If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Известният като тото каръкът на Италия Мартино Шалпи от южното градче Мартина Франка най-после се усмихна – завчера съдът в Рим нареди на организаторите на държавния хазарт да му изплатят спечелената сума от 2 милиона и 344 хиляди евро. По номинал парите са четири пъти повече от спечелените от него към 1 милиард лирети, но ще му ги дадат с лихвите тъй като ги чака повече от 30 години. Като заради отстояването на правото си да прибере спечеленото тото къръкът замалко да влезе в затвора - шефовете на тотализатора го обвиняват несправедливо в измама, фалшифициране на документи, уронване на престиж и куп още прегрешения.
Одисеята на Мартино Шалпи започва на 1 ноември през далечната 1981 година, когато единствен в Италия познава резултатите и от тринайсетте мача, включени в поредния тираж на „Тотокалчо” – местния вариант на нашето „Тото 1”. Полага му се натрупаният джакпот от над 1 милиард лирети - около половин милион евро днес - сума, която за ония времена е страхотна.
Но когато се обажда в дирекцията на Спортния тотализатор, за да съобщи, че той е притежателят на печелившия фиш, чува отговора: „Ами при нас не е получен контролният отрязък!” С други думи не се радвай, защото печалбата ти не съществува. Не само това - след като разбират, че Мартино продължава да си иска парите, шефовете на „Тотокалчо” и на Министерството на финансите започват да твърдят, че той бил фалшифицирал фиша си и го дават под съд за измама на държавата. Следва седемгодишен процес по време на който обаче каръкът не само че е оправдан за вменяваните му престъпления, но дори останалият у него отрязък от изиграната комбинация е окончателно приsзнат за валиден. Тогава обаче началниците на тотализатора се опитват да прехвърлят цялата отговорност за изгубването на контролния отрязък върху собственика на тотопункта и представят като доказателство даже официални документи. Следва нов дълъг процес, на който излиза, че въпросните книжа са манипулирани умишлено с цел сваляне на каквато и да е отговорност от „Тотокалчо” и финансовото ведомство.
И завчера, окрилен от победата си, шейсетгодишният амбулантен търговец от Мартина Франка обяви, че към двата милиона и 344 хиляди евро ще прибави скоро поне още половин милион. Защото минава в контраатака и ще съди организаторите на държавния хазарт за измама и за нанесените му морални и материални щети. Но първо Мартино иска да сложи ръка върху многото пари, които чака над 30 години.
В Светия синод получили писмо от Ватикана:
" Разбрахме, че избирате нов Патриарх. Както знаете и тук Папата се отказва и ще имам избор на нов Папа. По този повод ви предлагаме да направим един бенефисен мач по тенис и каним вашият най-добър монах да изиграе мач срещу нашия."
В Светия синод се чудили, чудили и решили, че ще пратят Григор Димитров, като кажат, че това е йеромонах Григорий. Речено-сторено.
... Отива Гришо, играе и като се връща - право в синода на отчет.
"Как мина?" - попитали го.
"Амиии... имам една добра и една лоша новина. Добрата е, че всичко беше прекрасно, страхотен мач, страхотен тенис - така не съм играл никгоа през живота си..."
"А лошата?"
"Загубих от кардинал Рафа Надал."
Срещат се двама приятели.
– Как си? – пита единият.
– А, добре съм. Четири пъти се развеждах, сега съм с пета съпруга.
– Брей, що толкова разводи?
– Ами, първата жена беше спортистка. Върне се вечер в къщи и... темпо, темпо, темпо, не издържах, разведох се.
... Втората беше зъболекарка. Тя пък все казваше: “Още не е за вадене, още не е за вадене”...
Пак се разведох. Третата беше ватманка: “Има още място, има още място”...
Четвъртата – учителка: “Добре, ама може и още по-добре”...
Сега ми е добре, жена ми е инженер: “Ако сега не стане, следващият път”...
"Ако последваме примера на Гърците за правораздаване (случаят дето осъдиха трима доживот задето са крали от Солунската община) ще вдигнем значително бюджетния дефицит за поколения напред. Строежа и поддръжката на десетки затвори трябва да се финансира от някъде..."
Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар