРАВО", т.е. че трябва да те признаят останалите

Сега разбираш ли какво значи ЦАР и крал? И западната литература е изтрещяла като мИня, щот' тя ни води империя, но като ви го казвам Българин, че сте империя - значи лъжа

а за баснята за кубер и пръчките - аз я чух в същия вид но с други имена и от колеги от азия/близкия изток (забравих точно коя държава беше), явно е просто басня която нашите историци са решили че особено подхожда за нашите учебници и си я вписват... ти какво имаш предвид?

Коментар

Понахвърлил си някои хаотични неща, но за съжаление без връзка с темата.
              Пак ще се опитам да насоча вниманието ти към 1721 г. и Петър I. Тогава се случват някои неща, които до известна степен съдържат отговор на въпросите, които те вълнуват.
              Ще ти оставя малко време да си поръчаш малко литература по този въпрос и да я обработиш на спокойствие. След това ми пиши до какви изводи си стигнал.

Какви дивотии ми говориш за 1000 години след това? Руския признат ли е? Немския? Английския? Кралство Сърбия, Румъния, Гърция после и т.н. .....защо са крале всичко около нас? А Симеон е ЦАР, не си ли зададе тоя въпрос някога като било едно и също?

П.П. В Италия има и пряк наследник на Самуил, но човека е не е меркантилен и само удари родословното си дърво, което Италия ( Ватикана ) му призна и той също може да претендира, че е ЦАР, демек император

Но чиляка не е суетен, а за наследниците му не знам какви ще са, понеже Самуил не е от "синя" династия на канските родове, той е изчакал да останем без официален наследник на ЦАРЯ и чак тогава от зор се обявява за такъв. Та, традициите са били железни и тогава също е имало "ПРАВО", т.е. че трябва да те признаят останалите

Last edited by marandi; 03.01.2012, 02:47.

Коментар

Болднах ти т'ва в черничкото - значи западната литература ни признавала за империя, ама понеже аз съм Рус и ви го казвам не е "вярно".

П.П. Намятал си десетки казуси в поста си, на които трябва да изваждам един по един и да им отговарям. Знам, че си старателен, перфекционист - дет' им се вика, което е хубаво.

Погледни кой е признатия официален език на Европа след латниски, гръцки и ......

Там, ще намериш международните спогодби, за които говориш! За да си империя трябва да са ти признали и езика и разни други неща също.

Империя сме отдавна Петърчев, само дето българите още не го знаете
                -------------------------------------
                Някой ден, ако съм на кеф ще ти кажа и моето мнение за "баснята" за съчките на Кубрат, дет' уж им бил дрънкал на джинса си да бъдели единни, а па те взели, че направили точно "обратното".

Въпроса е аз ли съм изтрещял или историята, която учите е изтрещяла? Та, понеже вкара и католическата църква в "поста" си, т'ва е двуличието на "историята", която учите, че стадо пиянки, тръгнали за Божи гроб без да искат спрели в Константинопол и изчезва Източно-православната Римска империя и се опитали да я прекръстят на Латинска - демек католицизма.

И ние понеже не сме били "империя" според тИбя - "леко" сме отишли и сме ги попиляли, без да им обарваме Константинопол. Мисли малко и не чети в Уики-то ти казах и оня техния паун даже и кула има, кръстена където е висял в пленничество

Нашите са можели да превземат Константинопол, когато си поискат - но сме перфектен партньор и си гледаме алъш-вериша по Пътя на коприната. Прегледай статистиката за циклите на войни с Константинопол и ще се учудиш, че са средно на 40-50 години, т.е. Нашите не са ги превземали, защото един ЦАР никога не убива друг ЦАР ( василевс ) и са ни пазели южния фронт.

Прегледай и колко василевси има убити на бойното поле и от кого в цялата им история на Източна-римска империя. Ти си старателен и ще се справиш
                -----------------------------------------------------------------
                Та, някой ден ще ти кажа и мнението си за Кубрат защо създава 5-те проекта за 5 български държави като съм на кеф. А Кубрат вече е бил християнин по него време, но нашите едва при Борис уж приемат християнството и то на тежка цена.

Чиърс!

Немският на Меркел не е признат споки, нищо че се присламчват за продължител на Римската империя
                Понахвърлил си някои хаотични неща, но за съжаление без връзка с темата.
                Пак ще се опитам да насоча вниманието ти към 1721 г. и Петър I. Тогава се случват някои неща, които до известна степен съдържат отговор на въпросите, които те вълнуват.
                Ще ти оставя малко време да си поръчаш малко литература по този въпрос и да я обработиш на спокойствие. След това ми пиши до какви изводи си стигнал.

Коментар

Marandi,
                  Предполагам е ставало дума, че едно от приятните ми занимания през свободното ми време са заниманията с история.
                  Българската история е наистина славна и достойна за гордост. Поне що се отнася до 14 век тя няма нужда от пренаписване. Няма нужда например да преименуваме царството в империя, само защото в даден кратък период някой български цар се е титулувал като василевс на всички българи и ромеи.
                  В интерес на истината предимно в западната литература съм срещал понятието Българска Империя, но така или иначе то не отговаря на историческата истина. За да е налице императорска титла е нужно международно признание. Това международно признаване може да се стане примерно с акт на коронясване от главата на римокатолическата църква (да речем коронясването на Карл Велики през 800 г.), но може и да стане по пътя на класическото международно признаване по международното публично право, тоест когато група от държави приемат или признават в официалната си междудържавна кореспонденция понятията царство или империя, съответно цар или император (или съответстващото василевс или кайзер).
                  Тези неща не се откриват в българската история по безспорен начин нито при Симеон, нито Петър I , нито при Калоян.
                  Ще ме изненадаш наистина, ако твърдиш, че император и цар са понятия от един и същ ранг. В тази връзка те насочвам към събитията през и непосредствено след 1721г. в Русия.Но още повече ще ме изненадаш, ако твърдиш, че царят и кралят не са равнопоставени по ранг.
                  Болднах ти т'ва в черничкото - значи западната литература ни признавала за империя, ама понеже аз съм Рус и ви го казвам не е "вярно".

П.П. Намятал си десетки казуси в поста си, на които трябва да изваждам един по един и да им отговарям. Знам, че си старателен, перфекционист - дет' им се вика, което е хубаво.

Погледни кой е признатия официален език на Европа след латниски, гръцки и ......

Там, ще намериш международните спогодби, за които говориш! За да си империя трябва да са ти признали и езика и разни други неща също.

Империя сме отдавна Петърчев, само дето българите още не го знаете
                  -------------------------------------
                  Някой ден, ако съм на кеф ще ти кажа и моето мнение за "баснята" за съчките на Кубрат, дет' уж им бил дрънкал на джинса си да бъдели единни, а па те взели, че направили точно "обратното".

Въпроса е аз ли съм изтрещял или историята, която учите е изтрещяла? Та, понеже вкара и католическата църква в "поста" си, т'ва е двуличието на "историята", която учите, че стадо пиянки, тръгнали за Божи гроб без да искат спрели в Константинопол и изчезва Източно-православната Римска империя и се опитали да я прекръстят на Латинска - демек католицизма.

И ние понеже не сме били "империя" според тИбя - "леко" сме отишли и сме ги попиляли, без да им обарваме Константинопол. Мисли малко и не чети в Уики-то ти казах и оня техния паун даже и кула има, кръстена където е висял в пленничество

Нашите са можели да превземат Константинопол, когато си поискат - но сме перфектен партньор и си гледаме алъш-вериша по Пътя на коприната. Прегледай статистиката за циклите на войни с Константинопол и ще се учудиш, че са средно на 40-50 години, т.е. Нашите не са ги превземали, защото един ЦАР никога не убива друг ЦАР ( василевс ) и са ни пазели южния фронт.

Прегледай и колко василевси има убити на бойното поле и от кого в цялата им история на Източна-римска империя. Ти си старателен и ще се справиш
                  -----------------------------------------------------------------
                  Та, някой ден ще ти кажа и мнението си за Кубрат защо създава 5-те проекта за 5 български държави като съм на кеф. А Кубрат вече е бил християнин по него време, но нашите едва при Борис уж приемат християнството и то на тежка цена.

Чиърс!

Немският на Меркел не е признат споки, нищо че се присламчват за продължител на Римската империя. Руският език тоже не е признат, че да го намесваш. Т'ва, че дрънкат на развален български не означава, че ще им признаят езика, за да са империя, както те се титулуват
                  Last edited by marandi; 03.01.2012, 02:02.

Коментар

За много, Петърчев!

П.П. Досадно ми е да коментирам историци, които са 'ноу в час па не могат си оправят Историята да една и съща поне за едни и същи събития. Във всяка държава децата да ги "промиват" на тяхната им "история".

Ти си грамотно момче с езици - чети различната история на всички и ще се ориентираш в суматохата. Внимавай с чичо Гугъл, че там точно в частта история си е поръчково отвсякъде какво се пише.

Мога да те насоча бегло, да имаш предвид, че нашият Цар Симеон не е равно на английската Кралица! Т.е. там е малко спорно кой с по-висок сан/ранг, т.е. предимството е на наша страна? ( въпреки, че западния свят ни убеждава в противното, щот' така му изнася ). Но принципно ЦАР винаги е по-голямо от крал и т'ва е наша система, която да имитира залеза на Римска империя. Т.е. привидно да добре "вие" сте хората, а в същото време сме ги млатили, когато си поискаме.
                    ----------------------------------------------------------
                    Предполагам няма да отречеш за Британската империя и аз просто подсказвам, че те са малко по-ниско от нас като йерархия. Т'ва ползвай за ориетир! Затова казах, че Калоян Ромеоубиец както го кръщава историята е наследника на Източна римска империя, защото я "убива" за да си върне на Василий простотията. Та империя сме - спокич и то откакто свят светува

Василий Българоубиец превзема Охрид, тогавашната столица, Та имената в историята си стоят, важно е историците да ги ползват и унифицират да е една и съща историята за всички. Въпроса е защо Охрид днес не е български, щом оня носи името Българоубиец? ( риторично )

Жив и здрав! ( както и на всички прокудени българи в чужбина )
                    Marandi,
                    Предполагам е ставало дума, че едно от приятните ми занимания през свободното ми време са заниманията с история.
                    Българската история е наистина славна и достойна за гордост. Поне що се отнася до 14 век тя няма нужда от пренаписване. Няма нужда например да преименуваме царството в империя, само защото в даден кратък период някой български цар се е титулувал като василевс на всички българи и ромеи.
                    В интерес на истината предимно в западната литература съм срещал понятието Българска Империя, но така или иначе то не отговаря на историческата истина. За да е налице императорска титла е нужно международно признание. Това международно признаване може да се стане примерно с акт на коронясване от главата на римокатолическата църква (да речем коронясването на Карл Велики през 800 г.), но може и да стане по пътя на класическото международно признаване по международното публично право, тоест когато група от държави приемат или признават в официалната си междудържавна кореспонденция понятията царство или империя, съответно цар или император (или съответстващото василевс или кайзер).
                    Тези неща не се откриват в българската история по безспорен начин нито при Симеон, нито Петър I , нито при Калоян.
                    Ще ме изненадаш наистина, ако твърдиш, че император и цар са понятия от един и същ ранг. В тази връзка те насочвам към събитията през и непосредствено след 1721г. в Русия.Но още повече ще ме изненадаш, ако твърдиш, че царят и кралят не са равнопоставени по ранг.
                    Last edited by Peter(Petar); 03.01.2012, 01:09.

Коментар

• Черно фередже, батка
                      http://www.youtube.com/watch?v=LhbFznGM8Yo
                      http://www.youtube.com/watch?v=nw8oQo4HrG4

Тука може да избереш повече
                      http://www.youtube.com/results?searc...28l444l2-2l2l0
                      Last edited by vmankov; 02.01.2012, 22:21.

Коментар

• Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнение
                        Маранд,
                        бъзиках те, че детето може да е на жена ти, но да не е от теб

Само бъзик приятелски, марандо!
                        Изтрих си първосигналната реакция - вярно, че ме закачаш доста добре!

Поздравления, за което!

П.П. Пусни някое парче да се покефим - по твой избор!

Коментар

• Маранд,
                          бъзиках те, че детето може да е на жена ти, но да не е от теб

Само бъзик приятелски, марандо!

Коментар

• Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнение
                            А я помисли дали въобще е твоя?

Не съм педофил, спокойно!

Ти колко деца познаваш, които носят медали на БГ-стан до 4-ти клас и са възпитани прекрасно? Както да говорят, то и да имат талант и т.н.

П.П. Артикулацията я споменах, понеже Търновска конституция въвежда Търновския диалект като книжовен език, т.е. този диалект да е официалния за страната тогава ( не визирам дали е най-правилния и т.н. ).

Уморен съм и понякога почвам да млатя на варненски, софийски, пазарджишки, пловдивски и т.н. без да се усетя.

А, това е детенце и те гледа "под лупа", та без малко да избягам от Търновския диалект, пардон книжовния, щот' тя искаше да ни впечатли точно с това. И за тия две детенца т'ва беше най-важното - как ще се представят.

Никой няма да им направи забележка за нищо - просто те се притесняваха и явно бяха тренирали, макар че голямата е на сцена отдавна и е оправна, ама малкото на 4-ри се притесни нещо, а му се й спеше.

Т'ва е ...

Коментар

Здравей Маранди и за много години!

Какъв е този проект за Четвърта Българска Империя, че явно нещо съм пропуснал? И кои са предишните три ?
                              За много, Петърчев!

П.П. Досадно ми е да коментирам историци, които са 'ноу в час па не могат си оправят Историята да една и съща поне за едни и същи събития. Във всяка държава децата да ги "промиват" на тяхната им "история".

Ти си грамотно момче с езици - чети различната история на всички и ще се ориентираш в суматохата. Внимавай с чичо Гугъл, че там точно в частта история си е поръчково отвсякъде какво се пише.

Мога да те насоча бегло, да имаш предвид, че нашият Цар Симеон не е равно на английската Кралица! Т.е. там е малко спорно кой с по-висок сан/ранг, т.е. предимството е на наша страна? ( въпреки, че западния свят ни убеждава в противното, щот' така му изнася ). Но принципно ЦАР винаги е по-голямо от крал и т'ва е наша система, която да имитира залеза на Римска империя. Т.е. привидно да добре "вие" сте хората, а в същото време сме ги млатили, когато си поискаме.
                              ----------------------------------------------------------
                              Предполагам няма да отречеш за Британската империя и аз просто подсказвам, че те са малко по-ниско от нас като йерархия. Т'ва ползвай за ориетир! Затова казах, че Калоян Ромеоубиец както го кръщава историята е наследника на Източна римска империя, защото я "убива" за да си върне на Василий простотията. Та империя сме - спокич и то откакто свят светува

Василий Българоубиец превзема Охрид, тогавашната столица, Та имената в историята си стоят, важно е историците да ги ползват и унифицират да е една и съща историята за всички. Въпроса е защо Охрид днес не е български, щом оня носи името Българоубиец? ( риторично )

Жив и здрав! ( както и на всички прокудени българи в чужбина )
                              Last edited by marandi; 02.01.2012, 22:53.

Коментар

Артикулацията на малката ( 4-ти клас е феноменална ), говори по-добре БГ от мен като чистота, т.е. аз трябва да се замисля понякога на кой диалект от всички в БГ-стан говоря.
                                А я помисли дали въобще е твоя?

Коментар

Working...
                                X